Veste buna de la casa de sănătate

Pe principiul AlbaNeagra sau una calda alta rece casa de sanatate ne anunta una buna de data asta.

Dacă ieri oficiali ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) ne-au declarat că trebuie mers la Fisc pentru a obţine o adeverinţă cum că s-au plătit contribuţiile la sănătate în ultimii cinci ani, azi directorul general al Casei spune că nu trebuie să ajungeţi la Fisc pentru a evita plata retroactivă.

“Pentru cei care au cotizat în baza unui contract de muncă este nevoie doar de o adeverinţă de la angajatorul la care contribuabilul a avut ultimul loc de muncă. Angajatorul emite această adeverinţă, trebuie să mergeţi la ultimul angajator” a declarat, pentru MONEY.ro, Dorin Ionescu, directorul general al CNAS.

Potrivit Legii Sănătăţii numai persoanele care înregistrează venituri din alte surse (ca drepturile de autor, dar nu numai) fără a avea şi un contract de muncă, trebuie să contribuie la fondul de sănătate cu o cotă de 5,5% din venitul impozabil realizat. Aşadar, în cazul în care, în ultimii cinci ani, persoana avea şi contract de muncă, se plăteau doar contribuţiile aferente contractului, reţinute la sursă, nu şi veniturile obţinute suplimentar.

Prevederile respective le puteţi consulta la articolul 257 al legii Sănătăţii, Legea 95/2006, pe care o găsiţi aici.

Acum, odată cu apariţia OUG 58 şi a normelor aferente, persoanele care obţin venituri din activităţi profesionale trebuie să contribuie cu cei 5,5% chiar dacă au şi un contract de muncă pentru care se plătesc în continuare contribuţiile. În momentul în care merg să se înscrie la Casă pentru a plăti contribuţiile, li se va cere dovada cum că au plătit contribuţii în ultimii cinci ani, în caz contrar urmând să li se ceară plata retroactivă.

Sursa: MONEY:RO