Am găsit câteva clarificări foarte bine scrise referitor la impozitul pe clădiri în ceea ce privește sediile PFA sau SRL de acasă. Ele sunt scrise de Adrian Vascu, economist și doctor în economie și mai important este că domnul Adrian vorbește în cunoștință de cauză fiind evaluator. În trecut a fost și președinte ANEVAR – Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România. Iată câteva vești bune, cu specificarea că pe blogul domniei sale găsiți date mai complete.
Sediile de firme și de PFA nu sunt considerate automat clădiri nerezidențiale. Codul fiscal prevede că doar în acele cazuri în care sediul este declarat cu activitate economică și cheltuielile cu utilitățile sunt deduse de către entitatea juridică, clădirea va fi tratată ca și clădire nerezidențială. Astfel, majoritatea apartamentelor în care sunt sedii de firme sau PFA-uri, vor putea rămâne la sistemul actual de impozitare ca locuință. Pâna la urmă acel apartament a fost construit cu structură de locuința și nu ar trebui să fie cu ușurință încadrat la clădire nerezidențială. Astfel vor fi doar excepții situațiile în care vor crește impozitele pentru apartamentele în care sunt sedii de firmă sau PFA.
Creșterea de pâna la 2500% e asociată cu nereevaluarea clădirii în ultimii 5 ani. Trebuie înteles că acești 5 ani în cazul persoanelor fizice se pot număra doar începând cu anul 2016. Deci în anul 2021 se va putea discuta de o eventuală creștere a cotei de impozitare, dacă nu este îndeplinită cerința reevaluării din ultimii 5 ani. (SURSA)
Pași:
- Persoanele fizice care detin doar cladiri cu utilizare rezidentiala nu trebuie sa faca nici un demers suplimentar fata de anii anteriori. Doar sa plateasca un impozit (usor) majorat.
- Pentru cladirile nerezidentiale va trebui contractat un evaluator autorizat. Daca nu se intampla acest lucru, cota de impozitare va fi de 2% si nu cuprinsa intre 0.2 si 1.3%.
- Un pas important este completarea declaratiei de impunere solicitata de autoritatile locale in cazul cladirilor cu utilizare mixta sau nerezidentiala. Urmariti cerintele autoritatilor locale privind declaratia de impunere si documentele necesare anexarii acestora.
- Cei care detin o cladire in care se afla sediul unei firme sau PFA trebuie sa declare daca sediul este cu activitate sau nu. In cazul in care sediul este fara activitate ne gasim in situatia de la pct 1.
- In cazul in care sediul firmei sau PFA este cu activitate economica impozitul se va calcula pornind de la modul de identificare al suprafetelor utilizate in cele doua scopuri (residential si nerezidential sau economic)
- In cazul apartamentelor sau caselor de locuit unde se afla sedii de firme sau PFA, pentru o incadrare cat mai corecta a cladirii ca utilizare rezidentiala, nerezidentiala sau mixta, recomand sa fie revizuite contractele de inchirere si/sau comodat. Din ele sa rezulte clar daca suprafetele rezidentiale sau nerezidentiale sunt identificate iar in cazul in care acestea nu sunt identificate distinct, cine plateste si deduce utilitatile.
- Daca suprafetele sunt prezentate distinct (conform documentatiei cadastrale sau pe baza declaratiei pe proprie raspundere a contribuabilului), pentru partea nerezidentiala va trebui contractat un evaluator autorizat iar raportul de evaluare va trebui transmis autoritatilor locale.
- Daca suprafetele nu sunt identificate distinct impozitul se va calcula avand in vedere cine este platitorul utilitatilor. In cazul in care cheltuielile sunt platite de catre proprietarul persoana fizica si nu sunt deduse de catre persoana juridica titulara a contractului de inchiriere sau comodat, cladirea va fi considerata cu utilizare rezidentiala (vezi pct. 1). Daca vor fi deduse cheltuielile de catre persoana juridica titulara a contractului de inchiriere sau comodat, cladirea va fi considerata cu utilizare nerezidentiala (vezi pct. 2)
- In cazul utilizarii partiale sau integrale a cladirii ca nerezidentiala si cand suprafetele sunt identificate distinct, este recomandata contractarea unui evaluator autorizat si realizarea unui raport de evaluare in perioada 1 ianuarie – 31 martie 2016. Dupa aceasta data nu mai pot fi realizate rapoarte de evaluare pentru anul 2016 si contribuabilii vor plati cota majorata a impozitului daca aveau posibilitatea sa solicite rapoarte de evaluare si nu au facut-o. Raportul de evaluare nu poate fi realizat inainte de 1 ianuarie 2016.
