ANAF în direct despre D600

Pentru toți cei care vreți să adresați întrebări celor de la ANAF pe tema CAS si D600, aceștia au planificat în ziua de 27 ianuarie 2016 o a doua sesiune de interacțiune cu publicul, unde puteți, prin intermediul Facebook să solicitați răspunsuri la întrebările dvs.

Mai jos redau anunțul care apare pe pagina de facebook a ANAF.

Deci, cine are întrebări, miercuri 27 ianuarie 2016, le poata adresa celor de la ANAF pe pagina lor de facebook AICI

Întrucât sesiunea trecută de asistență online s-a bucurat de un interes deosebit din partea dumneavoastră, ne-am gândit ca săptămâna aceasta să tratăm aceeași temă: „”Declaraţia privind îndeplinirea condiţiilor privind încadrarea în categoria asiguraţilor obligatoriu” (formular 600).

Cu un LIKE sau SHARE îi puteți ajuta pe cei interesați sa afle de tema sesiunii de miercuri, 27.01.2016, care se va desfășura în intervalul 09.00-16.30.

Persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi care determină venitul net anual în sistem real sau pe baza normelor anuale de venit, obligate să se asigure în sistemul public de pensii, depun anual la organul fiscal competent, până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabilesc plăţile anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale.

Pentru anul 2016, termenul limită de depunere a declaraţiei este 01.02.2016.
Persoanele fizice sunt obligate să depună formularul 600 dacă se încadrează în unrmătoarele condiţii:
1. venitul realizat în anul precedent rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfășurării activității independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial
mediu brut în cazul activităților impuse în sistem real;
2. venitul lunar estimat a se realiza depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut în cazul contribuabililor care desfășoară activități impuse în sistem real și încep activitatea în cursul anului fiscal, sau a celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor de venit la impozitarea în sistem real;
3. valoarea lunară a normelor de venit obținută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut;

Contribuabilii care vor începe o activitate în cursul anului fiscal 2016, depun declaraţia menţionată anterior în termen de 30 de zile de la data începerea acesteia.

Serviciul de Comunicare, Relații Publice și Mass-Media

8 thoughts on “ANAF în direct despre D600

  1. Multumesc pentru raspuns, dar tot confuza am ramas. Care sunt contribuabilii vizati de punctul 2: ” venitul lunar estimat a se realiza depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut în cazul contribuabililor care desfășoară activități impuse în sistem real și încep activitatea în cursul anului fiscal”? Este destinat exclusiv celor care isi incep activitatea in cursul anului fiscal? Va intreb pentru ca eu am obligatia pana la 25 mai sa depun 220, impreuna cu 200, fiindca venitul estimat este mai mare cu mai mult de 20 % fata de anul precedent. Stiu de sesiunea de maine, dar incercam sa ma lamuresc mai repede.

      1. Stiu ca 220 si 600 n-au, in esenta, nimic in comun, dar 600 are un punct legat de „venitul lunar estimat” (ca si 220). Voiam sa ma asigur ca pct 2. se refera EXCLUSIV la contribuabilii impozitati in sistem real care isi incep activitatea in cursul anului fiscal, nu si la cei care estimeaza, din motive obiective, ca vor obtine venituri ce depasesc plafonul in anul fiscal curent. Variantele satisfacatoare de raspuns pe care le asteptam sunt urmatoarele: 1. da, se refera EXCLUSIV la cei care isi incep activitatea in cursul anului fiscal, 2. e interpretabil, e posibil sa se refere si la cei care estimeaza ca in anul fiscal curent vor depasi plafonul 3. intreaba la ANAF, vezi ce parere au si ei.

  2. Un PFA care in 2015 e sub plafon, deci nu ar avea obligatia depunerii D 600, dar care estimeaza ca in 2016 va avea un venit peste plafon, depune D600? Nu se incadreaza clar nici la pct 1, nici la 3. Dar puctul 2 este confuz pentru mine. Se refera numai la persoanele impuse in sistem real care isi incep activitatea in cursul anului fiscal sau si la cei impusi in sistem real, indiferent de numarul anilor de activitate, dar care estimeaza ca in 2016 vor avea un venit pentru care datoreaza CAS anticipat?

    1. Nu depunde D600, anul 2015 fiind de referință aici. De referă la toți cei din sistem real. Dar nu pe baza la ce estimează pentru 2016 ci pe baza la ce a fost in 2015. Deci, daca în 2015 ati avut sub plafon nu depuneți D600 (nu aveti obligatia) chiar daca in 2016 estimați ca veți incasa mai mult decât 2015 sau mai mult decat plafonul ninim obligatoriu. Ce faceți în 2016 va conta pentru D600 aferenta anului 2017. Oricum, pentru lămuriri exactem maine ANAF are sesiune de intrebari pe facebook, e bine sa intrebati acolo, am scris despre asta aici: http://www.iiifpfa.ro/2016/01/25/obligatii/declaratii-obligatii/declaratia-600/anaf-in-direct-despre-d600/

Opinia ta