Crește impozitul pe MICRO

Dacă ați ales înființarea de microîntreprinderi ca urmare a înăspririi impozitării PFA trebuie să știți că va crește impozitarea prin noile măsuri propuse. Creșterea impozitării e semnificativă între 3 și 6 ori.

Situația actuală a impozitării pe microintreprindere

„In 2016 impozitarea microintreprinderii presupune urmatoarele procente de impozitare:
a) impozitul pe venit in procent de 1-3% in functie de numarul de salariti.
b) impozitul pe dividend in procentul de 5%
d) dupa caz, contributia la asigurarile de sanatate a persoanei fizice ce incaseaza dividende in procent de 5,5%, platita doar daca aceasta nu are alte venituri supuse contributiei la sanatate (salarii, venituri PFA, pensii).

O rata de impozitare intre 6% si 13,5% – calcul statistic pentru ca impozitarea este in regres. Fata de urgia din proiectul de Cod fiscal putem zice ca este un devarat huzur! ”

Situația viitoare a impozitării pe microintreprindere

„Impozitarea la microintreprindere devine:
a) impozitul pe venit in procent de 1-3%, in functie de numarul de salariti.
b) impozitul pe dividend in procentul de 5%,
d) contributia la asigurarile de sanatate a persoanei fizice ce incaseaza dividende in procent de 8,9% platita obligatoriu aferenta dividendelor distribuite,
e) contributia la pensii de 21,7% platita din dividendele distribuite, plata obligatorie conform proiectului.

Total impozitare intre 36,6 %  si 38,6%. Impozitarea venitului micului antreprenor ce detine o microintreprindere creste intre 3 si 6 ori. Nu mai amintim restul taxarii.

Guvernul o sa spuna ca ultimele modificari plafoneaza contributia la o baza maxima de calcul de 5 x 12 x salariu mediu din anul respectiv. Adica avantajeaza tot pe cei cu multi bani, cei cu venituri de pana la 2500 Eur pe luna sunt buni de plata.

Asa ca am gasit si solutia pentru mirajul afacerilor fiscalizate usor pe microintreprindere. Stopam si fuga PFA catre microintreprindere. Daca sunteti mic antreprenor nu mai e cazul sa faceti analiza sa reveniti la PFA ca si pe aceia ii jecmaneste taxarea. ”

Scrie: Adrian Benta pentru Hot News

Concluzia consultantului fiscal este: Trebuie sa faceti analiza daca deveniti asistat social. Nu se munceste iar veniturile sunt aproape la fel.

  • Opinia ta