- Daca se impune realizarea unui raport de evaluare si acest lucru nu este solicitat de catre persoana fizica, aceasta va plati cota de impozit majorata de 2% asupra valorii fiscal calculate de catre contribuabil conform regulilor aplicabile cladirilor rezidentiale apartinand persoanelor fizice.
- In cazul cladirilor cu utilizare nerezidentiala sau mixta trebuie completata Anexa 1 din GEV 500 – Standardul de evaluare pentru impozitarea cladirilor (atasata acestui material). Aceasta anexa ar fi recomandat sa faca parte din contractul incheiat cu evaluatorul.
(Sursa și continuarea pe: Vascu.Ro)
Daca in 2015 au fost deduse cheltuieli pentru spatiul inchiriat , iar la sfarsitul anului (2015) sediul a fost mutat din locuinta, de ce mai mi se cere sa dau declaratie si sa platesc impozit marit? (Doamnele de la ghiseu spun ca se raporteaza la 2015- adica eu platesc impiozit pe 2016 in functie de ce a fost in 2015?) Legea se aplica retroactiv?? In lege scrie ca cei care isi deduc cheltuielile, la prezent nu trecut… Ma puteti lamuri , va rog!
Buna ziua,
In cazul in care a adresa de domiciuliu figureaza un sediu social, firma nu isi desfasoara axtivitatea in cladirea respectiva, nu se deduc cheltuieli menajere pe firma, insa proprietarul este decedat, succesiunea nu este facuta, cine depune declaratia privind impozitul ? mentionez ca mostenitorul este unica fiica a decedatului, cum trebuie sa procedez in acest caz in calitate de administrator si persoana care locuieste in cladire cu declaratia de impozitare care se depune la primarie. Va multumesc.
Tot de tine de D101 revine proprietarului nu firmei care își are sediul acolo. In rest nu stiu care e treaba cu succesiunea și obligațiile 🙂
Daca detin o clădire la adresa căruia este înregistrată o firma care nu are activitate si nici in spațiul respectiv nu se desfasoara nicio activitate trebuie sa mai fac reevaluarea?
ReEvaluarea, nu este obligatorie dar veți plăti un impozit mai mare dacă nu o aveți. Cât despre firmă, nu din cauza ei trebuie să faceți reevaluarea, ci pentru că de anul acesta s-a schimbat legea impozitelor și taxelor locale, faptul ca acolo e o firmă implică alte obligații dar chiar dacă nu era, tot e schimbată legea.
Pt firma aceea o veste buna: Nu aveți de plătit impozit marit: http://www.iiifpfa.ro/2016/03/13/obligatii/impozite/modificari-la-impozitul-pe-cladiri/
Buna ziua,
Tinand cont ca am depus deja declaratia catre primarie si m-am documentat in privinta ultimelor modificari legislative, imi permit sa expun o opinie diferita. Astfel, in urma modificarilor codului fiscal, ce intra in vigoare, speram noi, sapatamana aceasta, daca dvs NU DEDUCETI cheltuielile NU veti plati un impozit modificat. De asemenea NU va mai trebui sa anexati alte documente in afara declaratiei pe propria raspundere a proprietarului. Mergeti la taxe si impozite, intrebati la asistenta contribuabilului si va veti lamuri.
Mai jos aveti linkul, dar cred ca este bine sa cautati si declaratia de presa a guv:
http://www.mediafax.ro/social/guvernul-a-modificat-si-completat-normele-de-aplicare-ale-codului-fiscal-ce-se-schimba-in-privinta-impozitelor-15104991
Buna ziua,
Va rog sa ma indrumati intr o situatie.
Detin o cladire inregistrata pe persoana juridica ,activitatea este suspendata de aproximativ 2 ani.Cum se calculeaza impozitul pe cladire daca sociatatea nu a avut activiate.Poate fi tratata ca rezideentiala ?
