Formularul 600

Din 1 iulie 2012 Fiscul va fi cel care va administra contributiile sociale la pensii datorate de persoanele fizice, plata acestora urmand sa se faca la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale in raza carora sunt luati in administrare contribuabilii.

Persoanele fizice care au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii au obligatia de a-si declara veniturile care reprezinta baza de calcul a contributiilor de asigurari sociale, la organul fiscal competent in administrarea acestora.

Potrivit art.29625 alin.(1) din Codul fiscal, declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul al contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea unei declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala publicat luni modelul acestei declaratii, aprobat prin Ordinul comun al ANAF si CNPP nr. 874/221/2012, publicat in Monitorul Oficial nr. 821, din 25 iunie 2012.

Astfel, potrivit actului normativ, Declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formular 600) se va depune de:

 • intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
 • membrii intreprinderii familiale;
 • persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
 • persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
 • persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla.

Pentru anul 2012, declaratia se va depune de catre acesti contribuabili numai in situatia in care ei se incadreaza in una dintre aceste categorii, incepand cu data de 1 iulie 2012.

Atentie!
Declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii nu trebuie depusa de cei care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, someri sau de catre cei care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe.

Cum se va depune formularul

Declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii se depune, pe suport hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Organul fiscal competent la care trebuie depusa declaratia este organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla adresa de domiciliu a contribuabilului sau adresa unde acesta locuieste efectiv, in cazul in care difera de cea de domiciliu.

De asemenea, formularul se poate depune online de catre contribubilii care au un certificat digital calificat de semnatura electronica.

Important!
Potrivit instructiunilor de completare a formularului, venitul baza de calcul pentru determinarea contributiei la pensii nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (2.117 lei) si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig.

Preluat de pe: AvocatNet

2 thoughts on “Formularul 600

 1. Azi , 23.04.2013 am fost la Finante pentru luare in evidenta si am intrebat de acesst formular 600.Mi-au spus ca NUMAI DACA si CAND DEPASESC 80.000 RON PROFIT E OBLIGATORIU, altfel FACULTATIV.

  AM INTREBAT nu de 2 ci de 3 ORI.

  Astept comentarii in alt caz cu citate din lege!

  Mult

 2. Salut,

  Nu mai inteleg nimic…
  Sunt PFA din 2011, de atunci platesc contributia la pensii, am completat la infiintarea PFA – Declaratie individuala de asigurare cf legii 263/2010. Acum, din 1 iulie se anuleaza aceasta declaratie? Se reziliaza unilateral acest contract si eu trebuie sa completez Formularul 600? Care e termenul de depunere? Daca trebuie sa completez pt 2012 ce luni completez in formular si ian-iunie? Pt. iulie-decembrie ce dracu trebuie sa trec? In declaratia mentionata mai sus treci o data venitul asigurat si gata. Acum, eu in iulie 2012 in formularul 600 trec venitul asigurat pt toata perioada ian-dec? Lunile alea se refera la 2012 sau la 2011? Daca termenul e acum, de unde dracu sa stiu eu cat va fi venitul minim asigurat acceptat in noiembrie, de ex??

  Va rog sa reveniti cu cateva clarificari, pe spatele formularului la instructiuni nu explica nimic. Ce IBAN vor am meu ca persoana fizica, al firmei mele PFA? Ibanul lui mama???

  Cred ca ma orientez catre offshore…