Pentru că mă confrunt cu această problemă a CEC-urilor și biletelor la ordin primite și neplătite vă supun atenției un articol apărut azi care reflectă realitatea junglei din mediul de afaceri din România. Articolul a apărut pe Daily Business.

Sa faci afaceri in Romania a ajuns o activitate extrem de riscanta. Infractionalitatea economica a atins un nivel record, tepele trase cu bilete la ordin si cecuri fara acoperire apropiindu-se, anul trecut, de 2 miliarde de euro. Potrivit oamenilor de afaceri, rezista in ring numai cei care au mari lichiditati si isi selecteaza foarte strict partenerii de afaceri.

Ai taiat o factura? Daca iti vrei banii, asteapta cateva luni. Daca nu iti convine, asta e. Inghite in sec si cauta-ti alti parteneri de afaceri. Cam asa arata jungla financiara romaneasca.

Dincolo de economia subterana, care ruleaza miliarde de euro fara facturi, si in cea “legala”, infractionalitatea economica a atins cote cu adevarat incredibile.

Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, in anul 2012 au fost raportate 10.505 cecuri fara acoperire, care au totalizat un refuz la plata de 336.389.500 lei (aproximativ 76 milioane de euro).

In domeniul Biletelor la Ordin, care nu sunt reglementate atat de strict precum cecurile, lucrurile sunt si mai alarmante. Astfel, in 2012 au fost raportate 174.845 bilete la ordin fara acoperire, care au totalizat un refuz la plata de 8.293.113.700 lei. Suma este echivalentul a circa 2 miliarde de euro.

Conform situatiei centralizate de BNR, in fiecare luna au existat aproximativ 5.000 de persoane juridice care au avut raportate incidente de plata cu cecuri sau Bilete la Ordin fara acoperire, arata o statistica realizata de antitepari.ro

Incidentele de plata generate de cecurile fara acoperire au un caracter penal, fiind o incalcare flagranta a Legii cecului. In rare cazuri se ajunge insa la intocmirea de dosare de urmarire penala a emitentului de cecuri fara acoperire deoarece bancile nu mai raporteaza astfel de incidente la Politie, iar politistii asteapta sa fie sesizati de catre victima unui astfel de instrument de plata.

Expertii spun ca astfel de afaceri la limita legii sunt cunoscute in economie, iar firmele se protejeaza incercand sa isi limiteze cercurile de parteneri la unii de incredere.

„Selectarea partenerilor de afaceri a devenit esentiala. Trebuie sa stii din start cu cine faci business, ce background are, daca este rau platnic, daca a avut procese. Este un minim proces de informare pe care toate firmele trebuie sa il urmeze daca vor sa nu ia tepe”, a declarat avocatul de business Gheorghe Piperea.

Sursa şi continuarea aici Daily Business.