Aproape 400.000 de români figurează în economia locală ca persoane fizice autorizate (PFA), cu peste 12,5% mai mult faţă de nivelul de acum cinci ani, arată cele mai recente date publicate de Registrul Comerţului.

Cei mai mulţi dintre antrepre­norii înregistraţi ca PFA (circa 55%) au vârste cuprinse între  30 şi 49 de ani, semn că ideea unei afaceri devine fezabilă, în majoritatea cazurilor, după experienţa a câţiva ani buni petrecuţi ca salariat fie pentru a pune suficienţi bani deoparte, fie pentru a căpăta bagajul de cu­noştinţe de business ne­ce­sar astfel încât afa­ce­rea să nu moară din primele luni.

Astfel, România are în pre­zent cel mai mare nu­cleu de antreprenori care au ales nu doar să conducă un busi­ness în acte (cu propriul nu­me), ci să preia şi rolul de angajat.

 „Cred că explozia de PFA-uri înfiinţate în ultima vreme a fost generată de facilităţile fiscale pe care această formă juridică le are, dar şi datorită faptului că este mai uşor de gestionat. Şi eu am considerat la început că este cea mai bună variantă, însă, ca mulţi alţii, cred, nu am luat în calcul toate as­pec­tele. Spre exemplu, eu plătesc acum cam 31,5% către stat. Mi se pare des­tul de mult şi mă gândesc să schimb forma juridică“, spune Vlad Zdrenţu, un antre­pre­nor care pe aceeaşi PFA activează ca arbitru de tenis de câmp, dar şi ca producător de zacuscă al brandului Cămara din Brăneşti.

Iar viaţa „freelancerilor“ va fi tot mai grea de acum înainte, pentru că în noul Cod fiscal sunt introduse reglementări care generează cheltuieli şi mai mari pentru micii antre­pre­nori.

Sursa și continuarea: Ziarul Financiar