Pentru că încă mă întreabă multă lume ce anume să aleagă dacă vor să deschidă o afacere mică, trebuie să fac câteva lămuriri. Ca să specific clar de la început, din punct de vedere al banilor, acum, in ianuarie 2016 și pentru o perioadă bună de aici încolo, dacă nu se schimbă legile va fi mai avantajos să ai SRL în regim de micro întreprindere. Explicații dau mai jos pentru cei ce vor sa știe de ce anume.
Am analizat pentru situația mea (II, plătitoare de TVA, cu un angajat), îndeaproape variantele, ca nespecialist în contabilitate și toate calculele, din punct de vedere al profitabilității spun că micro întreprinderea e mai avantajoasă și nu sensibil ci semnificativ.
Iată calculele mai jos. Sper ca sunt corecte, nu știu exact cum sta treaba la CASS pe dividente.
Dacă o luăm la neplătitor de TVA tot mai avantajos e MICRO (TVA-ul) nu influențează situația. Așadar, cei ce vreți sa deschideți afaceri de aici înainte mergeți pe MICRO dacă vreți să câștigați cât mai mult.
AVANTAJ PFA:
- Poți folosi oricând banii încasați pe când la MICRO nu ai cum. Aici trebuie să re angajezi pe acel MICRO ca totuși să ai o sursă de venit.
- Poți ține singur contabilitatea.
- Dacă e nevoie mergi la normă de venit și scapi de multe din hârtiile ce tot trebuie să le ai grija. (nu de toate J)
- Și la stagiu incomplet, tot sunt asigurat la sănătate iar la pensie am 1/3 din stagiu.
Avantaj MICRO:
- Impozit mai mic.
- Răspundere limitată dacă e vorba de greșeli sau ilegalități
DEZAVANTAJ PFA:
- Răspunzi cu tot ce ai dacă ai comis greșeli sau ilegalități, chiar cu casa sau mașina dacă e nevoie.
- Taxe mari față de un MICRO
- Posibilitatea ca ANAF-ul să reîncadreze activitatea PFA-urilor ca activitate salarială (aici sunt la risc cei ce au renunțat la calitatea de angajat și s-au făcut PFA ca să lucreze tot la acea firma mai avantajos, mulți IT-iști sunt în situația asta)
DEZAVANTAJ MICRO:
- Nu poți folosi banii firmei decât la încheierea exercițiului financiar.
- Trebuie să ai contabil.
- Trebuie sa te angajezi ca sa fii asigurat.
Buna ziua,
Am vazut ca s-a atins topicul freelancing-ului (lucrul online cu clienti din afara) insa nu am reusit sa ma lamuresc. In cazul meu, fac scriere de articole – cineva m-a sfatuit sa merg pe un contract de drepturi de autor dar din ce am inteles veniturile se declara abia la sfarsit de an si tot atunci platesti caruta de impozit (ceea ce nu mi se pare corect).
Pentru ca as vrea sa adaug si servicii de management (mi s-a propus sa conduc o echipa de scriitori) as vrea sa stiu ce ma sfatuiti: PFA in sistem real sau PFA pe norma de venit? De asemenea, in cazul unui PFA la care nu pot sa deduc cheltuieli cu chiria sau intretinerea (pentru a nu creste impozitul de apartamentul in care stau in chirie) ce alte cheltuieli sunt deductibile?
Nota: prefer varianta de PFA deoarece am acces la banii pe care ii incasez.
Si o ultima intrebare: in cazul in care nu ma angajez la propriul meu PFA, cheltuileile la sanatate si pensie se aplica pe venitul net realizat?
Va multumesc mult pentru raspunsuri!
Buna Tamara
La drepturi de autor nu ma bag. Nu stiu.
La PFA recomand sa mergi la normă. E mai simplu și fără așa multe bătăi de cap.
Cheltuieli deductibile sunt doar cele care au de a face cu PFA-ul. Daca nu vrei sa deduci pentru spațiu, cum fac si eu, atunci asta e. Nu poți forța nota la alte capitole.
Daca te angajezi le PFA plătești dări potrivit cu salariul ce îl stabilești plus dările ca venit pe PFA. Ex ai 2000 ron salar brut deci dai cam 1435 ție bani în mână și cam 1000 la stat sanatate + pensii. Dar veti plati si Sanatate si Pensii pe norma de venit.
Buna seara,
As dori sa imi deschid un pfa sau un srl pentru comert online.La început nu stiu sigur ce venituri voi avea,dar daca într o lună voi avea 0 încasări care din cele 2 variante ar fi mai in regula in privinta costurilor,si ce valori ale costurilor ar implica lunar.
Multumesc.
Dacă vrei sa te asiguri ca nu plătesti dacă nu ai profit mergi in sistem real.
Buna ziua!
Am un PFA – cod CAEN – 7420 – ACTIVITATI FOTOGRAFICE.
Majoritatea prietenilor mei au taxe cuprinse intre 3200 si 3700 RON. Eu am aproape 8000RON – ceea ce mi se pare ENORM – intr-o tara puscata ca si Romania in care nu iti ofera statul nimic, doar iti ia.
Intrebarea ar fi . . . cum ei platesc mai putin si eu platesc atat de mult? Am inteles ca am taxele pentru pensii 4500RON. Care e procedura sa platesc mai putin? Cum de am fost eu incadrat la NORMA FIXA DE VENIT – la asemenea TAXE URIASE?!
Va multumesc!
Taxele în România sunt mari e drept. Prietenii dvs probabil merg în sistem real dacă au tot PFA și își reglează bine încasările cu plățile. Recomandat e sa mergeți pe un SRL in regim de micro mai ales că preponderent faceți servicii nu vindeți produse. Ca sa puteți compara trebuie sa vedeți și CAEN-ul lor și forma de organizare și tipul de impozit. Sau poate aveți clienți prea mulți :))
Buna ziua, am si eu o rugaminte daca sunte-ti amabil sa ma sfatuiti.Eu vreau sa castig un banut cinstiti dupa ora de program si vreau sa lucrez cu masina personala in sistem Uber.Ca sa poti colabora cu ei trebuie sa ai PFA sau SRL, ce ma sfatuiti sa fac, deoarece si lor trebuie sa le dau un mic comision fiindca clientii ii pri,esc cu ajutorul aplicatiei lor.
Nu știu ce sa va zic. Sunt tentat să cred că PFA în sistem real pentru că la normă văd pe București 22 000 pe an ceea ce înseamnă un impozit anual de 3520 lei și ar mai fi încă pe atât sănătatea plus pensiile. Poate știe altcineva sa va sfătuiască. MICRO e avantajos dar trebuie sa plătiți contabil și iar nu știu dacă prin venitul dvs generați suficiente fonduri.
Sunt interesata sa pornesc o afacere in domeniul invitațiilor pentru evenimente, publicitate etc., si sa continui prin a adauga: decoruri pentru evenimente si alte produse pentru acestea, (eventual mai încolo 1-2 angajați).
Dintre II, PFA sau SRL nu reușesc sa imi dau seama care ar fi mai potrivit, având in vedere ca am nevoie sa scot banii ca sa pot reinvesti, si pentru început nu o sa am angajați, o sa fiu doar eu.
O sa colaborez cu o tipografie din Cluj, si alte firme producătoare de cartoane, printare, materie prima.
Lucrez in Adobe Photoshop si Ilustrator, însa nu găsesc nicăieri detaliu referitor la necesitatea unei licențe pentru aceste programe, in cazul in care am nevoie sa le utilizez in firma.
Unele imagini, din ce o sa folosesc (imagini/vectori,) pentru papetăria personalizata o sa fie achiziționate de pe siteuri de profil (pentru a elimina drepturile de autor care se cuvin creatorilor).
Așadar, ce ar fi mai potrivit pentru acest tip de activitate?
Trebuie sa fac rost de licențe pentru orice program pe care il utilizez pe acel calculator?
Trebuie sa fac dovada unui curs in acest domeniu?
Va mulțumesc anticipat,
Laura M.P.
Buna Laura
Eu aș opta pentru SRL in regim de MICRO în situația ta Motivul: Din pretul de vanzare „grosul” va fi munca ta deci la acela ai o indatorare mare 16 + 10.5 + 5.5% pe cand in regim de MICRO ai max 3% + 5.5 % din dividente. Banii ii poti reinvesti fara probleme.
Pentru programe e musai să ai licențe sau să le înlocuiești cu versiuni gratuite. Cred ca mai ok e varianta de abonament de la Adobe https://creative.adobe.com/plans
Da, orice soft trebuie licențiat. Sau cauți alternative gratuite ca sunt. E drept nu așa complexe dar sunt.
Curs nu cred că ai nevoie decât dacă vrei să inveștești tu în calitate.
Da si eu cred tot la fel..
In cazul DVS este mai bine un MICRO…
Buna ziua foarte utila munca ce o faceți aici și pentru asta va mulțumesc .Si doream sa va întreb cum ar fi mai bine PFA sau MICRO pentru a lucra in domeniul construcțiilor va mulțumesc !
Buna ziua,
M-ar interesa si pe mine care ar fi varianta cea mai buna pentru deschiderea unui studio foto in care sa desfasor si unele activitati adiacente. Mai exact voi desfasura urmatoare activitati:
– printare fotografii pe laborator fotograf;
– fotografiere evenimente;
– vanzare de rame si albume foto;
– vanzarea de photobook-uri;
–––––––––
pana aici toate se incadreaza pe activitati fotografice.
– realizarea de cadouri personalizate cu poza clientului (cani, tricouri, etc.) – si aici cred ca le pot baga la activitati fotografice pt ca lucrez tot cu poza clientului ?
– invitatii, meniuri, numere de masa pentru evenimente – de asemenea desi astea ar intra la activitati de birotica daca nu ma insel nu as putea sa le trec la activitati fotografice ? in ideea in care realizez aceste produse pe hartie foto ? sau este mai sigur sa bag aici un cod caen de birotica ?
Pentru inceput suntem 2 persoane – eu si un angajat ce ar fi mai rentabil SRL – microintreprindere sau PFA norma de venit ? De asemenea pot avea 2 caenuri la norma de venit in cazul asta cum se calculeaza impozitul ?
Multumesc
O completare din ce am vazut pe codurile de la norma de venit pozitia 46. Fotografiere, fotocopiere, foto ceramica are 2 coduri: 7420 si 8219 eu aici m-as incadra insa daca vreau ambele caenuri norma se dubleaza ?
buna
1. Daca vreti sa faceti DOAR poze adica pretari de serviciu, aveti dreptate:
Va trbuie DOAR:
Capitolul: Fotografiere, fotocopiere şi fotoceramică (din Norme de venit 2017)
7420: Activităţi fotografice
8219: Activităţi de fotocopiere, de pregătire a documentelor şi alte
activităţi specializate de secretariat
2. Dar dvs vreti sa si vindeti (cel putin asa am inteles) obiecte cu printari tipizate:
– cani, ceasuri, tricouri, pixuri, calendare etc (perosnalizate)
– ceea ce inseamna ACTIVITATI DE COMERT (cu ridicata sau amanunt depinde de caz)
In concluzie:
1. Daca veti merge DOAR pe prestari servicii, se merita sa fiti pe PFA norma de venit
2. Daca vreti sa si vindeti produse specializate-personalizate, aveti nevoie de mai multe coduri caene decat cele de la punctul 1…
In cazul 2 este de preferabil sa fiti pe SRL unde taxele cresc…
Exista si solutii contabile, legael, si pt reducere impozitelor la SRL.. dar nu comentam aici ! :))
Buna ziua
1. Activitatile dvs sunt complexe si aveti nevoie de:
– 7420 Activitati fotografice – PRINCIPAL
mai aveti nevoie DE:
– 4644 Comert cu ridicata al produselor din ceramica, sticlarie, si produse de intretinere (aici intra acele cani cu poze pe ele, pt ca dvs veti vinde CANI personalizate)
– 4648 Comert cu ridicata al ceasurilor si bijuteriilor (ceasuri personalizate)
– 4651 Comert cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice si software-lui (cu siguranta veti vinde si Sticku-uri si CD-uri sau DVD-uri unde veti pune pozele clientilor)
– 4690 Comert cu ridicata nespecializat ( vei avea nevoie sa comercializezi si alte produse personalizate ne -mentionate in CODURILE caen… e bine sa il ai)
– 4743 Comert cu amanuntul al echipamentelor audio/video in magazine specializate ( daca pe viitor vrei sa vinzi aparate foto – vei avea nevoie )
– 4762 Comert cu amanuntul al ziarelor si articolelor de papetarie, in magazine specializate
– 4777 Comert cu amanuntul al ceasurilor si bijuteriilor, in magazine specializate
– 4778 Comert cu amanuntul al altor bunuri noi, in magazine specializate
– 4779 Comert cu amanuntul al bunurilor de ocazie vandute prin magazine
– 4791 Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet
Tinand cont, ca , EU personal mi-as pune minim aceste coduri caene si, cum la PFA nu mai ai voie mai mult de 3 categori de activitati iar la II mai mult de 5 (parca… nu stiu excat), este de preferabil sa va faceti un SRL-D …. dar sa va scoateti banii printr-un PFA pe norma de venit…
Daca nu va descurcati sunati-ma si va lamuresc..
Cu stima si respect,
Robert – 0758.067834
In primul rand multumesc pentru informatii. Din ce vad cel mai rentabil va fi sa merg pe microintreprindere (SRL) cu mai multe coduri caen… unde ce-i drept cresc costurile mai ales ca voi avea un angajat.
1% din venituri anual impozit.
Impozit pe dividende la sfarsitul anului.
Impozite si taxe salarii cu adevarat grosolane;
Costuri SSM;
Costuri Contabilitate.
Din cate stiu de la 1 februarie vor disparea taxele de infiintare a SRL-urilor ceea ce inseamna ca voi putea adauga suplimentar CAEN-uri fara stress, lista furnizata de CAEN-uri de catre dvs pare sa acopere cam toate domeniile pe care desfasor activitati voi studia si eu CAEN-urile din lista sa vad daca
ar mai fi ceva de adaugat in afara de 7410 Activitati de design specializat.
Nu am inteles partea cu PFA norma de venit … daca ma puteti lamuri putin… de ce as mai realiza un pfa suplimentar adica costuri si mai mari la impozite si taxe tinand cont ca nu te astepti la un boom din primul an ?
Bună seara, aș dori să știu dacă abonamentul meu telefonic care este pe persoana fizica, poate fi decontat pe PFA meu și dacă bonurile fiscale ( care nu conțin CIF-ul PFA) de mai de primesc ca fiind decontate ?!
Mulțumesc!
Dacă abonamentul nu e pe PFA nu recomand decontarea. Schimbați pe PFA ca se poate la orice operator și nu aveți probleme.
E recomandat sa cereti bon fiscal cu codul PFA-ului pe el. În caz contrar măcar scris cu pixul și stampilat de emitent.
Buna
1. Abonamentele telefonice contractate pe PFA, II, IF pot fiincluse ca si cheltuieli deductibile, daca si numai daca:
– se plateste numerar
– se plateste prin banca sau cardul atasat unui cont pe numele PFA-ului sau II-ului sau IF-ului…
2. Bonurile de cheltuiela pe care NU apara CUI-ul dvs NU pot fi inregistrate ca si cheltuiala deductibila.
–-
De memorat:
Chiar daca aveti un PFA, II sau IF bani personali nu sunt tot una cu banii din registrul de casa sau banca al PFA/II/IF…
Pentru a folosi banii din PFA/II/IF in scopuri personale, va trebui la fiecare sfarsit de zi sa faceti o nota contabila sau o dispozitie de plata prin care scoateti banii din PFA/II/IF…
Atentie banii scosi din casa / banca NU pot sa apara in Registru Jurnal I/P si NU pot fi trecuti ca si cheltuiala deductibila !!!
