Se preconizează că noul cod fiscal va fi adoptat în forma finală în zilele următoare. Asta ar însemna printre altele ca un PFA, o II sau o IF să ajungă la o cotă de impozitare de peste 43% dacă dăm crezare analizelor celor de la capital.ro
Contribuţia de sănătate, nu mai este deductibila la determinarea impozitului pe venit, fapt care duce la o creştere reală a impozitului de la 16% la 16,88%.
PFA-urile, II-urile şi IF-urile vor avea de suferit, pentru că impoyitarea va creşte de la 26% la venit net, la circa 43,5%. Baza de calcul pentru CAS si CASS va fi plafonata minim la nivelul a cinci salarii medii pe economie lunare, fiind astfel avantajate doar persoanele care realizează venituri mai mari de 145.000 lei pe an.
Dacă aceste norma intră în vigoare de la 1 ianuarie 2015 cred că devine mai avantajos să înfiinţăm microintrprinderi sau să ne lăsăm de meserie şi să muncim „pe plantaţia” marilor multinaţionale. Descurajator!!!
si uite-asa minunatul guvern incurajeaza lenea si hotia; domnul ministru asta, cum l-o chema ca eu nu l-am chemat, considera ca desfiintarea a 820.000 de surse de venit nu constituie o problema? cand in tara asta sunt 4.500.000 de persoane care muncesc din care 2.000.000 la stat, adica traind din pomana taxelor platite de cei care produc ceva cu adevarat? dom’ ministru asta nu este economist, e doar o unealta stupida a politicii unui partid
Salut,
Ceva informatii pentru norma? (stiu ca impozitele si toate taxele se platesc la norma pentru cei care au PFA la norma)
Buna! O intrebare putin off topic. Momentan sunt in concediu pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani. Doresc sa-mi infintez un I.I., dar nu as vrea sa pierd indemnizatia. Am intrebat la primarie si mi-au zis ca se poate sa infiintez I.I. si in paralel sa beneficiez si de indemnizatie, dar la finante mi-au zis ca nu se poate. Sunt in dilema. As aprecia o parere sau daca stiti vreo lege unde as putea gasi un raspuns. Va multumesc!
Salut Diana
1. II nu are treaba cu primaria ci cu Registrul Comertului si ANAF-ul.
2. Sigur poți inființa I.I. și teoretic nu ar trebui sa te încurce deloc indemnizatia de crestere a copilului. Nu au voie să o taie, pentru că o primești ca un drept a unor cotizări anterioare, dar conditia e să nu iti faci contract de munca pe II, de fapt nici nu poti sa te angajezi tu pe tine pe I.I.
Ok, multumesc mult!
Probabil am ajuns prea tarziu (o luna intarziere) la postul doamnei Diana Serecut dar in cazul in care mai trece pe aici: obtinerea indemnizatiei de crestere a copilului este conditionata de lipsa oricaror alte venituri.
Daca realizati, in paralel cu cresterea copilului, si venituri salariale, din activitati independente (drepturi de autor), PFA, II etc veti ramane fara indemnizatia de crestere a copilului.
Probabil ca simpla existenta a unul II pe numele dumneavoastra nu va duce la anularea indemnizatiei ci doar rularea unor incasari. De preferat totusi sa amanati infiintarea pana se termina cei doi ani.
Totusi parerea mea este ca un astfel de proiect astfel calculat nu ar trebui promulgata ca lege! Este un abuz la adresa PFA–urilor. De ce trebuie sa se porneasca de la 5 salarii medii???? Pai atunci sa impozitize si bugetarii cu aceeasi cota!!!!. PFA-urile majoritatea isi pun la bataie tot toate orele dintr-o zi pentru a castiga suficient pentru a se intretine. Isi pun la bataie casele, apartamentele unde isi desfasoara activitatea. Casa niu se mai numeste casa!!!! Foarte urat ce se intampla! Si sincer, ce satisfactie are statul vazand cum micii intreprinzatori inchid rand pe rand!!! Pai mai poti sa faci ceva in tara asta????? Intreb eu????
Salut,
Pentru noul cod fiscal cum se va face taxarea pentru PFA-urile pe norma de venit?
