Se pare că zvonurile despre ținerea unui registru de evidență fiscală pică. Nu se va completa un registru de evidență fiscală. De fapt va fi tot registrul de încasări și plăți care va cuprinde toate încasările și toate plățile efectuate, indiferent dacă sunt deductibile sau nu. Asta înseamnă că singura excepție sunt sumele ridicate sau depuse la bancă, în rest, se trece tot în registrul de încasări și plăți.
Atenție! Până acum puteam face plăți mai mari decât fondurile existente, de acum nu se mai poate. Practic se rupe contabilitatea de fiscalitate și evidență contabilă trebuie condusă, doar că ea nu este și o evidență fiscală.
Registrul de încasări și plăți se editează anual și la cererea celor de la ANAF, în cazul unor controale, se poate edita și cu alte ocazii (edit: ATENȚIE! Se completează la zi, editarea înseamnă tipărirea lui, dacă se ține într-un program contabil). La fel, aceste registre nu mai trebuiesc înregistrate la ANAF ca până acum. Cele folosite deja de voi sunt valabile dar cei ce fac PFA nou nu trebuie să mai meargă cu registrul jurnal de încasări (RJIP) și plăți la ANAF să pună acel sigiliu.
RJIP nu trebuie sa aiba sold negativ lunar sau de la inceputul anului pana la luna respectiva?
Buna nu stiu exact daca aici pot lansa intrebarea,dar o fac totusi : cum inregistrez salariile,retinerile salariale si contributiile platite? impozitul pe salarii este deductibil?
Toate cheltuielile cu salariile sunt deductibile. Înregistrezi în RJIP și plațile la buget și cele făcute angajaților în conformitate cu statul de plată.
Multumesc pentru raspuns,cat de des va pot adresa o intrebare? pentru ca sunt un izvor nesfarsit de nelamuriri fiscale….si contabile….
Scrieți-le și dacă pot voi răspunde. Nu uitați să căutați înainte că poate s-a discutat deja.
Buna ziua , intrebarea 1 de astazi: trebuie sa inregistrez in fisa de inventar fiecare articol consumabil cu care ma aprovizionez? Sunt cabinet medical si consumabilele sunt de la hartie igienica pana la hartie pentru imprimanta echografelor.
Intrebarea nr.2 cum se inregistreaza un leasing ,diferenta fata de credit. E primul meu leasing.
Multumesc pentru ajutorul dat mie si celorlalti deopotriva.
Buna seara,
Sper sa ma puteti ajuta. De curand mi-am deschis PFA. Mentionez ca sun nou in aceasta bransa. Am cumparat un photo booth si merg cu el la evenimente. Ca si cod CAEN am 9609 prestari servicii. Acum as avea cateva intrebari:
1. pretul aparatului il pot trece in Registru de plati si incasari?(mentionez ca l-am cumparat inainte sa fiu PFA) -daca il pot trece in evedenta, ma ajuta in vreun sens? ce alte cheltuieli pot deduce? de exemplu costul motorinei pentru deplasare? papetaria aferenta functionarii?
2. daca aleg impozit pe norma de venit, platesc 16% + CAS 5,5% +CASS 10,5% =>32 % impozit pe an din norma de venit care e 15.500 RON.
3. mentionez ca sunt si salariat la o companie, oare ma impacteaza in vreun fel?
Am observat ca oferiti raspunsuri la intrebari, sper sa ma puteti ajuta si pe mine.
Multumesc anticipat,
Buna Alexandru
1. Trebuie sa faci măcar un contract de cesiune a acelui dispozitiv pe PFA ca sa poți deduce cheltuieli de funcționare, service, hartie. Daca vrei sa deduci si motorina faci contract de cesiune si pe ea.
2. Da. E corect calculul
3. Nu, nu are relevanță că ești deja angajat.
Succes cu activitatea. Ai avut curaj cu o chestie nouă.
Buna ziua, ati mentionat mai sus ca PFA cu Norma de venit nu au obligatia de a depune RJIP, si ati mentionat art.149^9 din normele de aplicare a art.79 din codul fiscal, dar nu gasesc nimic mentionat la articoulu 79 despre RJIP. sigur acesta este articolul?
Nu știu la ce va referiti. RJIP nu are obligația să depună nimeni. Unde să depună? Poate altceva voiați să întrebați.
Sa intocmeasca, scuze, m-am exprimat gresit. Trebuie sa intocmeasca pfa pe norma de venit RJIP?
buna ziua
trebuie sa completez registrul- jurnal de incasari si plati pe anul 2016 si nu stiu mai exact cum sa fac. de exemplu scriu toate platile si incasarile pe ficare luna si le calcuez la sfarsit de luna sau incep cu 1 ian si termin cu 31 dec si apoi calculez totalul? trebuie sa las pagina goala daca am doar o plata sau incasare pe luna ian sau completez in continuare platile si incasarile ptr. luna februarie?
Nu e bai cum faci. Te interesează totalul pe an. Eu am făcut un excel și se calculează automat, la final doar îl listez.
Dacă îți e util fă totaluri și pe luni și continui fără a lăsa pagina goală dar nu e necesar.
multumesc ptr ajutor
Buna ziua,
Am si eu 2 intrebari, daca doriti sa ma ajutati.
1 – am deschis acum un II si deocamdata cheltui bani din fondurile mele, cum fac primele inregistrari in registru de casa? fac o dispozitie de incasare si introduc bani in frima ceva gen aport capital ca sa nu incep cu minus?
2 – eu sunt neplatitoare de TVA, facturile care le am cu platile facute sunt cu TVA, cum le introduc? exact cum sunt pe factura?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Buna Laura
1. Recomand să creditezi II cu o animita suma ca sa nu mergi in minus.
2. In RJIP nu se introduc facturi ci documente de incasare si plată. Deci totalul de pe acele chitanțe, bonuri etc
Multumesc pentru raspuns. Spuneti-mi bonurifle fiscale, se introduc??? si cele fara stampila pe spate?
sau care nu au codul fiscal pe ele?
Nu.
Buna ziua,
Am o nelamurire si sper sa ma puteti ajuta.
Am un magazin online.
Recent, am incheiat un contract pentru livrare produselor cu un curier. Acesta practica urmatoarea metoda de decontare: eu trec pe factura valoare produselor vandute si taxa transportului, el incaseaza intreaga suma de la client (produse + transport), imi vireaza intreaga suma in cont, iar apoi, periodic eu ii fac plata prin virament bancar a contravalorii serviciilor de transport.
Acum apare o problema… Eu trecand pe factura contravaloarea transportului, imi majorez (oarecum ‘artificial’) cifra de afaceri si este posibil ca in acest fel sa ating pragul de 220.000 lei.
Daca se atinge pragul stiu ca trebuie sa ma inregisttrez ca platitor de TVA (lunar sau trimestrial).
Problemele sunt urmatoarele:
-cand fac plata TVA-ului….o inregistrez in RJIP?
-aceasta plata poate fi scazuta din incasari la calculul impozitului?
Va multumesc in avans pentru sprijin.
Buna Andrei
Incep cu finalul. Transportul e exact ca oricare serviciu facturat. Se deduce iar plata TVA e deductibilă, o înregistrezi în RJIP și se scade și în vederea impozitului (nu plătești impozit pe TVA)
Maniera in care procedează curierul e ok. Și la noi tot așa este. Nu e o cheltuială artificială ci una normală atâta vreme cât vinzi online.,
Plafonul pentru a trece de la tva la incasare la tva normal– cifra de afaceri:2.250.000 lei.
Buna dimineata,
Multumesc mult pentru raspuns.
Ca plafon de 220.000 lei ma refeream la valoarea cifrei de afaceri in functie de care esti platitor sau neplatitor de TVA. Noi suntem I.I. si in prezent suntem neplatitori de Tva.
O alta discutie din punctul meu de vedere ar fi daca este corect sa treci pe factura ‘ taxa transport’ sau ‘valoare transport’ (adica ce se plateste pentru serviciul curierului) atata vreme cat la codul CAEN cu care esti inregistrat nu apare’Servicii de transport’ :).
Buna ziua ,am si eu o nelamurire , in RjIP trec platile cu TVA sau fara TVA ?
Multumesc
Cât scrie pe chitanță, bon, extras bancar, adică total. În RJIP trecem chitanta nu factura deci totalul.
Buna seara,
Am si eu o nelamurire :
Am pfa domeniu de activitate it si vreau sa stiu daca este obligatoriu sa bag in contabilitate tot ce cumpar inafara domeniului de activitate EX: cumpar haine sau un spray pe pfa ca numai asa dau prsoanele respective.
Ma tot contrazic cu cineva si vreasu sa stiu . imi spunea ceva de verificari incrucisate .
Stiu ca la pfa mai ales in domeniul meu unde nu am punct de lucru . platesti 16% din profit si cass si deduci numai ce este in domeniul tau de activitate . in rest consumi bani cum vrei tu .
Dacă cumperi din banii PFA trebuie introdus ca și cheltuieli nedeductibile că altfel nu îți iese RJIP. Deci consumi banii cum vrei dar în evidențe treci asta.
Buna. Si cu inventarul? Normal ar trebui trecute pe inventar si scoase apoi prin bon de consum. Gresesc?
Daca nu sunt deductibile nu au treaba cu inventarul. In inventar ai tot ce ai luat pentru firma și ai dedus chaltuielile.
What? Mi se pare absurd asta, adica suntem obligati sa justificam fiecare leu cheltuit, sau n’am inteles eu bine discutia?.. Doar nu voi trece in RJIP zarzavaturile… 🙂
Deci ca să clarific.
1. Se recomanda ca PFA- sa aiba contul sau separat (nu e obligatoriu)
2. Dacă cumperi ceva pe numele PFA e musai să treci in evidență (ex: cumperi canapea cu banii din contul PFA deci nedeductibil dar îi treci ca nedeductibili pentru că altfel nu ai cum ieși cu RJIP corect)
4. Se recomanda ca banii cheltuiți din PFA în nume personal să îi consumi ca retragere nu ca plată direct din cont, așa scapi de inregistrarea lor, Adică când cumpăr canapeaua tranfer banii in contul personal nu al PFA si cumpar. așa nu am obligatii.
5. Dacă lucrezi cu cash nu din cont și nu vrei să treci în RJIP acele operatii personale e ok, dar le vei trece ca retrageri pentru că altfel ai mari bătăi de cap cu RJIP și ai sold de casa mare și bani nu ai.
Buna ziua! Am o nelămurire. In Registrul de încasări si plati trebuie sa scriu absolut tot ceea ce am achiziționat pentru acel spatiu? Adică benere, rafturi, yale usi, stendere, marfa etc.
Precizez ca este pentru un second hand.
Va multumesc!
Ce înseamnă activitatea PFA tot se trece da și bannere, rafturi, yale, marfa (atenție sa existe un contract de închiriere sau cesiune pe spațiu)
Buna ziua,
Am si eu o nelamurire, de curand am infiintat un II pentru domeniul artstic. Imi este destul de greu ce trebuie sa trec in jurnalul de incasari si plati. As avea urmatoarele nelamuriri:
1. Atunci cand cumpar materiale, de obicei primesc bon fiscal, este necesar sa obligatoriu sa apara si CUI-ul, sau il pot trece si fara in jurnalul de plati si incasari?
2. Eu trimit produsele online, si primesc plata prin rambur la Posta Romana si Curier Rapid, am inteles ca este suficient sa pastrez mandatul respectiv factura de la Curier, insa este necesar sa cer si o factura unde sa apara CUI-ul?
3. Daca voi primi banii prin transfer bancar ce anume trebuie sa pastrez in jurnalul de plati? Trebuie sa cer de la banca o factura sau?
Sper sa ma puteti ajuta, stiu ca sunt intrebari banale, insa un artist habar n-are de toate astea.
Multumesc!
Buna Roxana
1. Da trebuie sa apară CUI-ul tău înscris pe bon. Neapărat.
2. Pentru produsele tale trimise emiți factură (tu) și în RJIP te înregistrezi fie cu chitanța emisă de tine (daca livrezi personal produsul, daca trimiți prin poștă, dacă trimiți prin curierat cu ramburs cash) fie extrasul de banca daca ai ramburs în cont colector sau dacă ți se plătește prin transfer bancar (recomand insistent cont bancare pe acel I.I. nu cel personal).
3. Ca mai sus, recomand deschiderea unui cont pe I.I. si in RJIP te înregistrezi pe baza acelui extras de cont.
Buna Roxana,
2. sa nu uiti daca livrezi catre persoane fizice si primesti bani cash trebuie obligatoriu casa de marcat, nu merge cu chitanta!
Neapărat. Merci de completare.
Multumesc pentru raspuns! Mai am 2 nelamuriri 🙂
Dupa cum am spus am o II, vand produse doar online, gazduita de o platforma ce se ocupa cu vanzarea produselor handmade.
De pe platforma respectiva pot sa scot o foaie a comenzii, ca nu pot sa-i spun chiar factura, unde apar toate produsele comandate de client+ valoarea transportului.
In acest caz, mai sunt obligata sa fac pentru fiecare client in parte factura si s-o inregistrez in RJIP? Daca da, eu trebuie sa achit prin posta intotdeauana transportul anticipat, iar dupa aceea trec valoarea rambursului cu transportul inclus. Intrebarea este…Pot sa trec pe factura si valoarea transportului?
Sper ca am pus intrebarile ok..
Multumec!
Dacă vindeți doar online nu trebuie casa de marcat obligat DAR numai dacă așa scrie în actele de înființare de la ONRC.
Ce scoate platfoma e irelevant pentru un control. E nevoie să emiteți factură fiecărui client.
Factura NU se inregistreaza în RJIP ci chitanța, bonul fiscal, extrasul. Adică ce primiți când plătiți sau când încasați. Nu facturi că factura nu e document de plată.
Da, se poate factura și valoarea transportului pe factură.
Buna seara, va rog sa ma ajutati cu o nelamurire, pot deduce cheltuielile medicale pe PFA? inclusiv cele de la servicii la dentist, servicii de radiografie (computer tomograf). Multumesc anticipat.
Nu. Nu se deduc. Poți plăti din contul PFA-ului dar nu sunt deductibile.
Buna ziua. Am un pf servicii medicale. Am contractat un credit pentru nevoi personale prezentand acte de la PF la banca si credit facut pe PF. CF……Intrebare: inregistrez creditul in RIP? Va fi venit neimpozabil si rambursarea ratei la fel chelt nedeductibila? Dar dobanda o pot deduce integral sau este un procent? Extrasul de la banca contine toate platile mele de la magazinele unde fac cumparaturi. e obligatoriu sa le inregistrez (desigur ca si chelt. nedeductibile)? Va multumesc!
Buna ziua,
Tocmai ce imi completam incasarile si platile in registru. La adunarea platilor ma intrebam daca mai adaug impozitul, cass, cas si regularizarea de pe 2015?
Multumesc
impozitul nu. Celelalte da. De la regularizare tot așa scoate impozitul, nu e deductibil.
Mersi mult! La multi ani!
Buna seara. In registrul jurnal de incasari si plati cel tinut pe hartie, cum totalizez sumele lunar? Adica daca in ianuarie am venit de 3 lei, atunci total la ianuarie este 3 lei. In februarie am venit de 4 lei. La totalizare februarie trec 4 lei sau 7 lei ?
se aduna, ai 7 lei in finalul lui februarie. se începe de la zero doar in ianuarie întrucât pentru anul complet se depun declarații și se plătesc dări la stat.
Va multumesc!
Totalizarea lunara, din cate stiu, se refera la luna respectiva nu la tot anul pana atunci…Eu nu totalizez cu 7 lei ci cu 3 si respectiv 4 lei. Totalul de 7 lei este pentru finalul paginii din dreapta unde scrie de reportat sau pentru totalul anual.
buna ziua….copilul meu are un pfi….este arbitru de fotbal……eu ii scriu in registrul de incasari si plati……si nu ma pricep….va rog frumos sa-mi spuneti si mie daca bonurile de casa date la sala de fitnes…sau in general bonurile de casa mai mici de 50 lei pot sa le trec in registrul de incasari si plati…..
Buna ziua,
Revin cu problema mea (nelamurirea mea):
Sunt incepator in a inregistra in RJIP. Am inteles ca aici trebuie sa inregistram incasarile si platile in numerar si banca:
1. Am incasari in banca (subventia APIA) si trebuie sa fac plati in numerar pt.diverse lucrari (arat,semanat).Sunt nevoit sa scot banii din banca sa-i inregistrez ca si intrari numerar, apoi sa fac plati in numerar. Cum inregistrezi in RJIP?, se mareste artificial rulajul.
2.Cum inregistrezi aportul de capital (banii personali) pentru infintarea PFA-ului? si cum ii recuperezi? cum se fac inregistrarile in RJIP?, daca esti nevoit sa-i transferi din banca si apoi sa-i returnezi in numerar?
Va multumesc, pt.un posibil raspuns.
Buna.
1. Recomandat este sa platești acele lucrari tot prin bancă dar nu ești limitat. Poti scoate banii din banca și plăti cu ei fără probleme doar că acele ieșiri din bancă respectiv intrări în casă vor fi operate ca nedeductibile (eu țin contabilitatea în SAGA și fac asta din program). În RJIP înregistrezi normal cu specificatiile necesare dar nu le prinzi la declaratii acele operații. EU cand țineam de mână scriam cu altă culoare acele rânduri ca să știu când totalizez la finalul de an.
2. Aportul eu îl înregistram simplu în RJIP ca „aport personal” iar când e nevoie ieșire cu „retragere aport din datat de” (dacă ai banii în bancă procedezi ca la punctul 1. Retragi in casă.
RECOMANDARE IMPORTANTA: Mergi la un contabil undeva aproape îi plătești o consultanță și îți explică. Eu spun generic dar fiecare ramură are particularitățile ei.
multumesc pt.raspuns
Ce cheltuieli pot face prin registrul de casa la un PFA ca sa mai scad soldul din registru? ma interseaza cheltuielile nedeductibile, caci pe cele deductibile le-am inregistrat. Multumesc
Eu dacă am folosit bani în scop personal îi retrag cu explicația: „retras în scopuri personale”, bineînțeles ca și cheltuieli nedeductibile care vor fi impozitate.
se poate reconstitui registrul de incasari – plati pentru ani anteriori printr-un program de contabilitate? In cazul concret, registrul parafat de finante a fost ratacit si nu poate fi recuperat, dar am toate documentele inregistrate in trecut
Buna, nu mai este necesar după noua lege sa fie registrul parafat de finanțe. puteți reconstitui în ce vreți dvs (program, excel, hârtie) doar să picați pe aceleași valori.
Chiar și pentru ani anteriori noii reglementari?
E mai indicat sa ai ceva decat sa nu ai nimic. Nu stiu dacă îți va cere cineva registrul sștampliat mai ales ca acum e valabila evidența de pe calculator. Bine, dacă chiar au chef de circ o pot cere dar conform actualei legi ești ok cu evidența ta.
Mulțumesc!
