Declaratia 392 in anul 2012

Data limită pentru depunerea declarațiilor  392A și 392B pentru anul 2011 este 27 FEBRUARIE 2012

BAZA LEGALA:
– pentru 392A – C.F. art. 156^3, alin. (4), OPANAF 1081/2011
– pentru 392B – C.F. art. 156^3, alin. (5), OPANAF 1081/2011

Aplicația pentru generarea declarației se găsește aici: SOFT DECLARAȚIA 392 PENTRU 2011

Atenție!

Formular 392A pentru anul 2011 – Se depune de catre persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA (care AU RO la codul fiscal) conform art. 153 a căror cifră de afaceri efectiv realizată la finele anului calendaristic este inferioară sumei de 35.000 de euro.

Formular 392B pentru anul 2011 – Se depune de catre persoanele impozabile neînregistrate în scopuri de TVA (care NU au RO la codul fiscal) conform art.153, a căror cifră de afaceri realizată la finele anului calendaristic, excluzând veniturile din vânzarea de bilete de transport internaţional rutier de persoane, este inferioară sumei de 35.000 de euro.

Declatația se depune și de către cei fără rulaje pe 2011 cu 0 (zero)

 

32 thoughts on “Declaratia 392 in anul 2012

 1. buna seara, pt pfa sunt considerate cheltuieli deductibile atat bonurile fiscale si chitantele sau numai facturile? si ce anume trebuie completat in declaratia 392b la sectiunea V. Achizitii? tot ceea ce am inregistrat in registrul de incasari si plati?
  va multumesc!

 2. Ia sa incerc eu. Ai de depus 392b daca esti neplatitor. Nu are treaba registrul de casă cu 392, in 392 apar facturile. Ai factură emisă de tine ca PFA sau II o pui, daca ai factură emisă pentru tine ca PFA o pui, ce e pe bon fiscal (fara factură nu intră)

  Intretinerea nu prea intră in 392 decât dacă proprietarul iti emite factură. Dacă nu emite factură te scazi doar in registrul de casa nu are treaba cu 392.

  1. Mulţumesc pentru răspuns.
   Am înţeles ideea.
   Nu am registru de casă, eu întrebasem despre „Jurnalul pentru cumpărări” respectiv „Jurnalul pentru vânzări” la cer se face referire în explicaţiile declaraţiei 392B de pe site anaf.

   Cu bine,

 3. După ce am citit „tot internetul” pe tema asta, tot nu m-am lămurit.
  Cu referie la 392B,
  pentru PFA neplatitor de TVA,
  cheltuielile cu intretinerea, si curentul electric sunt platite de proprietar, facturile sunt pe numele lui, eu platesc o cota parte, conform contract de comodat.

  Se iau aceste cheltuieli in considerare? Daca da, la care dintre categorii intra, cu sau fara tva?

  Nu am completat jurnalele pentru cumparari/vanzari. Se trec aceste cheltuieli în jurnalul pentru cumpărări?

  Multumesc

  1. Anual.

   Depunerea “Declaraţiei informative privind livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate în anul 2011 – Formular 392B pentru anul precedent – de catre persoanele impozabile neînregistrate în scopuri de TVA conform art.153, a căror cifră de afaceri realizată la finele anului calendaristic, excluzând veniturile din vânzarea de bilete de transport internaţional rutier de persoane, este inferioară sumei de 35.000 de euro

 4. Buna ziua,
  articolele vandute prin casa de marcat se trec la rubrica Livrari de bunuri Prestari de servicii catre persoane neinregistrate in scopuri de tva sau nu se iau in calcul, nu se trec deloc, in formular fiind vorba doar de persoane autorizate (PFA;II,IF,SRL)? Multumesc.

 5. Eu am urmatoarea situatie:

  PFA cu doua coduri de inreg.fiscala -cui fara RO -deci nelatitor tva si CUI cu RO pt furnizori intracomunitari (fiind inscrisa in ROI cf 153>1 ) fac decl 390 lunar.

  Nu am decat fact.de serv in UE .unde pun pe fact. cui cu RO….
  Daca trebuie sa fac 392B -cum presupun eu atunci pot sa pun cui-ul fara RO ? ( eu nu am facut nici o factura cu acest cui.

  cam ciudat
  ajutati-ma va rog !!!!
  multumesc mult

 6. Buna ziua.Am nevoie urgenta sa stiu la calcularea Cifrei de afaceri daca am doar venituri din fonduri europene ,trec doar aceste veniituri sau trec 0,la cifra de afaceri?

  1. Am intrebat la Finante- subventiile din fonduri europene de la APIA nu se considera cifra de afaceri,de asemenea nici in D200 nu se trec la venituri.

 7. cu atat mai mult daca esti PFA esti obligat (ă) să depui. Anul trecut ca si anul acesta au circulat tot felul de zvonuri pe internet insa nu e in stare nimeni sa lamureasca situatia deci recomandarea e sa depui.

  Acum alegerea e a dvs. Eu am intrebat la Medias si a spu asa. SC, II, IF, PFA, CMI au obligatia depunerii.

  E adevarat ca la diferite filiale ANAF ţi se spun lucruri tot la fel de diferite dar au merg pe principiul mai bine sa fie şi sa nu trebuiasca decat sa iau o amendă care e minim 2000 ron la persoane fizice si minim 12 000 la persoane juruduce.

