Cum se majoreaza impozitul local daca ai PFA acasa

Primul factor de majorare: procentul diferit in functie de destinatie

Adrian Benta: Principala modificare a filosofiei fiscale din noul Cod fiscal se reflecta la impozitarea cladirilor detinute de persoanele fizice, mai exact, a constructiilor cu scop de locuinta.


Pentru prima data in ultimii 25 de ani, impozitarea unei claridiri detinute de o pesoana fizica nu se mai face strict in functie de proprietar – persoana fizica sau dupa caz persoana juridica -, ci in functie de scopul utilizarii acelei cladiri. In acest sens, o cladire poate avea trei tipuri de utilizari in intelesul Codului fiscal:

  • o utilizare ca locuinta, cum o cunoastem noi, ca resedinta, ca domiciliu pentru persoana fizica, unde locuieste o persoana sau o familie.
  • sau respectiva cladire este utilizata in activitati economice
  • mai putem intalni un caz particular – cand dintre mai multe camere, o anumita camera este folosita in activitati economice, iar restul ca domiciliu pentru familie. Aici este o utilizare mixta, dar principalul ramane – folosirea acelei constructii pentru o persoana fizica sau pentru o activtate economica.

Notiunea de activitate economica nu este foarte clara in Codul fiscal – ceea ce nu este activitate rezidentiala este activitate economica. In acest sens, o cladire folosita pentru prestari de servicii, livrari de bunuri este considerata ca fiind folosita pentru o activitate economica.

In aceasta categorie regasim o gama larga de activitati, cum ar fi: activitatile facute de cabinetele de consultanta fiscala, de audit, de contabilitate sau cabinetele notariale, dar nu numai activitatile independente. Mai pot fi aici: frizerii, reparatii, service etc.

O a doua modificare substantiala in noul Cod fiscal o reprezinta dreptul autoritatii publice locale sa stabileasca un procent de impozitare anuala, procent ce poate diferi de la o localitate la alta in functie de politica economica a respectivei localitati.

De exemplu, in anul 2015, pentru toate locuintele detinute de persoanele fizice, procentul de impozitare este 0,1%. In anul 2016, acest procent de impozitare o sa vedem ca este diferentiat in cadrul unor paliere ale unor intervale:

  • pentru locuintele cu destinatie de locuinta (rezidentiala), autoritatile publice locale au dreptul sa stabileasca un procent de impunere intre 0,08% si 0,2% pe an, din valoare.
  • pentru utilizarea acelei locuinte in scopuri economice, apare o impozitare diferita, in functie de data cand s-a achizitionat sau s-a reevaluat respectiva incinta. Astfel, daca locuinta respectiva a fost achizitionata, dobandita, reevaluata in ultimii 5 ani, impozitul stabilit de Consiliul Local este intre 0,2% si 1,3% pe an.Observati ca, daca ne raportam strict matematic la acest 0,1% cat este impozitul in anul 2015 , autoritatile locale au primit posibilitatea sa majoreze si de 13 ori acest impozit. Dar retinem ca este aferent acelor constructii care au fost dobandite, construite, reevaluate in ultimii 5 ani.
  • daca identificam situatia unei persoane fizice ce utilizeaza o locuinta in scop economic, dar ea a dobandit-o, a construit-o, a reevaluat-o cu mai mult de 5 ani inainte de anul 2016 (adica inainte de anul 2011 – n.r.), in acest caz impozitul este stabilit direct de Codul fiscal la procentul de 2% din valoarea acelei constructii. Retinem iarasi, ca model de comparatie, ca impozitele pot sa creasca si de 20 de ori (2% pe an) fata de impozitul de 0,1% valabil in anul 2015.

Al doilea factor de majorare: valoarea impozabila pe metrul patrat

Adrian Benta: Un element pe care il cunoastem mai putin si care conduce la majorarea impozitului este valoarea impozabila a metrului patrat de constructie. Avem in vedere o cosntructie din beton cu toate utilitatile (lumina, instalatii sanitare, caldura) – valoarea impozabila in anul 2015 este de 935 de lei pe metrul patrat. Pornind de la aceasta valoare, avand in vedere suprafata locuintei si rangul localitatii, stabilim usor valoarea impozabila.

In anul 2016, o modificare importanta este cresterea scriptica de catre legiuitor a valorii impozabile pe metrul patrat de constructie de la 935 de lei la 1.000 de lei pe metru patrat. Observam ca este o crestere numai prin legislatie, ceea ce duce doar de aici la o majorare a impozitelor cu 6,95% – 7% (din cuantumul initial al impozitului). (Asadar la cei maximum aprox. 1300% de mai sus se adauga acesti 7%, ca si factor de majorare – n.r.)

Al treilea factor de majorare: coeficientul de corectie

Adrian Benta: Un alt lucru mai putin cunoscut, dar care influenteaza cresterea impozitului datorat bugetului local, este modul de determinare a suprafetei. Pentru a se stabili impozitul pe locuinte, o locuinta este masurata la exterior. In situatia in care respectiva locuinta nu se poate masura la exterior, atunci i se aplica un coeficient de corectie, de majorare.

In anul 2015, acest coeficiente de corectie este de 1,2 . In anul 2016, fix de la 31 decembrie 2015 pana la 1 ianuarie 2017, coefientul de corectie se majoreaza la1,4, adica cu 40%.

Pentru ce locuinte sa aplica acest coeficient?

Adrian Benta: Este cazul tuturor blocurilor din Bucuresti sau din tara, care au o inaltime mai mare de 4 etaje. Masurarea apartamentelor situate la etajele superioare nu poate fi facuta, din considerentul ca fie depasim suprafata exterioara a blocului, fie vom trece prin incinta unui vecin. In acest caz, pornind de la suprafata utila, generata din contractul de vanzare-cumparare sau din documentatia cadastrala, pentru a stabili valoarea de impozitare se mai aplica acest coeficient de 1,4%.

Sursa si continuarea pe StartUpCafe

  • Opinia ta