Buna seara,
Sunt incepator in a inregistra in RJIP. Am inteles ca aici trebuie sa inregistram incasarile si platile in numerar si banca:
1. Cand ai incasari prin banca si trebuie sa faci plati in numerar prin casa, cum inregistrezi in RJIP?
2.Cum inregistrezi aportul de capital (banii personali) pentru infintarea PFA-ului? si cum ii recuperezi? cum se fac inregistrarile in RJIP?, daca esti nevoit sa-i transferi din banca si apoi sa-i returnezi in numerar?
Va multumesc, pt.un posibil raspuns.
Buna seara,
am si eu o nelemurire si daca se poate sa ma ajutati:acum un an de zile am deschis un i.i. neplatitor de tva cu activitea bar si acum o luna de zile ne-am gandit sa mai deschidem un magazin de piese auto,mentionez faptul ca acest magazin va fi deschis in aceeasi cladire cu barul doar ca ne desparte o camera si intrebarea mea este daca pot sa inregistrez nirurile si chitantele de la piese auto in acelasi rjip cu barul!casa de marcat pt piese auto este obligatorie?nu se poate functiona pe aceeasi casa de marcat cu a barului?Z-tul de la bar si piese auto se pot inregistra in acelaasi rjip?
Va multumesc frumos!
Astept cu nerabdare un raspuns!
O seara frumoasa
Alina
Buna ziua,am descoperit la casa de pensii ca nu mi apare o luna si mi s a confirmat acolo ca angajatorul nu a platit pentru luna respectiva , ce trebuie sa fac? Angajatorul spuna ca a platit mi a dat o copie a unui op sa ma duc sa arat ca a platit..multumesc
În cel mai rău caz plătești din buzunar acea lună. Dacă ai dovada cu OP-ul ar trebui sa fie totul ok.
Ești în nevoie de nici un fel de împrumut?
Ai nevoie de împrumut personal?
Aveți nevoie de împrumut de afaceri?
Doriți să plătiți facturile?
Care doriți să fie stabil financiar?
E-mail: moderat
Completați formularul de cerere. 1) Nume complet: 2) Țara: 3) Statut: 4) Adresa: 5) Sex: 6) Ocupatia: 7) Suma necesară: 8) Durata creditului: 9) Scopul creditului: 10)
Telefon: 11) Venit lunar:
E-mail: moderat
Nu fă glume din astea pe aici te rog.
Buna ziua!
Am un pfa recent infiintat(inca nu am inceput activitatea,nici stampilă nu o am) pt care mi-a venit de la anaf sa plătesc impozitul pe suma estimata si asig de sanatate.
Dupa ce achit sumele,trebuie sa le trec in registrul de încasări si plăti?
Mulţumesc anticipat!
Va multumesc pentru toate raspunsurile pe care le oferiti aici, mi-am luat clarificari importante doar parcurgand comentariile cu feedback-ul dumneavoastra!
Buna, o intrebare daca se poate, se poate deconta un bon de combustibil pe PFA daca a fost platit cu cardul de salariu de la celalalt job?Mentionez ca combustibilul este folosit in activitatea de taxi, multumesc
buna ziua .Va rog sa-mi spuneti daca in reg.de inc.si plati trec cu tva.?Mentionez ca sint II si platitor de tva.pina acum treceam fara tva,iar de cind cu ord.170/2015 care e situatia pt. ca un inspector de la finante insista ca se trece fara tva si ca ord.170 e gresit!Deci ce sa mai zic,adica insp de la finante discuta ord,nu il executa.
Dacă știu bine legea, RJIP are de a face cu chitanțe, bonuri fiscale și ordine de plată unde e vorba de totalurile facturilor, adică cu TVA cu tot. Atâta vreme cât TVA-ul e deductibil, e logic că în RJIP se trec valorile totale, pentru că nu lucram cu facturi în rjip ci cu operațiunile de plată sau încasare.
E adevarat ce spune Dna Mariana, pana acum sumele se treceau in RJIP fara TVA (se calcula cat reprezinta din valoarea de pe chitanta TVA-ul si se trecea diferenta). Acum Ord 170/2015 spune sa le trecem la valoarea din chitanta ( cu tot cu TVA) , dar ce facem la calculul impozitului?
Pai nu incurca la impozit, pentru că în RJIP se trece și chitanța sau OP-ul cu care platiți TVA către ANAF.
deci nu am auzit ca la plati sa treci op cu care ai platit tva-ul,e ilogic,cum facem?
De ce e ilogic? TVA-ul e normal să apară în RJIP, apare intrat de la documentele cu care incasăm facturile și ieșit de la chitanțele cu care am plătit factutrile prin care am făcut achiziții și apare si plata TVA catre ANAF în RJIP. Altfel cum platesc TVA-ul la ANAF? Nu iau banii din firmă? Deci chitanța sau op-ul cu care am platit ANAF-ului TVA trebuie să apară în RJIP
Da, nu stiu, vad ca domnul e administrator IT… Intr-adevar, in RJIP se trece si chit cu care se plateste TVA la stat , dar asta nu are nici o relevanta la calculul impozitului pe venit , care dupa norme se calculeaza scazand din venituri cheltuielile, la valori fara TVA. Problema e cum se calculeaza aceste valori, avand in vedere ca sumele pot proveni chiar si din exercitii financiare anterioare.
Păi nu pot proveni din exerciții financiare anterioare. La partida simpla, la încheierea anului se aplică impozit în real pentru diferențe dintre încasări și cheltuieli nu? Eu de exemplu, pentru a ușura treaba am cumparat o licență de SAGA, am configurat-o, si programul face tot ce trebuie privitor la asta. Eu doar verific uneori. Merg „pe mâna lor” că nu își permit să greșească. 🙂
multumesc,am mai retinut ceva,adica ca in RJIP trebuie sa trec si plata tva
Păi nu se trec toate cheltuielile: Da se trece, deși pentru calculul impozitelor nu se tine deloc cont de TVA. Ea e în același regim cu accizele și alte din astea. Sunt bani care nu sunt ai noștri. TVA încasat – TVA plătit = TVA de plata la stat. Problema complicată e dacă ții contabilitatea „de mână” că la calcule e bai, care sunt deductibile sau care nu, de aceea recomand plătirea unui contabil sau măcar utilizarea unui program contabil bun.
Buna ziua. Putin pe langa subiect, dar va rog sa ma lamuriti. Lucrez intr-un salon de infrumusetare si stiu ca registrul de bani s-a scos din obligativitate, insa ieri, un alt salon a primit amenda pentru ca nu avea acest registru. Care e adevarul, trebuie sau nu, sa completam acest registru? Va multumesc anticipat.
O.U.G. nr. 8/2015 modifică, printre altele și O.U.G. nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.
Legea nr. 186/2015 modifică O.U.G. nr. 8/2015 sub următoarele aspecte:
1. Se abrogă prevederile privind bacșișul, inclusiv cele referitoare la emiterea bonului fiscal pentru bacșiș și cu privire la modul de repartizare a bacșișului;
2. Se elimină obligația întocmirii registrului de bani personali precum și obligația de a prezenta sumele de bani aflate în posesia personalului unităților de vânzare;
3. Nu mai constituie contravenție și nu se mai sancționează (cu amendă, confiscarea veniturilor și suspendarea activității operatorului economic):
a. neemiterea bonului fiscal pentru bacșișurile încasate,
b. deținerea la unitate a unor sume ce nu pot fi justificate cu documentele înscrise în registrul de bani personali,
c. nerespectarea de către operatorii economici a obligației privind înregistrarea sumelor deținute la începutul programului în registrul de bani personali,
d. neprezentarea sumelor de bani deținute la solicitarea organelor de control.
4. În cazul suspendării activității operatorului economic pentru 30 zile, începând cu a doua sancțiune aplicată la aceeași unitate în interval de 24 luni (pentru sume nejustificate mai mari de 1.000 lei și mai mici/mai mari de 3% din valoarea bunurilor livrate sau serviciilor prestate), sumele plătite se restituie dacă instanța de judecată, la solicitarea operatorului economic, anulează procesul-verbal de constatare a contravenției.
http://www.universuljuridic.ro/legea-bacsisului-abrogarea-reglementarilor-cu-privire-la-bacsis-si-la-obligatia-intocmirii-registrului-de-bani-personali/
Buna seara! va rog sa ma lamuriti daca pentru un cmi NEPLATITOR DE TVA este necesara casa de marcat pentru incasari de la persoane fizice sau pot taia doar chitante si facturi aferente. Va multumesc mult!
Din cate stiu e obligatorie dar trebuie să întrebaţi colegi. Mai bine de jumatate din CMI-urile stiute de mine nu au casa de mercat. Poate exista o prevedere speciala pentru astfel de situaţii şi nu ştiu eu. O sa intreb saptamana viitoare o contabila buna.
Buna seara, se pot deduce biletele de transport in comun, mai exact de autobuz, pt un PFA?! daca da…exista cumva un plafon lunar?! multumesc anticipat!!
Da, se pot deduce, dacă se pot cupla cu ceva. De exemplu, aveți o factură cum că ați reparat un calculator la o anumită adresă care poate fi asociată acelui bilet. Deci ce puteți dovedi că e pentru a desfășura activitatea poate fi dedus. Nu știu de plafoane dar să nu fie mai multe bilete/zi ca nu ar fi logic.
rezulta dintr-un contract de colaborare de prestari servicii, in sensul ca, pt a ajunge la acea societate cu care colaborez, eu nefiind din localitatea unde-si are sediul societatea colaboratoare, sunt nevoit sa fac naveta cu un mijloc de transport in comun, a nu se intelege taxi. Astazi, am reusit sa ajung la ANAF, sa intreb si un inspector fiscal (n-am mai avut rabdare sa astept un raspuns :)))))) si mi-a confirmat acelasi lucru, ca in situatia in care sunt bilete de autobuz, tur-retur, sunt deductibile, dar evident intr.o zi, un transport dus-intors…cu „masura”….pt ca au fost sincere d.nele de la ANAF…..nu care cumva sa bagati bilete fara masura….in bataie de joc….ca la control vi le scoatem….e logic….iar pe urma tot eu suport consecintele si nu am niciun interes…..Multumesc mult de tot!!!
Buna ziua. Va apreciez consecventa cu care raspundeti la fiecare in parte. Am tinut pe saga un PFA timp de un an. Anul acesta am vrut sa fac updatarea programului si mi-a aparut o fereastra care m-a impiedicat sa mai folosesc programul fara a-l cumpara. Am sters programul pe care lucrasem si pe care nu-l mai puteam deschide, si am descarcat ultima varianta de program de pe saga. . Problema este cum preiau in noul si golul program datele din cel vechi.? avand in vedere ca se faceau salvari periodic. Oare unde sunt datele? Le-am sters o data cu vechiul program sau sunt pe undeva prin calculator?
Depinde ce inseamnă șters. Dar da, e posibil sa fi șters tot. Depinde unde ați instalat. Dacă doar ati dezinstalat, e posibil ca datele sa fie in Program Files sau Program Files 86 la folderul Saga
daca mai aveti programul vechi in recycle bin il duceti pe alt disc decat cel pe care l- ati instalat pe cel nou, apoi din diverse dati export date isr din programul nou import date generate de export. Va trebui sa mai interveniti si manual la intrari si iesiri pentru ca apar fact neplatite si neiincasate. Spor!
Problema este că, dacă a avut varianta free, și a făcut update, nu mai are ce face decât sa plătească abonament ca să aibă acces la date. De reinstalat versiune veche nu mai are cum, iar sa pună o versiune nouă nu mai poate importa datele decât dacă plătește abonamentul.
Buna seara!Va rog frumos sa ma ajutati la completarea D392B pentru un II neplatitor de TVA in sistem real,cu activitate de intermedieri in comertul cu material lemnos si materiale de constructii.Incasarile sunt din comisioane pe care mi le platesc firme platitoare de TVA iar achizitiile sunt atat de la cele platitoare cat si de la cele neplatitoare de TVA.
1.Cifra de afaceri de la punctul III reprezinta incasarile brute pe total an,sau incasarile pe total an minus cheltuielile deductibile,adica venitul net?
2.Punctul IV cu livrarile de bunuri si prestarile de servicii trebuie sa cuprinda suma de la punctul III care va fi trecuta la randul 1 platitor de TVA sau la randul 2 neplatitor de TVA?
3.La punctul V sortez facturile cu TVA si pe cele fara TVA si le trec in functie de caz?
4.Comisioanele de la banci sunt purtatoare de TVA?
Multumesc anticipat!
Buna seara!Va rog frumos sa ma ajutati la completarea D392B pentru un II neplatitor de TVA in sistem real,cu activitate de intermedieri in comertul cu material lemnos si materiale de constructii.Incasarile sunt din comisioane pe care mi le platesc firme platitoare de TVA iar achizitiile sunt atat de la cele platitoare cat si de la cele neplatitoare de TVA.
1.Cifra de afaceri de la punctul III reprezinta incasarile brute pe total an,sau incasarile pe total an minus cheltuielile deductibile,adica venitul net?
2.Punctul IV cu livrarile de bunuri si prestarile de servicii trebuie sa cuprinda suma de la punctul III care va fi trecuta la randul 1 platitor de TVA sau la randul 2 neplatitor de TVA?
3.La punctul V sortez facturile cu TVA si pe cele fara TVA si le trec in functie de caz?
Multumesc anticipat!
Si inca ceva…comisioanele de la banci sunt purtatoare de TVA?
Buna seara
.Am citit cu mare interes informatiile pe care le-ati prezentat aici de-a lungul timpului si sunt in asentimentul celor care au spus ca le-ati furnizat informatii pertinente pe care cu greu le-ar fi gasit in acest hatis legislativ.Am si eu cateva intrebari pentru d-voastra daca veti avea timpul necesar sa-mi raspundeti ,si nume:
1.In situatia in care o I.I. este platitoare de TVA incepand cu 01.12.2015 cum v-a completa d.200(e vorba de veniturile si cheltuielile aferente anului 2015 cu TVA sau fara TVA)
2.In cazul in care activitatea presupune cazare cu/fara mic dejun si restaurant ,se fac NIR-uri pentru aprovizionarea cu materii prime si marfa,se completeaza Raport de gestiune zilnic,se face raport de productie ?
Poate mai sunt si alte persoane interesate de aceste spete .
Multumesc anticipat.
Bună.
1. D200 se completează cu total încasări, total cheltuieli. Având în vedere că țineți evidența simplă, adică pe baza documentelor de încasare și plată, normal e că acea declarație va conține sumele totale adică cu TVA cu tot.
2. Din păcate e o situație particulară pe care nu o cunosc. Logica îmi spune că nu trebuie NIR și raport de producție dar va trebui să întrebați pe cine e în situații asemănătoare.
Buna ziua.
AM II cu coduri caen – comert cu amanuntul + activitati de fotocopiere (xerox si imprimare). Vreau sa adaug codul 1812 ca sa imprim afise, pliante, etichete etc. Problema este ca aceste afise, pliante, etichete etc vor fi tiparite pt persoane juridice. O sa emit facturi+bon fiscal, dar daca clientul doreste neaparat chitanta? Pot sa am in contabilitate plati cu bon fiscal si plati cu chitanta? Este ok din p.d.v.d. al finantelor, in cazul in care va exista un control?
Multumesc anticipat
Da, puteti emite chitante fara nici o problema, chiar daca deja aveti casa de marcat.
Buna ziua,
As dori sa stiu daca in RjIP operatiunile se trec in ordine cronologica in functie de emitere factura sau in functie de incasare OP factura?
Multumesc!
Buna. RJIP nu are nici o treabă cu facturile. In el se trec doar chitanțe, bonuri, intrări si iesiri in bancă. Și da, se trec in oridinea plății sau încasării.
Dobânda încasată (aprox 50 lei) aferentă unui depozit bancar se trece sau nu in registrul de incasari plati pentru un pfa cu norma de venit? Multumesc
PFA la norma NU are obligația întocmirii RJIP
citiți art.149^9 din normele de aplicare a art.79 din codul fiscal
la o intreprindere individuala cu activitate comert cu amanuntul este obligatoriu intoctirea NIR-ului? Sau este suficient inregistrarea in RJIP a chitantelor aferente facturilor si a zeturilor aferente vanzarilor? Stocul de marfa de la sfarsitul anului 2015 la cost de achizitie este considerat plata anticipata si nu este deductibil in anul in care 2015?
E discutie grea pe tema asta. Legal, singurele documente obligatorii sunt RJIP, nu vad nicaieri obligația intocmirii NIR dar cu toate acestea stiu ca se cere la controale. În baza a ce? Nu stiu. E bine de sunat la ANAF si intrebat. http://www.iiifpfa.ro/2016/01/20/utile/asistenta-anaf/
Multumesc mult pentru raspunsuri !!!
Buna ziua!Pentru anul 2016 vreau sa reduc venitul estimat deoarece in primele 4 luni ale anului nu am nimic de incasat iar in anul 2015 am avut un venit foarte mic.Am intrebat inspectorul fiscal si mi-a zis ca trebuie sa completez pana pe 31 ianuarie ,alaturi de D220 si D200 care avea termenul de depunere in luna mai, dar din care reiese venitul anului 2015.Va intreb daca este corect deoarece anul trecut cand am intrebat acelasi lucru mi-a spus ca nu se poate,ca nu pot avea venit declarat sub minimul pe economie.Si inca ceva….nu stiu de unde pot descarca cele doua delaratii,intru pe ANAF si imi da eroare.Multumesc anticipat!
Daca ești in sistem real si nu la dorma, depune D220, o poti face si luna asta. Cand se va emite decizia ve fi emisa pe valorile declarate de tine in estimativa.
D200 depune-o la termen, oricum nu te ajuta daca o depui mai devreme.
Chestie ca nu poti avea venit sub mimul e economie e vrajeala, unii ies in minus si așa vor depune D200.
Declaratiile le gasesti aici https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/asistenta_contribuabili/toate_formularele_cu_explicatii/!ut/p/a0/04_Sj9CPykssy0xPLMnMz0vMAfGjzOI9DD3MPIwsjLwsjENNDBydLfzMDd1CDN1NjfSDi_L1C7IdFQHpEYc5/
Bună seara, mă puteți lumina și pe mine : trebuie depuse ambele declarații și 200 și 220 pentru un PFA în sistem real în fiecare an? Se declară venitul pe anul 2015 și se estimează pe anul 2016? Eu înțelesesem că numai în anul înființării depui venitul estimat,și apoi anual declari venitul realizat. Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Se depune odată D200, in cazul in care in anul anterior:
– s-au realizat pierderi;
– s-au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal;
– cei care estimează ca vor realiza venituri care diferă cu 20% fata de anul precedent.
Buna seara. Am si eu o intrebare la dumneavoastra. Daca mi-am achizitionat scule inainte de a-mi deschid PFA trebuie sa le inregistrez in registru inventar (precizez ca nu mai am bon fiscal la ele) ? Cum trebuie sa procedez? Multumesc!
O completare: Daca lucreaza doar cu firme, poate face incasari prin banca iar numerar cu chitanta fara a fi obligat sa cumpere casa de marcat. Are deja o incasare cu chitanta pe decembrie de la o firma, este ok sau trebuia bon fiscal?
Din câte știu, e ok chitanța. Tot așa functionez si eu, doar cu persoane juridice si nu am casa de mercat.