Cu stima si respect,
Ec. Lupea Robert – 0758.067834
Bună! Am tot citit și recitit articolul în 2016 și eram decisa sa merg pe micro, dar acum am citit comentariile din 2017 și mare parte sunt în aceeași situație ca mine, iar acum balanța înclină către PFA. Va cer sfatul sa iau decizia corecta. Eu lucrez handmade de acasă. Pt ca timpul nu îmi permite nu pot lucra un program normal de 8 ore pe zi. Am estimat un venit de aprox 2000 de lei lunar, iar investiția mea ar fi pe la 700 de lei în materiale. lucrez singura deocamdată, dar pe viitor îmi doresc sa măresc afacerea puțin. Mulțumesc!
Vreau sa folosesc materiale, accesorii și ace cumpărate de pe site-uri din China. Eventual și pt revânzare. De pe pfa se poate face comerț mărunt, măcar sa acopăr o pare din taxe din profitul din nasturi sI panglici. Mulțumesc din nou!
Legal da, trebuie văzut dacă se merita doar.
Buna seara,
Doresc sa imi deschid un magazin outlet , marfa fiind adusa din strainatate.ce ma sfatuiti sa imi deschid?Pfa sau Srl.?Multumesc anticipat!
DA…
Se poate… va trebui sa tineti si evidenta stocurilor care se vor descarca atunci cand vindeti un produs realizat de dvs.
Deoarece (ma gandesc…) veti alege SISTEM REAL, va trebui sa tineti si Evidenta Registrului Jurnal de Inventariere ( a materialelor prime pe care le veti achizitiona…
Sfatul meu este sa NU estimati suma maxima in D220 ci o suma minima.
Astfel pe anul 2017, veti putea plati mai putin, urmand ca atunci cand veti depune D200 / 2017 la inceputl lui 2018 sa va faceti diferentele dintre venituri si cheltuieli.
Multumesc! Oricum trebuie sa fac recepție pe materia prima (fire, talpi, piele, lipici, materiale pt branturi, nasturi….etc ) apoi sa fac bonuri de consum. Asa voi tine o evidenta separata la cele ce le vând ca materie prima, nu ca produs finit. Ca rentabilitate am făcut una calcul și ar ieși câte ceva 🙂 acum la partea de pfa cu norma de venit sau în sistem real, ăsta nu știu care e mai avantajos. Norma de venit are un minim impus de ei?
La cum arata acum lucrurile e sensibil sa ma pronunț. Cel mai bine puneți cifrele pe hârtie. Dacă nu vreti multe complicatii și dacă trăiti din acesti bani (nu aveti salariu) recomand PFA neplatotir de TVA la norma de venit. Dar sunt subiectiv, pentru exactitate trebuie sa va faceti calcule amanuntite.
Buna ziua,
Va rog, daca se poate sa ma ajutati cu cateva clarificari legate de un PFA care are ca obiect de activitate „organizare evenimente”, cu sediul intr-o camera din propriul apartament cu 3 camere.
1. Se pot deduce cheltuielile cu telefonia mobila si internet, in conditiile in care, contractul la firma DIGI este facut pe PF nu pe PFA? Ar fi corect sa deduc 1/3 din cheluielile cu telefonia mobila si internet ( aferente unei camere )? Mentionez ca in contractul decomadat am specificat ca PFA va achita cheltuielile aferente spatiului respectiv =1 camera (cheltuieli de administrare, utilitati-energie, internet, cablu tv si telefon fix), la data aceea neavand decat telefon mobil. Ar mai trebui sa fac un act aditional pentru a putea deduce si 1/3 din cheltuielile cu telefonia mobila? Oricum cheltuielile cu internetul si telefonia mobila sunt justificate ca fiind in scopul desfasurarii activitatii intrucat organizarea de evenimente se face cu ajutorul unui site-deci presupune folosire internet si a telefonului mobil pentru a lua legatura cu participantii la evenimente. Singura problema este ca pe contract este trecuta persoana fizica si nu PFA din cauza costurilor mai mari pe PFA. Daca aceasta ar fi o problema, in eventualitatea unui control ANAF, exista riscul unei amenzi sau doar s-ar recalcula impozitul?
2. Registrul de evidenta fiscala este obligatoriu pentru PFA? In caz afirmativ, ce ar trebui inregistrat in el?
3. Cum se evidentiaza cheltuielile nedeductibile, manual , in Registrul de Incasari si Plati?
De fapt, in Registrul de Incasari si Plati se trec doar cheltuielile deductibile sau si cele nedeductibile?
De exemplu, cheltuiala cu plata impozitului pe venitul realizat, fiind o cheltuiala nedeductibila se mai inregistreaza in Registrul de Incasari si Plati ( pe care il scriu “de mana”, nu cu un program informatic)? Daca in Registrul de Incasari si Plati se trece cheltuiala cu plata impozitului pe venitul realizat ( cu explicatia: “impozit pe venit, Ministerul Finantelor Publice, Trezoreria Sector 6”, ar trebui (pentru ca aceasta cheltuiala sa nu se adune in totalul cheltuielilor deductibile pe care il voi avea in Registru la sfarsitul anului, suma pe care o voi scrie la rubrica “Cheltuieli” in Declaratia 200 ) sa mai scriu o linie cu aceeasi suma cu minus ( sau cu aceeasi suma trecuta in coloana de incasari? ) si cu ce explicatie? (“ cheltuieli nedeductibile plata impozit pe venit”?)
4. In cazul in care doresc sa achizitionez un laptop pe PFA, cum se trece cheltuiala in Registrul de Incasari si Plati? Se trece toata suma la Plati la data bonului fiscal?
a) Daca valoarea laptop-ului >2500 lei inseamna ca este mijloc fix si se trece in fiecare luna (pe ce data?) cate o suma =(valoarea laptopului/numar ani de amortizare)/numar de luni ramase pana la sfarsitul anului. In acest caz ce trebuie trecut in Registrul Inventar?
b) Daca valoarea laptop-ului <2500 lei inseamna ca nu este mijloc fix, deci este obiect de inventar? In acest caz se mai trece si in Registrul Inventar si daca da ce anume trebuie scris in Registrul Inventar?
5. Pentru a folosi In interes personal sumele incasate trebuie sa fac o inregistrare in Registrul Jurnal de Incasari si Plati? Daca pana acum nu am facut este vreo problema? Este obligatoriu? ( nu am cont la banca deschis pe numele PFA ului pentru ca sumele nu sunt mari: am declarat Profit =1100 lei si nu am realizat decat vreo 600 lei, sper sa nu fie vreo problema)
6. Pentru 2016 am declarat profit=1100 lei si am realizat putin mai mult decat jumatate. Pot depune declaratia 220 cu estimatul pe 2017 cu profit=o suma mai mica decat 1100 lei fara sa depun in aceeasi zi si declaratia 200, pe care as vrea sa o depun in luna mai, pan ape 25 mai?
7. Mai este obligatorie pentru PFA depunerea D392B? Am citit ca s-a amanat pentru 3 ani. Nu am contabil si nu am stiut de ea, contabila cu care m-am consultat nu mi-a spus ca trebuie depusa? Este vreo problema daca nu am depus-o anul trecut?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri,
Buna ziua
doresc si eu o informatie daca se poate , si anume : doresc sa deschid un atelier de croitorie dar pentru inceput vreau sa lucrez singura , fara angajati (pe parcurs daca va fi nevoie …angajez pe cineva) si nu stiu ce forma legala se potriveste mai bine .Este mai bine PFA sau SRL . Daca ma puteti indruma va multumesc din suflet.
Buna Claudia. PFA îți permite sa angajezi până al 3 oameni dar trebuie să ții cont că plătești statului 16% + 10.5%+5.5% iar la MICRO ai doar 5.5% (pe dividente) dar plătești contabil. Avantajul la PFA in această situație e că îți merge 1/3 din vechime, adică la 3 ani de PFA ai un an de vechime.
Trebuie să faci ceva calcule despre cât ai putea avea profit și ce e mai rentabil. Sunt tentat să cred că MICRO dar fără niște simulări e greu de zis.
Multumesc mult .INcerc sa fac niste calcule .
Buna seara.La PFA nu avem si cheltuieli deductibile?
Ba sigur că avem. Legea e valabila pentru toți.
Da…
Cheltuielile deductibile se folosesc de PFA-urile ce au optat ca impozitare: SISTEM REAL…
1. Daca alegi MICRO (fara sa te angajezi la MICRO):
– platesti 3% din venitul brut
– platesti 5% impozit si 5.5% sanatate, (10.5%) din dividentele pe care le scoti (la inceputul anului 2018)
Dupa noua O.U. din 2017, daca te vei angaja sau ai si alte venituri pt care platesti CASS, NU vei mai plati 5.5% sanatate din dividente ! ( o chestie noua si buna pt MICRO )
– Nu iti merge vechimea !!! (cotizatia la pensie. Poti insa sa cotizezi separat la CAS pensii dar DOAR 26.3% adica undeva 250ron / luna)
2. Daca ai PFA SISTEM REAL (fara sa te angajezi la PFA) – toate procentele se calculeaza la VENITUL NET (PROFIT):
– platesti 5.5% sanatate
– platesti 16% impozit profit
– NU vei plati pensia DOAR daca vei depasi suma de 950 RON / luna / net final (acesta a fost plafonul pt anul 2016)
Te poti angaja la PFA-ul tau si vei beneficia de avantaje fiscale, daca iti vei face un pontaj de 1-2 ore lucrate pe zi si NU mai mult… !!!
–-
Daca doriti sa lucrati in croitorie singura sau maxim 3 persoane angajate puteti opta lejer pt PFA sau I.I.
unde puteti angaja maxim 10 pers. …
Daca vreti pe viitor sa angajati de la 11 persoane in sus, mergeti pe MICRO de la incput, dar atentie mare la bani. Nu va puteti folosi de bani in scopuri personale, decat in 2018 dupa ce scoateti dividentele.
Asta inseamna ca in cazul unui control, soldul la zi, trebuie regasit in banca si in casa, altfel veti lua amenda !
Ma refer banii cash sa ii aveti si sa ii numarati in fata controlorului de la ANAF (ceea ce este imposibil la MICRO sau orice alt SRL , pt ca toti avem nevoie de bani)
Cu stima si respectect,
EC. Lupea Robert Mihai
Buna ziua!
Raspundeti-mi si mie va rog! Daca am posibilitatea sa vand ca persoana fizica diverse produse textile produse in China in Europa pe un site online (gen emag/ebay), dar eu am domiciliul fiscal in RO (desi stau doar cateva luni pe an aici) cum ar fi mai bine sa retrag banii respectivi, in Romania pe persoana fizica, unde sunt taxabil? Printr-un PFA cu norma de venit/standard sau un Micro? Sa zicem daca potentialul de venit e de 70-80.000 RON/An iar obligatiile fiscale sunt in totalitate in Romania si am posibilitatea sa vand fara ca produsele sa treaca prin RO, ca si persoana fizica. Multumesc anticipat!
Sunt tentat să cred că in regim de MICRO e mai ok. Veți avea importuri, facturări externe, tranzacții intracomunitare etc. Totuși, e neapărat un contabil bun în toată treaba asta.
Buna ziua
Sunt licentiat IT – informatica…
Din practica va spun ca „inca” este cu mult mai rentabil sa se foloseasca PFA in loc de MICRO, in special avand urmatoarele situatii:
1. Pentru cei ce doresc sa lucreze INTRA-COMUNITAR:
– ca si PFA daca te inscrii in ROI si poti lucra lejer oriunde in EUROPA, fara prea mari batai de cap. Este bine sa fii pe norma de venit cod caen: 6202 !
Poti incasa din strainatate pana in 100.000 euro si voi plati in tara ca si cum am incasat DOAR 34.000 RON !!! si anume”:
– pt suma maxima de 100.000 euro voi ajunge sa platesc lunar la statul roman: 230 euro maxim !!!
– ca si MICRO nu poti lucra in EUROPA daca nu dovedesti ca oamenii care lucreaza pt tine sunt angajatii tai (ceea ce implica taxe la stat pt un salar de norma intreaga de 8 ore + plus restrictia pe care o ai cu formularul A1, prin care nu poti lucra decat DOAR la un singur patron si DOAR intr-o anumita tara din EUROPA)
– oamenii care lucreaza pt tine intra-comunitar trebuiesc platit cu salariul minim din tara in care vor lucra ( cat privesc impozitele va las sa calculati, sunt cifre cu multe zerouri… ;)) )
2. Pentru cei care vor sa lucreze in ROMANIA:
– ca si PFA:
NORMA DE VENIT: – platesti 32% (16% impozit + 5.5% sanatate + 10.5% pensie) din norma de venit stabilitata anual… macar la PFA „ai pensie” (vechime) la MICRO – NU AI !!!!
Facturezi cat vrei (maxim 65.000 euro, ca apoi treci ca platitor de TVA, dar nu ajungeti la acest plafon in Romania, va asigur… din pacate… )… astfel pe norma poti „ajuta” si pe cei ce sunt la MICRO sau cei ce sunt pe PFA pe Sistem Real…
SISTEM REAL: – platesti 32% (16% impozit + 5.5% sanatate + 10.5% pensie) din profit !!!
Mai aduagi 2-3 coduri caene (dupa noua lege) si iti maresti simplu cheltuielile deductibile…
Profitul ti-l stabilesti mult mai lejer.. Poti modifica mai usor si ieftin codurile caene, dupa nevoile tale in cursul unui an… Daca esti „destept” si „harnic” te descurci fara nici un contabil…
– ca si MICRO
Urasc sa ajung la contabil… sa il intreb ceva si sa nu stie mereu daca se poate sau nu :(((( si el sa imi spuna… asteapta sa vad… sau se poate.. si dupa un timp … acum nu se mai poate…
Chestiile astea NU se intampla la PFA-uri…
Da, raspunderea este limitata ( dar nu am nevoie de limtari in raspundere, pt ca dupa mine, nu mai are cine sa coreteze vreo lucrare… invatati-va bine meseriile si capul in sus…)
Mereu trebuie sa am in casa sau in banca, in caz de control suma care este in registre altfel „pup” amenzi.. si pt ce… ca sa stau la finele anului sa iau banii…
Fara „artificii NEORTODOXE” nu rezisti cu un MICRO…
Am avut MICRO si de acum raman pe PFA… vrei mai multe drepturi fati un I.I. ( mai multe coduri caene si poti angaja mai multi… ceea ce nu sfatuiesc pe nimeni…)
La MICRO NU iti merge vechimea.. ca sa iti mearga vechimea ai 2 sanse:
1. Contract de asigurare casa de pensii = 250 ron / luna
2. Te angajezi si platesti impozite la stat de iti vine „acru” = 70-80% din venitul pe care ti-l vei lua prin stat de plata ca si venit NET in mana…
––––––
Vreti studii de caz si estimari GRATIS pt afacerea ta, ma gasiti la:
Lupea Robert Mihai
http://www.lupearobert.ro
contact@lupearobert.ro
0758.067834
–––––
*ps consultanta GRATIS doar pt romani seriosi !!! :))
E clar că în unele situații e mai rentabil PFA sau II. Nu am spus altfel. Ideea e ca fiecare să facă studii de caz pe afacerea lor și să tragă concluzii dar din păcate, după cum ai văzut din comentariile de pe site educarea în domeniu antreprenoriatului și a contabilității care e precară nu permit oamenilor să poată face astfel de studii. Aici ar încăpea loc de o afacere frumușică 🙂
Eu încă sunt pe I.I. ca plătitor de TVA nu am trecut pe micro, motivele tale sunt și ale mele. Acces la bani când vreau, vechime etc. Baiul e că de anul acesta am decis să dau hârtiile unei firme de contabilitate că nu mai pot acoperi și partea asta.
