A apărut în Monitorul Oficial și legea 70/2015 ce privește aspecte de disciplină financiară la capitolul plăți în numerar și abrogă vechea reglementare în domeniu și anume OG 15/1996.

Nu o să abordez problema ”științific” ci practic și simplu cum am înțeles eu starea de fapt. Mare atenție, ce scriu eu e părerea mea de amator posesor de PFA, nu în calitate de expert contabil sau ”om de știință” în ale contabilității. Orice lămurire e binevenită.

Atenție! Noile prevederi includ și Persoanele Fizice Autoriazate (PFA), Persoanele Fizice Independente (PFI), Intreprinderi Individuale sau Falimiliale, dar și persoanele fizice care interacționează cu acestea. Înainte legea se referea doar la persoane juridice, acum include și tot ce ține de PFA, PFI, II, IF sau liber profesioniști pe care îi voi numi generic ”Independenți”

Ce trebuie avut în vedere neapărat:

 • Se pot încasa de la persoane juridice și independenți maxim 5 000 de ron/persoana
 • Se pot plăti către persoane juridice sau independenți maxim 5 000 ron/zi/persoană dar nu mai mult de  10 000 ron/zi
 • Magazinele cash&carry pot încasa de la o PJ sau Independent maxim 10 000 ron/persoană/zi
 • PJ sau Independenții pot plăti către magazinele cash&carry maxim 10 000 ron/zi
 • Plățile din avansuri spre decontare sunt stabilite la limita maximă de 5 000 ron/zi/persoană
 • Nu se permite fragmentarea plăților, asta înseamnă că dacă factura e mai mare de 5 000 ron ea va putea fi plătită numerar maxim 5 000 (sau 10 000 dacă vorbim de magazine cash&carry) iar diferența va fi obligatoriu achitată prin instrumente de plată fără numerar.
 • Nu se permite încasarea de la o persoană fizică (nu vorbim de PFA ci de orice persoană fizică din România) încasarea a mai mult de 5 000 ron/zi/persoană. Nici nu se permite fragmentarea facturii pentru a rezolva asta. CU alte cuvinte nu poți emite 3 facturi de 4000 ron ca să încasezi câte una în fiecare zi dacă prudusul valorează 12 000 ron.
 • Nu se poate plăti de către persoane juridice sau independenți către persoane fizice mai mult de 10 000 ron pe zi.

Deci avem 4 plafoane distincte:

 1. Încasări în numerar de la alți comercianți, persoane juridice sau PFA, de maxim 5000 lei/zi/client (10000 lei/zi/client în magazine de tip cash&carry)
 2. Încasări în numerar de la persoane fizice (populație), ne-comercianți, de maxim 10000 lei/zi/client
 3. Plăți în numerar de maxim 10000 lei/zi, indiferent către câți furnizori (persoane juridice sau PFA) – se limitează în cadrul acestui plafon de maxim 10000 lei/zi plăți numerar totale către alți comercianți – persoane juridice sau PFA – la suma de 5000 lei/zi/furnizor (10000 lei/zi/furnizor către magazine de tip cash&carry)
 4. Plăți în numerar către persoane fizice (populație) de maxim 10000 lei/zi/persoană

Ce nu se limitează și nici nu se ia în considerare la stabilirea plafoanelor?

 • Depunerea de numerar în conturile deschise la instituţiile de credit, inclusiv în automatele de încasări în numerar;
 • Plata cheltuielilor de deplasare în interes de serviciu, în limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizaţiei şi a cazării pe timpul deplasării, precum şi a cheltuielilor neprevăzute efectuate în acest sens;
 • Plata în numerar a impozitelor, taxelor, contribuţiilor, amenzilor şi a altor obligaţii datorate bugetului general consolidat al statului;
 • Retragerea de numerar din conturi deschise la instituţiile de credit pentru plata salariilor şi a altor drepturi de personal prevăzute de lege.
 • Transferarea de sume prin intermediul instituţiilor care prestează servicii de plată autorizate de Banca Naţională a României sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene şi notificate către Banca Naţională a României, potrivit legii;

Documentat de pe SagaSoftware și AvocatNet