Buna seara. Am si eu cateva intrebari . Sotul meu a infiintat un PFA cu servicii de consultanta in decembrie 2015 si incerc sa ma ocup de contabilitate .
1. Fisele pentru operatiuni diverse sunt obligatorii doar pentru cheltuielile deductibile cu un anumit plafon (ex: combustibil)?
2. Am de completat declaratiile : D 220 estimativa (martie) , D600 (31 ian) si D392B (25 febr), si D200 (mai)? Am omis ceva?
3. Primesc de la ANAF valoarea contributiei pt fondul de pensii sau trebuie sa o calculez eu trimestrial?
4. Am citit undeva ca mai nou pot tine jurnal incasari si plati pe calculator si il pot lista. Este adevarat ?
5. Bonurile de benzina sunt deductibile 50% daca nu completez foaie de parcurs ,etc? Reparatiile sunt deductibile integral?
6. Cheltuielile de la apartament=sediu cu contract de comodat vor fi incadrate la „fara TVA” pentru ca sunt facturate catre proprietar, persoana fizica ? Impozitul pe apartament poate fi dedus (am mentionat in contractul de comodat ca ramane in sarcina PFA-ului)? Exista plafoane la cheltuielile administrative deductibile daca tot apartamentul este sediu?
7. Comisioanele bancare de retragere numerar sunt deductibile? Fac si plati numerar si s-ar justifica retragerea de numerar dar partial. Comisioanele bancare vor fi incluse in totalul cheltuielilor fara TVA in declaratia 392B ?
8 Asigurarea privata de sanatate este deductibila in limita a 400 euro /an?
9. Daca lucreaza doar cu firme si incasarile sunt toate prin banca, trebuie sa cumparam oricum casa de marcat ?
10 , Plafonul de trecere la TVA este doar anual sau si lunar ? Adica incasarile nu pot depasi intr-o luna valoarea de 220000/12 , adica aprox 18333 lei?
Pfiii ce de intrebari
1. Nu știu, nu deduc nimic partial. Dar dacă sunt, sigur nu greșiti nimic.
2. Corect. Mai aveți si anul acesta in ian D220.
3. Primiti de la ANAF.
4. Da, se poate tine și in programe contabile sau excel cu conditia sa aveti toate coloanele cerute.. Se listeaza o data pe an sau când vă cere ANAF-ul.
5. Nu stiu.
6. Nu stiu.
7. Da, se deduc comisionaele bancare aferente operatiunilor PFA. Daca contul este al PFA cineva mi-a zis ca se deduc toate cominioanele. Nu cred ca merg in 392b pentru ca 392b are de a face cu facturile sau bonurile fiscale nu cu chitanțele sau op-urile.
8. Daca e la privat nu știu. Ce e la stat CASS se deduce integral.
9. Nu strică să o ai. Eu nu am si lucrez doar cu firme. Nu e interzis sa cumperi.
10. Plafonul se calculeaza la total. Cand ajungi la plafon, de exemplu in August ai atins plafonul, mergi la ANAF si treci pe TVA.
5. Bonurile de benzina sunt deductibile 50% daca nu completez foaie de parcurs ,etc? >>> 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul desfăşurării activităţii şi a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi nu au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietate sau în folosinţă. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situațiile în care vehiculele respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
– vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;
– vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii;
– vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
– vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane sau pentru instruire de către şcolile de şoferi;
– vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial.
Modalitatea de aplicare a acestor prevederi se stabileşte prin norme: Dacă vehiculele respective nu sunt utilizate exclusiv în scopul desfăşurării activităţii, se limitează la 50% dreptul de deducere a cheltuielilor efectuate conform art. 48 alin. (4) şi (5) din Codul fiscal legate de aceste vehicule, cu excepţia cheltuielilor privind amortizarea pentru care se aplică regulile privind amortizarea prevăzute în titlul II, după caz. În cadrul cheltuielilor supuse limitării fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile fiecărui vehicul, inclusiv cele reprezentând: impozitele locale, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, inspecţiile tehnice periodice, rovinieta etc.
Reparatiile sunt deductibile integral? >>> Deductibilitatea cheltuielilor cu intretinerea si reparatiile este data de obiectul cotractului de comodat si anume dreptul de folosinta al unui bun cu titu gratuit, cu conditia ca acesta sa fie restituit la finalul contractului proprietarului in aceeasi stare in care a fost preluat. Ce presupune acest lucru: intretinerea curenta a autoturismului, piese de schimb, reparatii curente, anvelope, taxe si roviniete legate de accesul pe drumurile publice si autostrazi. Sunt exceptate de la regula de mai sus si au dreptul sa deduca integral cheltuielile cu conbustibilul, intretinrea si reparatiile auto persoanele fizice autorizate care desfasoara activitati
comerciale de taxi, transport de marfuri si persoane, agentii comerciali, salvare, care de reportaj, interventii, etc.
6. Cheltuielile de la apartament = sediu cu contract de comodat vor fi incadrate la “fara TVA” pentru ca sunt facturate catre proprietar, persoana fizica? >>> DA.
Impozitul pe apartament poate fi dedus (am mentionat in contractul de comodat ca ramane in sarcina PFA-ului)? >>> DA, corespunzator cu suprafata care este sediu. De regula, un PFA nu poate ocupa (a se citi: nu se justifica) mai mult de 1 camera. Totodata, în cazul clădirilor cu destinație mixtă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, la adresa cărora este înregistrat un domiciliu fiscal, pentru suprafața folosită în scop nerezidențial, impozitul se va calcula, din 2016, prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2-1,3% (în funcție de decizia consiliului local) asupra valorii:
– rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referință;
– lucrărilor de construcții, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referință;
– clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani.
Exista plafoane la cheltuielile administrative deductibile daca tot apartamentul este sediu? >>> Nu exista o astfel de limita insa e greu de crezut ca tot apartamentul poate fi sediu, indiferent de CAEN. In plus, inspectorii „recomanda” ca in declaratiile 200 si 220, totalul cheltuilelor (inclusiv CAS, CASS, somaj, etc) sa nu depaseasca 30% din totalul incasarilor :).
Buna ziua. nu prea inteleg fraza „Atenție! Până acum puteam face plăți mai mari decât fondurile existente, de acum nu se mai poate. ” Adica daca incasez 1 leu, nu pot avea cheltuieli de 2 lei chiar daca creditez pfa-ul?
Multumesc
Ba se poate daca creditați. Inainte mergeau oamenii in minus mult si bine și nu era normal deloc.
Multumesc mult ptr raspuns. Dar trebuie sa se treaca in RJIP si creditarile? La mine se vad doar in registru de casa deoarece nu le consider venituri. Folosesc Saga PS
e corect cum face SAGA
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:Am o Intreprindere Individuala iar pentru venitul anulului 2014 nu am primit Decizia de regularizare pana acum.Astazi am fost la finante si au constat ca au uitat sa o trimita.Am semnat de primire si am pus data de astazi.In cat timp pot plati fara penalitati?Avand in vedere ca este o suma cam mare,o pot plati macar in doua transe?Multumesc anticipat!
Of. Si de ce nu ati intrebat acolo? Ei stiau mai bine de 1000 de ori. Legal, daca venea la timp era 60 de zile daca imi amintesc bine.
Offf…am intrebat, si domnul inspector o dadea cotita, cred ca din cauza faptului ca nu a trimis-o in timp util.A zis sa incerc sa platesc pana la sfarsitul lunii februarie ca inca nu am penalitati,dar doream sa stiu si daca pot plati macar in doua transe.Dansul s-a eschivat si de la acest raspuns.Tot ce l-am intrebat a zis ca nu stie ca de fapt nu o sa mai lucram cu ei,etc….
Pt închiderea unui PFA , în afara radierii la Registrul Comerțului este necesară vreo radiere și de la ANAF? Registrele de încasări și plăți, Inventar, Control, trebuie predate? Care este procedura? Multumesc.
Buna. Sunt inregistrata ca PFA in „alte forme de invatamant – meditatii”. Sediul este la domiciliu, nu platesc chirie doar cheltuielile necesare. As dorii sa stiu:
– daca este si pt mine obligatoriu detinerea unui registru de control deoarece am gasit opinii pro si contra dar caut sa evit orice neplaceri.
– daca va trebui sa platesc acel impozit pe cladiri suplimentar pt ca am „sediul” in locuinta proprie (desi nu platesc chirie).
Multumesc anticipat
Buna Ioana
– Da. Cel putin așa știu eu. El, Registrul Unic de COntrol e necesar la orice control îți vine. Ei trec acolo data si motivul dar și rezultatul controilului.
– Nu știu. Dacă nu ai dedus pe PFA (în RJIP) cheltuieli teoretic nu are de ca sa iti ia mărit. Uite aici câteva detalii ajutătoare: http://www.iiifpfa.ro/2015/12/29/obligatii/impozite/clarificari-privind-impozitul-pe-cladiri-la-pfa-sau-srl/
Cu plăcere.
PS. EU ma tem mai tare de obligația de plata la pensii decat de impozit. 🙂
buna ziua!am un I.F. taxi si m-am mutat de curand dintr-o casa in alt si din pacate se pare ca am pierdut registrul de evidenta, care este procedura sa intru in posesia unui nou astfel de registru.mentionez ca incasez in jur de 3500 lei pe luna.multumesc!
Dacă va referiti la Registrul Jurnal de Încasari si Plati, de la orice papetărie care se respecta sau daca vreti tineti pe calculator registrul și listati odata pe an sau cand vi se cere de catre ANAF. Nu mai trebuie vizat de anaf acel registru.
La acela ma refer dar stiu ca am fost cu el la anaf acum aproape un an cand am infiintat IF-ul.cum procedez acum cand nu mai am registrul si nici zeturile + facturile cu valoarea pe care am trecut-o in ultimele luni.eu am platit impozitul in luna a 9-a iar acum nu stiu cum se poate calcula daca eu nu mai am facturile…
Asta chiar numai la ANAF puteti afla. E o situație speciala.
Buna ziua,
As avea o intrebare.
Sunt PFA, norma de venit cu un singur cod caen de activitate in IT. Eu facturez doar pentru o firma din Irlanda, factura fiind electronica. Ce ar trebui sa trec in registrul de control ?
Rectific , in registrul de incasari si plati.
In RJIP treceti orice încasare și orice plata indiferent daca e cu chitanta (in mana) sau prin banca.
Nu trebuie sa umblati la registrul de control. Ala il completeaza doar cine vine in control ANAF, ITM etc.
Buna ziua. Sunt PFA cu norma devenit si am depasit suma de 65000 euro pe 24.12.2015, iar acum ar trebui sa fiu platior de TVA. Ce ar trebui sa fac in acest sens? Iar daca devin platitor de tva in ce conditii as putea redeveni neplatitor TVA. Ce declaratii se depun in ambele situatii? Multumesc!
Va trebui da intrebati un contabil. Probabil trebuia sa depuneti 010. Dar dvs nu aveti la norma obligatia completarii RJIP, cum stie ANAF-ul ca aveti depasit plafonul?
Sincer, sunt uimit:) nu am auzit inca de PFA cu CA asa mare. Succes in continuare.
Buna ziua,
Sunt PFA din 2009, dar nu m-am inscris la taxe si impozite, sanatate, pensii, iar acum doresc sa inchid acest PFA. Care sunt pasii? si ce ar trebui sa fac?
Multumesc anticipat,
Dan
Pfiii… nu știu. Dacă nu aveți cod fiscal de la ANAF probabil trebuie sa mergeți doar la Registrul Comerțului care v-a înființat. Deși e putin probabil sa fie așa ușor. Sper să nu trebuiască să plătiți tot din urmă că e bai.
Am scris aici despre asta http://www.iiifpfa.ro/2015/11/10/infiintare/radiere-pfa-ii-if/
Buna ziua, mentionati undeva pe forum precum ca ati folosi softul Saga PS!
Mi-ati fi de mare ajutor cu o problema intampinata la inregistrarea facturilor platite prin numerar.
La inregistrare se mentioneaza platitor de tva in cazul acestor furnizori (cel putin la mine), apare valoarea fara tva si cu tva. In schimb la RJIP imi ia doar valoarea fara tva.
Eu nu sunt platitor de tva si normal ar fi sa trec suma totala.
Daca trec la furnizor neplatitor tva imi apare corect in RJIP dar in Lista operatiunilor imi apare suma ca nefiind platitor de tva si nu-mi mai arata tva-ul ptr completarea declaratiei 392 corect.
ce ar trebui sa corectez?
Multumesc,
Multumesc ptr raspunsurile prompte!
Ptr pc 2 o conpletare: activez din 2014 iar anul acesta am inregistrat si un pc de lucru ptr spariul inchiriat. De aceea am intrebat ce sediu sa trec in acte.acum inteleg ca va trebui sa trec sediul social si ca nu depinde cate sedii secundare inregistrate voi avea!
Un an nou fericit!
Buna ziua,
referitor la inreg in reg de incasari si plati:
comision plata OP
procesare borderou – taxa administrativa card
comision incasare OP
comision interogare ATM
comision ridicare numerar
procesare borderou – taxa rapoarte tranzactii
comision gestiune cont
abonament internet bank-ing
din cele relatate eu inteleg dintr-un extras de cont de genul celui de mai sus ca nu ar trebui sa trec in registru de incasari si plati comisionul ptr ridicare numerar dar restul? sunt cheltuieli pe care le am cu banca in scopul afacerii de ce nu sunt deductibile si de ce nu se trec in registru?
Cine a spus ca nu se trec sau ca nu sunt deductibile? Eu știu că sunt deductibile integral dacă acel cont e deschis pe PFA.
1. inclusiv comisioanele practicate de banca la extragerele de numerar (atat timp cat sunt in contul de PFA este decizia mea in ce scop folosesc acea suma de bani).
2. Iar referitor la aportul adus de mine intr-o anumita luna prin virament bancar se va inregistra acest aspect conform extrasului bancar din luna respectiva.
3. Pagina RJIP se completeaza iar totalul se trece in partea de jos a paginii; spatiile goale se taie cu o linie in forma de Z?
urmatorul an incepand pe o foaia noua?
Multumesc mult de ajutor!
Buna ziua domnule Teofil,
as dori sa ma ajutati iarasi cu cateva raspunsuri daca sunteti dragut!
sotia mea este si psiholog si are multe carti, jocuri cumparate pe cabinet individual de pshilologie.
Din pacate activitatea sa este zero la venituri pe anul trecut si are numai cheltuieli.
1. Este inregistrata din ianuarie 2015, insa stampila si multe obiecte de lucru le-a cumparat inainte de aceasta data. Ce se intampla cu acestea se inregistreaza in RJIP si in inventar? daca da prin ce fel de document si se deduce cheltuiala lor? daca da cum?
Daca se cumpara o imprimanta stiu ca se inregistreaza si se deduce cheltuiala sa prin suma platita la achizitionare. de aici inteleg ca nu se mai scade nimic esalonat ptr amortizare in luni/ani. asa este?
2. Are obiecte cumparate pe bon fiscal stampilat, dar fara factura sau cui trecut pe el, le mai inregistrez sau le pot arunca?
3. Are obiecte cumparate pe numele ei cu CNP etc, dar nu pe cabinet se pot inregistra? daca da cum?
Va multumesc frumos!
Buna.
1. Cred ca nu e nici o problemă dacă la înregistrați în prima zi de activitate. Doar sa fie emise facturile pe acel cabinet. Dacă sunt doar cu bon fiscal e mai simplu. Dacă imprimanta e cumpărată pe cabinet se deduce integral și se înregistreaza ca obiect de inventar. Amortizare se face doar dacă depășește 2500 de lei.
2. Sunt valabile. Nu le aruncați. Le înregistrați în RJIP (nu se deduce TVA-ul dar nici nu sunteți plătitori de TVA) codul fiscal îl treceți cu pixul pe verso. Ideal ar fi să fie ștampilate.
3. Probabil da, dacă sunt pentru acel cabinet dar depinde de ce anume. Recomand sa consultați un contabil sin localitatea dvs.
Buna ziua, as avea cateva intrebari referitor la completarea declaratiilor ptr anul 2016 la PFA:
1. ptr 392B pct V este ptr achizitii de la pers inreg in scop de tva si apoi fara tva; unde mentionez comisioanele bancare? pe extras nu se specifica nimic de TVA la banca transilvania?
2. ptr 220 la sediul/ datele de folosinta ale bunului – ce ma sfatuiti sa trec? am sediul social care este acasa si sediu inchiriat? Dupa toate afirmatiile de la TV am inteles ca daca voi trece ca am activitate acasa va trebui sa achit impozit mult mai mare! Ma ocup cu prestari servicii si lucrez pe PC deci as putea lucra de oriunde la urma urmei! Ce sa declar sediul social sau cel inchiriat?
3. ptr 200 spre final se mentioneaza venitul brut si apoi chelt deductibile din care contributii sociale… (aici se mentioneaza platile catre: imp ven din activ independente si contrib san sc ven activ indep sau doar cele din partea a doua?)
Va multumesc frumos, anticipat!
1. Nu au treaba comisioanele bancare. Acolo lucrați numai cu facturile si bonurile fiscale, de la banca nu aveti facturi pentru servicii. De aceea voi recomanda mereu sa se tina evidența în programe contabile. In ele, daca introduci corect datele, se vor genera toate formularele fara batai de cap. Eu asa fac.
2. Trebuie sa treceti ce aveti in acte nu ce credeti ca e bine. Daca aveti sediul acasa specificat la registrul comertului acolo treceti. Oricum pentru acel impozit trebuie sa depuneti o declaratie la primarie pana in martie, nu are treaba ANAF-ul deocamdata cu asta.
3. Chaltuieli deductibile sunt toate care se deduc, inclusiv sanatate daca ati platit, pensii etc, mai puțin impozitul) Deci specificati toata suma deductibila, apoi mai jos cât din acea suma ați platit ca si contributii sociale.
Sper ca am fost cât de cât coerent ca scriu de pe drum.
As mai avea o intrebare: in luna august pentru a face o plata din cont a trebuit sa vin cu un aport. astfel am depus in contul de pfa suma necesara. Cum notez aceasta suma in reg de incasari si plati? pe baza extrasului de cont? chitanta bancara nu este numerotata la acest serviciu. Multumesc.
E ciudat sa nu fie numerotată chitanța bancara. Chiar si așa, in dreptul tranzactiei resopective pe extras gasit un numar de tranzactie.
Buna ziua!Vreau sa incep sa operez in RJIP pentru anul 2015, Intreprindere Individuala… va rog sa-mi spuneti daca totalul paginii va include si pe cel din 2014 sau in anul 2015 incep de la 0?Si o alta intrebare…pentru obiectele de inventar inregistrate in registrul inventar,se efectueaza inventarierea anuala, trecandu-le pe liste de inventar?Multumesc anticipat!
Buna. Sper ca nu e prea tarziu.
1. Daca nu lucrați cu stocuri (daca nu sunteți magazin sau productie) e recomandat sa incepeți ci zero.
2. Da, la inventar se inventariaza totul.
„Atenție! Până acum puteam face plăți mai mari decât fondurile existente, de acum nu se mai poate.”
ce inseamna acest lucru, ca nu inteleg. de exemplu la infiintare pfa, cand nu am nici o incasare in prima luna, si am mai multe cheltuieli de facut, e corect sa fac cheltuieli din bani pesonali sau trebuie sa am intrare in RJIP ca aport numerar?