Succes. Dacă ești dispus să ajuți poate mai arunci câte un ochi pe aici când se comentează. Sugestii faine sunt oricând binevenite.
Buna fiecaruia
In limita timpului disponibil imi doresc sa ajut si sa sfatuiesc cat mai multe persoane dornice de lucru :)))
Mereu AM GRIJA sa nu ajung la plafonul de TVA (65.000 EURO) !!!
Am operatii mai mult intra-comunitare…
SUNT pe PFA – Norma de Venit …
Plafonul maxim ca sa trecem pe SISTEM REAL obligatoriu este de 100.000 euro !!!
Artificii contabile se pot face multe si asta pentru ca cei ce, dau diverse ordonante de la Bucuresti, le dau pt a putea sa isi rezolve la SRL-urile lor, diverse scutiri de impozite…
Noi cei MICI, cauta sa speculam azi o lege maine un articol… ca sa „beneficiem” de anumite „drepturi fiscale” si asa ajungem sa SUPRAVIETUIM !!!!
buna ziua sunt profesie liberala pot deduce telefonul personal, factura la internet si cablu personala 50 % din cheltuielile auto ale sotului avand contract de comodat
Va salut Domnule Teofil ! Cateva intrebari scurte , va rog mult :
1.Vreau sa vand tablouri facute de mine ( sunt pictor amator , fara studii in domeniu ) . Ce este mai convenabil : PFA sau MICRO ? Doresc sa-mi fac un blogg sau site pentru promovare , dar nu stiu o forma de plata legala.
2. Daca aleg varianta PFA , imi trebuie casa de marcat pentru tabloul vandut sau doar o chitanta , sau ceva de genul ? Ideea este ca eu vand produse destinate publicului , comertului. Nu prestez servicii.
Va multumesc anticipat pentru amabilitate !
Dragos
Buna Dragoș!
1. Cred că un PFA e mai benefic dar depinde de volumul lunar sau anual de vânzări. Ca să calculez cât de cât imi trebuie cifre. Ca site, dacă vă referiți la a plăti executia site-ului nu aveti impedimente nici ca persoana neautorizată. Adică eu fac site-uri si pentru persoane fizice nu doar pentru PFA; SRL etc. Dacă vă referiti la a primi bani pe tablouri prin mecanisme de plata, adică plata cu card sau in cont atunci da, aveți nevoie să vă autorizați.
2. Da, va trebuie casa de mercat, nu puteți vinde cu chitanță.
Buna ziua
1. Va faceti un PFA sistem REAL:
2. Va faceti (daca nu stiti pe cineva, va ajut eu) un site magazin virtual ex: presta-shop sau magenta..
3. Clientii va pot plati tablourile prin mobil pay sau paypall…
4. Legat de impozite, vor fi foarte mici, pt ca „veti avea” cheltuieli „mari”…
–
Pagina de internet (magazinul virtual) va duce undeva la 250 – 500 euro – complet ( cu modul de plata online) !
Bonurile fiscale va trebuiesc atunci cand persoana vine acasa si va cumpara tabloul, in rest factura si chitanta !
Cu stima si respect !!!
Domul Robert, mă interesează subiectul pt ca sunt cam în aceeași oala doar ca eu fac cizme crosetate 🙂 va rog sa îmi explicați și mie la punctul 4, care ar fi cheltuielile. Mulțumesc!
Buna ziua,daca imi infiintez un PFA pentru a putea vinde martisoare si accesorii handmade,imi trebuie curs de specializare pentru asa ceva? Iar daca eu nu produc nimic decat in perioada martisorului se percepe taxa pentru ca las contul PFA deschis? Ce imi recomandati?
Nu știu, probabil nu trebuie calificare. Privitor la cont, daca va referiti la contul bancar, da se comisionează și dacă nu sunt rulaje. Depinde de banca la care aveți cont. Unele au abonament de 10 lei pe luna, altele de 50 de lei etc.
Bună ziua. As dori sa incep o activitate ca taximetrist, cu o singura masina ,pe care să o conduc tot eu. Ce este mai avantajos srl sau pfa ?
Va trebui să luați un taxi dus, altul întors în oraș la dvs si să îi întrebați pe cei ce fac asta de ceva vreme. De pe tușă, cred că tot micro e mai bine dar cine vă poate da sugestii sunt tot cei care activează sunt.
M-am gandit de la inceput la solutia asta,doar ca parerile au fost mereu impartite. Este multa confuzie in domeniul asta.si vroiam sa aud parerea unui specialist.
Buna ziua
Pt cei ce doriti sa lucrati pe un TAXi va sfatuiesc sa lucrati cu un MICRO doar in cazul in care vreti sa va vindeti licenta mai departe…
Tocmai am un prieten de familie care si deschis un MICRO ca sa poata cumpara licentele de taxi ( are 2)..
La taxe il termina :))) saracu..
Acum.. isi mentine MICRO ca sa poata vinde licentele ulterior (doar asa se poate „vinde” licentele de taxi) iar el lucreaza pe un PFA pe norma de venit (exista cod caen pt transport in regim de taxi si pt norma)..
cu respect,
Robert – Arad
daca inffintez un srl-d ma pot autoangaja?e vreo limita de salariu?
Da va puteți angaja. Nu, nu exista limita de salariu.
Buna seara, rog specialistii contabili sa imi raspunda si mie la aceste intrebari de la jos !
1. AVANTAJ PFA:
„Poți folosi oricând banii încasați pe când la MICRO nu ai cum. Aici trebuie să re angajezi pe acel MICRO ca totuși să ai o sursă de venit.”
+ De ce nu poti folosi oricând banii încasați la MICRO ?
+ De ce trebuie sa re-angajezi pe cineva ca sa ai o sursa de venit din moment ce tu esti cel care „produce” ? ( Adica ne-avand angajati doar creatorul pfa-ului produce prin diferite servicii ! )
2.DEZAVANTAJ PFA:
„Posibilitatea ca ANAF-ul să reîncadreze activitatea PFA-urilor ca activitate salarială (aici sunt la risc cei ce au renunțat la calitatea de angajat și s-au făcut PFA ca să lucreze tot la acea firma mai avantajos, mulți IT-iști sunt în situația asta)”
+ Cum adica sa reîncadreze activitatea PFA-urilor ca activitate salarială ? De ce si in ce cazuri se poate intampla asta ?
3.DEZAVANTAJ MICRO: !
„Nu poți folosi banii firmei decât la încheierea exercițiului financiar. ”
+ Ce inseamna mai exact încheierea exercițiului financiar ? Si de ce tocmai atunci ?
„Trebuie sa te angajezi ca sa fii asigurat ! ”
+ Cum adica sa te angajezi ca sa fii asigurat ? Din moment ce platesti taxele, tot nu esti
asigurat ? Culmea patron angajat la alt patron :)) !
+4. Cum se calculeaza taxele la PFA pentru ca nu ma pricep la finante (calculat taxe,creat facturi ,etc)
+5. Cate activitati diferite se pot face in baza unui singur micro dar PFA !
+6. Exista vre-o forma juridica in care sa nu mai platim atatea taxe ? Ptr. ca nici mie si nici altcuiva nu i-ar conveni sa ii se duca aproape jumate din castig statului daca exemplele de mai sus sunt bazate pe fapte reale si aici ma refer la acele calcule !
Sunt un nou invatacel, iar intrebarile mele sunt cele cu acest semn „+” !
Multumesc frumos in avans ptr potentialele raspunsuri !
Salut Anlin.
1. ca asa spune legea. Dividentele pot fi folosite doar după încheierea exercitiului financiar.
2. Citeste aici http://www.startupcafe.ro/stiri-taxe-20674417-cele-mai-importante-lucruri-care-trebuie-stie-pfa-odata-intrarea-vigoare-noului-cod-fiscal.htm
3. Exercitiul financiar se considera incheiai când ai depus declarațiile de final de an la ANAF.
Nu ești asigurat ca MICRO întrucât nu e ca la PFA. La PFA plkătești obligatoriu sănătate si pensii, la MICRO nu e obligatoriu decât impozitul deci nu cotizezi la sanatate si pensii decat daca iti fac contract de munca pe acel SRL.
4. e mult de scris, citaste pe blog ca deja ma scris mult. În principiu treaba sta cam asa. Dacă ai încasari de 2000 lei si plăți de 1000 de lei ai taxe din mia aia 16% impozit, 5.5%sanatate, 10.5% pansii. Asta în mare.
6. NU cunosc, dacă afli dă-ne de știre 🙂
Merci de raspuns, vezi ca ai sarit punctul 5 !
La MICRO nu știu să fie limită dar la PFA a fost stabilita recent la 5. Pe toate de pa PFA trebuie sa ai calificare altfel nu le poți dobândi.
Nu poti calcula in felul urmator ?
2000 lei – 32% = 640 total bani catre stat
E bine cum am facut sau se calculeaza altfel ?
Ai sau imi poti da un articol despre calculare taxe pfa ?
Dacă profitul e 2000 e corect calculul . 32% din diferența dintre încasări și plăți. Dar poate merge opțional pănă la 67.8 daca ești si plătitor de TVA 20% și optezi pentru pansii la stagiul complet care e de 26.3%. Obligatoriu e insă 32%
Am gasit pe un site un calculator PFA in Sistem Real ! Nu stiu cat de sigur e dar daca este util si altora e bine ! http://www.efin.ro/calculatoare-salarii/pfa-sistem-real
La sume in valute tot la fel se calculeaza sau in orice valuta ai avea venitul taxele se calculeaza doar in lei ?
Este decizia ta Teofil Gavril daca aprobi comentariul cu linkul de mai sus !
Aici pusei un simulator si eu 🙂 http://www.iiifpfa.ro/site/wp-content/uploads/2016/01/pFA-vs-MICRO.xlsx
Ce inseamna mai exact a fii platitor de TVA ? La ce te referi ?
In ce cazuri se aplica acesta ?
Buna ziua,
1. Imi puteti spune va rog ce ar trebui sa infiintez daca vreau sa-mi dechid o firma de livrari produse? SRL, PFA sau Microintreprindere. Eu ma gandeam ca microintreprinderea ar fi mai avantajoasa.
2. Aveti idee cat este taxa de infiitare pentru fiecare dintre cele enumerate?
3. Este nevoie de sediu/birou pentru fiecare dintre ele?
Buna.
1. Si eu tot pe micro aș merge (doar azi că dacă se schimbă legile așa de repede nu pot zice nimic pe mâine)
2. PFA 200 aprox iar SRL cam 550 fara capitalul social. (nu stiu daca mai sunt de actualitate taxele 🙂
3. Da, la ambele.
Buna ziua .Doresc sa imi deschid un Magazin second hand mobila electrocasnice etc Made in germania ce este mai avantajos pfa sau srl
daca am certificat de handicap gradul 2 pot deschide pfa?in cazul acesta m i se anuleaza certificatul de handicap?
„43. La stabilirea coeficienţilor de corecţie a normelor de venit se vor avea în vedere următoarele criterii:
– vadul comercial şi clientela;
– vârsta contribuabililor;
– timpul afectat desfăşurării activităţii, cu excepţia cazurilor prevăzute la pct. 44 şi 45;
– starea de handicap sau de invaliditate a contribuabilului;
– activitatea se desfăşoară într-un spaţiu proprietate a contribuabilului sau închiriat;
– realizarea de lucrări, prestarea de servicii şi obţinerea de produse cu material propriu sau al clientului;
– folosirea de maşini, dispozitive şi scule, acţionate manual sau de forţă motrice;
– alte criterii specifice.”
Sursa: http://www.contabili…=…&Itemid=156 am gasit acest articol privitor la starea de handicap sau invaliditate a contribuabilului,in cazul in care deschid pfa sau ii pe evenimente foto ca fotograf,cine poate stabili acesti coeficienti/////////////?si ca argument solid sa optez pentru pfa .care ar fi acesta.va mulumesc si astept raspuns o zi buna
Cel mai probabil acesti coeficienti sunt stabiliti de ANAF de care apartineți.
Argument solid nu am petru a opta pentru PFA. Acesta trebuie sa il aflati dupa ce faceți ceva simulări. Argumentul cel mai important pentru mine, poate fi irelevant pentru dvs. De exemplu pentru mine e un argument important faptul ca de banii din PFA pot dispune imediat în timp ce la SRL trebuie să se încheie exercitiul financiar (adica dupa încheierea anului) ca sa poti lua dividentele. Asadar dacă trăiești doar din acea activitate cu un SRL nu poti folosi banii încasați în scop personal decât dacă faci „manevre”.
multumesc pentru sprijin ati fost foarte amabil,e un domeniu nou necunoscut mie…
Va salut.as dori sa stiu ca si fotograf de eveniment ce forma de firma ar trebui sa deschid.am cerificat de handicap gradul doi.am vreo reducere la impozit.multumesc anticipat
Buna. E pe servicii, deci tot ce faci e impozabil in cazul acesta e recomandabil PFA la norma cred. Insa trebuie sa faci calcule. Cât câștigi pe an, cât cheltui ca să calculezi cât impozit si ce dări ai de plata.
Nu stiu dacă si in ce conditii persoanele cu handicap au deduceri.
Buna ziua. Eu sunt actrita si realizez spectacole de teatru, momente de animatie la petreceri si momente artistice la nunti si botezuri. Cheltuieli am doar la realizarea unui nou spectacol, cand trebuie sa cumpar costume, recuzita si decoruri. Apoi pot juca acel spectacol timp de 2 ani , de exemplu, nemaiavand alte cheltuieli in afara de combustibil, sau in caz ca se strica ceva , inlocuirea acelui obiect. Scriu aceste detalii, deoarece nu cred ca as avea lunar cheltuieli deductibile. In plus, in activitatea mea nu exista un venit constant. De exemplu ,intr-o luna pot incasa 600 lei , iar in urmatoarea 3000 lei.Care credeti ca este cea mai avantajoasa forma pentru situatia mea? Multumesc frumos!
Ca o completare la intrebarea mea anterioara mentionez ca este vorba de un magaziin online cu vanzare doar In Romania. Multumesc.
Buna seara, am si eu o intrebare (imi cer scuze daca este considerata off-topic): care este plafonul platitor de TVA pentru magazinele online conform noului cod fiscal, 65 000E sau 35 000 E? Magazinele online sunt asimilate „vanzarii la distanta” ? Pentru vânzări la distanţă, plafonul de la art. 275 alin. (2) lit. b) din CF 2016 este de 35.000.
Buna ziua,produc ornamente din beton (ghivece,stalpisori,lei etc),Se merita sa imi deschid firma chiar si cu un profit de 5000 de lei pe an?
Nu cred că se merită. PFA la normă e mai rentabil mai ales că nu e obligatoriu să cotizați la pensii la profitul acesta.