Daca se depasteste norma ce se intampla?
1. Se vor plati taxe strict pentru suma stipulata in norma de venit?
2. Sau se platesc taxe pentru suma reala ( ceea ce nu mai are nici o legatura cu norma de venit)
Intrebarea e adresata mai ales in contextul PFA-urilor din IT ( pe norma de venit), unde sumele trec de 10.000 RON lunar.
Deocamdata e proiect de lege si e in parlament. Pana vor aparea normele de aplicare mai e vreme. De obicei apar in ultimul moment, din pacate.
Aici este vorba de PFA-uri care asa au statutul juridic sau orice persoana fizica care desfasoara profesii liberale? Eu, de exemplu, sunt persoana fizica care desfasoara activitati liberale (Traducator), deci va trebui sa fac la fel ca PFA-ul ,nu? ca si eu platesc acelasi 26% in momentul de fata.
Nu știu detalii privitoare la profesiile liberale însă logica mea spune că și ele se supun acelorași legi dacă nu e specificat altfel. Va trebui să vă interesați clar pe nișa dvs ca să nu greșiți.
Dar prevederile noului cod fiscal se aplica incepand 1.01.2016 , nu?
Da
Multi IT-sti lucreaza ca si PFA. Majorarea impozitarii la PFA (CAS, etc) va genera un exod masiv al fortei de munca in IT. Oricum este nevoie de programatori in Europa si in SUA.
Probabil ca aceasta modifiarea a Codului Fiscal este comandata din exterior pentru ca este mare nevoie de IT-sti acolo.
Salut,
Nu am vazut sau poate nu am inteles daca se face vreo deosebire intre PFA pe norma de venit si PFA pe venit real.
Vreti sa spuneti ca impozitarea va creste de la 16%, nu de la 26%, nu? Si in ce conditii poate ajunge totusi la 43,5%???
Acum plătim către stat un minim aproximativ de 26% impozit 16 care e obligatoriu plus sănătate obligatorie care 5,5% dar nu mai puţin de 49 ron/luna ceea ce face ca procentul să se ducă spre 26%. Atenţie, ne referim la venit net.
După noul cod fiscal calculul se schimbă PFA vor plăti toate contribuţiile plafonat la cinci salarii medii lunar pentru veniturile realizate chiar dacă sunt şi salariate;
Proiectul elimină actualele scutiri de plata contribuţiilor sociale în cazul PFA. Astfel, devine obligatorie contribuţia de pensii (CAS) de 10,5% pentru toate venturile din activităţi independente, inclusiv pentru persoanele salariate care acum sunt scutite de plată. Totodată, contribuţia de sănătate (CASS) nu mai este deductibilă la determinarea impozitului pe venit. Deşi suma platită este o contribuţie obligatorie, faptul că aceasta nu se mai scade la determinarea impozitul pe venit va duce la o creştere reală a impozitului de la 16% la 16,88%. Toate aceste modificări vor determina o creştere a impozitelor datorate de PFA de la circa 26% la venit net, la circa 43,5%.
„Domnul ministru al Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, recunoaște că prin măsurile prevăzute în proiect se înăsprește fiscalitatea la IMM-uri și PFA.
Schema de impozitare propusă nu ia în calcul riscul ca mii de firme create pentru a desfăşura o activitate, şi nu în alte scopuri, ar putea fi închise.
Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, crede că s-ar putea desfiinţa 80 mii de firme şi alte câteva sute de mii de PFA, dar nu consideră că acesta ar putea fi un motiv de îngrijorare.
“Ca să înţelegem situaţia de azi: vorbim de 820 mii PFA, PFI.
Din acestea 220 mii sunt şi salariaţi. Nu ar fi niciun deranj pentru noi să se întoarcă din nou la salarii şi să plătească contribuţiile. Desfiinţarea lor nu ar avea niciun impact în economie. Noi am estimat că la IMM există posibilitatea ca 80 mii ori vor trece în stare latentă, ori efectiv vor dispărea.”
Sursa: http://www.ancmmr.ro/pozitia-ancmmr-cu-privire-la-noul-cod-fiscal/