Din câte știu la început de activitate e normal asta. Eu personal, am creditat prin aport de numerar PFA-ul la început cu o suma pentru că nu mi-a plăcut minusul acela 🙂
Daca am soldul de casa mai mare decat cel din raportul de gestiune si vreau sa retrag o suma mai mare 6000 ron, de ex., pe care o trec ca cheltuiala nedeductibila, nu o sa ma afecteze in mod negativ la calculul impozitului anual, suma asta de 7000 ron? sau e mai bine sa las banii asa in soldul de casa, ca oricum sunt ai mei
Dacă ii retragi ca nedeductibili, plătești dările pentru ei dar nu mai ai soldul mare. Eu asa fac. Nu afectează negativ nimic.
Buna seara!
Tocmai am dat si eu peste site-ul dvs, apreciez si eu raspunsurile dvs detaliate si va multumesc pentru timpul investit.
O intrebare va rog – am parcurs lista de comment-uri, dar vreau sa ma asigur ca am inteles bine:
Pt un birou individual neplatitor de tva, 2 conturi separate – de pfa + personal, retragerile de la atm din contul de pfa se trec in contabilitate? Inteleg ca da, ca plati nedeductibile.
Multumesc anticipat, seara buna!
La PFA, se trec în registrul de încasări și plăți DOAR încasările și plățile care au legătură cu activitatea (indiferent dacă sunt deductibile sau nu).
Banii cheltuiți în scop personal nu se înregistrează în contabilitate.
Într-adevăr, înregistrându-i ca nedeductibili, nu este influențat venitul impozabil (adică impozitul, că asta-l interesează pe stat), dar operația nu e necesară.
Buna ziua,
Jurnalul asta de incasari si plati cum se completeaza corect ? In fiecare an se trece la o pagina noua si se face un total pe anul respectiv sau este irelevant acest aspect ?
Da. Poti incepe o pagina noua la fiecare an. Pentru anul anterior faci totalurile și barezi cu Z spatiul rămas până la finalul paginii.
Buna ziua. In cazul unui CMI banii incasati de la Casa de sanatate in banca pot fi retrasi ca plati catre debitori? Adica detinatorul CMI ii poate folosi fara sa aduca documente justificative? Nu este ca si la SRL?
Va trebui sa intrebati printre colegi sau un contabil. Nu stiu regimul acelor bani.
Buna ziua!Vreau sa incep sa operez in RJIP pentru anul 2015, Intreprindere Individuala… va rog sa-mi spuneti daca totalul paginii va include si pe cel din 2014 sau in anul 2015 incep de la 0?Si o alta intrebare…pentru obiectele de inventar inregistrate in registrul inventar,se efectueaza inventarierea anuala, trecandu-le pe liste de inventar?Multumesc anticipat!
Va multumesc mult pentru raspuns. Imi e de mare folos. Asta cu Registrul inventar ma supara. As putea sa revin la norma de venit? Si daca se poate, trebuie sa am totusi intocmit Registrul inventar pentru perioada in care am fost in sistem real? Am intrebat mai multi contabili despre ce tine de PFA, dar fiecare imi dadea alt raspuns. Sunteti singurul care m-a lamurit. Va multumesc.
Buna seara. Am un PFA infiintat in 2009, sunt coafeza. Primii 4 ani am functionat la norma de venit si din 2013 am trecut la sistem real pentru ca o perioada nu am avut activitate, dar nu am vrut sa suspend. Evidente contabile nu am tinut pana in 2013, iar de atunci, conduc doar RJIP. Intrebarile mele sunt:
1. Ce anume ar trebui sa trec in Registrul inventar, pe care nu il am inca, dar il voi lua? Sau cat de grav e daca nu il detin?
2. In RJIP am tinut evidenta lunar, deci am randuri libere pe pagini si
stersaturi, (pt ca am avut luna pe minus, am continuat asa, mi s-a spus ca e imposibil sa fiu pe minus si am corectat introducand dispozitii, dar acum am citit mai sus ca e posibil). Cum sa fac pe mai departe, il conduc anual, fara randuri libere, sau lunar si hasurez randurile libere? Iar anul incepe cu reportul anului anterior si nu cu 0? Am citit bine mai sus?
3. Eu nu platesc nimic la Casa de pensii. E obligatoriu? Eu nu as vrea, dar ma pot obliga sa platesc retroactiv? Multumesc anticipat.
Salut Mirela
1. Amenda e intre 300 și 3000 de lei din câte știu. În registrul de inventar trebuie trecut tot cea ai pe PFA. Masina de tuns, foarfece, cearceafurile alea de le pui pe clienți și orice ai cumparat pentru PFA.
2. Nu ai voie să ai rânduri libere în RJIP. Nu are importanță dacă mergi pe minus, la PFA nu are. Dar nu e greșit dacă ai creditat PFA-ul. RJIP nu se sumarizează pe luni, desi nu e greșit. Se totalizează la finalul anului.
Anul urmator incepe cu zero pe RJIP, exceptie fac cei care fac producție se pare. Aici cel mai bine vorbiti cu un contabil.
3. Dacă nu sunteti anagajată nicăieri, pansiile sunt obligatorii și au fost. Depinde cât anume ati incasat, poentru că era un plafon , dacă încasai peste 3 salarii medii pe tară parcă. Trebuie căutat. Da vă pot obliga la plată retroactivă. Oricum din anul 2016 plătește toată lumea pensii indiferent daca e angajat si in altă parte sau nu.
Deci, dacă venitul mediu lunar este sub 741 lei, nu aveţi obligaţia plăţii CAS pentru pensie, dar datoraţi contribuţia de sănătate 5,5% din venitul net.
Până nu realizaţi un venit de cel putin 741 lei, nu sunteţi obligaţi să depuneţi declaraţia! (declaraţia o veţi depune doar dacă doriţi să fiţi asiguraţi la sistemul public de pensii , iar venitul asigurat declarat va fi de 741)
Sunteti obligaţi să depuneţi Declaraţia 600, începând cu luna în care veţi realiza un venit mai mare sau egal cu 741 lei.
Preluat de la Ioana Haitchi
Buna seara!Vreau sa modific contractul de comodat pentru a nu mai deduce cheltuielile cu utilitatile si sa introduc textul ,,punct de lucru pe teren”.Dupa modificare, este necesar sa-l prezint si la Registrul Comertului?Multumesc anticipat!
Dacă vreți doar sa nu mai deduceți cheltuielile, adaugați un adițional contractului de comodat și pe viitor nu la mai prindeți în RJIP. Dacă vreți să mutați activitatea din casă, pe teren numai la Registrul Comertului puteți (in cazurile in care se poate).
In casa nu se desfasoara nici o activitate,adresa este doar pentru sediu.Obiectul de activitate este ,,Intermedieri materiale de constructii si material lemnos” deci un fel de agent vanzari pe teren si de aceea doream sa fac aceasta specificatie pentru a nu se intelege ca in acea camera se desfasoara activitate economica.Deci pot face aceasta modificare?Multumesc!
Buna ziua, vraeu sa va intreb cum pot sa cedez bunurile de inventar unui pfa? Ce documente se emit?
Pot ceda unei persoane fizice bunurile ? Pot emite factura si chitanta pe pf ?Va multumesc
De ce vreți să cedați bunurile? Nu persoana fizică nu poate emite factură și chitanță, doar persoana fizică autorizată poate. Dacă vreți dvs Bea să dați un calculator către Bea PFA, faceți un proces verbal de închiriere sau comodat și gata. PFA-ul poate cumpăra de pe persoana fizică diferite bunuri, pe baza unui borderou de achiziție. Trebuie să dați detalii mai amanunțite ca să pot înțelege situația.
Buna ziua!Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea problema.Ca proprietara,am un contract de comodat pentru un II pe o camera dintr-un apartament de doua camere, in care este stipulat sa imi deduc cheltuielile cu utilitatile.Contractul este pe perioada nedeterminata.Pot schimba acest contract de comodat de la 01.01.2016 si sa nu imi mai deduc aceste cheltuieli avand in vedere ca punctul de lucru al Intreprinderii Individuale este la domiciuliul clientului, firma avand ca obiect de activitate Intermedieri materiale de constructii si material lemnos?Multumesc anticipat!
Da. Oricand se poate fie adauga un aditional la contract, fie inceta primul si face altul.
Multumesc!
Am un prieten care nu are unde sa faca sediu pentru Pfa vreau sa-l ajut sa faca sediu la locuinta mea daca nu plateste impozitele risc ceva , mentionez nu are CI pe adresa mea.
Multumesc
Buna seara
Am un prieten care nu are unde sa faca sediu pentru Pfa daca nu plateste impozitele risc ceva , mentionez nu are CI pe adresa mea.
Multumesc
Nu riscati dar nu stiu daca nu cumva va incadrati la impozit marit pe casa din cauza asta. Am scris aici despre asta http://www.iiifpfa.ro/2015/11/10/utile/impozit-pe-sediu-pana-la-2500/ Va sfatuiesc sa amergeti personal la directia de taxe si impozite de la primarie sa intrebati.
buna seara as dori sa va intreb daca fac pfa pentru cineva la mine acasa si nu isi plateste impozitele eu risc ceva pot sa imi pierd locuinta?
Nu riscati sa pierdeti locuința.
Buna ziua, am o Intreprindere Individuala care se ocupa cu fabricarea produse hand-made (felicitari, globuri de craciun, aranjamente florale etc.). Pentru produse fabricate trebuie sa scriu un retetar? Si trebuie nota de receptie, dispozitie de prelucrare-resortare?
Dacă afli, sunt și eu interesat de răspuns. Nu știu, eu sunt cam în aceeași situație, dar nu am făcut. Cum să faci rețetare când produsele sunt oarecum originale, nu se repetă decât foarte rar? Din păcate nu știu să ofer un răspuns.
Da,asa este…nu m-am gandit la situatia de la finante…Multumesc!
Buna seara…In primul rand vreau sa va multumesc pentru raspunsul de mai sus si vreau sa ma mai ajutati in urmatorul caz…daca mi-a scapat un bon fiscal din iulie 2014 si inca nu am inregistrat nimic pe 2015,il pot trece dupa luna decembrie 2014?Poate fi o problema?Multumesc anticipat!
Eu mai ibregistrez bonuri de pe o luna pe alta dar nu asa departe. In plus, probabil ai depus situatia de anul trecut la finante. Eu nu l-as mai pune deloc.
Daca in RJIP se trec si cheltuieli deductibile si nedeductibile,totalul la sfarsit de an ce total trebuie sa cuprinda, sau mai precis cum delimitez cele doua totaluri?Mentionez ca registrul il completez manual.
În Ordinul 1040/2004, în prezent ABROGAT, se spunea, la art. 46-47:
„46. Pentru flecare fel de cheltuieli se va întocmi Fisa pentru operațiuni diverse, iar totalul lunar al acestora se va înregistra în Jurnalul privind operațiuni diverse pentru cheltuieli.
Contribuabilii pot întocmi o singură fisă pentru operațiuni diverse care să cuprindă toate cheltuielile a căror deductibilitate nu este plafonată.
Contribuabilii care nu efectuează cheltuieli de natura celor care sunt deductibile plafonat pot să evidențieze aceste cheltuieli numai în Registrul-jurnal de încasări și plăți, nemaifiind obligatorie întocmirea Fisei pentru operațiuni diverse și, implicit, a Jurnalului privind operațiuni diverse. Pentru cheltuielile cu amortizarea se va întocmi Fisa pentru operațiuni diverse.
47. Pentru cheltuielile deductibile plafonat, înainte de înregistrarea totalului din Fisa pentru operațiuni diverse se va calcula cota care este deductibilă și numai aceasta se va înregistra în Jurnalul privind operațiuni diverse pentru cheltuieli.”
În ordinul 170/2015, cel care abrogă ordinul 1040, nu am mai găsit aceste prevederi.
Totuși, păstrând principiul, și având în vedere că ordinul 170 zice că se pot folosi și alte documente, dintre cele prevăzute în ordinul 3512/2008, putem alege să ținem fișe separate, pe tipuri de cheltuieli. Astfel, la sfârșitul anului, suma totalurilor din fișele cheltuielilor deductibile este suma totală deductibilă pe care o vom scădea din totalul veniturilor.
În practică, la RJIP ținut în Excel*:
– se pot face coloane separate în care să se marcheze tipul de cheltuială (deductibilă sau nu) și felul acesteia (chirie, consumabile, combustibil etc.). La sfârșitul anului, filtrând tabelul după felul de cheltuială, se obțin „fișele”, iar filtrarea după tipul de cheltuială va da suma totală deductibilă.
SAU
– se poate face o coloană în care să se scrie, pentru fiecare rând de cheltuială, suma deductibilă (egală cu valoarea facturii sau diferită – la combustibil, la cheltuieli de întreținere a sediului etc.). La sfârșitul anului, se face totalul sumelor de pe această coloană.
*cu observațiile de la un post anterior, privind Excelul.
Buna ziua, si multumesc pentru abundenta detaliilor si explicatiilor oferite pe acest site!
Va rog sa ma ajutati cu o parere referitor la urmatoarele intrebari.
In primul rand:
Sunt o PFA cu norma de venit, sunt si angajat cu CIM (separat). Ca PFA, colaborez cu o firma din afara UE careia ii emit facturi pentru servicii, cu 0% TVA. Incasarea salariului din CIM si a valorii serviciilor din PFA o am in acelasi cont de PF, simplu, in LEI.
Ca PFA, nu emit bonuri (nu incasez bani cash), nu detin bunuri, nu fac cheltuieli (nu voi deduce sume).
Intrebari:
1. In Codul Fiscal scrie ca nu sunt obligata sa tin contabilitatea si ca trebuie sa inregistrez veniturile intr-un Registru de Evidenta Fiscala. (sura: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Facebook/8_9_Sesiuni_08_15_iulie_2015.pdf). Acest Registru a fost emis/aprobat pentru 2015? (pana in 23 Septembrie se pare ca nu era reglementat: http://www.sagasoftware.ro/?p=1310).
2. In lipsa unui Registru „aprobat”, ar fi OK sa tin evidenta intr-un tabel construit in excel (si daca da, aveti un model)? Sau exista vreun soft dedicat?
3. Exista vreo obligatie sa marchez cum folosesc, eu ca PF, sumele incasate ca PFA? Adica eu PF cheltuiesc totii banii incasati de eu PFA, trebuie sa fac ceva „formal” in acest sens?
4. Sunt obligata sa detin un Registru Unic De Control, in aceasta situatie? Intreb, pentru ca am gasit o lege (LEGE 252 /2003) in care scrie ca este optional acest registru pentru alte entitati decat PJ autorizat (prin deductie, deci si pentru PFA).
5. Daca as inchide PFA-ul anul acesta (il radiez), in 2016 mai trebuie sa depun vreo declaratie la ANAF? Si daca da, care ar fi acestea?
Multumesc anticipat!
Buna Madalina
Nu cunosc foarte bine situația celor care facturează în UE dar unde știu o sa răspund. Bănuiesc că, atâta timp cât ai CIM ești la real nu la norma de venit.
1. Dacă ești în sistem real ai obligație completării RJIP. Acel Registru de evidență fiscală trebuie să fie o alternativă a RJIP dar nu s-a aprobat, deci obligatoriu e RJIP.
2. De poate fi ținut în excel cu obligația listării anuale sau la fiecare control dacă este cerut.
3. Poți cheltui banii cum vrei. Nu te obligă nimeni să îi folosești cumva anume. Important e să îi treci la ieșiri ca și cheltuieli nedeductibile ca să nu rămâi în rjip cu sold mare. Ex. in 30 sept 2015 ai cumparat frigider, treci ieșire în scopmpersonal.
4. Da, Clar da. TU ești PJ autorizată. Ai o certificare emisă de ONRC.
5. Dacă îl radiezi legal anul acesta clar nu mai ai obligații anul viitor.
Am gasit aici, doar pe aceasta pagina, mai multe raspunsuri decat am primit in trei ani de colaborare cu doi contabili…
Mulțumesc de aprecieri.
Buna ziua! As vrea sa stiu in cazul in care am incasari prin banca, reprezentand servicii cazare, mai este necesara emiterea unei facturi si a unei chitante pentru aceasta? sau se evidentiaza in RJIP doar pe baza sumelor din extrasul de banca?
Buna ziua, am acelasi registru care il aveti atasat dvs, pute-ti sa-mi spune-ti cum se complecteaza fiind arbitru?daca a-ti putea sa-mi trimite-ti o poza cu exemplu.Va multumesc anticipat.
Am bonuri de cumparaturi si nu stiu unde sa le introduc la plati sau incasari.
Ramona, daca ai bonuri de cumparaturi ele reprezinta o cheltuiala facuta.
La incasari treci ceea ce vinzi, fie chitanța cu care ai incasat bani, fie z-ul casei de marcat dacă ai.
buna ziua,am o mare dilema.detin o ii ce se ocupa cu închirierea de Kart-URI.va rog sa imi ziceți daca eu trebuie sa completez zilnic un registru de casa sau registru de încasări si plăti si cum procedez daca am cheltuieli mai mari decât încasările.multumesc anticipat
Da. Registrul de Încasări și plăți se completează zilnic, dacă sunt operațiuni. Măcar z-tul de la casa de marcat și tot aveți document.
Dacă ești la normă de venit, nu in sistem real, nu ai obligatia completării registrului, dar e recomandată.
Dacă ai ocazional cheltuieli mai mari ca încasările nu e problemă dar dacă dvs aveți situația asta o perioadă mare, vă vor lua „la purecat”. Nimeni nu ține o firmă, pfa etc ca să piardă. Undeva e o hibă…
Buna ziua! Pentru PFA cod CAEN 0145 cresterea ovinelor si caprinelor, ce registre de evidenta contabila ar trebui sa completez? Ce declaratii se depun la ANAF?Am nevoie sa sa-mi fac si contract de munca?
Păi aceleași ca orice PFA. Registrul de Încasări și Plăti și Registrul de Inventar. Nu e obligatoriu contractul de muncă dar veți plăti conform D600, pe care trebuie sa o depuneți, fond de pensii.
Pentru declarațiile de depus citiți în site ca am scris. Sau consultați un contabil. Depinde de mulți factori, cand nu suteți angajat sunt unele, cand sunteți angajat sunt altele. Daca citiți în site cu răbdare veți găsi detalii despre toate.
Buna ziua,
In cazul avocatilor, daca am atins suma de 220000 lei din incasari, dar o parte o retrocedez/platesc pe baza de contract de conlucrare altui avocat cu care lucrez, trebuie sa ma inregistrez ca si platitor de tva? Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Momentan e o derogare și limita e la 65 000 de euro. Pentru clarificări vedeți articolul aici: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_39256/Se-mai-aplica-sau-nu-plafonul-de-scutire-de-TVA-in-2015-Ce-spune-MFP.html
Apropo, când atingeți limita devenit plătitor, nu contează deloc cât cheltuiți și pe ce, ci doar cât încasați.
