Infiintare II
Voi scrie aici pasii pe care i-am urmat eu pentru infiintare de II in martie 2010 si voi folosi pagina ca un fel de jurnal pentru cei care sunt dornici sa mai afle ceva detalii.
Prima data voi spune de ce am ales II (intreprindere individuala)
- Pentru că mă gândesc să pot angaja în cazul în care activitatea va merge foarte bine şi voi avea nevoie de ajutor. La PFA nu ai varianta asta.
- Pentru ca un IF (intreprindere familială) ar fi însemnat costuri suplimentare la constituire.
Un dezavantaj al II in raport cu PFA este că la II nu poţi fi impozitat in baza normei de venit ci în sistem real.
Ce am facut:
- Am mers la Registrul Comerţului şi am obţinut o listă cu actele necesare pentru înfiinţare. Acestea sunt:
- dovadă de sediu. Se face cu extras CF original nu mai vechi de 15 zile.
- contract de comodat su închiriere (original si copie)
- acordul vecinilor (daca esti la bloc)
- acordul băncii (daca ai ipotecă)
- copie CI
- diplomă de calificare / sau dovadă de experienţă profesională care se poate face cu adeverinte sau copie după carnetul de muncă.
După ce am adunat aceste acte am mers cu ele la RC şi am primit un set de formulare spre completare acolo trebuiest datele tale de contact si ale viitoarei persoane juridice. cateva elemente importante la completare.
- Alegerea codului CAEN – in functie de calificarea pe care o ai trebuie cautat un cod CAEN corespunzător de ex cu o diploma de liceu ai anumite variante iar daca ai specializare pe un domeniu anume acestea devin specifice. Poţi alege mai multe coduri atât timp cân faci dovada calificării pentru ele. NU poşi pune nimic din ce nu poţi acoperi cu diplome sau adeverinte.
- Optarea ca plătitor sau neplătitor de TVA. La finanţe faci treaba asta dar dacă aici nu ai bifat optiunea la finante nu poţi continua. Recomand sa optezi ca plătitor de TVA dacă lucrezi cu clienţi persoane juridice eu am avut înainte PFA si nu eram plătitor de TVA şi mai toţi clienţii strâmbau din nas deşi nu îi încurcă cu nimic .
- Un alt amanunt. Dacă alegi optiunea să lucrezi la sediul sau domiciliul clientului (nu la toate activitătile se poate) scapi mai usor in sensul că nu te mai obligă să cumperi casa de marcat. Casa de marcat nu e obligatorie nici daca lucrezi doar cu persoane juridice.
După completarea tuturor hârţoagelor (pas la care doamnele de la RC Mediaş m-au ajutat cu lămuriri) ti se dă o dată la acre să te intorci să rdici actele. Nu durează mai mult de 1 sapt (normal 3 zile)
- După ridicarea documentelor de la RC am mers cu ele în braţe cât erau încă calde la Finanţe. Am spus poezia la o doamnă de la un ghiseu, am fost indrumat la camera corespunzătoare unde am repetet poezia. Drept premiu că am ştiut poezia bine doamna respectivă a întins un zâmbet şi a început să dicteze lista cu ce trebuie.
- Două copii din tot ce primesti de la RC şi anume
– Certificat de inregistrare.
– Certificat constatator. (e posibil sa ai 2 daca ai activitate si la sediu si la client)
– Rezoluţie a RC - Două copii după dovada de spaţiu (aici trebuie doar contractul de comodat fara extras CF)
- Două copii dupa CI
- Primeşti de la ei şi completezi ca sa ai la depunere
– Declaraţie de înregistrare fiscala 070 in 3 axemplare.
– Declaraţie privind venitul estimat 220 in 2 exemplare.
Dacă ai toate astea primeşti pe loc o decizie de impunere în funcţie de venitul declarat. Asta inseamnă că la suma declarată de tine ca şi venit estimat ei calculează cam care e partea lor si ţi-o împarte pe trimestru astfel la 5000 de lei estimati sa îi am venit a jeşi 800 lei partea lor.
Tot aici specifici daca plateşti TVA şi cum lunar sau trimestrial. Tot ei îţi spun despre lista cu necesarul de formularistică pe care tre să le ai ca şi firmă:
- Registru jurnal de încasări şi plăţi.
- Registrul de inventar
(astea doua după ce le cumperi tre să la găureşti frumos să treci o sfoară prin gaurele apoi o legi si pui o bucăţică de hartie peste nod. Numerotezi paginile si apoi mergi cu ele la sigilat la finanţe) - Facturier şi chitanţier (trebuie depusă o declaratie la finante cu plaja de numere pe care o vei folosi la facturier şi chitanţier)
- Registrul unic de control – asta il gasesti la DGFP. Celelalte de mai sus le poti lua de oriunde.
- Două copii din tot ce primesti de la RC şi anume
- Urmează să merg la Casa de Sănătate OBLIGATORIU (se pare ca nu prea merge faza asta, au trecut 2 saptamani si la casa e tot omor. a scos cineva o „pasarica” cum ca ar muta biroul la Sibiu din Medias si e nebunie. Dar mai incerc.)
Buna, contractul de comodat trebuie semnat de ambele parti (pot sa-l depun la RC semnat doar de mine si dupa aia sa mearga proprietarul si semneze si el)? ce inseamna CF :D?
Trebuie semnat neaparat de ambele parti.
CF inseamna extras de carte funciara si se elibereaza de oficiul de cadastru si publicitate imobiliara. De regula il gasesti in incinta primariilor sau mai intreaba. Cei de la primarie iti pot spune unde il gasesti.
Da vei plati. Daca erai platitor de TVA puteai deudce suma.
Salut,
Vreau să vă întreb dacă find II din domeniul IT neplătitoare de TVA, plătesc TVA la achiziţia de aparatură IT?
O zi bună.