Am primit următorul mesaj ca și comentariu pe blog:

mi am luat amenda 13.000 lei de la anaf desi eu sunt pfa, execut service reparatii frigidere, aspiratoate,masini de spalat etc, motivul este ca nu am avut casa de marcat si nu i am emis bon fiscal….oug 91/2014 alin f spune ca nu mi trebuie….care este realitatea ??? multumesc de sfat

Am decis să răspund printr-un articol acestui mesaj întrucât e mare febră cu controalele ANAF.

Mare atenție cu mentalitatea ”nu mă găsesc ei pe mine” sau ”pe mine nu mă privește această obligație”, mai bine întrebați de fiecare dată un specialist sau ANAF-ul chiar. Bine, ANAF-ul sau lucrătorii lor, dau răspunsuri tâmpite uneori și complet greșite, de aia, orice întrebare, ar fi bine să o adresați scris ca să aveți dovada răspunsului.

Ma întâi îmi pare rău de amenda domnului care ”și-a luat-o”. Oricine ar fi în situația asta, ca PFA reparat frigidere, trebuie să muncești pe rupte vreo jumătate de an în condiții de eficiență maximă, și să îți meargă bine, ca să poți plăti o asemenea amendă. Nu-i doresc nimănui.

Apoi, să vedem de ce ar putea avea dreptate totuși, domnii care au data amenda.

1. Profesiile liberale, excepția la care face referire articolul f, din OUG91/2014, nu includ și reparatorii de electrocasnice. Vezi aici lista profesiilor liberale. A nu se confunda ”profesii liberale” cu ”persoană fizică autorizată

2. Eu îmi amintesc de existența excepției de la obligativitatea achiziționării casei de marcat la O.U.G. nr. 28/1999 care zice că ”orice operator economic care efectuează livrări de bunuri cu amănuntul, precum și prestări de servicii direct către populație sunt obligați să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale”, la litera J de la excepții apar: ”serviciile de instalații, reparații și întreținere a bunurilor, efectuate la domiciliul clientului” în acest caz, contează foarte mult ce scrie în actele de la registrul comerțului. Dacă reparațiile se făceau la un sediu e clar că aveau cu ce să te agațe.