Buna ziua,am infiintat de curand o inteprindere individuala fara tva ce are ca punct de lucru bar,va rog sa ma ajutati daca se poate cu urmatoarele nelamuriri(mentionez faptul ca momentan nu am angajati lucrez singura cu sotul)
-la i.i mai trebuie registru de incasari si plati?
-registrul inventar este obligatoriu la orice firma indiferent ca este pfa,srl sau i.i?
-registru de bani ttrebuie sa-l am?
-seara cand fac inchiderea si scot z-ul zilnic trebuie inregistrat in registru de incasari si plati ca si platile ce le-am facut catre furnizori,nu?
mai trebuie sa platesc un contabil ca sa-mi tina evidenta sau pot si eu sa o tin?daca as putea sa o tin eu in ce format(program contabil)imi sugerati sa o tin?
-puteti sa-mi ziceti ce trebuie sa fac ca sa fiu legal din orice punct de vedere?(ma refer la acte,declaratii,cand se depun si asa mai departe).Am intrebat mai multe persoane care lucreaza in domeniu si au pareri total diferite si m-au bagat in ceata rau de tot.
Multumesc frumos!
O zi buna si astept cu nerabdare un raspuns de la dumneavoastra!
Da trebuie RJIP
Da e obligatoriu registrul de inventar.
Da. In cazul dvs si registrul de bani personali stiu ca trebuie.
Da. Inregistrati zetul si orice chitanta sau bon prin care ati platit marfa sau servicii.
Nu e obligatoriu contabilul.
Recomand SAGA PS ca e usor de folosit.
Despre declaratii urmariti blogul ca nu am timp sa raspund fiecaruia in parte aceleasi informatii cu toata amabilitatea mea.
Mutumesc frumos pt raspuns! O zi buna si cat mai frumoasa va doresc!
Buna ziua , as avea si eu cateva intrebari referitoare la pfa prestari servicii asistenta medicala:
1. cheltuielile cu deductibilitate limitata(combustibil, ch cu utilitatile) se trec in RIP la valoarea lor totala din bf,ch sau se poate trece doar suma deductibila.
2. la diverse achizitii de consumabile…mai trebuiesc intocmite nir,bon consum….decont de cheltuieli?
3.aferent anului 2015 iulie: se achita cas chiar daca persoana este detine si contract de munca?
Va multumesc anticipat.
1. Nu am dedus niciodata dar bănuiesc că se trece doar valoarea dedusă.
2. La consumabile nu exista obligatia NIR-ului.
3. Aferent anului 2015 dacă esti angajata e impozitul si sanatatea 5.5%.
Am gasit in mai multe locuri pe internet ca se trece valoarea dedusa. Mie contabila la care am apelat mi-a trecut valorile integral, dar la final Saga i-a calculat sumele deduse cu 50%, pe care le-am si declarat, dar pe care nu le-a trecut si in RJUIP. Prin urmare din aceasta deduc ca in RJUIP se trec in mod obisnuit (fara a avea pretentia ca e si corect) sumele totale cheltuite. Din cate am gasit pe internet, in RJUIP se trec „explicit toate cheltuielile partial deductibile”, in masura in care nu contin achizitii de bunuri amortizabile. In RJUIP se trec doar documente de plata (bonuri, chitante aferente facturilor, extrase de cont sau alte dovezi ale efectuarii platii).
Ar trebui sa mai cerem si alte pareri, si sa citim noutatile din martie 2015: http://www.iiifpfa.ro/2015/02/26/conta/schimbari-la-contabilitatea-simpla-pfa-ii-if/
După mult timp în care am căutat răspunsul la întrebarea „se trece doar suma deductibilă, sau toată factura”, un contabil m-a lămurit:
Pentru orice cheltuieli în afară de mijloace fixe:
– În RJIP se trece valoarea INTEGRALĂ a facturii. Asta pentru că se plătește întreaga factură.
– Pentru cheltuielile deductibile se ține o fișă separată (cheltuieli diverse), în care se ține evidența sumelor deductibile. Adică se trece suma totală și suma deductibilă. La sfârșitul anului, se adună sumele deductibile din toate aceste fișe (întocmite pe tipuri de cheltuială – auto, protocol etc.) și se adaugă la celelalte sume deductibile pentru a calcula venitul impozabil.
Pentru mijloace fixe:
– În RJIP se trece lunar suma corespunzătoare amortizării pe o lună.
Buna seara. Am citit toate comentariile de mai sus, cum am facut de altfel si pe alte site-uri, si am nevoie de o indrumare. Sunt PFA, neplatitor de tva, si trebuie sa-mi completez RJIP manual, pe ultimele 12 luni. Nu stiu cum sa procedez la completarea si incheierea fiecarei pagini, in urmatorul sens: daca am 10 operatiuni pe luna, si nu am ajuns jos la linia de report, las libere randurile si fac report la sfarsitul lunii? Cum procedez cand ajung la ultima operatiune din anul fiscal (31.12.2014)? Va multumesc anticipat !
Buna.
Nu se impune o totalizare la lună, doar una la an. Așa că, unde terminați anul, trageti o linie și faceti totalurile. Eu așa am facut.
O alta varianta este să barați tot ce rămâne necompletat și să faceți totalurile jos. Ambele sunt corecte.
Va multumesc pentru promptitudine si disponibilitate.
Buna ziua. Puteti sa ma ajutati cu raspunsuri la unele intrebari?
1. Am achizitionat RJIP si Reg. inventar si le-am inregistrat la fisc, odata inregistrate sunt obligat sa le completez sau pot opta pentru varianta electronica su listare lunara a RJIP?
2. Cum se inregistreaza in RJIP achizitia unui obiect de inventar (imprimanta), cu valoarea totala achitata la cumparare?
3. Acelasi obiect de inventar se inregistreaza si in registrul de inventar?
Multumesc anticipat.
1. La RJIP merge sa tii pe calculator si sa listezi o data pe an sau când îți cere un control. La reg de inventar inregistrezi ce ai in momentul inventarului care trebuie facut minim o data pe an.
2. In RJIP nu se inregistreaza obiectul de inventar ci actul de plata. Inregistrarea in RJIP a documentului nu este similara cu inventarierea sa.
3. Da
Multumesc.
sunt avocata.Am inceput in august 2014.Am tinut pentru 2014 RJIP in Exel si l-am printat. Trebuie sa il trec in cel tipizat si scris manual?Cum continui pe 2015?De la 0?Asa mi se pare normal.Am totalizat 1072lei pe 2014 declarati la care am platit impozit. Cum ii scot din registru?
NU stiu dacă se cauta din urma. Legal ce e in spatele legii actuale trebuie sa corspunda legii vechi. Da, trebuie completat si manual perioada aceea.
În 2015 mergeti in continuare, nu resetați. Daca aveți de chaltuit din banii castigati în scop peronal îi trecți la plăți nedeductibile și gata. Aveti voie ca PFA sa chaltuiți banii cum vreti atâtat vreme cât va platiti dările.
Dacă ati cheltuit acei bani faceți ieșire. Ăn data de 1 ianuarie, de exemplu, treceti la iesiri suma si scrieti, retragere in scop personal.
Buna dimineata. Sa inteleg ca din 2015 nu mai este obligatoriu RJIP-ul tipizat scris de mana? Poate fi tinuta evidenta doar intr-un soft oarecare si listate situatiile lunare?
Buna ziua,
Am o intrebare la care nu a reusit nimeni sa ma lamureasca: pentru un PFA inregistrat la Registrul Comertului in 2006, insa cu CUI de la ANAF din 2010, incepand cu ce an se completeaza Registrul de incasari si plati?
Va multumesc anicipat!
Dificila intrebare. De regula, ai obligativitatea prezentarii la ANAF in 30 de zile de la emiterea documentelor de la ReCom. In caz contrar amenda e 1000 re ron minim.
Daca ai incasat fara sa mergi la anaf cu actele, se numeste evaziune fiscala, pentru ca tu pe acea perioada, trebuia sa platesti impozite. Nefiind inregistrata al ANAF, nu ai depus declaratii, respectiv nu ai platit.
Daca nu ai incasat nimic in perioada aceea, normal ca nu ai ce sa treci. Daca ai incasat si nu ai declarat, tot ce treci in registru acum iti va fi calculat din urma si impozitat plus penalitatle aferente.
Recomand sa completezi doar din 2010, de cand probabil platesti si impozitele aferente, ca sa nu complici situaía si mai tare.
E doar parerea mea! Mai intreaba si tu pe un contabil ceva.
Multumesc frumos!
Multumesc frumos pentru raspuns
Buna Teofil!
Depunere cash si ridicare cash din banca scriem in registru?
jozsef
DA. Este iesire din casa. Trebuie trecuta. La retragere la fel.
Daca depui in banca ai iesire din casa si intrare in banca. Daca scoti din banca ca sa platesti marfa faci iesire din banca si intrare in casa.
Buna ziua. Am si eu o intrebare legat de raspunsul de mai sus: daca banii retrasi din banca sunt folositi de catre PFA pentru cheltuieli proprii cum ii mai inregistrezi in RJIP, ei ar trebui inregistrati ca si cash in casa si dupa aceea (sunt cheltuiti in interesul persoanei fizice)?
Daca retragi banii ca sa iei mancare, frigider, benzina etc, ii treci la iesiri, pe banca, ca si cheltuieli nedeductibile. Nu stiu ce program folositi dar toate programele de conta au optiunea asta. De ce? Pentru ca nu va mai da altfel soldul din RJIP cu cel de pe extrasul de cont niciodata. Nu ;tiu c\t de obligatoriu este, dar eu asa le trec.
Acelasi procedeu. Iesirea din banca o faci ca retragere in interes personal. Nu treci prin casa cu ei.
intreprindere individuala neplatitoare de tva ,specific restaurant.Ce documente trebuie trecute in RJIP ? se mai fac NIR-uri pentru bar si restaurant?si la ce valori cu adaos pentru bar si foaie de fabricatie pentru bucatarie?dar raport de gestiune pentru fiecare?fostul contabil trecea in RJIP doar c\v facturilor de la bar dar nu si de la bucatarie.nu stiu cum este corect ,ca nu am mai tinut contabilitatea unui restaurant.Va rog lamuriti_ma si pe mine.Multumesc
dispozitia de plata este obligatorie pentru orice plata? sau doar pentru plati pe baza bonurilor fiscale in lipsa facturii? ii neplatitoare de tva…magazin cu amanuntul. baza legala, va rog…
Buna ziua,
Deci in cazul unui PFA neplatitor TVA care desfasoara activitate de comert cu amanuntul in cadrul unui magazin (artizanat), foloseste casa de marcat fiscala, nu este necesara intocmirea de:
1. NIR
2. Raport zilnic de gestiune
3. Registru de casa
Ci numai inregistrarea Z-urilor in registru de incasari si plati ?
Este ceva diferenta daca facturile de achizitie sunt facturi de la furnizori externi (UE – facturile includ TVA-ul aferent tarii respective)?
Domnule, fiindca imi esti simpatic vreau sa-ti spun ca, pentru ca esti Teofil=iubitor de Dumnezeu, daca nu stiai, Autoritatea suprema in Credinta nu e Biblia (Sola Scriptura,cum a zis Luther), ci Biserica care este Stalp si temelie a adevarului.
[15. Ca să ştii, dacă zăbovesc, cum trebuie să petreci în casa lui Dumnezeu, care este Biserica Dumnezeului celui viu, stâlp şi temelie a adevărului.] I Tim.3,15.
Ce e si cu simpatiile astea.
Da, stiu ce inseamna numele meu si ma caracterizeaza, chiar daca esuez adesea in a fi ascultator. Totusi nu vad logica acestui comentariu la acest articol. Pe tema asta discut pe http://www.Filedinjurnal.ro daca e nevoie.
Va respect incredintarea in privinta Bisericii dar nu o impartasesc. Si Biserica se supune Cuvantului. In plus, despre care biserica vorbim? Daca e una omeneasca: ortodoxa, catolica, baptista etc afirmatia dvs e subiectiva. Daca e Biserica, trupul lui Hristos, cum te supui ei ca e neinstitutonalizata.
Parereaea este ca bisericile sunt cea mai mare piedica in calea oamenilor ca sa ajunga la cunoasterea lui Dumnezeu .
Nu voi aproba un alt comentariu al dvs pe aceasta tema aici . Nu fac prozelitism sau teologie aici, e pt PFA. Pe blogul dedicat, mentionat mai sus raspund cu placere.
Salutare,
Am si eu un PFA pe care doresc sa il inchid. Pana acum mi-a tinut contabilitatea o firma de contabilitate dar care acum nu se mai ocupa de PFA-ul meu. As vrea sa stiu ce declaratii trebuie sa completez cand merg la ANAF. Din ce am citit declaratia 220 din nou dar pe zero (declaratia cu venitul estimat). Ideea e ca de la firma de contabilitate am primit doar un .xls care arata ca un registru incasari plati cu toate incasarile si platile pe care le-am facut pe anul acesta. Si mi-a spus ca am un profit de aprox 1000 la care va trebui sa platesc impozit. Intrebarea mea este daca voi depune cumva declaratia 200 si voi bifa ca declaratie rectificativa si voi pune sumele reale din xls-ul primit , venitul brut (real), cheltuielile deductibile (reale de pana acum) si venitul net ce reiese din primele doua. Si voi plati impozitul pe baza acestei declaratii? Sau va trebui sa platesc impozitul pana la sfarsitul anului din declaratia de impunere pe anul acesta?
Multumesc frumos!
O seara placuta va doresc!
Vă mulţumim că vă faceţi timp să ne răspundeţi la întrebări (pt unii din noi contează f mult acest lucru)!
Nu demult mi-am făcut un pfa cu normă de venit pentru segmentul de fotografie(am Înţeles că nu-i interesează cheltuielile). Întrebările sunt :
1. Sunt obligat să ţin evidenţa în acest registru sau e deajuns să păstrez Z-urile (lucrez cu pers fizice şi mi-am luat casă de marcat)?
2. Până la ce sumă pot încasa astfel încât să nu trebuiască să trec la sistem real?
3. La o normă de venit de app. 11000 ron pe an e obligatoriu să plătesc pensia ( nu sunt ang nicăieri).
Vă mulţumesc mult pentru răbdare! Vă urmăresc postările!
Andrei.
Bună. Vă răspund pe fugă pentru că nu sunt în tară si am f greu acces la net.
1. Păstrați z-urile, e obligatoriu. RJIP nu e obligatoiu dar vă recomad sa tineti o evidentă undeva.
2. Nu e o sumă de la care treceti in sistem real. Suma e referitioare la trecerea la plătitor de TVA. Era undva la 35 mii euro parcă.
3. Nu stiu acum sa va raspund. Trebuie sa intrebati la anaf. Teoretic, dacă trece peste 8088 ron (daca imi amnitesc bine) e obligatoriu CASS
Buna ziua. Sunt PFA neplatitoare de TVA si pana in anul 2015 am inregistrat bonurile fiscale direct in RJIP, fara a mai intocmi decont de cheltuieli, indiferent daca aveau CIF sau nu inscrise pe ele de catre furnizor. Am mai intrebat o data, va rog, nu stiu daca trebuie sa refac toata contabilitatea pe perioada 2010-2014, in vederea intocmirii de deconturi de cheltuieli pentru toate bonurile fiscale fara factura. Imi va da ANAF-ul jos cheltuielile din aceste bonuri fiscale fara decont?
Multumesc.
Aici e subiectiva treaba. Legal, daca nu deduceți TVA și cheltuielile de pe acele bonuri sunt pentru societate, respectiv PFA, si au stampila societății emitente pe ele puteti trece CIF-ul si cu pixul și nu ar trebui sa fie probleme.
Intrebare: un PFA infiintat in sep 2014, are venituri in oct-dec 2014, persoana e pensionata, nu a platit impozit pe venit ptr sumele din oct-dec 2014. ce se poate face acum?
Doar ANAF-ul va poate spune. Vi se calculeaza datoria si se adauga penalitatile aferente. Ar trebui sa rezolvati repede pentru că riscati sa ajungeti ca penalitatile sa fie mai mari decât datoriile.
Buna ziua,
Am un PFA din 2013, am cumparat un calculator, monitor, si imprimanta de la tatal meu, cu contract de vanzare-cumparare.
acestea se trec in registrul inventar? daca leam considerat obiecte de inventar?
acum radiez PFA-ul si nu stiu ce se intampla cu aceste obiecte de inventar? adica trebuie sa le vand? sau pot ramane, ca ale mele, sau sa fac o donatie de la PFA la PF?
va multumesc
In registrul de inventar se trece tot ce deține PFA-ul, deci si calculatorul. Dacă se gată cu PFA-ul, calculatorul ramane al tau, nu e ca la firme.
Va multumesc mult pt raspuns, pt ca cei de la finante cam incurca ce spun…
azi am primit decizia de radiere de la reg comertului, si data trecuta mi s-a spus ca trebuie depuse decl 200 si decl 220, pt incheierea activitatii, dar azi…au spus ca acum nu mai depun cea cu venitul realizat, doar in 2015 aferent 2015, si ramane sa platesc pana la 25 sept 2015, pt ce am declarat anticipat pt 2015…
e bun raspunsul 1 sau 2 din partea lor? sincer nu mai inteleg de ce difera…
va multumesc inca odata pt explicatii
Mi-am infiintat tocmai un PFA in situatia in care sunt in concediu de paternitate. Trebuie sa- fac contract la casa de pensii sau nu? Multumes
Buna am si eu cateva intrebari la care sper sa imi raspunzi.
1. Mi-am infiintat o II , cod CAEN principal 4789 (+ altele pe langa el), neplatitoare de TVA, in sistem real. Am citit mai sus si am inteles ca in RJIP se trec toate cheltuielile incluzand TVA-ul . Cand deduci aceste cheltuieli (ex – cheltuieli de achizitie marfa), se deduca intreaga suma de pe factura/bon fiscal/chitanta sau doar suma fara TVA?
2. eu o sa particip la o licitatie pt 2 tarabe in piata pe care voi avea contract pe o perioada determinata de 1 an. se infiinteaza punct de lucru in acest caz sau merge fiscalizata casa de marcat pe ambulant?
3. Cheltuielile cu infiintarea firmei + casa de marcat + cantar se trec in RJIP si pot fi deductibile, sau catarul+casa de marcat se trece in registrul de inventar si nu se poate deduce valoarea lor?
4.Stii cumva daca II-ul isi poate deduce din cheltuieli pensia privata (in limita celor 400 de euro/an)?
multumesc anticipat
Buna ziua. Am II. Intrebare: in registru de incasari si plati trec cu sau fara TVA platile daca eu sunt neplatitor de tva? daca am inteles bine nu trebiue sa trec facturile nici depunerile la banca nici retragerile din cont. Trec numai ce platesc cu ch sau bf si ch si op ce intra+comisioanele bancare?atata? La facturi cumparate ex bocanci de protectie trebuie facute NIR si bon consum sau nu?
In RJIP se trece totalul de pe documentele de plata si incasare, deci cu TVA dacă documentele respective il au inclus.