Multumesc
Azi am scris ceva ce te va ajuta http://www.iiifpfa.ro/2016/03/13/obligatii/impozite/modificari-la-impozitul-pe-cladiri/ Declari că societatea nu deduce cheltuieli pentru că nu e activă.
Daca NU deduceti cheltuielile veti fi impozitat ca pers fizica. Decl tb depusa in termen, pana la 31 mart.
Ma numesc Armaș Gheorghe-Marius și am o mare rugaminte de a ma indruma ce trebuie sa fac in urmatoarea situatie; în octombrie 2016 m-am autorizat ca producator de sucuri naturale (mere,pere,cirese,piersici) fructe ce le detin din gospodaria proprie, PFA -ul il am de cand am accesat Masura 141, când am facut accel PFA am facut un contract de comodat cu tatal meu, pe baza unei adeverinte si a unui certificat fiscal (neavand extras CF), ca producator de sucuri ,sunt autorizat din luna septembrie pana in luna mai (8 luni), activitatea o fac intro
anexa gospodareasca unde folosesc 50 m patrati, mai am o bucatarie de vara si un garaj de masina in acceasta anexă.
Va rog sa-mi spuneti daca este necesar sa fac evaluarea acestei locatii , cheltuielile cu amenajarea nefiind deduse, între timp de anul trecut am trecut la Registrul Agricol al primariei ca cap de gospodarie in locul tatalui meu (asa trebuia la fondurile accesate)
Dacă am înțeles eu bine cum sta situația , nu ar trebui să plătiți impozit mărit. Totuși, eu în situația dvs, ași face o evaluare pentru a diferenția clar ce și cât folosiți. Cred că totuși ar trebui să întrebați la primărie pentru informații exacte, în scris dacă se poate.
Prin contractul de comodat pentru PFA am stabilit o deducere parțială a utilităților, în funcție de tipul utilităților (50% pentru asociația de proprietari, 80% telefon și internet, 0% cablu TV). Nu e stabilită o suprafață anume pentru activitatea PFA. În aceste condiții cum să completez declarația? Pot declara 50% din suprafață pentru activitate economică (după cum deduc cheltuielile asociației de proprietari) dar să deduc diferențiat utilitățile conform contractului de comodat, ori se va impune limita maximă de 50% la orice fel de utilități?
Telefonul și internetul se consideră utilități? Pot spune că n-am activitate comercială la sediu dar să deduc totuși telefonul și internetul, renunțînd să mai deduc cheltuielile cu asociația de proprietari (e una din variantele la care mă gîndesc)
Sau: Pot declara 1 mp pentru activitate economică și să deduc 80% din cheltuielile cu telefonul și internetul, renunțînd la alte deduceri?
Din ce am înțeles, trebuie depusă declarație și dacă nu deduci utilitățile, dar bifezi la declarație că nu desfășori activitate economică acolo.
In 2008 am mostenit o casa construita in 1946 si la care s-au facut EXTINDERI in 2002.Propritara era scutita de impozit (veterana de razboi).Cand am depus actele pentru impozit (2008) au considerat ca este o cladire noua construita in 2002 si platesc impozit aferent evaluarii facute in acte la acea data.
Spuneti-mi daca este corect sau trebuie sa fac un memoriu in care sa specific anul de constructie pentru fiecare corp anexat.(cu toate ca au acte care dovedesc asta)
Din păcate nu știu detalii. Va trebui să discutați cu persoane care cunosc această zonă. Pagina asta e una doar despre PFA-uri 🙂 Succes!
Buna ziua.
Am urmatorul caz: exista activitate economica la sediu, dar fara decontarea utilitatiilor pe firma.
La ce punct trebuie sa completez si ce trebuie sa scriu olograf?
Multumesc frumos.
Va rog sa-mi spuneti unde ma incadrez, sau mai bine cum ar trebui sa procedez; am un apartament, unde nu locuiesc, doar desfasor o activitate de birou. Am avut un contract de comodat, care este expirat, prin care dadeam firmei spre folosinta spatiul, fara nici o pretentie materiala, cu conditia sasi plateasca intretinerea ( apa, curent ) Va multumesc
Va trebui sa depuneti la primarie declaratie în acest sens si sa platiti impozitul marit.