Si cat ma costa aproximativ infiintarea pfa si srl de la a la z ? Asta e prima data cand vreau sa fac asa ceva, habar nu am ! 🙂
Buna ziua,
Recent am finalizat un curs de manichiuris pedichiurist si stilist protezist de unghii.
As vrea sa lucrez acasa, fara angajati. Ce imi recomandati pfa sau srl ?
Momentan lucrez la un magazin de imbracaminte ca si angajat.
Este posibil ca dupa infiintarea pfaului sau srlului sa lucrez in continuare la ambele ? Sau trebuie sa renunt la locul actual de munca ?
Va multumesc !
Buna ziua.
Intrebare intrebatoare. Daca doresc sa organizez ateliere de creatie artistica pentru copii ( intr-un spatiu inchiriat sau la mine acasa ), sa predau la gradinita obtionalul de arte plastice si eventual sa imi vand propriile mele lucrari, care e solutia cea mai avantajoasa? PFA sau SRL, sau alte sugesti?
Multumesc anticipat.
Va doresc o zi frumoasa si spor la munca.
La modul sincer aș alege între SRL și ONG dar dacă e doar comercial aș merge pe SRL în regim de micro. Ești pe servicii, aproape tot ce încasezi se impozitează pentru că nu cheltuieli, deci ai interes să ai impozit mic pentru că nu poți încărca la cheltuieli, nu ai cu ce. (părerea mea de amator) dar recomand sa faci un plan de afacere cu simulare în ambele variante.
Buna ziua! Am infiintat un Pfa pe norma de venit cu 6202 si 6201. Intrebarea este daca voi fi impozitat pentru ambele coduri caen la norma de venit sau doar pentru unul singur. Mentionez ca as putea sa raman doar cu 6202. Va multumesc!
6202 si 6203, am scris gresit 6201…
Buna am si eu o intrebare vreau sa imi deschid un magazin unde voi vinde cani,castroane linguri farfuri paturi eec,
le voi cumpara di china si vreau sa la vand in romania noi sunte in doi si vrem sa deschidem acest magazin tip 38
ce e bine de facut pfa sau srl ,trebuie sa fim angajati ,salariul il decidem noi cat sa avem pe luna
bani castigati putem sai lom doar la sfarsitul anului sau cum e treaba ?
Având în vedere că imporți personal recomand SRL în regim de micro. Dar trebuie să consulți un contabil bun care să facă ceva calcule pe baza cărora să decizi. Noi ne dăm cu părerea, dar pentru o decizie cât mai bună trebuiesc puse cifre pe hârtie.
Dacă ești angajat, nu îți fă griji cu banii din firmă. Salariul il puteți lua, din profit nu puteți. Dar și acolo e scăpare. Având în vedere că voi inițial trebuie să creditați societatea ca să luați marfă, puteți ulterior din încasări să faceți retragere de creditare.
Buna ziua,
Doresc sa deschid un magazin online cu produse din import China.
1. Avand in vedere ca in faza incipienta incasarile estimate vor fi 30000-40000 si cheltuieli 20000-30000, profit estimativ 10000-12000 pe an, ce forma de organizare recomandati?
2. Este profitabil sa angajez un membru al familiei care oricum isi plateste CAS, pentru beneficii fiscale?
3. Avand in vedere ca la import se plateste TVA in vama, poate fi dedus acest TVA ?
1. Sunt tentat să cred că SRL în regim de MICRO e mai buna varianta. Dacă vrei sa deduci TVA-ul neapărat sa optezi pentru a fi plătitor de TVA.
2. Dacă e deja angajat nu cred ca e rentabil.
3. Da, poate dacă optezi la înființare sa fii plătitor de TVA.
Dar pot fi subiectiv. Probabil va trebui sa iți pui totul pe hârtie să faci un plan de afaceri și sa faci calculele corect. Din china se merita sa aduci marfa doar dacă lucrezi la container altfel transportul te rupe. Eu am încercat sa aduc căni sublimabile și rentează doar sa aduc cantități mari, altfel nu rentează. Uite ai un client dacă aduci căni sublimabile la preț bun :))
Succes și nu uita să faci calculele cât de bine se poate.
Multumesc, din calculele efectuate afacerea este rentabila daca s-ar deconta TVA. Intradevar transportul este scump, dar se merita in situatia in care produsele vandute au o valoare ridicata si greutate mica.
Atunci dă-i bătaie 🙂 Tine cont ca TVA-ul îl recuperezi greuț, doar la vânzarea mărfii și fii corect în cifre că vei avea nevoie de cereri de rambursare de TVA și deci parte de controale. Dacă lucrezi corect nu ai de te teme.
daca deja am srl, sunt micro si neplatitor de tva, acelasi caz import china, sunt obligat sa trec la platitor de tva? am vazut ca pentru achizitii intracomunitare esti cam obligat daca depasesti plafonul. acelasi caz este si la importul din china, sa solicit inregistrarea in scopuri de TVA? multumesc anticipat
Trecerea la platitor de TVA se face la depasirea limitei de 65 000 eur cifra de afaceri.
Din cate stiu (dar trebuie sa intrebi un contabil bun ca sa fii sigura de scenariu) trebuie sa fii inregistrat in scopuri TVA daca ai de a face cu intacomunitar si/sau cu importuri.
Buna ziua,
Doresc sa infiintez un atelier de creatie, ceramica si alte activitati. Ce este recomandat un PFA sau SRL.Voi lucra doar singura la inceput pana pun afacerea pe picioare.Daca infiintez PFA pot pune 2 sedii cel de acasa ca sa fie sediu stabil pentru hartii si cel de pe contractul de inchiriere unde va fii de fapt atelierul?In cazul in care schimbi sediul ulterior cum se procedeaza.
daca voi avea PFA e nevoie si de casa de marcat sau doar chitantier.Voi tine mai mult ateliere de creatie urmand ca ulterior sa ma extind prin vanzarea de produse.
Multumesc Corina
Imi e greu să estimez. Pe ce CAEN veți deschide? Da și la PFA puteți avea mai multe sedii. Dacă lucrati cu persoane fizice vă trebuie casă de marcat. Sediul ulterior se schimbă la Registrul Comerțului cu anuntarea ulterioară a modofocării la ANAF.
buna,sunt profesor de inot in UK as dori sa ma intorc in Romania sa deschid un club de inot sa predau lectii,ce imi recomandati srl sau pfa cred ca as avea aprox 3000/luna, multumesc
buna ziua! vreau sa imi deschid un magazin second hand. ce ma sfatuiti pf sau srl? as dori sa lucrez eu sa nu angajez pe nimeni. eu mai am un job care mi ar permite sa lucrez si la magazin. multumesc
Buna ziua! as vrea din vara sa filmez la nunti si botezuri. vreau sa intru in legalitate. Lucrez doar ocazional ca si cameraman/fotograf(2 – 3 luni pe an). Sunt si salariat. ce ma sfatuiti sa infiintez? PFA, SRL, II. As vrea sa nu platesc TVA. Vreau sa am cheltuieli cat mai mici catre stat (platesc deja celelate contributii la stat). Ce imi recomandati sa infiintez? Si cat sunt toate cheltuielile catre Stat la o cifra de 10.000 pe an (adica in cele 2 luni). Multumesc!
Dacă nu ai profit mai mare de 930 ron/luna adica pe tot anul sa fie sub 11 200 ron e rentabil PFA-ul. Ai doar impozit 16% si sanatate 5,5% Dacă e mai mare de atât, e rentabil SRL în regim de micro. Fișierul cu calcule orientative e undeva în comentarii.
Buna ziua!
Pt a infiinta un pfa pt vanzari online(haine) e ok diploma de la un curs de perfectionare de vanzari prin telefon?
Si daca eu am de ex un venit de 200 ron pe luna cu pfa-ul ce taxe mai platesc(nu sunt salariata) in afara de impozit 16%?
Si sediul l-as trece la soacra mea, in cazul acesta cu cat i-ar veni impozitul mai mult?
Multumesc frumos!
Salut
Ar trebui sa fie suficient cursul, dar de regula e de ajuns diploma de liceu. Daca ai 200 ron/luna venit ai de plata CASS 5.5% Impozit 16%. Nu știu cu cât i-ar veni impozitul mai mare, diferă de la o localitate la alta, asta afli daca întrebi la primărie. Totuși, poți scăpa de plata mai mare dacă declari că nu deduci cheltuieli pe PFA cu intretinerea.
Si pt pensie nu platesc nimic? Am vazut mai sus ca daca ai castig pana in 800 lei platesti 1000 si ceva de lei pe an. Sau nu am inteles eu bine?
Pt vanzari online, daca banii imi sunt transferati in cont, sau prin curier, cu cont colector nu mai am nevoie de casa de marcat, nu?
Multumesc!
Tot ce ține de vânzări necesită casă de marcat. Despre penii nu aveți obligația declarării sau plății dacă anul acesta nu realizați mai mult de 938 ron/luna. Am scris acici: http://www.iiifpfa.ro/2016/01/20/obligatii/pensii/cas-si-d600-raspunsuri-de-la-anaf/
Buna ziua.
Stiu ca din anul acesta 2016 s a marit plafonul la 100 mii euro pentru SRL (in loc de 65 mii euro). Daca depasim aceasta suma trecem ca platitori de tva.
Intrebarea mea este. In valoare de cati lei trebuie sa dau facturi pentru a nu trece ca platitor de TVA?
Stiu ca inainte era vorba de ca valoarea euro 3.38 lei (ca in momentul aderarii romaniei la ue), deci undeva la 220 mii lei
Incepand cu anul acest la cat este stabilit euro pentru cei 100 mii euro?
Buna ziua,
Este adevarat ca pentru un PFA ai dreptul doar la un cod CAEN si daca da, cum imi pot stabili un cod Caen care sa corespunda ca ceea ce vreau eu sa fac , este un pic dificil. ( doresc sa cumpar tricouri, cani, sepci pe care apoi sa le personalizez insa aici apare problema mea ca eu nu produc aceste tricouri eu doar fac anumite modificarii, ce cod caen mi-ati putea recomanda . Multumesc frumos
Nu este adevărat. Ca PFA ai dreptul la câte CAEN-uri poți dovedi că ai calificare. Dacă ai calificare pe frizerie, manichiură și sudură, poți să le înscrii pe toate, doar că unul din ele va fi principalul.
Poți merge cu:
7311 – Activitati ale agentiilor de publicitate
3299 – Fabricarea altor produse manufacturiere n.c.a
8219 – Activitati de fotocopiere, de pregatire a documentelor si alte activitati specializate de secretariat
Va multumesc frumos pentru raspunsurile dumneavoastra. As mai avea o intrebare. A m remarcat faptul ca tot mai multi se confrunta cu problema calificarii in vederea infiintarii unui pfa, de exemplu pentru imprimeria mea de ce calificare ar fi nevoie, eu am calificarea de tehnician in telecomunicatii si lucrator in electrotehnica plus cateva diplome de la info-practic din perioada liceului.
Ar trebui sa va fie de ajuns.
Buna seara,
Nu ati mai raspuns intrebarii mele: Conform art. 6 alin. (1) pct. IV lit. c) din Legea 263/2010, eu va trebui sa am un venit pe an mai mare de 4 ori salariul mediu brut pentru a indeplini cerinta „venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie”. In caz contrar, nu va mai fi valabil art.118 alin. (1) din Legea 263/2010. Am dreptate?
Deci sa inteleg ca sunt obligat sa platesc CAS?
Ce se intampla daca am un venit mai mic de 35% din salariul mediu brut, nu mai am voie sa functionez ca pfa(nu indeplinesc art.118 alin. (1) din Legea 263/2010)?
Sau ce se intelege prin „venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie”?
Nu am răspuns ca nu am avut vreme sau nu am știut. Dvs faceți referire la o lege veche. Avem un cod fiscal nou nouț de la 1 ianuarie 2016, care prevede că, nu aveți obligația depunerii D600 si a plății CAS doar dacă vă situați sub 35% din salariul MEDIU, adică dacă aveți pe lună venit mai mic de 35% x 2681 x 12 luni nu platiți CAS. Clar am scris aici cu dovezi http://www.iiifpfa.ro/2016/01/28/obligatii/pensii/cei-sub-plafon-nu-depun-d600-si-nu-platesc-cas-daca-nu-il-depasesc/
Deci puteți funcționa. Dacă nu depășiți, nu plătiți, dacă depășiți, plătiți CAS.
Codul fiscal e una, legea pensiei e alta. Tot ce vreau eu sa stiu e daca pot sa deschid PFA (ce se intelege prin „venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie”?).?
Va trebui să întrebați ANAF-ul. http://www.iiifpfa.ro/2016/01/20/utile/asistenta-anaf/
Buna seara, as dori sa imi fac o mica imprimerie (calendare firme, tricouri, sepci, bannere etc), ce statut imi puteti recomanda, PFA sau SRL Multumesc frumos
Din calculele de mai sus, e mai avantajos SRL în regim MICRO. Dar depinde de multe aspecte. Eu merg în continuare ca PFA.
Scurta intrebare
Impozitul la PFA nu este pe venit? Adica impozit de 16% ar trebui sa fie acelasi si in cazul PFA stagiu cumplet si PFA stagiu incomplet si anume 16000 lei
De ce este diferit?
Va multumesc
Ce înseamnă stagiu complet in privința impozitului? La ce va referiti? La impozit exista doar variantele „Norma de venit” și „sistem real”.
Buna ziua. Aveti un site cu foarte multe informatii utile. Din analiza dvs., inteleg ca o micro fara angajati nu mai trebuie sa plateasca forfetar trimestrial de 1.500 lei? MIcro e acelasi lucru cu SRL? Si presupune obligatoriu plata lunara a unui contabil? multumesc.
Buna ziua!
Am si eu o intrebare la care nu a stiut sa-mi raspunda nici un angajat de la Casa Judeteana de Pensii CS.
Sunt in pensie de invaliditate de gradul III (cu drept de lucru jumatate de norma), vreau sa stiu daca pot sa infiintez PFA sau II?
Va multumesc!
Nu este nici interdicție ca un om cu pensie de invaliditate să nu poate deschide un PFA. Da, puteți deschide.
Un raspuns mai documentat gasiti aici http://www.portalcontabilitate.ro/cumul-pensie-de-invaliditate-cu-venituri-din-profesii-libere-contributii-sociale-obligatorii-34415.htm
SI aici
http://legislatiamuncii.manager.ro/a/3990/studiu-de-caz-pensia-de-invaliditate-si-activitatea-aferenta-pfa.html
Conform art. 6 alin. (1) pct. IV lit. c) din Legea 263/2010, eu va trebui sa am un venit pe an mai mare de 4 ori salarul mediu brut pentru a indeplini cerinta „venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie”. In caz contrar, nu va mai fi valabil art.118 alin. (1) din Legea 263/2010. Am dreptate?
Buna ziua ,
Plecand de la faptul ca o Micro fara angajat :” – Nu poate folosi banii decât după închderea
exercițiunui financiar” . La ce se refera acest aspect? in cazul n care eu sunt administrator si facturez lunar spre ex: 6000 de lei , in ce sens nu pot folosi banii daca eu la incheierea trimestrului imi platesc impozitul pe venit si pe dividente? (avand acces la bani in tot acest timp)
Exercitiu financiar: „Durata pentru care se aproba si se fac previziuni financiare si in care se executa incasarile si platile privind un plan financiar (bugetar). In general, exercitiul financiar incepe la 1 ianuarie si se incheie la 31 decembrie, cu exceptia primului an de activitate, cand acesta incepe la data infiintarii, respectiv inmatricularii, potrivit legii, la oficiul registrului comertului.”