Ba da. In RJIP se trec si operatiunile din banca, uita-te ca ai coloane pentru asta. Acolo pui tot ce apare pe extrasul de banca, altfel nu iti dau soldurile.
Teoretic nu are un PFA sau II nici o obligatie sa facă NIR dar va trebuie sa intrebi un contabil.
Multumesc. am inteles. stiu ca si operatiunile bancare trebuie sa trec, adica daca plateste cineva pt mine sau eu platesc ceva si comisioanele. dar daca eu depun pun pe cont sau intra banii si retrag eu personal pt mine . si aceste miscari trebuie evidentiate? Ma bazam doar pe ideea ca…ex eu intocmesc o fact si plateste clientul cu op aia este incasare banca dar daca eu scot pt mine suma atuni ar fi plata banca si atunci de unde se va evidentia venitul respectiv. Ca ce scot eu pt mine nu este plata efectiva. daca asa trebuie asa trec dar mi se pare un pic ciudat logic
Eu tot ce scot pentru mine, trec ca și retragere numerar în folos personal, ca să îmi dea soldurile corect. Atenție eu am cont separat pe PFA nu folosesc contul meu personal. Dacă folosești contul personal nu știu ce sugestii sa iți dau. Tocmai din cauză că e foarte complicat am ales sa am cont separat pe PFA. Dacă contul e pe PFA toate operațiunile se trec în RJIP.
Buna seara,
Sunt Intreprindere Individuala din 2014. Am 2 intrebari:
1. am cumparat gresit registrul de incasari si plati (am codul 14-1-1/a, inteleg ca cel bun este 14-1-1/b. Trebuie sa-l inlocuiesc sau merge asa? Este vizat de la finante
2. nu am registru inventar vizat de la finante. Trebuie sa ma duc sa-l vizeze? Chiar daca anul asta nu o sa-l mai folosesc?
Multumesc frumos, anticipat.
Eroarea e eroare. Ce poti face acum, desi nu stiu care e diferenta intre cele doua registre, e sa tragi linie la final de iunie, faci totaluri si continui pe registru corect făcind u proces verbal sau o declaratia in care explici eroarea. Au fost varză si cei de la ANAF in fond.
1. Intreaba si la ANAF, poate nu e așa bai.
2. Nu mai trebuie vizat de ei daca incepi unul nou.
Buna ziua. Am un PFA cu norma de venit si salariați. Vă rog să mă lămuriți dacă subvenția incasată de la AJOFM pentru aceștia se trece în registrul de incasări? Mulțumesc
Buna ziua. Am inteles ca potrivit prevederilor Omf170/5015 in Registrul de incasari si plati se completeaza sumele cu TVA- inclus si nu ca pana acum..Dar stiti ca in programul de calculator PS se listeaza fara tva acest registru de incasari si plati..Avem o evidenta completa numai la jurnalul de vanzari si cumparari..Acum intrebarea mea , cum se va calcula impozitul pe venit..trebuie sa tinem un alt Jurnal..asa cum am gasit pe un site…”Pentru evidenta impozitului pe venit se completeaza registrul de evidenta fiscala”….ce e acest „registru de evidenta fiscala”…Multumesc!
Buna ziua,
Am control de la ANAF pe PFA si nu-mi gasesc dosarul cu cheltuielile decontate pe 2011. Stiu ca pot cere amanarea controlului o data; dar daca nu le gasesc nici pana atunci, ce pot face? Practic nu pot dovedi nicio cheltuiala efectuata in anul acela 🙁
Care este procedura sau ce se poate intampla? Multumesc
Pfiiii… sa sperăm că nu le cere. Dacă totuşi cere, nu ai altceva ce sa faci decât sa spui care e problema şi să speri că te vor întelege, deşi rar pleacă ANAF-UL fara sa amendeze.
Slabe sunt sansele sa nu le ceara, perioada verificarii este 2011-2014, practic nu`mi mai amintesc nici ce am decontat atunci, as incerca sa refac o parte din ele 🙁
Buna ziua. Sunt PFA si pana in anul 2015 am inregistrat bonuri fiscale fara factura in RJIP pur si simplu, fara decont de cheltuieli, indiferent daca aveau CIF sau nu inscrise pe ele de catre furnizor. Imi va da ANAF-ul jos acele cheltuieli?
Multumesc anticipat.
Buna ziua,
Sunt PFA, neplatitor de TVA si de mai bine de un an, platesc servicii de hosting catre o companie din USA.
Problema apare acum cand am realizat ca plata facturilor se face de pe contul de persoana fizica nu de pe cel de pfa 🙁
Mai sunt deductibile facturile respective in aceasta situatie?
Cum ar trebui ele inregistrate in RJIP?
Multumesc
Daca esti neplatitor de TVA, nu ar trebui sa fie probleme daca e doar plata de pe persoana fiyica atata timp cat factura e pe PFA. Între timp rezolva situaţia. Se inregistreaya normal in RJIP. Pentru siguranta intreaba un contabil. Eu am avut o situaţie asemanatoare cu GlobeHosting si le-am lasat aşa. Dacă era vorba sa fii SRL situatia era diferita.
Problema mea e cu Hostgator, si factura si plata sunt facute pe/de pe persoana fizica, singurele lucruri comune sunt numele si adresa care sunt aceleasi..
Am intrebat contabil, dar raspunsul a fost ca depinde de inspectorul ANAF, daca vor mi le lasa, daca nu, le scad ca nedeductibile 🙁
Buna ziua, am si eu o intrebare: stampila pt un pfa trebuie sa fie neaparat rotunda? Sau poate fi sub orice forma dar sa apara numele +pfa si cui-ul? O zi buna!
Desi firmele au stampile rotunde, aceasta forma nu este obligatorie. Avocatii spun ca nicio lege nu prevede obligativitatea unei anumite forme a stampilei, dar uzantele unor profesii si ale unor institutii au impus-o pe cea rotunda pentru firme. Totusi, exista firme care folosesc, in acelasi timp, atat o stampila rotunda, cat si una dreptunghiulara.
Conform Legii nr. 31/1990, firmele se identifica prin denumire, numar de inregistrare in registrul comertului si cod unic de inregistrare (CUI), dar nu prin stampila.
Mai mult, avocata Myra Cimpean a spus pentru AvocatNet.ro ca nu exista „legea stampilei” la societatile comerciale, astfel ca pentru ele, nu este impusa o forma, o marime a stampilei sau o anumita culoare a tusului.
Firma nu poate fi sanctionata daca nu are stampila rotunda
Myra Cimpean a observat ca majoritatea societatile comerciale detin o stampila cu forma rotunda, cu diametrul de 3 centimetri, care este considerata suficient de mare si scrisul de pe ea este vizibil.
In plus, Partener-ul de la Bordianu si Asociatii a precizat ca, pe langa uzanta ca stampila „principala” a societatii sa fie rotunda, exista si aceea ca ea sa contina cel putin denumirea si CUI-ul societatii.
Aderarea Romaniei la UE a eliminat obligativitatea stampilarii
Indiferent de forma si de marime, avocata a mai spus ca, desi, stampila este instrumentul cu care este „inscriptionat” un document pentru a-i da valabilitate, avand o istorie foarte veche ca pecete sau sigiliu al domnitorilor, regilor, imparatilor, sultanilor, si fiind pusa pe cele mai importante documente ale acestora, totusi, in prezent, un act este valabil doar daca este semnat.
Pentru a prezenta importanta stampilei, Partner-ul de la Bordianu si Asociatii a mentionat ca in intreaga legislatie cu privire la societati nu exista vreo prevedere care sa reglementeze obligatia firmelor de a aplica o stampila pe documentele proprii, indiferent de natura acestora.
„Mai mult, stim cu totii ca, de la data intrarii in Uniunea Europeana, obligativitatea stampilarii facturilor emise de societati a fost eliminata. Aceasta este insa doar regula, mentionata in art. 155 alin. 28 din Codul fiscal, care prevede ca <>”, a mai spus Bogdan Timofti.
Buna ziua , am si eu o nelamurire – pentru o intreprindere individuala domeniu de activitate servicii, neplatitoare de tva, pana de curand s-au emis numai chitante pentru sumele incasate si se trecea in RJIP nr chitantei, mai nou avand si clienti persoane fizice s-au emis si bonuri fiscale .Intrebarea mea este cum anume se trec in registru aceste incasari , cu nr Z-ul scos la finalul zilei si se trece suma totala ? sau se detaliaza incasarile?
Buna seara! Sunt I.I. de aprox 1 luna cu activiate de comert produse nealimentare. Am cumparat deja marfa de la distribuitori. Daca eu nu am facut inca nici o incasare, doar cheltuieli, ce trebuie sa fac pentru a nu fi pe minus? Trebuie sa introduc in contabilitate o anumită suma de bani? Cum trebuie justificată?
Buna ziua, ati raspuns mai sus unei colege ca pentru un PFA cu norma de venit este necesar Registru inventar. Daca PFA cu norma de venit nu tine contabilitate de ce este necesar Registrul Inventar ? Eu intreb daca este obligatoriu nu necesar Registrul Inventar. Multumesc
Din cate ştiu, este obligatoriu. O sa mai întreb acest detaliu sau poate ne ajută cu un răspuns alţi utilizatori.
Buna ziua,
Am si eu cateva aspecte cu privire la care sunt sigura ca ma puteti lumina si pentru asta va multumesc anticipat.
Mama mea este de curand PFA -restaurare bunuri patrimoniu si trebuie sa declare la ANAF . In acest sens eu am sfatuit-o sa opteze pt. impozitare in sistem real(urmeaza sa colaboreze cu un muzeu) si sa declare o suma mminima initial, 300 lei. Intrebarile sunt urmatoarele:
– In acesasta situatie trebuie sa mearga trimestrial sa regularizeze veniturile?
– trebuie sa deschida un cont distinct si daca da poate face cheltuieli cu cardul direct din acel cont?
– Poate cumpara facturier(fara TVA) si sa emita lunar factura pentru incasari sau trebuie sa foloseasca un program electronic?
Ar mai fi ceva important de facut si imi scapa?
Va multumesc pentru solicitudine.
Simona Manta
Bună. Scriu de pe drumuri pe scurt.Nu se regularizează trimestrial. Iniţial declaraţi estimarea prin 200 apoi, pana la 25 mai a anului urmator, prin D220, declaraţi realul şi va vine de plata diferenţa. Nu e obligatoriu un cont distinct dar il recomand cu tărie. Da, puteţi cumpara facturier, nu e obligatoriu un program de conta.
Buna,
Multumesc pentru raspuns.
Cred ca este o mica eroare- la inceputul activitatii (acum)depune declaratia 220 si la anul pana pe 25 mai declaratia 200? Prin aceasta din urma se face regularizarea, cam asa am inteles din cate am mai citit si eu.
Toate bune
Pentru cabinet individual de avocat , platitor de TVA , este corect sa inregistrez in RJIC sumele cu TVA sau fara TVA ? avand in vedere faptul ca veniturile impozabile si cheltuielile deductibile sunt-evident-fara TVA .
Dacă am înțeles bine legislația, în RJIP se completează valorile de pe documentele de plata sau încasare, deci întreaga valoare. Dacă sunteti plătitor de TVA, nu vă calculați doar după chitanțe, de fapt deloc după chitanțe ci după facturi, deci e o altă treabă.
RJIP se completează cu valoarea totală (cu TVA) iar când plătiți TVA-ul aferent aveți ieșire.
Recomand folosirea unui program de contabilitate și dacă introduceți corect documentele, el știe ce să facă mai departe, pe care și unde să le treacă.
RJIP nu prea are treaba cu D300 care e pentru TVA decât ca și o confirmare in cazul în care sunteți cu plata TVA la incasare,
mi am luat amenda 13.000 lei de la anaf desi eu sunt pfa, execut service reparatii frigidere, aspiratoate,masini de spalat etc, motivul este ca nu am avut casa de marcat si nu i am emis bon fiscal….oug 91/2014 alin f spune ca nu mi trebuie….care este realitatea ??? multumesc de sfat
AM răspuns aici: http://www.iiifpfa.ro/2015/05/10/conta/13-000-lei-amenda-pentru-lipsa-casa-de-marcat-la-pfa/
este vorba despre”banii de serviciu” folositi pentru avea bani de restla prima ora cand nu sunt incasari; trebuie inregistrati ca intrari de sume in casa de marcat la inceperea programului pe baza de doc.justificativ(aici nu stiu de care dispozitie de plata sau de incasare)
Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti ce fel de dispozitie de plata se face la inregistrarea banilor de rest in casa de marcatla un ii (de incasare sau de plata).Va multumesc!
Nu cred că înțeleg întrebarea. Nu vad care e problema cu restul?
imi cer scuze, dar totusi nu imi e f. clar daca la un pfa cu norma de venit e obligatoriu registru de incasari si plati sau nu?
NU ESTE OBLIGATORIU. Urmarește putin si discutia de aici. Cristi e creatror de programe contabile, la SAGA si chiar stie ce vorbește. Citește si comentariile http://www.sagasoftware.ro/?p=1310
Buna ziua .
Un PFA cu un salariat ,neplatitor de TVA…e vorba de un SH nou infiintat . Inca nu am gasit un contabil care sa ma ajute in tinerea actelor .
Ce registre trebuie sa am la sediul acestuia ?
Va multumesc anticipat !
Ca și registre:
Registrul unic de control.
Registru inventar
Registru de încasări și plăți
Registru de bani personali (începând cu luna aceasta)
Buna ziua!
Sunt avocat, nu de mult m-am confruntat cu art.48 alin. 5 lit m si n, si normele de aplicare ale acestora. Avocatii avem o Casa de Asigurare proprie unde platim lunar un procent de 11% din venitul nostru brut, tot de aici primim ajutoare sociale, pensii etc. Intrucat in normele de aplicare contributiile sociale apar ca si cheltuieli deductibile in totalitate, ma intereseaza ca cei 11% unde se incadreaza, la cheltuieli deductibile in totalitete sau ch. ded. limitat, adica lit. m si n? In afara de cei 11% mai platim niste taxe lunare fixe la Barou si UNBR, aceste taxe unde se incadreaza la lit m sau n? In cazu lit m si n ce trec in registrul de incasari si plati, suma totala sau prucentul din suma? Personal folosesc registrul sigilat, cum fac totalul, daca trec suma intreaga si nu procentul?
Multumesc pentru rabdare.
Din păcate nu sunt în cunoștință de cauză cu particularitățile situației dvs. Va trebui să întrebați un expert contabil.
Buna ziua ! am facut un PFA pentru TAXI. daca puteti va rog sa- mi spuneti ce registru trebuie sa completez si cum? Multumesc
Dacă dădeai o căutare pe site, aflai.
1. RJIP. Registru de încasări și plăți.
2. RI. Registru de inventar.
Cum? Aici e de scris, dar sigur vă prindeți că e logic. Despre ele găsit date pe net. Despre Registrul de inventar voi scrie zilele astea că nu am scris pana acum.
Si sa inteleg ca e nevoie de dipozitii de plata, dar pt casa de marcat trebuie acel regulament intern chear daca esti pfa?
As vrea sa stiu daca la PFA, este nevoie de dispozitii de plata/incasare, si pana la urma tot nu am intele, nu ai voie sa platesti o chitanta cu suma mai mare decat incasarea dintr-o zi? Si daca esti coafeza de ex cum faci? Mersi
Salut Camelia. Nu ai voie să plătești o factură mai mare decât soldul, nu mai mare decât încasarea pe acea zi. Adică dacă în registrul de casă ești pe plus poți plăti chiar dacă în acea zi ai încasat puțin sau deloc. Înainte puteai merge nestingherit tot anul în minus în RJIP, acum nu se mai poate, asta e faza.
Baza legala se poate va rog?
Vic, baza legala e Ordinul 170/2015 ce se aplică de la 1 martie 2015 http://www.dreptonline.ro/legislatie/ordin_170_2015_reglementari_contabile_contabilitatea_in_partida_simpla.php
Buna ziua,
Sunt PFA cu norma de venit din ianurie 2015. Am luat RJIP si Registrul inventar de la ANAF cu sigiliu, nu aparusera noile norme.
Citesc aici ca, virgula, de la 1 martie nu mai e obligatorie completarea RJIP dar ca ar ajuta in scopul completarii declaratiei 392 anul urmator. Oricum trebuie sa trec doar incasarile.
Intrebari:
– daca am sub 1 incasare lunar (o factura la 2 luni sa zicem) cum trec totalul lunar? – am inteles ca se mentioneaza asta in noul ordin al MF
– ca document justificativ e OK sa trec extrasul de cont pentru luna in care am avut incasarea – am inteles ca nu se scrie numarul de factura, etc
Nu am apucat sa-l completez pana acum, nevand decat 1-2 facturi incasate 🙂
Cu stima,
Salut
1. În RJIP nu am făcut niciodată totaluri lunare. Tre sa citesc ordinul sa vad, nu am vazut sau auzit acest aspect pana acum.
2. Pe extrasul de cont, operațiunea respectivă are un numar intern și acela vine trecut în dreptul operatiei.Dacă nu ai un nr intern, nu e bai daca treci numarul extrasului.
3. RJIP se e obligatoriu de completat o data pe an și la cererea organelor de control de fiecare data când acestea solicita asta.
1. Puteti sa ma lamuriti va rog, ce inseamna RJIP se editeaza anual? Acest registru ar trebui editat la fiecare operatiune sau o data pe luna, ce inseamna se editeaza anul mai exact?
2. In cazul in care pe PFA am deschis si cont in EUR si incasez in EUR, in RJIP se trece incasarea in RON la cursul BNR din ziua respectiva, chiar daca banii mei raman in contul de EUR si sa spunem ca peste 2 sapt ii transfer in contul RON, dupa care ii transfer in contul personal? Cum se procedeaza in acest caz?
1. E subiectiv, ce însemnă AN în acest caz. Oricum, pentru a depune declarațiile mă gândesc că registrul se completează pănă cel târziu 15 mai al anului următor, când se depune declarația 200.
2. Trebuie sa vorbiți cu un contabil. Banii îi treceti în RJIP la data încasării pe acel curs. Când îi scoateți și sub ce formă e treaba dvs. dar trebuie specificați iar în RJIP, ca ieșiri ca să nu rămâneți cu sold mare.
Sunt PFA. Folosesc două conturi(EUR și RON) „normale” de persoane fizice, nu speciale pentru PFA.
Cum fac eu:
Trec în RJIP încasarea la data tranzacției de pe extrasul de cont, în lei la cursul BNR valabil la data respectivă.
Trec în RJIP diferența de curs valutar (pozitivă-încasare, negativă=cheltuială deductibilă).
Din cunoștințele mele, nu se înregistrează în RJIP retragerile din cont. Astfel, retragerea din contul EUR (prin schimb valutar sau direct în valută) nu se trec în RJIP. De altfel, și dl. Gavril zice asta în articol: „Asta înseamnă că singura excepție sunt sumele ridicate sau depuse la bancă, în rest, se trece tot în registrul de încasări și plăți.”
