Astăzi am fost la finanţe pentru că primisem o somaţie că am o datorie de 80 de ron. Am stat o ora în birourile alea şi nu am aflat de unde vine datoria. Când am venit acasă am gasit pe mail articolul acesta, care prezintă o realitate cruntă: Doar 6% din funcţionarii publici au ştiut să răspundă corect întrebării de verificare care avea două veriante de raspuns. Foarte, foarte puţin zic eu.

Numarul functionarilor publici ai Fiscului capabili sa ofere raspunsuri corecte si utile contribuabililor este din ce in ce mai mic, releva un studiu realizat de Asociatia pentru Reformarea Sistemului de Impozite si Taxe (ARSIT).

Asociatia a verificat din nou, in perioada iunie-august 2013, modul in care Fiscul din Romania reuseste sa vina in ajutorul contribuabililor cu informatiile necesare.

Cea de a treia editie a proiectului “Fiscul util si politicos” a inclus 216 administratii fiscale din toata tara, care au fost testate privind cunosterea unei prevederi relativ recente: OG 8/2013.

Doar 6% din functionarii publici ai Fiscului au reusit sa raspunda corect la o intrebare adresata de Asociatia pentru Reformarea Sistemului de Impozite si Taxe (ARSIT), care verifica modul in care Fiscul din Romania reuseste sa vina in ajutorul contribuabililor cu informatiile necesare. La precedentele editii, procentul era ceva mai ridicat.

Asa cum legislatia ne-a obisnuit, si in cazul testat de ARSIT exista prevederi contradictorii intre actul legislativ si normele sale de aplicare, asa cum ARSIT a sesizat public inca din ianuarie 2013.

Functionarii publici ai Fiscului tin tot mai putin pasul cu schimbarile legislative – doar 6% au oferit un raspuns corect privind OG 8 /2013.

Dintre cei 216 functionari publici, niciunul nu avea cunostinta despre faptul ca norma excede legea si nu a putut oferi un raspuns 100% corect.

Continuarea pe: Daily Business Foto: România Liberă