390A si 392B se depun în februarie

Uite că timpul trece repede si ianuarie s-a dus. Vine februarie cu alte obligații legate de hârțogăraie. Luna aceasta, până pe 25 trebuiesc depuse după caz declarația 392A sau 392B de către PFA, II, IF în cazul nostru.

Declarația 392A pentru anul 2015 cu depunere în 2016

Se completează de către persoanele care, la data de 31 decembrie a anului 2015, și care sunt înregistrate în scopuri de TVA, potrivit dispoziţiilor art.153 din  Codul fiscal şi a căror cifră de afaceri realizată la acea dată, excluzând veniturile obţinute din vânzarea de bilete de transport internaţional rutier de persoane, este inferioară sumei de 220.000 lei.

Declarația 392b pentru anul 2015 cu depunere în 2016

Se completează de către persoanele care, la data de 31 decembrie a anului 2014, și care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, potrivit dispoziţiilor art.153 din  Codul fiscal şi a căror cifră de afaceri realizată la acea dată, excluzând veniturile obţinute din vânzarea de bilete de transport internaţional rutier de persoane, este inferioară sumei de 220.000 lei.

Descarcă D392-A pentru anul 2015 (se depune până la 25 februarie 2016)

Descarcă D392-B pentru anul 2015 (se depune până la 25 februarie 2016)

Atenție, aceste declarații au fost actualizate în 27 ianuarie 2016. Sunt așa numitele „formulare inteligente” și pot fi completate și pe calculator apoi printate sau depuse electronic pentru cei ce dețin semnătură electronica.

18 thoughts on “390A si 392B se depun în februarie

 1. Pfa cu norma de venit, neplatitor de TVA cu facturare doar in America depune 392b? La achiziții se iau in calcul doar facturile si bonurile fiscale cu codul fiscal al pfa-ului sau si bonurile fara cod fiscal achitate cu cardul? Multumesc

 2. Daca PFA-ul neplatitor de TVA are achizitii atat din tara, cat si din strainatate, dar si prestari de servicii catre clienti interni, dar si externi, cum completeaza 392B? Fara valoarea achizitiilor si a livrarilor externe? Mentionez ca PFA-ul are cod de TVA numai pentru operatiuni intracomunitare.

 3. In declaratia D392 A , daca am facut livrari de cereale cu taxare inversa , se va trece doar baza in coloana „valoare” , iar la tva se va trece 0 in cazul livrarilor catre persoane inregistrate in scopuri de tva . In cazul in care livrarile s-au facut catre persoane neinregistrate in scopuri de tva (de exemplu plata arendei in natura care este asimilata livrarilor) se va completa pe coloana TVA , suma de 9% aplicata la baza, asa cum rezulta si din decontul de tva. Va rog sa-mi spuneti daca rationamentul e corect. Multumesc

 4. Declaratiile 392A si 392B au o singura diferenta: declaratia 392B cere si achizitiile, cu valoare + tva separat, pe cand 392A nu cere aceste informatii. Adica platitorii de tva, care au jurnal de cumparari, deci dispun de aceasta informatie, nu trebuie sa-l raporteze, pe cand neplatitorii de tva, care nu au jurnal de cumparari, trebuie sa socoteasca valoarea achizitiilor fara tva + tva, doar de dragul acestei declaratii. Presupun ca este o greseala omisa la crearea acestor doua formulare. Am sesizat la ANAF prin web-site-ul lor, ca urmare am primit un raspuns de la autoritatile locale sa depun declaratiile asa cum prevede legea. Are cineva vre-o idee, cine si cum ar trebui sesizat pentru a analiza corectitudinea acestor doua formulare?

   1. „Agenția Națională de Administrare Fiscală – ANAF: Declaraţia 392B se completează la secţiunea „Achiziţii de la:” cu datele din „Jurnalul pentru cumpărări”.
    Modalitatea de întocmire a jurnalului pentru cumpărări o gasiţi la pct.101 alin.(2) din normele la art.321 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.”
    Se pare ca si neplatitorii de TVA trebuie sa aiba jurnal de cumparari. Ordinul 170/2015 simplifica contabilitatea PFA-urilor, insa normele la Codul fiscal prevad totusi obligativitatea inregistrarii informatiilor specifice jurnalului de cumparari.

 5. Buna ziua,puteti sa-mi spuneti ce suma plateste un pfa (taxi) daca este pe impozit forfetar in 2016.In suma respectiva intra si plata cass si cas?Va multumesc.

  1. Nu se depune acest formular în situația în care persoanele impozabile nu au desfăşurat în anul de referință livrări de bunuri şi prestări de servicii în interiorul țării şi/sau achiziții efectuate din țară.

 6. Important de precizat conform descrierii ANAF „Nu se depune acest formular în situația în care persoanele impozabile nu au desfăşurat în anul de referință livrări de bunuri şi prestări de servicii în interiorul țării şi/sau  
  achiziții efectuate din țară.”

  Se intelege ca daca serviciile nu au fost prestate catre un beneficiar din afara tarii nu se depune. Cel putin asa inteleg eu. Alte opinii?

  1. Voiam sa zic: „Se intelege ca daca serviciile au fost prestate catre un beneficiar din afara tarii, atunci nu se depune. Cel putin asa inteleg eu”

Opinia ta