Mai e un aspect. În unele locuri se pune că OMFP nr.170/2015 aduce obligativitatea înregistrării retragerilor. După mine, mai aduce doar niște ceață. Aici se spune că „”aporturile în numerar şi prin conturi bancare aduse la începerea activităţii ori în cursul desfăşurării acesteia”, precum şi „sumele reprezentând restituirea aporturilor în numerar şi prin conturi bancare.” În cazul dvs. retragerea (again, EUR sau RON) nu este „restituire”, pentru că banii respectivi nu sunt „aport” ci venit din activitate. Acest venit este la dispoziția persoanei fizice din spatele PFA-ului, fără nicio restricție.
Disclaimer: NU sunt contabil. Rog contabilii să mă contrazică, dar cu trimiteri la legi.
Buna ziua,
Diferenta de curs valutar trecuta in RJIP ca si plata (prin banca) deductibila 100%, pentru a fi luata in considerare la efectuarea declaratiilor, trebuie trecuta si in Jurnalul de cumparari. Ce se trece la Document nr, referinta tranzactiei? Prestatorul banuiesc ca e Banca deci trec CIF-ul ei. La document plata scriu din nou „OP si referinta tranzactiei” ?
Intrebarile ar putea fi valabile si in cazul comisioanelor lunare pe care banca le incaseaza. In acest caz cum se completeaza Jurnalul de cumparari?
Buna ziua,
Un PFA fara salariati, neplatitor de TVA, cu sediul profesional la domiciliul titularului de PFA, dar care are casa de marcat, trebuie sa aiba registru de bani personali (conform noii legi)?
Multumesc.
Greu de zis. Nu știu deși nu ar avea nici un sens. E vorba în lege in deosebi ce cei cărora li se poate lăsa bacșiș. Restaurante, taxi, pizzerii, etc. Trebuie sa intrebi la ANAF. Teoretic nu ai avea de ce, la PFA, încasările sunt ale lui oricum iar la normă oricum e irelevant cât incasezi, dar mai știi?
ANAF a raspuns telefonic ca este nevoie de registru…
Am fost personal la camera de „Consultanta” la Administratia Financiara pentru intrebari de genul:
1. Un PFA poate avea activitate ocazionala, poate emite un bon fiscal pe luna. Trebuie sa completeze in fiecare zi acest registru de bani personali?
2. PFA-ul nu are program fix, lucreaza cand vrea, deci la ce ora trebuie sa faca inregistrarea?
3. Daca domiciliul e acasa unde mai locuiesc si alte persoane … trebuie sa declare in registru toti ce bani au in portofel sau „sub perna” pentru ca sunt in incinta?
Si altele de genul asta …
Nu au putut sa imi raspunda … toata lumea da din umeri si iti spune sa citesti legea si daca intrebi oficial in scris iti raspund in 45 de zile … …
Va rog, ce ar insemna efectiv o asa schimbare? ca toti PFA vor plati mai mult si va trebui sa plateasca si cel cu care am contract prestari servicii???? ce aberatie este asta? sau vor considerati dependenti doar cei care vor fi dovediti ca ar avea alte relatii decat cele presupuse de pFA… http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_40461/Ministerul-Finantelor-vrea-sa-reclasifice-activitatile-independente-ale-profesiilor-liberale-in-activitati-dependente.html
Vizează mai mult pe cei cu drepturile de autor. Ei erau PFI (Persoane Fizice Independente) ca şi medicii, avocaţii sau alte PL. Acum, de la 1 ianuarie, nu prea va mai exista relatia de muncă independentă, cumva toţi vor fi consideraţi dependenţi în relaţia de muncă pentru că vor cotiza obligatoriu la sanatate şi pensii.
Buna ziua,
Unde gasesc textul de lege de unde rezulta ca pfa-urile, notariat, nu sunt obligate sa tina registrul jurnal de incasari si plati scris de mana ?
sau
Unde gasesc textul de lege de unde rezulta ca pfa-urile, notariat, pot sa tina registrul jurnal de incasari si plati doar in format electronic?
multumesc,
marian
In legatura cu mijloacele fixe/obiectele de inventar, de exemplu o casa de marcat achzitionata la 700 lei (valoare cu TVA) nu este mijloc fix ci obiect de inventar (valoare sub 2500 lei). O trec pe cheltuieli in totalitate in luna si anul achizitiei. Corect? Trebuie sa o trec in Registrul Inventar al PFA nefiind mijloc fix? Ce documente trebuie sa fac pentru ea (formulare, fise …)?
Precizez ca este vorba despre un PFA neplatitor de TVA si fara salariati.
Multumesc.
Buna ziua,
Daca intr-un an am cheltuieli mai mari decat incasarile, deci pierdere, aceste cheltuieli ramase neacoperite se transfera in anul urmator si pot fi deduse la calcului venitului impozabil din acel an urmator (si eventual din urmatorii ani daca tot nu se acopera)? Se poate intampla aceasta situatie cand investesti ca sa poti porni o activitate.
Precizez ca este vorba despre un PFA neplatitor de TVA si fara salariati.
Multumesc.
Registrul de casă nu se resetează la finalul anului. Merge în continuare, deci ”se transferă”. Atenție însă la modul în care deduci cheltuielile. Nu poți deduce totul dintr-o dată dacă valoarea e mare, limita parcă era 1750 fără TVA, din câte știu. Citește aici detalii http://gestiunepfa.ro/amortizare-mijloace-fixe-pfa/
Si legat de raspunsul dumneavoastra de mai sus, PFA are Registru Jurnal de Incasari si Plati. Ce ati vrut sa spuneti cu Registrul de casa? Din cate stiu nu trebuie Registru de Casa.
Da. RJIP am gresit.
,,RJIP nu se resetează la finalul anului. Merge în continuare, deci ”se transferă”.Sa inteleg ca la totalul incasari si plati de la finele anului 2014 adaug sumele din 2015?Adica nu ,,trag linie” pe 2014, ci vin in continuare cu sumele din 2015 ?
Da, ai înțeles corect.
Păi… cred că e o formulare nefericită.
Cum adică, dacă am cheltuieli neacoperite în 2015 pot să le acopăr cu venituri din 2016?
Să zicem că am venit 100 lei și cheltui 200 de lei (deductibili) în decembrie 2015.
Pe 2015 voi avea pierdere 100 lei (declarația 200) și-mi mai rămân 100 de lei să-i deduc și în 2016? Nu e posibil așa ceva.
Zice undeva în codul fiscal ceva despre asta:
„Principiul independenţei exerciţiului presupune delimitarea în timp a veniturilor şi cheltuielilor, în funcţie de data la care acestea se ocazionează, în exerciţii financiare.
În România, exerciţiul financiar se suprapune anului calendaristic, începând la 1 ianuarie şi terminându-se la 31 decembrie”
Ce-a fost în 2015 se închide la 31.12.2015, iar în 2016 încep de la zero. Zero încasări și zero cheltuieli.
Buna ziua, eu tin contabilitatea la II in Saga ps, iar in registrul de casa am soldul cam mare, adica, mai mare fata de soldul de raportul de gestiune. Pot face o dispozitie de plata, ( de ex, cumpararea unei plasme 5000 ron ), ca sa nu mai apara suma aia asa mare acolo? Sau e ok daca las asa suma?
Poti introduce ca si cheltuiala nedeductibila. Sau dispozitie de plata prin care scoti bani. Sunt banii tai nu e ca la SRL
Si astia 5000 ron, pe care ii scot , ca cheltuiala nedeductibila, nu ma afecteaza negativ la calculul impozitului anual?
Bun ziua!
Am un salon de intretinere corporala, intregistrat pe un PFA cu NORMA DE VENIT.
Spuneti-mi va rog, daca in afara platilor trimestriale de impozite, mai trebuie urmatoarele:
1. Casa de Marcat (serviciile se presteaza persoanelor fizice)
2. Registrul-jurnal de incasari si plati
3. Registrul-inventar
Daca se poate, ar fi fiarte bine daca ati intari raspunsurile dumneavoastra prin mentionarea legilor, in baza caror aceste raspunsuri sunt valabile.
Va multumesc.
Bună Eugen
1. Da. – desi nu vad rostul.
2. Da. – desi nu vad rostul.
3. Da.
Pentru lămuriri vezi ghidul ANAF emis cu acest scop – vezi punctul 14 ca la asta face referire. Gasești în ghid și legile implicate.
https://static.anaf.ro/static/21/Anaf/GHID_CONTRIBUABILI_ACTIV_COMERCIALE.pdf
Am vazut, pe acesta pagina, mai sus, la o postare dumneavoastra din 18 martie urmatoarele: „Dacă ai normă de venit (nu cunosc termenul norma fixa de venit) nu ai obligația completării registrului de încasări și plăți.”
Puteti sa-mi spuneti de ce in cazul mia ar trebui acest registru in in cazul acelei persoane nu?
Multumesc.
Din cauză că anual e de depus declarația 392 și aveți nevoie de o evidență pentru completarea ei. Nu e obligatoriu dar vă va trebui.
Buna seara,
Precizati, va rog,
-daca pentru cabinet medic se tine registrul banilor personali in conditiile in care folosesc casa de marcat.
-in registrul de casa incasarile in numerar la scad ca bani personali sau cu dispozitie de plata ?
Bună
Depinde dacă funcționați ca SRL, PFA sau PFI.
– Dacă e SRL clar e nevoie de registru pentru banii personali. Dacă e PFA, nu e obligatoriu, la PFI nu știu sigur.
– La fel. Depinde iar de forma de funcționare. În mod normal ar trebui ca de fiecare dată când retrageți numerar din cabinet să aveți dispoziție de plata. La PFA nu e obligatoriu dar e recomandat pentru o evidență bună.
Scuzati ca ma bag in vorba…dar cautand pe net zilele astea (ca vreau sa-mi deschid un PFA pentru coafor) am gasit ca Registrul pentru bani personali este obligatoriu daca se fac operatiuni cu casa de marcat (deci si pentru PFA), scuzati ca nu mai stiu exact pe baza carei legi… si ca trebuie facuta o instiintare spre Anaf in care anuntam ca ma deschis acest registru, numarul de pagini din el (deci trebuie numerotat) si la sfarsit semnatura celui responsabil din firma.
Buna ziua. Am un PFA, mai exact un birou de copiat acte din anul 2013 si anul acesta mi-am mai deschis inca unul la acelasi etaj al complexului si la distanta de 15 metri unul de altul. Mi-am cumparat 2 case de marcat, dar z-urile, chiria (chiria imi vine pe o singura factura la ambele birouri) si facturile cu marfa le-am trecut in acelasi registrul de incasari si plati. Am auzit ca ar trebui 2 registre. Este adevarat? Daca da, cum procedez cu tot ce am trecut pana acum in acel registru? Va multumesc !
Din câte știu gestiunea se tine separat pe cele două puncte de lucru. E nevoie de un inventar și de separarea clară a gestiunilor. Atunci chiria se decontează de pe PFA ca și pana acum dar ai gestiune separata. Totuși unele voci susțin că nu e obligatoriu. Cred că ar trebui să găsești un contabil bun să întrebi. Dacă separi gestiunile nu greșești sigur. Uite un material ajutător http://blogcontabil.ro/a/Articole/Contabil_de_la_9_la_5/1045/Registre_de_casa_pentru_punctele_de_lucru.html
Buna ziua,
O intrebare legata de achizitia unei case de marcat pentru PFA neplatitor de TVA si fara salariati, care va emite putine bonuri fiscale (pot fi zile cu zero bonuri, in principiu vor fi cateva bonuri pe luna) … In incercarea de a achiziona o casa de marcat m-am lovit de urmatoarea problema: vreau sa desfasor atat activitati volante/la beneficiari (ex: CAEN 4789, 4791 ,4799) cat si activitati la sediul PFA (ex: 7729 – inchiriere bunuri), dar si activitati care se pot face atat volant cat si la sediu (ex: 7022 – consultanta) – bineinteles ca sunt necesare 2 certificate constatatoare de la ONRC pe care se trec codurile CAEN atat pentru sediu cat si pentru beneficiari/in afara sediului, majoritatea fiind insa comune – se pot face atat la sediu cat si la beneficiar/in afara sediului; mi s-a spus de la firma care vinde case de marcat ca o casa de marcat nu poate fi folosita si la sediu si volanta … in concluzie ar trebui sa cumpar 2 case de marcat ceea ce mi se pare aberant. Asa este? Exista o solutie sa fie necesara doar o casa de marcat? Nu e tocmai ieftina si mai costa si contractul de service lunar pentru fiecare … ca sa nu mai vorbesc ca de la 1 noiembrie 2016 oricum trebuie schimbate dupa noua lege (la care inca nu avem norme, deci nu stim ce o sa fie). Multumesc frumos.
Nu e nevoie de două case de marcat. Cumpără una portabilă pe care să o folosești și pe teren. Dacă însă ești pe teren, și cineva e la sediu unde trebuie să emită bon, atunci ai nevoie de două. Dacă tu ești singur, atunci bănuiesc că nu te poți multiplica, deci vei avea casa la tine.
Totuși, întreabă la ANAF.
La ANAF au spus ca trebuie 2 case, nu ai voie cu cea fiscalizata mobil/volant la punt fix/sediu si invers.
Mulțumim de completare. Va fi utilă informația și altora.
Hristos a inviat !detin oI.I. care are va activitate principala intretinerea si reparatia autovehiculelor si as vrea sa stiu daca as putea sa adaug alt cod CAEN pt vanzare de haine second hand in targuri si oboare in afara de asta ce autiruzatii am nevoie de la primarie
Detin o I.I. neplatitor de TVA iar plata facturilor este la termen.Ce trec in Registrul Incasari si Plati?Doar chitantele doveditoare de plata sau si facturile care mi se emit inainte de a le plati?
Salut. Registru de încasări și plăți,deci, încasările și plățile, adică cânt iese sau intră bani în II. Se înregistrează documente de plată, ori factura nu e un document de plată. Așadar, chitanță, bon, intrările și ieșirile din cont etc.
Bună ziua,
Apreciez toate aceste comentarii însă intervin și eu cu o problemă care nu se pre discută, am observat.Toată lumea discută despre RJIP, însă nimeni, dar nimeni nu aminteste despre Registrul inventar. Cum îl întocmim, ce ar trebui trecut în el și ce nu.
Exemplu: dacă cumperi parchet, da îl treci, dar dacă cumperi vopsea sau amorsă, sau alte asemenea consumabile le mai treci? Toate acestea bineînțeles necesare camerei unde îți desfășori activitatea.
mulțumesc frumos, numai bine!
Doamne ajută!
Da. Ăsta e neabordat pe site. Dacă am timp diseră scriu despre asta.
Buna,
Pentru activitate de inchiriere bunuri personale si gospodaresti catre persoane fizice, facuta pe un PFA, exista o modalitate sa nu fie necesara/sa se poata evita casa de marcat si emiterea bonurilor fiscale?
Multumesc.
Mă tem că nu. Atâta vreme cât presezi către persoane fizice nu cred că poți evita casa de marcat. Unii au scăpat pentru că activitatea lor la înființare a putut fi declarată la sediul sau domiciliul clientului, cum ar fi reparații calculatoare sau electocasnice.
Buna ziua si Hristos a inviat!
Mai am o intrebare …Daca bunurile personale si gospodaresti care urmeaza a fi inchiriate de catre PFA (care este neplatitor de TVA) catre persoane fizice si firme sunt achizitionate din magazine second hand si de la persoane fizice (de exemplu de pe OLX sau din targuri) ce posibilitate exista sa fie bagate pe cheltuieli deductibile? Se poate rezolva cu un document cerut persoanelor fizice gen o chitanta de mana? Pentru magazinele second hand e suficient bonul fiscal stampilat ca la TAXI sau trebuie factura (de obicei sunt sume mici sub 100 lei si nu sta nimeni sa faca factura)?
Multumesc frumos.
Dacă achiziționezi de pa persoane fizice, exclusiv în scopul folosirii lor pe PFA poți face un borderou de achiziție și să decontezi. Dacă însă cei de la ANAF, la un control constată că nu se încadrează, sau că ai obiecte decontate dar neînchiriate, te poate pune să plătești impozitul aferent acelei achiziții plus majorări și penalități de rigoare.
Multumesc frumos, e o veste buna si o rezolvare pentru achizitia de la persoane fizice. Dar in cazul magazinelor second hand, e suficient bonul fiscal stampilat ca la TAXI sau trebuie factura detaliata pe fiecare articol (de obicei sunt sume mici sub 100 lei si nu sta nimeni sa faca factura)?
Da, ar fi de preferat bon fiscal cu codul fiscal trecut pe el. Se poate și așa.
Buna ziua,
La o intrebare mai sus: cum pot deconta pe PFA ce cumpar din magazine second hand (ca nu stau ei sa faca factura la valori mici) ati spus de preferat bon fiscal cu codul fiscal trecut pe el (si evident cu stampila – ca la taxi). Cum adica cu codul fiscal trecut pe el? Se poate sa treaca magazinul electronic pe bonul fiscal emis codul fiscal al PFA-ului cumparator?
Multumesc.
Da. Se poate trece CIF-ul pe bonul fiscal dacă solicitați asta. Doar casele de marcat vechi nu mai pot face asta si va trebui sa îl treacă cu pixul ei sau dvs.
Hello everyone.Sunt PFA sistem real consultanta, neplatitor TVA Realizez doar ocazional venituri.Am urmarit threadul discutiei si am si o intrebare, dar si cateva exemple, poate va ajuta 🙂
1.intrebarea: as vrea sa stiu daca plata catre anaf a sumei reprezentand impozitul 16% (atat estimat si regularizat) se trece la plati sau cheltuieli in RJIP? inteleg ca inca se trece cas care inca se deduce , dar nu inteleg daca si taxa.
2.Exemple:Pensia o platesti doar cand ai venit total anual mai mare decat calculul impus de lege (cautati formula cu cele trei salarii medii brute) chiar daca nu ai si un alt job.De ex. daca tu ai incasat pe pfa 1000 lei total tot anul , redistribuit pe luna (1000:12) este o suma care nu se incadreaza la a mai plati si pensia.Deci cautati legea.
3. Nu inteleg de ce se doreste suspendarea unui PFA. Logica PFA este aceea de a avea libertatea de a face cand vrei, ce vrei, fara obligativiate lunara. iar taxele se aplica la ce faci doar, daca nu faci nimic , nu se intampla nimic.