Buna ziua,
Imi permit sa aduc cateva informatii in urma depunerii declaratiei privind cladirile cu destinatie mixta.
Practic o casa din Buc, cu 2 proprietari, avand contract de comodat 50% din suprafata, cu clauza pana la 31.12.2015 privind deducerea cheltuielilor cu utilitatile de catre PFA si o anexa de schimbare a clauzei, valabila din 01.01.2016, in care se mentioneaza ca proprietarii suporta toate cheltuielile. De asemenea, in certificatul constatator de la Reg Com e mentionat ca la sediu exista doar activitati de birou, iar restul activ. economice, definite pe clase CAEN, se desfasoara la clienti si/sau in afara sediului.
Am completat declaratia respectiva, bifand casuta in care se mentiona ca la sediu NU exista activitate economica – sectiunea VII pct a) – si am anexat copia dupa certif constatator si contract de comodat + CUI si CI ale proprietarilor. Pt declaratie am calculat si suprafata utila / construita.
Impozitul a fost pentru cladiri rezidentiale si a crescut, ca pentru toti bucurestenii, cu aprox. 30%.
Prin urmare, daca NU doriti sa platiti impozitul marit, faceti modificari pt sediu la Reg. Com si treceti toate activitatile la prestate in afara sediului, modificati contractul de comodat si nu va mai deduceti cheltuielile incepand cu 01. ian 2016.
Legat de depunerea la Reg. Com, mi-au comunicat ca anexa la contr de comodat nu trebuie depusa, cata vreme nu exista modificari legate de: numele partilor, suprafata si perioada de valabilitate. Dep. Juridic la ORC Buc mi-a confirmat ca pe ei NU ii intereseaza CINE plateste cheltuielile.
Sper sa va fie de folos informatiile.
Buna ziua, cine stabileste daca suprafetele sunt sau nu sunt identificate distinct ? Este o declaratie pe proprie raspundere sau trebuie facut un raport de evaluare? Va multumesc!
Evaluare. Pe sistemul „declar pe proprie raspundere” nu merge. Excepție face daca la ANAF ai facut schita casei si ai indicat camera in care functiona PFA-ul, se cerea odata si asa ceva.
Multumesc frumos!
As dori si eu o precizare daca se poate… in cazul meu, am in apartament sediul social al unui SRL-D ,cu activitate comert online printr-un contract de comodat si ni s-a cerut si schita apartamentului si sa precizam exact in ce camera este sediul, respectiv camera 4 fara sa fie precizata si o suprafata… si de asemenea se face precizarea ca noi proprietarii ne obligam sa dam spre folosinta spatiul ( camera 4) prevazut in contract si sa restituim SRL-D ului eventulele cheltuieli efectuate. In aceste conditii avem sau nu nevoie de evaluare? theoretic ar fi vorba de o activiate ec FARA sa fie deduse chelt. Cum trebuie sa procedam? Multumesc
Bună ziua. Am sediul social al firmei (servicii de design Web și software ) în apartamentul în care locuiesc (prin contract de comodat pe 10.4 mp din suprafața totală de 136 mp). Nu am dedus niciodată utilitățile pe firma (SRL). Bănuiesc ca nu ar trebui sa plătesc nimic în plus la impozit anul acesta. Este corect?
Daca inteleg bine legea e corectă deducția dvs.
Eu am I.F la sat sub aceasi adresa cu casa unde locuiesc in curte sub acelasi numar e casa +anexe si magazinul.Magazinul l-am preluat de la mine persoana fizica cu contract de comodat deduceri fac la lumina 30% si la gunoi tot 30% ,intrebarea ar fii daca aceasta noua imozitare/taxare se poate aplica in aceasta situatie.
Dacă acea clădire e tot rezidențială și nu e înregistrată ca fiind spațiu comercial la cartea funciară, e fix aceeași situație.