Deci nu trimestial ci anual poti folosi banii legal. Că mai sunt artificii, sunt de acord, eu nu le-am considerat cinstite. Menționez că e posibil să mai fie metode dar pe care nu le stiu eu. Mai intreabă contabili.
dupa toate modificarile aparute in legem e clar : e mult mai rentabil sa lucrezi la negru, atat ca angajat cat si ca angajator !
Pentru cine își permite și e destul de agil. Pe mine nu mă lasă conștiința și nici nu am abilitatea de a fugi iepurește toată viața. Pentru mine e ori ca ei, ori deloc.
Buna ziua,
Stiind ca :
„- Microîntreprinderile trebuie să obţină venituri din alte surse în afară de consultanţă şi management
în proporţie de peste 80% din veniturile totale ”
In cazul in care activitatea mea este ” Activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea COD CAEN: 7112 ” pot presta acest serviciu sub forma unei Microinterprinderi daca tot venitul provine doar din aceasta activitate?
Hmmm… nu știu. Asta cred că doar ANAF-ul va poate lămuri. Aveți modalitățile de contact aici: http://www.iiifpfa.ro/2016/01/20/utile/asistenta-anaf/
bună seara,
pentru o persoană fizică autorizată care și-a schimbat numele în urma căsătoriei este obligatoriu săschimbe și numele PFA-ului. Exemplu: PFA inițial Dumitrașcu Adina care dupa căsătorie a devenit Fiscu Adina. Este obligatoriu în această situație să isi schimbe și denumirea pe PFA-uli in Fiscu Adina ?mulțumesc.
Cred că nu e obligatoriu pentru că demumirea PFA-ului e făcută prin rezervare de deumire ca la orice altă entitate juridică. Doar dacă doriti dvs neapărat să renunțați la acea formă.
Hello. Pfa ul e rentabil in cazul in care ai multe cheltuieli deductibile, right? La micro chiar daca ai cheltuieli sau nu, oricum platesti intre cei 3-1% pe valoarea vanzarilor in functie de nr de angajati.
Doresc sa fac un cabinet si nu stiu daca e rentabil CMI sau Micro. Avand in vedere ca se face o investitie in amenajare spatiu, aparatura, etc e mai ok un CMI deoarece pot deduce cheltuielile? Daca anul acesta investesc o suma de 50 mii euro in cabinet, cat timp aceste cheltuieli sunt deductibile(gandidu ma ca nu depasesc 50 mii euro incasari in primul an?
Treaba cu deductibilitatea e poezie lunga. Fiecare obiect, aparat, lucrare trebuie cautata in tabel si vazut în câtă vreme e deductibila, unele au 24 de luni altele 5 ani… si poate si mai mult. Va recomand sa consultati un contabil ca sa evitati greseli
Aveti idee unde gasesc acel tabel. Ma intereseaza cheltuielile deductibile pentru un CMI. Si timpul lor de amortizare. Multumesc mult!
buna seara
daca in anul 2015 am fost angajat si nu am fost nevoit sa platesc CAS pentru PFA, de ce trebuie pe suma incasata in 2015 sa mi se aplice acum in 2016 cota de 10,5? nu ar trebui sa se aplice pe sumele incasate din anul 2016 ?
Suma din 2015 e orientativa, pentru plati anticipate. In 2017 vei depune 220 si se va calcula diferența. Daca ai incasari sub ceea ce ai platit, nu primești inapoi nimic, dacă ai peste, platești diferenta.
Buna ziua, doresc clarificari pentru cazul in care detin o I.I. , nu am salariati, iar eu sunt pensionar, in cazul acesta mai platesc contributia pentru pensie, sau cea pentru sanatate ? Multumesc
Sanatatea a fost si ramane obligatorie, cei 5.5% dar la pensii nu trebuie sa platiti daca sunteti pesnionar.
Scenariul micro fara salariat vs pfa trebuie avut in vedere pentru doritori ca sunt diferite din prisma faptului ca persoana respectiva nu mai e asigurata la CAS pensie.
Scenariul mai plauzibil ar fi mico cu 1 salariat (persoana detinatoare sa fie angajata in propriul micro) vs pfa, in care persoana este asigurata social se vede clar cum cheltuielile si profitul devin comparabile, cu cheltuieli chiar mai mari pentru micro in functie de salariu.
Asa ca nu va grabiti cu trecerea la micro, avantajul este numai cand nu ai salariati dar atunci nu mai esti asigurat la pensie CAS.
Adevarat
Lucrurile sunt foarte clare deja. Ceea ce ma nemultumea pe mine, ca voi plati impozit majorat pe locuinta fiindca nu am evaluarea facuta, s- a rezolvat. Normele de aplicare a Codului fiscal care au data de 18 decembrie, dar au fost puse pe siteul MF pe 29 decembrie, au aparut in Monitorul oficial in 13.01.2016, aceasta fiind si data de la care sunt in vigoare.
Se poate face evaluarea anul acesta si e valabila. Trebuie facuta deci evaluarea acum si depusa la primarie pana la 31.03 impreuna cu declaratia de impunere.
Vor avea de lucru anul acesta si in continuare evaluatorii de imobile! Faceti- va SRL uri cu asa ceva, daca sunteti in domeniu!
http://contabilul.manager.ro/a/17043/contributii-pfa-2016-modificari-privind-persoanele-fizice-cu-venituri-din-activitati-independente-in-2016-oficial-anaf.html
buna seara
imi puteti spune va rog, la ce articol din codul fiscal gasesc informatiile referitoare la cass si cas, unde este specificat ca acestea sunt deductibile?multumesc
Buna seara, va rog sa ma ajutati sa ma lamuresc daca sa pastrez PFA sau sa/l inchid deoarece prin statutul de functionar public nu pot sa am SRL, PFA am deschis cu cod CAEN de coordonare si consultanta in afaceri mai exact AVON acum 15 ani, nu este un venit substantial ca afacere si din acest motiv incerc sa inteleg daca prin numarul de hartii care trebuiesc facute, contabilitate partida simpla, multe declaratii si firescul impozitelor de mai multi ani, si ne tot calculeaza din urma tot felul de plati pt sanatate…etc…. va rog sa ma lamuriti unde se duc banutii pentru pensie in cazul PFA pentru ca eu am inteles ca nu beneficiez de pensie din partea acestui venit , precizez ca eu sunt angajata la stat si nu pot sa am SRL, merita daca am un venit lunar de 500 ron sa mai pastrez aces PFA sau nu? Cat despre faptul ca sediul este prin comodat intr/un apatament cred ca si aici se impun dinou alte taxe.
Va multumesc
Tot ce veti cotiza la pensie vi se aduna la stagiu. Adică dacă cotizati doar 10.5% cat e obligatoriu, atunci in 3 ani adunati un an de vechime.
Ca ideie, dacă aveti profit de 6000 pe an va trebui in noua forma sa dati statului cam 2500. Aici nu e inclus impozitul pe spatiu ca nu stiu care e situația. Daca nu va deduceți cheltuielile nu ar trebui sa fie acea majorare.
Daca renteaza sau nu, dvs decideti. Sper ca v-am putut fi de folos.
Din cate stiu se datoreaza plati la pensii doar daca profitul este peste un anumit plafon, mai mare decat acei 6000 ron.
http://www.iiifpfa.ro/2016/01/28/obligatii/pensii/cei-sub-plafon-nu-depun-d600-si-nu-platesc-cas-daca-nu-il-depasesc/
Intrebare scurta :
Pentru un PFA ce s-a depus declaratia pt venit estimat acum la inceput de ianuarie, ce se plateste ca sa-l poti inchide ulterior ?
Multumesc.
Probabil ca se poate inchide. Mergeti la Registrul Comertului si intrebați dar mai intai la ANAF.
Nu! E o greseala, discutati cu contabilul ca sa o corecteze.
Am citit acest alineat din Codul fiscal (ART.171) si am crezut ca se refera la PFA-uri dar defapt se refera la cei ce fac contracte civile prin drepturi de autor.
(4) În anul 2016, persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală nu datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri, dacă realizează venituri de natura celor menţionate la art. 155 alin. (1) lit. a) – d), g), i) – l), cu excepţia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală.
ART.155 a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76;
Buna seara,
Am o nelamurire referitoare la un PFA fara angajati.
In luna Mai doresc sa intru in concediu de crestere copil si sa suspend activitatea de PFA.
Pentru ca am declarat un venit estimat la inceput de an (urmeaza sa o fac acum pana la sf lui ianuarie) , pe perioada concediului de crestere a copilului voi mai plati impozit pe venitul estimat la inceput de an ?
In cazul meu trebuie sa optez obligatoriu la contributia pentru concedii si indemnizatii (FNUASS) de 0.85% corect?
Si inca o intrebare , cum trebuie sa procedz pentru intrarea in concediul de crestere a copilului si sa beneficiez de min de 600 Ron (intrucat am declarat un salariu min pe economie pentru 4 ore) oferit de stat. Se depune o cerere ?
Astept cu mare interes un raspuns.
Din păcate nu va pot ajuta, nu imi este cunoscut un astfel de scenariu. Va trebui sa mergeti la ANAF sa intrebati.
Buna ziua!
In prezent am un PFA care a realizat anul trecut, 2015 (o sa aproximez toate sumele care urmeaza):
– un venit brut de 52000 lei
– cheltuieli deductibile de 8000 lei, din care
– contributii sociale obligatorii (CAS+CASS) de 5000 lei
Va rog sa-mi spuneti care ar fi – pentru aceleasi sume – toate cheltuielile ocazionate desfasurarii activitatii unui SRL-D, intrucat vreau deja sa-mi inchid maine PFA-ul si sa deschid un SRL-D cu un salariat (sa ma trec pe mine ca salariat, cu un salariu de incadrare de 2000 lei). In afara de costuri de infiintare 0, in cazul SRL-D sunt aceleasi obligatii de plata? Adica:
– plata optionala a CAS-ului (doar daca ma asigur independent pentru o pensie) si platesc acei 220 lei pe luna, care nu sunt deductibili si pe care ii platesc ca o persoana, nu ca o entitate juridica)
– plata obligatorie a impozitului pe venit de 3% (sau se considera 2% pentru ca exista un salariat?)
– plata obligatorie a CASS-ului, de 5,5%+5,2%=10,7%
Va rog sa-mi spuneti daca la mine s-ar aplica situatia din Excel-ul dvs., cu impozit dividende si sanatate dividende (cum si in ce conditii se acorda dividendele?) si daca este adevarata acea mentiune legata de SRL-D, ca profitul obtinut la sfarsitul anului trebuie reinvestit in proportie de cel putin 50%. Daca da, cum anume se stabileste acel profit si cam in ce poate fi reinvestit?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
sunt angajat la o firma(2 ore) si am un pfa pe sistem real,
as vrea sa stiu daca mai platesc cass-ul pentru acest pfa?multumesc
Da, platiți si CASS care e sanatatea, si pe care ati platit-o sigur si pana acum si CAS care e pensia care devine obligatorie de la 1 ian 2016 chiar daca sunteti angajat
Cred ca in tabelul de la microinteprindere cu un salariat s-a strecurat o greseala, de unde costuri de doar 13200lei? Pentru un salariu de 1500 ron in mana, micro are cheltuieli de peste 2500 ron/luna (1000 sunt doar taxe datorate statului), deci peste 30 000 ron pe an (calculat la salariul minim din mai 2016). Asta ar cam da calculele tabelului peste cap, nu ?
am pus doar ce dam statului nu ce dam omului in mana
Ok
Buna ziua. Lucrez ca tehnician maseur intr-un salon, doar la programari, iarna castig 600 ron, vara 1200, nu am contract, doresc sa stiu ce pot face ca sa fiu in legalitate. Multumesc.
Buna ziua! Nu cumva s-a stercurat o eroare la Micro – fara angajat. Circula pe net variante ca, de fapt, se plateste 3 % + 1530 lei per trimestru si nimeni nu stie sa dea un raspuns clar daca nu cumva acest 3 % e tot un fel de impozit forfetar? Plus ca, nu poti sa fii SRL decat daca ai venituri de peste 65.000 euro, ceea ce inseamna ca automat te introduc la regim de Micro
Ba poti fi SRL peste 65000 eur dar nu poti fi MICRO, SRL-ul are impozit normal de 16%. Da am vazut si eu varianta cu forfetarul dar nu am gasit documente cum ca e in vigroare in noul cod fiscal.
Sunt PFA pe venit (nu la norma fixa) de vreo 7 ani, initial eram sI angajat, iar de 4 ani, doar pfa.
Pana acum am platit:
-impozit,
-sănătate
-pensie (minimul de aproximativ 270 ron/luna sau așa ceva)
În cazul meu, se schimba cu ceva taxele ce va trebui sa le plătesc în 2016?
Sau vor plăti mai mult doar cei ce erau angajați și PFA, și nu plăteau la pensie pana acum?
Mersi!
Acum s-a schimbat doar cota de la CAS (pensie) e 10.5% din normă dacă sunteți la norma sau 10.5% din profit daca sunteti în sistem real.
da, dar daca activitatea se desfasoara in locuinta proprie se mareste impozitul pe imobil. Si daca e intr- o locatie cu chirie cam tot aia e, ca tot se mareste si e normal ca si chiria sa se mareasca. Impozitul e stabilit la fiecare localitate in parte de consiliul local, dar oricum creste. Substantial!
E aiurea sa dai unui contabil 300 lei pentru un pfa daca nu ai angajati. Cele cateva registre le poti tine singur si cele doua declaratii le poti depune personal. Ieri am depus declaratia 200 si cea estimativa. A durat cateva minute. Sa le completez a durat cam o ora avand pe fiecare luna calculele facute. Chiar nu merita contabilul atatia bani pentru cele cateva hartii daca cifra de afaceri este sa zicem pana in zecemii lei.
Am citit aproape toate comentariile.
Pentru situatia mea nu am gasit informatii.
Sunt freelancer (internet marketing), toti banii ii primesc in paypal. Deci toti banii ajung pe card.
Din cate inteleg, Trebuie sa completez declaratia de venit de acum inainte pentru toata activitatea din contul meu bancar? Cand trebuie sa completez, o data la 6 luni sau la 12 luni?
Venitul meu este in jur de $1.000 pe luna dar poate fluctua pana la $2.500 pe luna. Ce imi recomandati sa fac, pur si simplu sa declar toate veniturile din contul meu bancar ? Cat % platesc taxe/impozite in cazul acesta?
Pentru $1.000 venit pe luna ar trebui sa imi fac micro srl ? Dar pentru $2.500 venit pe luna ?
Nu am nici PFA nici micro SRL in momentul de fata.
Ups, cred că tot SRL e mai avantajos. În mod normal conform legii dinj România, orice activitate economică trebuie declarata, deci ar trebui sa declarati respectiv sa platiți dările aferente la tot ce incasati.
Acum trebuie sa va faceti calculele bine ca sa platiți cat mai putin. Pe PFA procentul de dat la stat e macar de 33% iar pe micro mult mai mic în funcți de e situație minim 13% parca. Recomand sa vorbiti cu un contabil autorizat ca sa luați cea mai deșteaptă decizie. Succes in afăceri 🙂
Am un srl din 1993. In urma unei tepe am pierd 270000 lei si am plătit taxe de 5000lei la stat aferent. Acestea m-au cam pus jos dar nu am închis firma.