Merci
Salut Cor
1. Nu se deduce impozitul
Nu sunt cheltuieli deductibile:
a) sumele sau bunurile utilizate de contribuabil pentru uzul personal sau al familiei sale;
b) cheltuielile corespunzătoare veniturilor neimpozabile ale căror surse se află pe teritoriul României sau în străinătate;
c) impozitul pe venit datorat potrivit prezentului titlu, inclusiv impozitul pe venitul realizat în străinătate;
d) cheltuielile cu primele de asigurare, altele decât cele prevăzute la alin. (4) lit. d) şi la alin. (5) lit. h);
e) donaţii de orice fel;
f) amenzile, confiscările, dobânzile, penalităţile de întârziere şi penalităţile datorate autorităţilor române şi străine, potrivit prevederilor legale, altele decât cele plătite conform clauzelor din contractele comerciale;
g) ratele aferente creditelor angajate;
h) *** Abrogat.
i) cheltuielile de achiziţionare sau de fabricare a bunurilor şi a drepturilor amortizabile din Registrul-inventar;
j) cheltuielile privind bunurile constatate lipsă din gestiune sau degradate şi neimputabile, dacă inventarul nu este acoperit de o poliţă de asigurare;
k) sumele sau valoarea bunurilor confiscate ca urmare a încălcării dispoziţiilor legale în vigoare;
l) impozitul pe venit suportat de plătitorul venitului în contul beneficiarilor de venit;
2. După actualizarea legislativa din 2015 ai dreptate, e nevoie de un minim de 815 ron parca.
3. Nu ai dreptate. Ai PFA ai obligații atata vreme cât e activă. Ai de depus hârtii chiar dacă pe zero, ai de plata impozit neapărat, ai de plată sănătate neapărat.
hello, deci nu trec plata impozitului in RIJP, inteleg, ca asta era intrebarea?
În RJIP se trece tot ce scoți sau introduci în PFA, deci se trece dar nu se deduce, adică nu se consideră cheltuială deductibilă ci nedeductibilă.
Buna seara!Daca in RIJP se trece si se deduce si ce nu se deduce,cum se tine evidenta la ce nu se deduce pentru a declara corect?
Buna. As avea si eu o intrebare. Am infiintat pfa la sfarsitul lui decembrie 2014. Este pe norma de venit pfa-ul. Insa doar azi (7 aprilie 2015) am fost cu registrul de incasari plati la ANAF pentru a-l inregistra. Acolo am aflat ca ANAF-ul nu mai inregistreaza de la 1 martie. Au spus ca trebuie sa il actualizez la fel doar ca nu mai trebuie inregistrat pt pfa nou. Oare si pfa-ul meu intra in categoria celor ce nu necesita inregistrare la registru sau trebuie sa il inregistrez fiindca sunt din decembrie anul trecut infiintat? Multumesc
Nu ai nici o problemă. Completează registrul că nu mai e necesară sigilarea de la ei. Spor la treabă.
buna ziua, daca cu cardul bancar emis pe PFA fac cumparaturi pt mine, adica nelegate de activitatea PFA si deci nedeductibile, se trec in RJIP?pana acum nu le-am trecut decat cele deductibile(completam manual)
unde pot descarca un program gratis de contabilitate in partida simpla?
multumesc
Nu pot băga mâna în foc dar logic ar trebui trecute chiar dacă nu sunt deductibile. Eu așa fac de când am PFA-ul.
Program gratis e ContabSQL de la http://www.cometa.ro și cel de le http://www.sagasoftware.ro dar la cel din urma orice actualizare implică existența unui abonament.
Buna ziua,
Dacă în lunile Ianuarie și Februarie am avut încasări mai mari decât plăți, iar în luna Martie am plăti mai mari decât încasări cum procedez la trecerea acestora in Registrul de încasări si plăți? Menționez ca încasările din lunile Ianuarie, Februarie si Martie (la un loc) sunt mai mari decât plățile (la un loc).
Mulțumesc frumos!
Mergi în real în RJIP. Daca te duci în minus nu e bai, se reglează cu timpul. Dacă vrei neapărat să nu apară minus (desi nu e ilegal) poți credita societatea cu suma necesară astfel încât să nu fii pe minus, dar recomand să nu te stresezi inutil. Dacă e minus, minus să fie. Dacă era la un SRL era alt bai, la PFA, II, IF nu e problamă.
Mulțumesc mult!
Cheltuielile cu comisioanele bancare sunt deductibile? Se trec in registru incasari-plati?
Da sunt deductibile și se trec în RJIP
Buna ziua,
Unde gasesc textul de lege de unde rezulta ca pfa-urile cu norma de venit nu sunt obligate sa tina registrul jurnal de incasari si plati ?
Multumesc,
Alin
Aici gasești mai pe larg si cu linkuri catre Avocat.Net care sunt mai dăștepți.
http://www.iiifpfa.ro/2015/02/26/conta/schimbari-la-contabilitatea-simpla-pfa-ii-if/
Buna ziua,
Daca am infiintat o PFA la inceputul luni februarie 2015, la care am ub contract de imprumut pentru aport de numerar, mai trebuie sa trec acest aport in registru incasari si plati avand in vedere noile prevederi din ordinul 170 cu aplicabilitate din 01.03.2015?
Multumesc
Da
Cam sec acel *da*..nu ma ti convins….
Buna ziua,
PFI-medic psihiatru, recent infiintat, ce registre/documente am nevoie pentru inceput?Stiu de RJIP,Facturier..trebuie si registru inventar?Trebuie sa inregistrez vreunul dintre acestea la ANAF?Am intrebat cand am ridicat CIF-ul si nu mi s-a dat un raspuns clar. Pentru a deconta cei 50% din cheltuielile cu auto, trebuie sa tin o evidenta distincta a acestor cheltuieli (alimentari,reparatii)?Am un contract de comodat pt autoturism, mai trebuie sa-l inregistrez undeva sau este suficient doar ca este semnat si datat dupa infiintarea PFI?
Buna ziua
as fi interesata de un program pentru evidenta in partida simpla, care ar fi mai bun? (ma refer la registrul de incasari si plati)
multumesc
Poate trebuie sa le cer bani de reclama. Dava vrei bun si gratis e cel de la cometa.ro. Daca vrei unul usor de folosit recomand saga ps de la sagasoftware.ro
Saga, ca si alte programe cum e CIEL-ul, nu este conceput pentru persoane care nu au cunostinte de baza de contabilitate si prin asta ma refer nu numai la termenii de specialitate contabilitate, ci si la toate legile si normele care reglementeaza activitatea PFA.
Daca nu introduci datele exact asa cum le-a conceput autorul, nu-ti face socotelile cum trebuie si nu emite declaratiile in asa fel ca sa le intelegi si sa-ti validezi introducerea. Autorii merg pe principiul ca utilizatorul cunoaste contabilitate la nivel avansat, ca nu greseste la introducerea datelor (presupuneri neintemeiate), iar discutiile cu serviciul de suport se poarta la nivelul de „la 326 treci ce ai incasat, la 4222 ce ai scos” etc. Disponibilitatea lor pentru suport este limitata doar la abonati, iar capabilitatea de suport pentru a ajuta un utilizator care nu are studii contabile este zero, cel putin la Ciel. Pe de alta parte help-ul Saga se lauda ca explica „pe inteles” tot ce trebuie sa faci. Daca explica pe inteles, nu-mi lua cateva zile sa incerc sa inteleg, cateva saptamani sa introduc datele ca sa incerc sa-mi dau seama ce vrea sa faca, pentru ca apoi sa descopar ca nici Saga si nici CIEL (instalarea caruia pune mari probleme fiindca foloseste baze de date proprietare microsoft) nu emit nici declaratiile necesare si nici nu fac socotelile de care aveam nevoie ca PFA. Dupa lungi discutii cu oameni din ambele firme de software am ajuns la concluzia ca niciunul dintre programe nu e conceput pentru PFA ci poate fi doar adaptat (daca stii contabilitate) la contabilitatea in partida simpla. In final am optat pentru excel care este transparent si poate fi validat usor – daca stii excel…
Alternativa e sa apelezi la un contabil, care pentru o suma intre 150 si 600lei pe luna, nu-ti emite declaratiile, iti da explicatii raportat doar la ce stie el si… si bineinteles in mod similar poate sa-ti introduca datele gresit fara drept de apel.
A, si nu raspunde la telefon zile la rand ca.. e ocupat si a uitat ca i-ai trimis mesaj. Trai neninca.
Nu cunosc situația Ciel, dar la Saga nu e aceeași situație. M-am jucat cu programul vreo doi ani până am achizționat licența și am trimis o grămadă de mesaje la suport. Am primit întotdeauna răspuns, chiar foarte rapid.
Saga nu e nici simplu, dar nici complicat. Trebuie să ai noțiuni de contabilitate (adică să știi ce înseamnă intrări și ieșiri), și e nevoie de ceva exercițiu pentru a te obișnui cu stilul programului.
După aceea, nu e nicio dificultate. Asistența răspunde foarte prompt, e drept, uneori răspunsurile sunt scurtături, dar cei de acolo sunt mereu la dispoziție și, cel puțin eu, nu am plecat niciodată nelămurit.
Nu le fac reclamă și nu sunt contabil.
Atenție!
Excel nu respectă cerințele minime specificate în lege pentru programele de contabilitate, deci nu este o opțiune valabilă.
http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/OrdineMFP/OMEF_3512_2008.pdf
Și eu am folosit Excel, dar tot ce se trece în Excel trebuie să fie trecut în RJIP conform legii, adică la momentul plății/încasării.
Ne ajuți să înțelegem concret de ce nu respectă aceste cerințe? Unde anume? Faci referire la o lege din 2008. Acum aspectul acesta e reglementat de o lege din 2015. Clar poate fi ținut RJIP în programe informatice, nu neapărat contabile și listat minim o dată pe an sau de fiecare dată când e cerut de autorități.
Ordinul din 2008 este încă în vigoare. OMFP 170/2015 despre care probabil vorbiți, face referire la acest ordin 3512/2008 – la art. 6 din Capitolul II:
„6. În condițiile utilizării sistemelor informatice, trebuie să fie respectate criteriile
minimale privind programele informatice utilizate în domeniul financiar‐contabil, prevăzute
de Normele metodologice de întocmire şi utilizare a documentelor financiar‐contabile,
aprobate prin Ordinul ministrului economiei şi finanțelor nr. 3.512/2008, cu completările
ulterioare.”
În ordinul 3512/2008, la art. 59, sunt date criteriile minimale pe care trebuie să le îndeplinească un sistem informatic (program) pentru a putea fi utilizat pentru contabilitate:
Sunt foarte multe la care un program ca Excel nu corespunde, dintre ele:
„h) să nu permită inserări, modificări sau eliminări de date pentru o perioadă închisă;”
„n) să permită, în orice moment, reconstituirea conținutului conturilor, listelor și
informațiilor supuse verificării; toate soldurile conturilor trebuie să fie rezultatul unei
liste de înregistrări și al unui sold anterior al acelui cont; fiecare înregistrare trebuie să
aibă la bază elemente de identificare a datelor supuse prelucrării;”
Hmm… daca vorbim de contabilitate, e justă observația. Dacă vorbim de RJIP nu vad ce rost au acele condiții. La RJIP nu e cazul de conturi și nici de închideri. Odată depuse declarațiile aferente anului anterior oricum nu mai poți opera modificări. Dacă e să fiu cârcotaș, ca unul care am avut de aface cu contabilitatea primară în cîteva firme, niciunul din programele cu care am lucrat nu era sfânt la aceste condiții. Dacă știai cum, interveneai și „în spate”
am ridicat certificatul de inregistrare al IF azi 20 mar 2015 , as vrea sa stiu cat timp am la dispozitie pt a ma prezenta la anaf si ce documente trebuiesc pt inregistrare. Sunt incepatoare si nu prea am idee despre contabilitate si chestii de genul…De exemplu, vreau sa deschid un magazin mixt alimentar activitate principala 4711 suntem 3 asociati intr-o if .. putem avea contracte de munca individuale sau nu?
Daca pfa-ul meu are activitate doar 3luni/an , pt.restul lunilor as putea suspenda activitatea?
Asta va trebui să întrebi la ANAF că nu știu și nici nu găsesc ceva clar explicat pe net.
Sunt PFA cu data de 27 .feb.2015, iar investitiile pt punctul de lucru le-am facut la inceputul lunii februarie mai exact 6.febr.2015 .
Intrebarea pe care o am este daca pot trece in Reg.de incasari si plati bonurile fiscale, facturi etc. pana a deveni PFA sau dupa ce am devenit pfa ? Multumesc !
Ideal ar trebui sa fi avut emise facturi pe PFA. Nu știu exact dar stiu 2 persoane care au adunat acele bonuri si documente, au făcut un proces verbal în care au trecut tot ce au cumparat si motivul, să reiasă cum s-a investit in punctul de lucru și nu în altceva și le-au trecut.
Nu știu cum e de făcut dat teoretic ar trebui să meargă. Dacă totuși PFA-ul e în comodată acasă și tu ai renovat casa interior sau exterior si vrei sa treci asta în registru îți recomand să nu o faci că se vor prinde, sau să o faci trecând doar cheltuielile aferente camerei comodatate.
Perfect legal, dacă vrei liniște și lipsă de stres, nu ar trebui să le treci. Trecându-le singurul risc este să le considere nedeductibile și deci să îți recalculeze impozitul datorat.
Dar noul cod fiscal nu te obliga sa platesti CASS-26.5% chiar daca tu ca pers.fizica autorizata esti deja angajat cu contract de munca in alta parte?Eu asa am inteles din postarea dvs-DEZAVANAJELE NOULUI COD FISCAL PT.PFA
Acela e încă la guvern. Dacă merg treburile cum estimează ei va fi în vigoare de la 1 ianuarie 2016. După acea dată va deveni mai avantajos un SRL cred.
@AIRMAX nu ai nicio obligatie suplimentara pe Norma de Venit. Se plateste Impozit si Sanatate (cas) … ce ai auzit tu este o baliverna aruncata de Ponta, cu intentie din 2016.
Oricum (indiferent cat de tanar esti) eu iti recomand sa iti declari si Pensia (minima macar sa-ti curga vechimea). Pt anul curent se calculeaza asa 35% x 2.415 lei x 26,3% = 222,30 pe luna.
Multumesc , ma interesa intrucat as dori sa incep aceasta afacere si inainte de infiintarea pfa-ului trebuie sa stiu ce tb.sa platesc fiscului.Am vazut ca CAS 35% aplicat la castigul mediu brut pe tara (dar care este acest castig in suma ….), apoi CASS doar daca ai castig.Daca mai este ceva , va rog sa-mi spuneti.Multumesc
Dacă ai contract de muncă undeva ai Impozit 16% și Sanatate 5.5 % Obligatorii.
Dacă nu ai un contract de muncă nicăieri se adaugă CASS, acesta, la valorile de azi ale salariului mediu vine cam 222 de ron/luna.
La asta se adaugă TVA dacă alegi să fii plătitor (nu e obligatoriu)
Am inteles cf noului cod fiscal ca in cazul Pfa pe norma de venit s-au mai introd.niste contributii.V-as ruga sa-mi detaliati ce ar trebui sa platesc (in cazul meu , am activitate doar 3luni/an-activitate inchiriere biciclete) la finante .Multumesc mult.
Din păcate nu sunt în temă cu situația activității temporare, dar un lucru e cert, nu s-au mai introdus contribuții deocamdată. Dacă știți ce ați plătit anul trecut aceleași obligații aveți și anul acesta.
Doamne, mare e gradina ta.Astia nu mai stiu ce si cum sa faca, in asa fel incat sa incurce licrurile in asa hal, incat nici dracu sa nu le mai descurce.Nici nu ma mai hazardez sa gandesc in ce fel se va face calculul venitului….
Noaptea mintii…..
Buna ziua o intrebare am si eu in legatura cu registrul de incasari si plati : am pfa cu norma fixa de venit si miam facut cont la banca , acum in registru trec doar facturile pe care le tai sau le primesc sau orice tranzactie orice plata facuta din cont la cumparaturi etc.
Dacă ai normă de venit (nu cunosc termenul norma fixa de venit) nu ai obligația completării registrului de încasări și plăți. Dacă ești în sistem real atunci e musai să fie completat cu toate operațiunile, intrări și ieșiri prin casă sau bancă. Atenție, în RJIP se trec operațiile cu bani. Nu facturi ci chitanțe, bonuri, op-uri etc.
A si inca ceva ca am uitat ,tot luna asta am deschis si eu pfa-ul si am fost cu registrele la anaf dar femeile de acolo nu prea stiau ce trebuie sa faca ..mi-au pus stampila pe snur la sfarsit si au scris o serie de pe declaratia 220 pe ce care o depusesem . Atat trebuia sa faca sau …
Nici atât. Nu aveau treabă cu registrele dar nu e nici un bai că le-a stampilat.
Nici aia nu mai trebuia sa faca,insa nici ei nu prea stiu.
Am inteles eu ca toate tranzactiile inclusiv comisionul bancar,toate.
Da, toate. E mult dar eu am optat pentru un program de contabilitate în partidă simplă și acolo dacă trec toate datele, inclusiv extrasele de banca, el știe unde să le pună și mai am și avantajul că îmi generează orice declarație e necesară.
sunt ok programele acelea. Si eu lucrez cu unul.
Buna ziua. Am descoperit cu incantare ca existati. Articolele dumneavoastra sunt clare, concise si foarte la obiect, lucru pentru care va felicit.
O intrebare: am vazut fel si fel de discutii referitoare la noile register de incasari si plati. Am o nelamurire si anume In aceste register voi inscrie de la 1 martie valorile cu TVA: exemplu: am o facture de servicii de 100 de lei+TVA, voi inscrie la plati 100 sau 124(mentionez ca IF este platitoare de TVA).
Va multumesc si va doresc o zi buna.
Clar veți trece valoarea totală înscrisă pe document, deci, cu TVA.
Ati precizat corect: de la 1 martie vom trece in registru de incasari si plati 124 (100 lei + tva 24 lei) pentru o factura de servicii.
Intrebarea mea este: cum vom proceda cu o factura de servicii de aceiasi valoare , 124 (100 lei + 24 lei tva) emisa in perioada in 01.01.2015- 28.02.2015: vom trece 100 lei sau 124 lei in registrul de incasari si plati?
Baremul de 100.000 anual pentru a carui depasire se trece din norma de venit in sistem real se calculeaza la suma cu TVA ?
Cifra de afaceri (CA) reprezintă totalul vânzărilor realizate (facturate) pe parcursul unui exercițiu fiscal. Cifra nu include TVA-ul facturat.
Imi puteti spune temeiul legal in baza caruia spuneti ca pt PFA inregistrat dupa 1 martie nu mai trebuie sa merg cu registrul la ANAF? Multumesc mult
Articolul 7 din Ordinul 170/2015 abrogă la punctul b legea veche privitoare la RJIP cuprinse in anexa nr. 2 la Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 3.512/2008 care prevedea asta ți în plus apare la capitolul III pt 15 urmatoarea remarcă ”15. Registrele de contabilitate parafate si inregistrate la organele fiscale teritoriale anterior intrarii in vigoare a prezentelor reglementari pot fi utilizate pana la epuizare, cu conditia respectarii continutului de informatii si a normelor de intocmire si utilizare a acestora prevazute la cap. V.” http://www.dreptonline.ro/legislatie/ordin_170_2015_reglementari_contabile_contabilitatea_in_partida_simpla.php
PFA inregistrat 03.03.2015, declarat la fisc 10.03.2015, mi s-au cerut registrele pentru inregistrare, asa ca pana ajunge si la anaf legea mai dureaza
Din păcate la noi asa funcționează legea. Printre ultimii care află sunt cei ce trebuie să știe primii.
Ce inseamna ca nu se mai pot face plati mai mari decat fondurile existente? Trebuie inregistrate aporturile titularului prin dispozitie de incasare ca in cazul registrului de casa?
E singura varianta posibila din câte știu. Probabil da.