Care sunt paşii pe care trebuie să îi parcurgeţi dacă doriţi să începeţi o afacere cu fonduri nerambursabile?
- Informează-te corect. Nu pleca la drum şi nu dă nici un telefon până nu te informezi corect şi nu afli tot ceea ce trebuie să ştii despre afacerea care vrei să o deschizi sau să o dezvolţi. Pentru a te informa corect intră pe site-urile care ţi le-am enumerat mai sus şi studiază-le bine. Da, la început par greoaie şi prost organizate dar pe măsură ce citeşti si te interesezi vei vedea că nu e chiar aşa. Sunt mulţi termeni noi şi mai greu de înţeles dar îi vei înţelege dacă citeşti mai departe şi dacă te uiţi în abrevieri unde toţi termenii şi prescurtările sunt explicate.
- Citeşte cu atenţie. Câteva lămuriri cu privire la site-urile oficiale pentru fonduri nerambursabile sunt foarte necesare. Există un calendar după care se pot depune cererile de proiecte, dar nu vă speriaţi de acesta pentru că linii de finanțare se deschid mereu. Dacă dati click pe o anumită linie de finanţare pe lângă informaţiile generale care le vedeţi în prima pagină dacă citiţi cu atenţi toată pagina la sfârşit găsiţi titlu “DOCUMENTAŢIE” de unde puteţi descărca gratuit documentaţia şi informaţii pentru acea linie de finanţare.
- Cere informaţii profesionale. După ce ştii bine ce vrei să faci sau să dezvolţi şi dacă ştii că îndeplineşti condiţiile, în funcţie de complexitatea proiectului apelează la informaţii profesionale. Dacă știi cât de cât şi eşti familiarizat cu contabilitatea şi cu formularea de proiecte şi dacă proiectul nu cere personal calificat în vaste domenii atunci fie invești 800-1500 lei, mergi la un curs “Expert accesare Fonduri Europene” te perfecţionezi şi îți faci singur proiectul cu îndrumarea unui consultant, fie mergi direct la o firmă de consultanţă pentru accesare fonduri şi negocezi preţul pentru proiectul care dorești să îl derulezi.
- Analizează firma de consultanţă. Mare grijă către ce firmă său persoană de consultanță vă îndreptăţi. Sunt mulţi care doar speculează piaţa fondurilor nerambursabile deţin câteva informaţii preliminarii dar nu au experienţă în elaborarea de proiecte şi este posibil să daţi banii degeaba şi să vă fie respins proiectul.
- Actualizaţi-vă mereu informaţiile. Mereu apar noi informaţii pe site-urile oficiale aşa că abonaţi-vă sau intraţi adesea pe site-uri, fiţi la curent cu noile norme şi măsuri emise. Urmăriţi liniile de finanţare sau granturile, calendarul, catalogul, ghidul pentru granturi căci astfel evitaţi să faceţi greşeli sau să rataţi informaţii importante.
Va continua cu: Capcane de evitat