Aceasta nu are angaj,are sed la mine acasa dar nu se deduc sume pentru nimic,servicii etc. Totodată firma mai are in posesie o casa pt care sa plătit pana acum imp ca pers juridica dar nu s-au dedus nici aici cheltuieli.
1.Ce taxe pt clădiri voi plăti din 2016?
Tai facturi 6 buc pe an de aprox 7000 lei. Am nevoie de contabil?
Buna ziua,am o neclaritate-va rog frumos sa ma ajuta-ti cu un sfat;
lucrez cu mandat de agent la o firma de brokeraj,acum suntem obligati sa fim PFA sau SRL.
Dar am procent de 40 %intr-o societate care plateste TVA impreuna cu sotul si mai am si un I.I -unic administrator.Am vrut sa trec pe SRL cCodurile CAEN necesare asigurarilor dar imi afecteaza TVA pe societate-se aplica prorata?,am vrut sa trec pe I.I dar nu-mi dau voie de la Camera de Comert -doar 6220,restul nu!
Cum pot proceda cel mai bine:mai fac un SRL -dar trebuie cu 2 asociati?
Multumesc!
Am aprobat comentariul ca sa se vada, poate stie careva ca nu cunosc 🙂
Veniturile din contractele de agent de asigurare reprezinta venituri din activitati independente.
Se depun direct la ANAF declaratiile 070, 220 si 600 (declaratia 600 e obligatorie numai daca venitul estimat depaseste 35% din salariul mediu brut pentru 2016 – 2681ron/luna).
Si eu am un PFA si sunt si asistent in brokeraj. Am depus declaratia 070 si la denumire m-au pus sa trec numele urmat de sistent in brokeraj. Trebuier neaparat contractul de mandat de la firma de brokeraj si contractul de comodat sau de inchiriere pe asistent in brokeraj. Nici eu n-am putut sa folosesc contractul de inchiriere pe pfa si am fost trimis sa fac un act aditional ca acolo desfasor si activitatea de brokeraj. Asta pt ca cele doua sunt societati diferite, fiecare cu cui-ul ei si trebuie contracte diferite.
Salutăm.Am un amanet,srl în regim de micro,impozitul se calculează la comisionul total? Exemplu: am împrumutat bani in valoare de 50000,si mi s-au restituit cu comision in total 70000,plătesc 3% sau 1%(in functie de nr de angajati) la diferenta adică la 20000?
Aici nu stiu cum e. La MICRO daca sunteti se pladeste din total incasat. La SRL normal de plateste 16% din diferenta. Nu stiu exact sa va spun. Iar recomand sa gasiti un contabil bun.
‘priviti’ asta:
ART. 53 – Baza impozabilă
(1) Baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad:
a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
b) veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;
c) veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;
d) veniturile din subvenţii;
e) veniturile din provizioane, ajustări pentru depreciere sau pentru pierdere de valoare, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
g) veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
h) veniturile din diferenţe de curs valutar;
i) veniturile financiare aferente creanţelor şi datoriilor cu decontare în funcţie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora;
j) valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturării, înregistrate în contul „709”, potrivit reglementărilor contabile aplicabile;
k) veniturile aferente titlurilor de plată obţinute de persoanele îndreptăţite, potrivit legii, titulari iniţiali aflaţi în evidenţa Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor sau moştenitorii legali ai acestora;
l) despăgubirile primite în baza hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului;
m) veniturile obţinute dintr-un stat străin cu care România are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri, dacă acestea au fost impozitate în statul străin.
(2) Pentru determinarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, la baza impozabilă determinată potrivit alin. (1) se adaugă următoarele:
a) valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturării, înregistrate în contul „609”, potrivit reglementărilor contabile aplicabile;
b) în trimestrul IV sau în ultimul trimestru al perioadei impozabile, în cazul contribuabililor care îşi încetează existenţa, diferenţa favorabilă dintre veniturile din diferenţe de curs valutar/veniturile financiare aferente creanţelor şi datoriilor cu decontare în funcţie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora, şi cheltuielile din diferenţe de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, înregistrate cumulat de la începutul anului;
c) rezervele, cu excepţia celor reprezentând facilităţi fiscale, reduse sau anulate, reprezentând rezerva legală, rezerve din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, care au fost deduse la calculul profitului impozabil şi nu au fost impozitate în perioada în care microîntreprinderile au fost şi plătitoare de impozit pe profit, indiferent dacă reducerea sau anularea este datorată modificării destinaţiei rezervei, distribuirii acesteia către participanţi sub orice formă, lichidării, divizării, fuziunii contribuabilului sau oricărui altui motiv;
d) rezervele reprezentând facilităţi fiscale, constituite în perioada în care microîntreprinderile au fost şi plătitoare de impozit pe profit, care sunt utilizate pentru majorarea capitalului social, pentru distribuire către participanţi sub orice formă, pentru acoperirea pierderilor sau pentru oricare alt motiv. În situaţia în care rezervele fiscale sunt menţinute până la lichidare, acestea nu sunt luate în calcul pentru determinarea bazei impozabile ca urmare a lichidării.
(3) În cazul în care o microîntreprindere achiziţionează case de marcat, valoarea de achiziţie a acestora se deduce din baza impozabilă, în conformitate cu documentul justificativ, în trimestrul în care au fost puse în funcţiune, potrivit legii
legat de procent, ‘priviti’ asta’:
ART. 51 – Cotele de impozitare
(1) Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:
a) 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariaţi, inclusiv;
b) 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat;
c) 3% pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), pentru persoanele juridice române nou-înfiinţate, care au cel puţin un salariat şi sunt constituite pe o durată mai mare de 48 de luni, iar acţionarii/asociaţii lor nu au deţinut titluri de participare la alte persoane juridice, cota de impozitare este 1% pentru primele 24 de luni de la data înregistrării persoanei juridice române, potrivit legii. Cota de impozitare se aplică până la sfârşitul trimestrului în care se încheie perioada de 24 de luni. Prevederile prezentului alineat se aplică dacă, în cadrul unei perioade de 48 de luni de la data înregistrării, microîntreprinderea nu se află în următoarele situaţii:
Foarte pertinent subiectul expus, calculele nu sunt chiar exacte dar ati fost pe aproape. Tariful de 100 ron/luna pentru contabil nu poate trece asa usor neobservat, din comentarii cred ca va influenta major raspunsul la dilema din titlu.
🙂 ei, de aia se cheamă simulare. O sa atașez azi excelul ca să pună fiecare ce vrea la valori ca sa vadă care e treaba in cazul lor.
la ce va mai trebuie iescel de simulari? alegerea este simpla – MICRO
pfa impozitare 32% (16%+5.5%+10.5%)
micro impozitare 13.5% (3%+5%+5.5%)
Orice ar spune oricine, ca bazele de calcul sunt diferite, ca afara e mai cald decat trebuie, diferenta este semnificativa si raspunsul este clar. Cel mai mare avantaj la micro, in opinia specialistilorlistilor, este raspunderea limitata.
s-a evaporat concluzia?!!
La Micro cu un angajat, cred ca este gresit calculul nu sunt trecute toate costurile pt salariatul cu 1500 net. Adica restul contributiilor angajat+angajator. Eu nu am facut calculul dar din 13000/12 nu iese nici macar 1500 net, chiar daca ar fi 1500 brut mai trebuie adaugate costurile angajatorului
AM specificat clar acolo sunt doar dările totale catre stat, nu ce ia in mana omul.
Buna dimineata! S-a schimbat situatia si pentru PFA-urile pe norma de venit? Multumesc!
Da, in sensul că trebuie sa plateasca si CAS minim 10.5% daca nu au platit pana acum. Doar atât.
Buna. Sunt manichiurista si salonul la care vreau sa ma angajez îmi cere ora pt a lucra ca sa nu îmi daca contract sa plătească ea dupa mine. In aceste condiții eu ii plătesc ei o chirie in salon si tot ce tine de manichiură îmi cumpăr eu sau ar fi varianta 2 in care îmi face ea în contract pe minimul pe economie di cumpara ea tot iar eu castigul se imparte procentual. D
Pfa nu as vrea sa imi fac, oare srl-d imi permite sa lucrez in salon cu ceva contract de colaborare sau …
La un SRL obișnuit nu ar trebui sa aveti probleme sa coolaborati cu cine vreti. Nu stiu daca la SRL-D e vreo limitare. Dar in mod normal, dacă contractul e legal, nu ar trebui sa aveti probleme.
am o nelamurire si va rog sa-mi da-ti un sfat
am un pfa din 2012 si in tot acelasi timp am fost angajat cu norma de 2 ore la un srl(deci nu am platit cas pentru pfa) in 2016 daca nu voi mai fi angajat anaful imi va impune sa patesc norma intreaga la cas de 26.3%? daca pana in luna mai 2016 cand se termina anul fiscal nu mai facturez si nu voi mai fi angajat ma va obliga sa platesc cas?
Pe ceea ce a fost pana la 1 ian 2016 nu aveti probleme. De aici incolo indiferent daca sunteti angajat sau nu, patiti minimil, adică 10.5%.
Atentie, anul fiscal s-a terminat la 31 dec 2015.
Da, chiar daca nu facturați PFA-ul funcționeaza. Se consideră oprit doar daca faceți demersuri in acest sens, dacă suspendati activitatea.
In 2016 contribuția la cass mai este deductibila?
Da. Impozitul nu e deductibil, contribuțiile sociale sunt.
salut.sunt fotograf de nunta si vreau sa introduc codul caen 7420 pe pfa ul mamei pentru a incerca sa fiu in legalitate.acum nu stiu exact de ce altceva as mai avea nevoie pentru a fi perfect in regula la un eventual control..sau daca pot lucra cu pfa ul mamei..sau trebuie sa imi deschid eu unul..daca ma puteti ajuta cu un raspuns va rog pentru ca nu imi dau seama cum sa procedez cat mai corect..si mai eficient..multumesc
Ca sa introduci pe PFA-ul mamei din cate stiu trebuie sa aibă o calificare în domeniu. Dacă are puteți introduce și mai apoi sa va și angajeze, asta ca sa fiti „perfect în regula”
Atenție dacă mama e la norma de venit ca am auzit că normele de venit se cumulează la calculul impozitului. Adica impozitul pentru ce are ea ca și CAEN + impozitul pe fotografie.
Prietenesc, recomand să „fii bărbat” și să îți asumi responsabilități, adică să îți faci PFA-ul sau SRL-ul tau 🙂
Buna seara,
Am un PFA cu un angajat si ma intereseaza o lamurire in privinta cresterii impozitului pe punctul de lucru sub contract de inchiriere inregistrat la FISC si sediul social al PFA-ului. Daca inlocuiesc PFA-ul cu un SRL cu o microinterprindere individuala se schimba ceva in privinta impozitului ? E mai avantajos ??
Nu, nu se schimbă. E fix aceeași situație.
Buna seara…vreau sa.mi deschid o spalatorie auto si un mic bar in incinta,ce ar fi bine sa facL SRL sau ?cu 5 sau 6 angajati…va multumesc
Da, la prima strigare pare mei ok SRL-ul dar pentru că e o afacere mai mărioară va sfatuiesc sa platiti consultnță unui contabil. Veți evita multe capcane. Merită sa dați banul ca sa incepeți corect.
Succes!
Pot fi cheltuieli de protocol la un PFA? In ce conditii?
Clar pot fi, dar nu stiu detalii pentru ca nu deduc protocol. EU scriu pe blog situații cu care ma confrunt eu. Un contabil va poate lamuri.
BUNA, Eu am numai codul Caen, nu m-am mai dus sa continui cu inregistrarea PFA.ului..pentru ca am vazut ca nu merge treaba…ce trebuie sa fac?
Mergi la registrul comertului sa inchizi. Dacă „ai noroc” e simplu. Dacă nu e bai. Amenda pentru neinregistrare in termen la ANAF e minim 1000 ron daca stiu bine.
Calculul a fost facut la o valoare destul de mare zic eu, oare nu se putea face aceeasi comparatie pe anumite praguri de venit? Sunt multi PFA care au ales aceasta optiune de nevoie si cred ca exista un prag al veniturilor sub care micro devine mai complicat si mai scump decat PFA. Vad pretutindeni acest exemplu dar eu daca fac doar 25000 pe an cu PFA iar un contabil imi ia 200 pe luna raman doar cu 22600 pe an pentru simplul fapt ca sunt Micro si nu PFA (fara alte taxe si impozite). Stiu ca e usor sa analizam pe cifre mari dar cati fac suma asta realmente?
Cand ajung maine la PC unde am acel fisier il pun aici si puteti dupa aia sa va faceti simularea pe cat doriti. Eu am facut orientativ. Da dufera pe alte sume. O sa ma „joc” si eu cu cateva variante.
Clik pentru fiserul excel cu simularea
Buna seara! Care este contributia la pensie pt microintreprindere fara angajat ?Angajatul de la microintreprindere -cel cu salar minim pe economie- are stagiu complet la pensie?
La un PFA sunt deduceri personale cu intretinerea unor membri de familie (3 copii)? sau doar pentru salariati?
Daca e fara angajat, nu are contributie la pensie.
Angajatul, dacă e pe contract de 8 ore (ca sa fie luat in calccul) are stagiu complet.
La PFA daca te angajezi ai deduceri, dacă nu ești angajat, nu știu cum se poate deduce. Nu m-am gândit deloc la asta, mai ales ca dupa noul cod fiscal beneficiază de deduceri ambii parinți daca am inteles eu bine. Dar nu stiu daca un PFA are deduceri sau cum s-ar calcula sau reține.
Salutare
Intrebare: in premiza ca nu avem profit pe PFA (incasat=cheltuit) ce se intampla cu CAS si CASS? Se aplica la o valoare minima impusa?
Multumesc
Da, se ia in considerare 35% din salariul mediu si din acela platiti 10.5% CAS
Am o firma cu 2 angajati e SRL neplatitor de TVA…cat este impozitul dupa noul cod fiscal? Multumesc
Același. Nu s-a schimbat.
buna ziua. Il contrazic putin pe Teofil. Nu este acelasi. Dumneavoastra (Emanuel) ca sa beneficiati de un raspuns corect trebuie sa spuneti daca detineti un SRL la care platiti impozit pe profit sau sunteti SRL micro la care platiti impozit pe venit (3% din totalul veniturilor).
In cazult I impozitul ramane neschimbat si anume 16% aplicat la veniturile nedeductibile (calcul: total venituri nedeductibile – venituri deductibile – (total cheltuieli deductibile + cheltuieli nedeductibile) sau,
cazul II cand sunteti SRL micro, din 2016, lucrurile s-au schimbat putin:
1. nu aveti salariati – impozit pe venit 3% aplicat la total venituri
2. aveti 1 salariat – impozit pe venit 2% aplicat la total venituri
3. aveti > 2 salariati – impozit pe venti 1% aplicat la total venituri
Corect
Deci trebuie sa scumpesc preturile cu inca 10,5% 🙂
Cred că mai mult. Daca cresti ci 10.5% se mareste si ce trebuie sa dai la sanatate, si impozitul 🙁
Da, aveti dreptate. Inca o situatie ambigua, specifica legilor din Romania.
Deci regularizarea pentru 2016 se va face in 2017 prin declaratia 200?
