SRL vs PFA – scor: 1 – 0

Un timp, mulți oameni au trecut pe PFA pentru că era mai avantajos. Era un mod de a fi cinstit și totuși să nu fii omorât de taxe. Cu timpul acest lucru s-a mai domolit. Au apărut taxe și obligațiiși pentru PFA. Astfel pe lângă impozit a intrat sănătatea prima dată, apoi obligația pentru pensii și șomaj, dacă nu ai și alt contract de muncă. Acum lucrurile sunt delicate, dar după noul cod fiscal, clar va fi dezavantajos să fii PFA.

Citeam recent un interviu al unui specialist în dreptul afacerilor, Ciprian Păun, care spunea că, în opinia sa, noul cod fiscal este anti-PFA și pro-SRL conform clujust.ro. El analizează toate aspectele implicate de lege și concluzionează, așa cum anticipasem în scrierile mele, că de la 1 ianuarie 2016 va fi mai dezavantajos un PFA decât un SRL.

PFA-urile nu vor mai avea niciun fel de avantaj fiscal. Va fi mult mai ieftin dacă îți transformi PFA-ul sau îți înființezi o nouă microintreprindere și plătești 3% pe venituri, fără să mai plătești 16% impozitul pe dividende, ceea ce va crea o mare problemă, ulterior, pentru că vom avea un număr foarte mare de PFA-uri care se vor transforma în societăți. Și dacă azi avem o practică a PFA-urilor, pe noul cod fiscal vom avea pe microintreprinderi. Ori, interesul Statului Român care era? Să crească numărul de contracte de muncă înregistrate la ITM. Din punctul meu de vedere, se va ajunge la o situație hilară în care decât să înregistrăm contracte de muncă, ne vom înființa SRL-uri.”, a precizat Ciprian Păun pentru clujust.ro.

Baiul e că o II sau IF sau un PFA nu poate fi transformată legal în SRL (nu stiu personal de o astfel de varianta), ci trebuie creată o societate comercială și respectiv închis PFA-ul. Asta costă. Cine știe cum va fi? Vor lăsa oamenii PFA-urile inactive, ca să nu plătească desființarea, care e mult mai complexă decât înființarea? E vorba de foarte multe PFA-uri în țară totuși.

Se pare că robia este tot mai mare. De exemplu, dacă ai un angajat căruia îi dai 1000 ron în mână, ai de cheltuit 1800 ron total. E imens de mult după opinia mea. Unde ne întreptăm oare? E vreo diferență față de perioada sclaviei? Poate doar de stil.

    1. martzian 31/08/2015
    2. Larisa 15/05/2015
    3. simona 27/04/2015

    Opinia ta