 8. Ok sa lamurim ceva.

  In adevar nu aveti treaba cu registrul Comertului dar CAEN aveti. Daca va uitati pe declaratia 070 pe care aţi depus-o la finanţe la înfiinţare sigur îl găsiţi. (Rubrica C penctul 1 pe prima pagina în treimea de jos)

  Acum am venit de la ANAF de la Mediaş poentru ca am intrebat pentru o prietenă medic dentist şi TREBUIE şi CMI-urile să depună 392B.

  Grabiti-va , termenul limita e luni. Succes.

  1. Mii de multumiri!
   Daaar…nu sunt CMI ci PFA(deci fara titulatura CMI in denumire)
   Si,colac peste pupaza,a intrebat cineva la fisc la ploiesti(ca de acolo apartin)side acolo i s-a spus ca nu trebuie sa depuna 392b(??).Adica serviciile medicale nu sunt considerate venituri comerciale? Nici nu stiu cum sa mai intreb.

 9. va rog,ajutati-ma si pe mine!!!
  Sunt PFA -medic oftalmolog-neplatitor tva-am doar CIF de la finante-nu cod caen de la registrul comertului.
  Ce trec in 392b la cod caen? sau nu depun?

 10. in legatura cu 392a, la calculul pragului pt anul 2011 nu se tine cont de cursul de inchidere valabil pt anul 2011?
  Multumesc

 11. Mda, eu sunt cu depunere la Bucuresti. Stiam ca acel cod de bare tocmai acest rol ar avea, dar la cat de jalnic iese la printare ma intreb daca functioneaza !?

 12. Salut, am si eu o intrebare de baraj: mai trebuie depusa declaratia si in format electronic ? Dischete nu mai exista si este putin cam stupid sa stric un CD pt. o declaratie de 2 kb. Nu mai tn minte cum am facut anul trecut ?! Multumesc

  1. La finanțe la Mediaș merge pe DC/DVD, USB și DISCHETA. Nu stiu exact daca se depune si in format elecronic in sensul încărcării sale pe site la ANAF dar daca ar fi posibil ain nevoie de semnătură digitală (numa vre-i 50 EUR/an)

 13. Buna ziua!
  1. Este obligatoriu sa depun declaratia 392B daca pe anul 2011 am fost cu norma de venit si nu a fost obligatorie tinerea contabilitatii?
  2. Daca este obligatorie depunerea declaratiei 392B, ce anume completez la cap. III.Cifra de afaceri, daca am fost pe norma de venit si repet nu a fost obligatorie tinerea contabilitatii?
  Mentionez ca stiu ca nu am depasit pragul de 35.000 Euro.
  3. As putea pune orice cifra de afaceri („din burta”), atata timp cat nu depasesc pragul de trecere la platitori de TVA?

  Multumesc!

  1. 1. Da
   2. Da, tre sa le iei la calculat repede. E o tampenie asta dar trebuie facuta.
   3. Nu, domne ferește sa te controleze.

   imi pare rau ca iti raspund asa dar asta e singura varianta legala. 🙂

 14. Daca in luna noiembrie am depasit cifra de afaceri si am devenit platitor de TVA incepand cu 1 decembrie, depun declaratia 392? Nu ma incadrez in nici o categorie – declaratia 392 A este pentru cei ce nu au depasit 35.000 eur – eu am depasit – devenind platitoare, iar 392A este pentru nelpatitori.

 15. Buna seara!
  Imi puteti spune va rog ce declaratie depun daca in perioada ianuarie-august nu am fost platitor de tva, iar in perioada septembrie-decembrie sunt platitor de tva. Depun 392A si 392B?
  Multumesc.

  1. Buna seara ,

   ma confrunt cu aceasi problema , pfa care a depasit plafonul de 35000 eur la 31 august 2011, inregistrat in scopuri de TVA incepand cu 1 octombrie 2011.
   In opinia mea nu trebuie sa depunem declaratia 392.Din instructiunile de completare rezulta clar :
   392A-Se depune de catre persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA (care AU RO la codul fiscal) conform art. 153 a căror cifră de afaceri efectiv realizată la finele anului calendaristic este inferioară sumei de 35.000 de euro.
   Obs.- nu este cazul nostru cifra de afaceri inregistrata cumulat pana la 31 dec 2011 depaseste 119000 lei – echivalentul a 35 mii eueo .
   392B-Se depune de catre persoanele impozabile neînregistrate în scopuri de TVA (care NU au RO la codul fiscal) conform art.153, a căror cifră de afaceri realizată la finele anului calendaristic, excluzând veniturile din vânzarea de bilete de transport internaţional rutier de persoane, este inferioară sumei de 35.000 de euro.
   Obs. – nici aceasta declaratie nu este valabila in cazul nostru .

   1. Da asa e legea in Romania mai tragicomica si subiectiva in interpretare. La Medias asa se interpreteaza.
    1. Nu exista sa fii SC, PFA, II sau IF si sa nu trebuiasa depusa 392A sau 392B
    2. Daca la finele anului erai cu RO la codul fiscal depui 392A

    Intrebati la ANAF la dvs si faceti cum va spun ei. Una din ele tot va trebui sa depuneti. Depun si SLR-urile si SA-urile si CMI-urile.