Teoretic da. D200 le da informatiile de care au nevoie sa emita decizia de impunere.
Mai am o nelamurire. Ok, nu platesc CASS anticipat. Dar in 2017 pe ce procent vor face regularizarea? 10.5%? 26, numai daca cer eu asta?
Obligatoriu e 10.5%
ce mananci tot anul pana la inchiderea ex.fin. daca ai micro si te angajezi cu minim pe ec ???
e delicat tare.
Care e plafonul la care trec de la neplatitor la platitor de tva acum in 2016? Multumesc anticipat.
65.000 eur
Pentru un magazin centru furaje ce ar fi indicat un ii sau un srl ? In oricare situatie platitor sau neplatitor de tva?
SRL. TVA sau fara trebuie sa va faceti calculele ca nu va pot spune.
Buna ziua. Daca sunt angajata cu norma intreaga la stat ( invatamant) si as dori sa imi deschid un pfa care va avea o profitabilitate mica – estimez mult sub salariul minim pe economie lunar – puteti sa ma lamuriti ce taxe voi avea de platit? Scuze daca ma repet dar nu inteleg..
Sanatate 5,5%
Impozit 16%
CAS 10.%
Nu ați luat în calcul deducerile la PFA. Dacă venitul final e 100.000, după scăderea cheltuielilor deductibile, la SRL venitul final poate fi și 150.000, deci baza de impozitare e mai mare. Dacă la PFA nu ați scăzut nici o cheltuială, atunci e bine să o faceți, altfel calculul nu se justifică. Deci un avantaj în plus PFA se pot scădea benzină, chirii, protocol, etc…
La PFA se plateste 16% din diferența dintre incasari si plati.
La SRL in regim MICRO se plateste impozit din total incasari. Nu conteaza de plati ai facut.
Am aclculat corect. Simularea mea e pe 100000 incasari si 35 000 cheltuiți. E o simulare doar. Cifrele variază în alte scenarii
Păi tocmai. Atunci, de fapt, comparăm 135.000 de la PFA cu 100.000 la MICRO. Căci, altfel, nu se justifică. Adică eu spun că cei 35.000 cheltuiți sunt estimativi, pot fi 75.000. Și atunci ia vezi cifrele!
ref la contribuţia la pensii: în proiect erau şi pensionarii puşi la plata, am fost la ANAF şi am discutat prin 28 decembrie şi aşa era! Au renunţat, slavă Domnului, la idee după câte văd şi sunt exceptaţi pensionarii, deşi la un stagiu complet de cotizare asta însemna o mărire la pensie în timp. Oare şi în normele de aplicare a CF o fi la fel?
Au început să apara pe net calcule cu impozitul pe casa nerezidenţială şi se pare că nu e aşa de speriat cum s- a spus timp de o jumătate de an.
Mie mi se pare că toată gălăgia asta s- a făcut ca să facă sufletele slabe să renunţe la PFA, să scape ANAF ul de ele, că înseamnă o groază de timp pentru evidenţe şi controale.
Pentru închidere PFA şi deschidere SRL sunt nişte taxe, care cumulate dau o sumă ce poate ajunge la 1500- 2000 de lei. Asta la 450.000 de PFA uri pe ţară dă o sumă, nu?
Eu am PFA de când a apărut legea PFA şi se aprobau PFA urile de primării. Forma de organizare s- a numit iniţial PFA, apoi i- au schimbat denumirea in PF ( persoană fizică) şi am plătit pentru a scoate acel A din denumire nişte taxe + diverse, ca de pildă schimbarea ştampilei şi a registrelor etc. Apoi în 2008- 2009 iar s- a schimbat denumirea şi s- a readăugat A- ul. Iar taxe şi celelalte pentru schimbare! Acum au dat asta cu impozitul pentru imobil rezidenţial/ nerezidenţial, că nu puteau să scoată iar A- ul de la PFA!
Ref la impozit pe imobil: s- au dat normele de aplicare a Codului fiscal în 18 decembrie 2015 ( publicate la MF după 1 ianuarie. În 28 decembrie când am fost la ANAF nu erau publicate şi lumea acolo nu ştia de ele) m iar de la 1 ianuarie 2016 eşti impozitat de 3 ori mai mult dacă nu ai evaluare făcută în ultimii cinci ani anteriori anului de impozitare. Adică dacă fac acum evaluarea mi- o ia în considerare în 2017. Vi se pare ok?
Buclucaș A-ul acela 🙂 Dar nu e vorba de el la calcul, ci de activitatea care se desfășoară. Aceeași situație o au si SRL-urile care functioneaza acasa. Am adunat ceva resurse aici http://www.iiifpfa.ro/2015/12/29/obligatii/impozite/clarificari-privind-impozitul-pe-cladiri-la-pfa-sau-srl/
Vand un SRL. Firma curata, cu aproape tot codul CAEN .Tel. 0725695466
La un salariu de 1500 roni ce taxe trebuiesc date la stat?
http://www.calculatorsalariu.ro/?action=calcs2&suma=1500
Buna ziua ! Am un pfa si din pacate activitatea din anul anterior a fost pe minus. Ce ar fi mai avantajos pentru mine in noul an? sa inchid pfa si sa deschid un srl-d? care ar fi costurile aferente ? multumesc anticipat!
Da, asa cum am spus e mai avantajos un SRL in regim de MICRO
Exact ce zicea si dl Calin despre PFA la norma de venit. De exemplu, in Bacau, pentru CAEN 6202 norma de venit pentru 2015 a fost 11.000 RON/an. In 2016 nu cred ca o sa creasca foarte mult. In cazul in care ramane la fel, dupa un calcul simplu rezulta 3.520 RON/an de plata la stat. Toate astea se aplica daca venitul brut anual nu depaseste 100.000 EURO. Mi se pare o limita destul de greu de atins pentru cineva cu activitate redusa. Acum parca e mai avantajos un PFA 🙂
În cazul meu.. am un SRL-D, evident pe micro, și în același timp sunt și angajat. Pe SRL-D-ul meu n-am nici un angajat, pentru că ține în principal de Web Design, Servere și de astea. Taxe minime pe firmă, taxe normale plătite de angajatorul meu pe partea de PF. Cel mai avantajos.. și toate astea le-am făcut de unu singur, fără nici un fel de consultare plătită în prealabil, singurul ajutor pe care l-am primit a fost Google.
Felicitări. Dă doamne să duduie afacerea :). Mai vizitati blogul, poate mai oferiti raspunsuri utile unora care vor sa urmeze același drum.
Vreau sa imi deschid o florarie si nu sunt inca lamurita daca sa imi deschid PFA sau MICRO. Am nevoie de un angajat cu 4 ore pt ca in restul timpului ma voi ocupa eu . Imi puteti da un sfat sincer ??Va multumesc
Din punct de vedere al taxelor plătite către stat e mai avantajoasă microintreprinderea. De fapt, dacă urmăriți discutiile de la acest articol vă vor oferi multe informatiiconvingătoare
buna seara,lucrez ca si coafeza si stau de ceva timp si aleg ce e mai bine pentru mine pentru infiintare,ce opinie aveti sa ale ii,pfa,sau srl-d
Toate recomandările sunt pentru SRL singurul dezavantaj este că nu puteți folosi banii decât la încheierea exercițiului financiar. Dacă însă vă și angajati, se rezolvă și problema asta 🙂
Dacă facem PFIF? Nu e mai OK decât PFA?
Cred că nu cunosc termenul PFIF. Dacă ne explicați putem analiza.
pt dividende nu se plateste CAS in 2016. Si la cum schimba astia legile mai vedem pt 2017 🙂
Sunt angajata la stat si am un pfa norma de venit sunt obligata sa platesc de anul acesta si la pensii? Ca sanatatea o platesc de doua ori.
Da. Trebuie sa platiți ca și la sănatate. Doar ca aici procentul e 10.5% iar la sanatate doar 5.5%
Din ce am inteles eu din modificarile aparute in noul Cod: contributia pentru pensii se plateste doar daca venitul net sau norma de venit raportata la nr de luni depasesc 35 % din salariul mediu brut in 2016 (35 % din 2.681 = 938 RON)
art.148 alin.(1) și (2)
– venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfășurării activității independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfășoară activități impuse în sistem real;
– venitul lunar estimat a se realiza potrivit art.120 alin.(1), depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfășoară activități impuse în sistem real și își încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real;
– valoarea lunară a normelor de venit obținută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecțiilor prevăzute la art.69, depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfășoară activități impuse pe bază de norme de venit.
EU am înțeles că în aceste condiții se depune D600. Dar plata la pensii pentru cei sub alcel 35% se face fără D600 la vara viitoare (2017) când se emite decizia de impunere finala pentru anul 2016. Mai caut odata oricum ca sa fiu sigur.
Buna ziua.
Sunt tanar specialist incepand cu acest an si am inteles ca pot fi PFI (si nu PFA). Sunt angajat la spital insa pot lucra pentru garzi suplimentare ca PFI. Ma intreb daca:
-impozitele sunt aceleasi ca si in cazul PFA?
-deduceri (drumul catre spital sau achiziționarea unei masini) exista ?
Multumesc
Teoretic aveți același regim ca un PFA. Da aceleași impozite, da puteți deduce cheltuielile în condițiile legii. Atenție însă să nu vă reîncadreze dacă lucrați doar cu spitalul.Trebuie să vă interesați.
o activitate desfasurata de o persoana fizica va fi considerata activitate independenta daca indeplineste 4 conditii din urmatoarele 7:
1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii precum si a programului de lucru;
2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
Cat costa sa inchizi un srl..??dar sa schimbi sediul firmei??multumesc.
Nu știu. Registrul comerțului va spune. Probabil au pe site.
Sunt pensionar si as dori sa incep o mica afacere. Ce ma sfatuiti sa fac ? Luati in considerare ca eu platesc la asigurari din pensie. La pensie nu am nevoie intrucat unt pensionar militar. Eu m-am gandit la PFA dar m-a speriat discutia cu impozitul pe locuinta care va creste de nu stiu cate ori in caul in care ai sediul firmei la domiciliu. Mentionez ca as dori sa ma fac partener intr-o franciza. Multumesc.
Da, CAS nu platiti daca sunteti pensionar. In privința impozitului pe locuință, ori ca PFA ori ca SRL e aceeasi treaba. Vedeti daca vă convine cu impozitul nou (primăriile deja trebuie să știe cât vă costă) și porniți dacă e eficient.
din 2016, de la 1 ianuarie, cu noul Cod fiscal, s- a schimbat: şi pensionarii plătesc contribuţia la pensii!
Din câte știu pensionarii nu platesc CAS, dar mai caut odata și revin.
Conform Art. 150 din Codul Fiscal publicat in Monitorul Oficial, pensionarii sunt scutiti de la plata CAS pentru veniturile obtinute din activitati independente.
Art. 150
Persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari, nu datorează contribuţia de asigurări sociale pentru veniturile prevăzute la art. 137 alin. (1) lit.b).
1. Daca activitatea care se desfasoara in afara sediului si nu se deduc cheltuielile ce tin de locuinta (apa, curent, gaz etc) impozitul este ca pentru o cladire rezidentiala (intr-adevar anul acesta s-a mai marit putin).
2. Daca activitatea se desfasoara la sediu in momentul inregistrarii la Reg. Comertului specificati acest lucru precum si suprafata folosita si atunci locuinta va fi mixta si impozitul se va cumula.
Daca va incadrati la al 2-lea pct. ar trebui sa chemati un evaluator pentru o reevaluare a locuintei.
Buna, daca sunt angajat si am si un pfa cu care castig putin, mult sub salarul mediu brut pe economie, poate si sub salar minim, din 2016 trebuie platita o suma minima lunar la CAS ?
Contribuabilii care nu realizeaza venituri sau realizeaza venituri sub nivelul minim de 845 lei, vor plati contribuia CAS in 60 de zile de la data emiterii deciziei finale de impunere. Acestia vor plati minim 1.068 de lei pe an pentru pensii. Ceilalti contribuabili vor plati contributia la pensii ca si plata anticipata, trimestrial pana in data de 25 a trimestrului.
(8) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevăzut la alin. (3) nu au obligaţia depunerii declaraţiei prevăzute la alin. (5) şi nu datorează plăţi anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale.
De unde e copiată bucata? Sunt neintelegeri mari pe net din cauza acestui subiect însă conform legii sunt scuti pensionarii și cei care au case proprii de pensii.
Art. 150
Persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari, nu datorează contribuţia de asigurări sociale pentru veniturile prevăzute la art. 137 alin. (1) lit.b).
Din codul fiscal. L227/2015.
ART. 148 – Baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale datorate de persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi care determină venitul net anual în sistem real şi/sau pe baza normelor anuale de venit
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/L_227_2015.htm
Da. spune „nu datorează plăţi anticipate” deci doar la regularizare.
Felicitari pentru alegere…PFA sau II este „gaselnita” din care statul castiga putin dar bine:) Aceasta „gaselnita” va exista atata timp cat exista naivi care cred ca o afacere se face asa …”din garaj”, fara cunostinte temeinice despre legislatie si mediul de afaceri . Succes!
Și totuși și afacerile trebuie să pornească de undeva. Multe afaceri mari au pornit sin garaj 🙂
la chletuieli la PFA/ SRL ati pus si cheltuieli impozit/ spatiu pentru activitate? Mie mi se pare ca nu. La PFA problema cea mare e ca din 2016 daca il ai acasa platesti impozit marit. La SRL daca platesti chirie nu poate fi mai mica de 100 euro/ luna.
SI asta e cheltuială, dar aceeași situație e si pentru un SRL care funcționează acasă. Deci nu e diferență. Dacă e mai avantajos cu chirie, mutăm PFA-ul unde închiriem si gata. 🙂
100 de lei pt contabil este f putin, si la pfa sunt contabili care iau 2 lei sa tina un excell. Contabilitatea inseamna mai mult decat incasari minus plati…
Daca tot nu puneti nimic la tarif contabilitate pfa mai bine adaugati amenzile ca tot se intensifica in 2016 controalele pe pfa.
Hm, reiau, pe PFA nu am pus contabil nu pentru că nu ar fi foarte util, ci pentru că nu prea au cum sa dea 300/luna unui contabil cei mai multi dintre ei, ar însemna să câștige măcar 1000/luna ca sa raămană și el cu 700 după ce platește contabilul. Pușine pfa-uri realizează 1000 pe luna.
Cu amenzile de la ANAF… nu e neapărat adevărat că cine nu are contabil e amendat. Eu am avut 2 controale din 2010 și nu am fost amendat deși nu sunt contabil și sunt și plătitor de TVA.
Da, e subiectivism, cei de la ANAF vin cu convingerea că ești deja infractor. Dar nici prezența unui contabil nu rezolva neapărat amenzile. Dacă vin cu normă de făcut tot o iei.
Dar în mod clar recomand ca PFA-urile să apeleze la serviciile unui contabil. Mai ales la modul cum stau acum lucrurile.
Apropo, preturile depind si de zone. La Medias, azi am sunat pe un prieten cu firmă. Plătește 500 ron/luna pentru firmă care face si import are 6 masini, 10 angajați etc. Contabila „a luptat corp la corp” la controlul ANAF și mai e și asigurată pe 4000$ în caz de prejudiciu pentru clienti. Deci depinde și de firme și de oameni și de zone. Nu putem compara Bucureștiul cu Mediașul. Nici Tanti Ana Expert Contabil cu mai știu eu ce megafirmă de contabilitate.
http://www.calculatorsalariu.ro/ pt un calcul clar
Inchiderea unui pfa este de 280lei pentru cine nu stie . Tocmai l-am inchis. 🙁 🙂
;ultumesc de informație. Utilă din păcate.