Pun problema in felul urmator, mergand pe conditiile de activitate economica si deducere cheltuieli: pe o factura pe care s-au trecut datele firmei cu adresa sediului nu implica automat si o activitate economica pe acel sediu ? ( chiar daca fizic nu s-a realizat in acel loc).In acest caz, cred, chiar daca nu am dedus cheltuieli dar am taiat facturi cu datele sediului respectiv ne aflam sub incidenta de activitate economica si cladire mixta ( repet fara a executa activitate economica in acel loc). Acesta situatie nu este prezentata in lege si nici mentionata in declaratia care trebuie depusa. Daca am inteles gresit ca atata tip cat pe factura sunt prezentate datele firmei pe acel sediu implica si activitate economica, va rog sa ma corectati.
Teoretic nu aveti voie sa treceti pe facturi o adresa pe care nu ați înregistrat-o legal. Dacă acea adresa nu apare „în acte” la registrul comerțului ca sediu sau punct de lucru, atunci intrați sub incidența falsului în înscrisuri.
Dacă acea adresa e trecuta în registrul comerțului și figurează ca punct de lucru sau sediu, atunci acesta e criteriul de evaluare. Nu putem spune: „să mor io, că nu aici am făcut asta” că nu se ia în calcul.
Totul ține de „ce este scris”. Daca asta scrie la registru, asta e acolo. Singura varianta ar fi sa modificați la registru dacă se poate.
Nimeni nu lamureste daca se aplica aceleasi reguli si pentru punctele de lucru, din apartamente, si unde se desfasoara activitate economica.
Eu așa înțeleg legea, ea vizează activitățule economice nu neapărat sediile. Eu cred că și punctele de lucru intră sub incidența legii. Dar întrebați specialiștii.
Buna seara
Am un PFA CU STUDIEREA PIETEI dar cand depuneam declarati 200 ,220 si 392 specificam pe ele ca nu se face nimic la sediul social.Nu am dedus nimic din utilitati pana acum .Eu sediul social il am la tatal meu acasa i nu am dedus nimic .Cum se procedeaza?
Teroretic in acest caz nu aveti nici o obligație. Nu trebuie sa depuneti declarații la primarie in acest sens daca am ințeles eu corect legea.
Daca la mine in apartament are sediu un SRL ce are activitatea suspendata e necesar sa depun totudi declaratie la primărie?
Teoretic nu. Dar nu strică să întrebați undeva. EU va spun dpdv logic, nu cunosc particularitatea asta.
Am o casa rezidențială închiriată în întregime unui salon. Acest salon nu are sediul acolo ci doar e un punct de lucru. Salonul plateste toate utilitatile mai putin impozitul casei. Dupa noua lege, trebuie sa declar casa ca fiind nerezidentiala? Si daca da, trebuie sa chem un evaluator sau nu?
Buna ziua, am un PFA din care realizez venituri ocazional. Inteleg ca o lege nu e retroactiva. Daca deduc utilitatile pt 2015 dar nu o mai fac incepand cu 2016 mai platesc impozit majorat? Mentionez ca apart. in care am sediul este cel in care si locuiesc. Pana acum am dedus 1/3 din cheltuielile cu utilitati (este un ap cu 3 camere)
Teoretic măcar, dacă nu mai deduceți, nu aveți de ce să îl declarați. Deci nu ar trebui sa intre sub incidența acestei legi dar iar… treaba e subiectiva. Depinde de cei care vor efectua un eventual control. Legea nu este retroactiva.
Daca exista doar un contract de chirie ( birou si arhiva) pt o camera (10mp) fara plata utilitatilor de catre firma, si fara desfasurrarea unei activitati cu clienti, se face evaluare si se plateste impozit majorat doar pt acea suprafata ? Multumesc !
Va trebui sa intrebați probabil pe cineva care conoaște domeniul. Teoretic, platind chirie, deduceți niște cheltuieli. Eu de asta am încheiat contract de comodat.
Cred că nu trebuie depus nicăieri. Oricum obligația era ca pentru cei ce își deduc cheltuieli sa depuna la primarii o declaratie cum că în casa lor funcționează un PFA sau firma. Dar nu strica sa mai intrebati.
„recomand sa fie revizuite contractele de inchirere si/sau comodat. „Daca s-a realizat un contract de comodat cu deducere 50% dar nu s-au dedus cheltuielile pana in momentul de fata, iar daca se vor realiza aceste revizuiri sa zicem printr-un nou contract sau anexa la contract acesta trebuie redepuse la vreo institutie? Este vb. de o intreprindere individuala. Multumesc !