Va rog verificati cheltuielule cu angajatul. 1500 banii lui plus 1100 darile la stat aferente in fiecare luna vor da mult mai mult de 13000 pe an.
Acolo erau doar darile catre stat
Cum ramane cu medicii de familie care sunt PFA cu unul sau doi angajati, dar a caror venituri de la o singura sursa,vezi CNAS pot fi considerate oricand de noul COD ca venituri salariale, dar nici nu se pot face MICRO pentru ca nu mai pot face contract de furnizare de servicii cu CASA DE ASIGURARI? Si tot pe motiv de PFA noua nu ni s-a putut marii venitul ca in toata sanatatea de stat, de parca noi nu suntem tot institutii de stat din sahatatea publica???
Sper că aici nu vor reîncadra veniturile. E o situație specială. Ar fi nebunie de-a dreptul, dar nu m-ar mira.
Mai, dar voua nu va este rusine sa va plangeti de faptul ca trebuie sa dati bani contabilului? voi nu intelegeti ca omul ala munceste pentru bani, nu sta degeaba! Si cum adica contabil cu 100 lei/luna? 300 de lei pe luna este minimum!
Deasemenea, cum adica la PFA nu ai nevoie de contabil??? Pai atunci de ce toti cei care au pfa ma tot intreaba despre una, despre alata? Simplu: pentru ca NU STIU, si nu vor sa recunoasca ca de fapt ai nevoie de contabil si la pfa; ei se incapataneaza sa isi tina singuri evidentele la pfa.
Hai sa fim realisti si sa nu mai tot vorbim aiurea: SRL este mai avantajos datorita unei transparente mai mari a legislatiei. La PFA, intotdeauna legislatia a fost complicata. Spre exemplu, nici acum, la inceput de 2016, inca nu exista deciziile de impunere pentru cas, pe anul 2014! Oamenii cu PFA inca nu stiu cat mai au de plata! Au platit doar anticipatul,dar finalul inca nu.
In orice tara civilizata (ex: sua), daca faci activitate economica, ai nevoie de contabil (indiferent de denumirea care o poarta contabilul: consultant fiscal, cpa, etc), si indiferent de forma de activitate care o faci tu (ii, pfa, srl; ltd, inc etc) !
Domnul Adrian, dar cine s-a plâns domnule că trebuie să dea bani la contabil. Ce te-ai enervat așa? S-a plâns careva? Știu că muncește, nu sunt contabil dar am fost simplu operator, ce introduceam datele în program ani de zile și știu cât e de muncă, măcar în parte. Nu am contestat niciodată că oamenii aceia trebuiesc plătiți. Totuși, știu măcar 3 cazuri în care contabili țin contabilitatea pentru 50 de ron/luna/ PFA și au SRL-uri la care le tin pe 70 ron deși sunt firme de calibru. Ei evaluează munca în funcție de volum. E decizia lor cum alții pot decide să nu lucreze sub minim 300. Nu am nimic cu asta.
PFA-ul ține singur contabilitatea pentru că are voie, nu pentru că se încăpățânează. Este legal asta, încă. Dacă întreabă, citesc, se zbat… e problema lor, nu e încăpățânare. Puține PFA-uri sunt în situația de a nu avea contabil din zgârcenie. Cine ar fi nebun să își bată capul cu zeci de legi care se schimbă și țâșpe formulare. Ar fi mai comod să plătești pe cineva care știe să facă treaba asta și să ai siguranță. Dar mulți sunt la limită. Ei nu au o trabă cu contabilii, ci slaba educare financiară îi împiedică să câștige decent, atât de decent cât să plătească si un contabil și timpul și nervii consumați cu hârtiile să le investească în familie sau să îl folosească pentru creșterea afacerii sale.
Dacă mai adăugăm legile tâmpite, frecvența cu care se schimbă, subiectivismul controlorilor ANAF avem o ciulama scârboasă.
Înțelegeți? Nu e vorba de a nu da bani contabililor. E vorba de educație, putință, legi și nu mai continui că bănuiesc că nu vă sunt necunoscute.
Bine punctat
In privinta pretului pentru contabil va inselati amarnic. Depinde de ce fel de activitate e vorba, dar pentru 70-100 lei nu o sa primiti decit transmiterea declaratiilor si nimic mai mult. Daca primiti mai mult in banii astia sa va ginditi bine ce o sa faceti in cazul unui control. Nici un contabil care se respecta nu face acte pt 70-100 lei. Da fac acest lucru pentru societati fara activitate cu depunere trimestriala de declaratii si bilant la sfirsit de an.
Licitația e deschisă. Ce sumă propuneți pentru a accepta un MICRO fost PFA care are 20 de facturi pe luna, un angajat, nu are amortizări și nici fonduri minimis, europene etc. Merci
Plafonul pentru importuri din afara UE la SRL neplatitor de tva era de 10000 de euro acum la micro cat este ?
Nu sunt în temă. Dacă știe cineva să răspundă. Logic, nu ar trebui sa fie diferență dar…
Comentariul meu anterior era tot despre pretul pentru contabilitate, ca si al d-lui Cosmin Muresan. Un contabil bun nu lucreaza pe un pret de frizer. Economia la plata contabilului s-ar putea sa aiba ca si consecinte amenzi, TVA recalculat dupa ani de zile, majorari, penalitati… de mii de lei.
Daca e vorba de 20 facturi tot anul e altceva.. .insa a fi PFA nu inseamna automat o activitate redusa.
In alta ordine de idei, trebuie mentionat ca impozitul la o micro nou-infiintata, cu un salariat este de 1% pt primii doi ani. La o micro mai veche cu 2 salariati – la fel.
Multumesc de completări. Sunt si PFA-uri care au volum de acte mare, Acolo e clar că se negociază. Dar sunt sute de PFA-uri la țară care nu au de depus decât declarații că nu au nici 5 acte. CIfra am adăugat-o acolo ca un mini ideal.
Dacă doresc sa trec de la SRL la Micro, se poate? Suntem un SRL neplătitori de TVA.
Pai, depinde ce cifra de afaceri aveți, ce obiect de activitate (pe consultanta nu se poate). Nu știu dar nu strică să întrebați un contabil bun.
Dacă eşti SRL, eşti Micro, omule… Doar vezi la care Micro te încadrezi, în funcţie de angajaţi şi cifra de afaceri.
Nu neapărat. Depinde de activitate și pragul pana la care poți fi MICRO
pentru un contabil, cheltui cam 300 de lei, cand ai angajat. Calculul e gresit, pentru salariu de1500 in mana platesti taxe 1100 de lei la stat
Ai dreptate, corectez imediat la acel camp
Dar despre Societățile Civile Profesionale ce ne puteți spune?
Ele unde sunt încadrate?
Mulțumesc
PFA se pare. trebuie sa mai intrebați.
Ce contabilitate face contabilul ala la 70-100 lei /luna ? Unde e licenta softului, unde e certificatul digital, unde sunt consumabilele, unde e timpul lui ? Si toate astea la 100 de lei? Si nu mai vorbim de responsabilitate. … si alte cele.
Avand in vedere ca vorbim de un fost PFA adică de o afacere simplă, fără bătăi de cap, contabilitatea pentru un astfel de SRL e simplă. Cele mai multe PFA-uri au 20 de facturi tot anul. În aceste condiții calculam si am pus și alce zâmbici după sumă.
Ati putea sa imi spuneti, va rog, de ce ati cenzurat comentariul meu anterior?
Nu am un comentariu anterior de la dvs. 🙂
Nu am inteles de unde ai scos cheltuieli de 6156.00 lei pentru „salariat cu min. 1500 lei in mana”.
Acolo sunt total dări către stat aferente salariului pe un an (cu aproximatie)
Pentru un salariu de 1500 lei net, brutul trebuie sa fie 2112 lei,deci o diferenta 612 lunar. Sa nu uitam ca angajatorul, in speta proprietarul micro-ului trebuie sa mai plateasca inca 486 lei taxe la stat. Total 1098 lei x 12 luni= 13176 lei
Am corectat
intrebare…..daca numarul angajatilor e mai mare de 2, calculul restului darilor, inafara de cele aferente salariilor, ramane acelasi?? multumesc!!
Sub 1% nu are cum să scadă 🙂
In cazul in care sunt PFA cu norma de venit pe 6202 (Timisoara anul trecut 35000) la un CA de 100.000 cat vor fi toate taxele?
Uite in simularea de mai sus că pe 100 000 am făcut calculele.
Norma de venit e 35000 prin urmare calculele se vor face la 35 de mii, nu?
Daca esti la normă, DA
Calin suna.ma…. 0758.067834
Am si eu un PFA pe 6202 si te pot „AJUTA” CATEVA CHESTII CU norma DE VENIT LA it-ISTI..
A aparut ceva nou si e mult sa iti explic in scris)
Sunt din ARAD si te invit la un suc / cafea …
*ps Acool NU beau ;)))
Faza este ca statul ii asupreste pe cei care lucreaza legal iar cei care fura cu adevarat sunt neglijati, neimpozitati si fericiti!
Helpful summary, thank you. Don’t forget though, in 2017, the SRL costs go back up so its worth showing that calc. By the time many people switch one way from the other, 6 months could pass giving them only some months in 2016 to benefit. Would it be better to set up a pfa elsewhere in Europe & charge off shore?
Zi pe românește te rog, că mă pierd. off shore? suntem prea mici pentru așa ceva.
They are unreasonably high costs to make something
Înființarea PFA costă 400 şi la SRL 1.000 + 200 care trebuie să îi depui în contul bancar la deschidere.
-45 lei – taxa de registru;
-27 lei, reprezentând un procent aplicat taxei de registru – 50% Fondul de lichidare şi 10% Fondul de buletin prevăzute de Legea nr. 85/2014.
-250 lei – taxele de registru;
-150 lei, reprezentând un procent aplicat taxei de registru – 50% Fondul de lichidare şi 10% Fondul de buletin prevăzute de Legea nr. 85/2014;
tariful de publicare în Monitorul Oficial, Partea a IV-a.
cei 200 nu i-am pus ca sunt ai SRL-ului nu taxe.
1000 costa daca apelezi la firme care infiinteaza SRL-uri.
Platiti contabilul cu 70 lei si e foarte probabil sa platiti amenzi de mii de lei. Un contabil bun nu lucreaza la pret de frizer. Poate doar vreun pensionar care nu mai sta sa se informeze la zi cu toate schimbarile legislative. Cunosc cazuri concrete – firme care au intrat in faliment cand fiscul le-a recalculat de pe 2-3 ani in urma TVA, majorari, penalitati si amenzi, pentru ca au avut un contabil care le lucra aproape pe nimic.
In alta ordine de idei, pentru microintreprinderi nou infiintate, cu un salariat , impozitul este de 1% timp de 2 ani. La fel pentru micro cu 2 salariati.
L-am gasit. Da, nu e de glumă cu ieftineala la contabili. Trabuie lucrat cu profesioniști. Ca orientare, ce suma ar trebui sa plateasca o MICRO cu un salariat să volum mediu de hârtii (20 fact/luna) fara fonduri, amortizări si altele, în caz că sunteti in tema. As face o simulare împrospătată. Merci
Toti au impresia ca un contabil sta cu fundul pe scau si incaseaza bani. Astfel, se duc la cei cu 70-100 lei pe luna. Peste cativa ani, isi plang in pumni. Un contabil bun nu investeste in el ( facultate, seminarii, ceccar, etc) sa lucreze pe gratis.
Doamna Adriana, generalizarea dvs e regretabilă. Nu toți cred că un contabil „sta cu fundul pe scau si incaseaza bani”
Și nici cealată genrelaizare nu e valabilă. Nici nu se întâmplă ca la toți contabilii care lucrează ieftin să plângă în pumni cei ce le-au cerut serviciile. Am un caz la Baia MAre în care contabilul a încasat 500/luna pentru un pfa cu fix 37 de facturi anul trecut, contabil cu experiență ceccar si altele și renume si la controlul ANAF a încurcat-o rău. Nu a făcut amortizare acum 3 ani și probabil deduceți ce a ieșit și ce penalități au venit din cauza unei masini neamortizate. Deci nu e o regulă că contabilii ieftini sunt răi sau că cei scumpi sunt buni. Nune o regulă că cei ieftini nu investesc în ei iar cei buni da.
Eu știu ce înesemnă munca unui contabil. Știu că îți rogi moartea când patronul îți dă factura in decembrie desi ea era pe aprilie. Știu ce îneamnă să depui la ghiseu sute de declarații. Nu am nimnic împotriva prețului și nu a reieșit asta deloc din articol. Eu găsisem un minim de la care un PFA să pornească. Atât.
Eu cred că încă fiecare profesionist are dreptul să își stabilească preturile pentru serviciile sale. E un drept democratic și la fel, fiecare căutător de servicii are dreptul să își aleagă, cu consecințele de rigoare cu cine și pe ce preturi lucrează.
Ce se intampla in cazul in care suntem consultanti in management pe PFA ? Nu putem sa aplicam regimul micro de 3% ci intram sub incidenta regimului normal de impozitare. nu ? In cazul asta, care solutie este mai profitabila ? Multumesc.
Da, consultanța nu e acceptată în regim de MICRO, deci puteți face numai SRL normal. Cred că în acest caz tot PFA e mai avantajos, PFA cu cotizare parțială. adică acel 10.5%la CAS.
Chiar si daca se face consultanta in management pe Micro si se aplica impozit de 16% tot e mai avantajos. nu mai platesti cei 10,5% la CAS.
Ai dreptate. Scuze.
Adevarat…dar tot e mai avantajos…chiar daca dispui de bani la final…
Toti va dati cu parerea, pfa vs micro. Cat te costa lunar contabilul la micro? Cat te costa sa deschizi un micro? Cat te costa sa inchizi un micro? Eu sustin ca pfa ii mai costisitor in general , dar o micro te rupe lua de luna
Inființare PFA cam 250 RON
Infiintare SRL cam 550 RON
Contablil MICRO am gasit si cu 70/luna. Daca te uiti in simulare de mai sus, contabilul e calculat cu 100 ron/luna și tot e mai avantajos. Si eu sunt PFA și mă zbat cu ele.
La închidere nu stiu taxele dar in ambele cazuri e aiurea închiderea.
Pe mine , ma costa contabilul 300/luna. (micro cu 1 angajat, activitate sub 10000/luna)
Multumesc mult. Unde asta? În ce localitate?
Schimba-l.
100 / lun dau eu la II doar pt depus declaratii.
In orase mari nu gasesti cu 100 nimic pt srl.
Meci de informatii. Așa se pot lamuri eventualii migratori de la PFA sa SRL în legatura cu ce cheltuieli ii asteapta.
Ala e un sarlatan, nu contabil. Schimba-l.
De unde știi că e șarlatan? Atâta vreme cât cei doi au căzut de acord pentru suma asta e perfect legal și moral. Eu, tu sau el avem dreptul să ne stabilim tarifele. Cui ii convine folosește serviciile sau produsele noastre, cui nu ii convine e liber să aleagă pe altcineva. Sarlatan e omul care incearcă să păcălească, de exemplu dacă îi ia banii dar nu depune declarațiile.