De la 1 martie 2015. intervin schimbări în ținerea contabilității simple, ceea ce țin toate PFA-urile, II-urile și IF-urile. Una din schimbări este că se poate decide ținerea contabilității în partidă dublă dacă deținătorul hotărăște asta. OMFP nr. 170/2015 este actul normativ ce reglementează modul de tinere a contabilității în partida simplă.
Astfel, vor conduce contabilitatea în partidă simpla după noile reguli, persoanele fizice ce realizează venituri supuse impozitării în sistem real, din activități independente; cedarea folosinței bunurilor, când este cazul și cei care realizează venituri din activități agricole, silvicultura și piscicultura, spune Hot News.
AvocatNet spune că:
Documentul simplifica actualele reguli de contabilitate în partida simpla și aduce noutăți în ceea ce privește persoanele fizice autorizate.
In primul rand, actul normativ, care va intra in vigoare la 1 martie, stabileste ca reglementarile contabile privind contabilitatea in partida simpla se vor aplica de catre urmatoarele categorii de contribuabili:
- persoanele fizice si asocierilor fara persoanalitate juridice, ale caror venituri sunt supuse impozitului pe venit in conformitate cu Codul fiscal, al caror venit net anual este determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, fiind obtinut din urmatoarele surse:
- activitati independente;
- cedarea folosintei bunurilor;
- activitati agricole, silvicultura si piscicultura.
- persoanele sau entitatile care, prin actul normativ de infiintare, prin legi speciale sau prin alte acte normative, au obligatia tinerii contabilitatii in partida simpla, cu exceptia persoanelor juridice fara scop patrimonial.
Aceiași specialiști de la Avocat.Net mai aduc câteva lămuriri prețioase:
Contabilitatea in partida simpla, mai putin complicata
Dispozitiile care se vor aplica din 1 martie vor simplifica actualele reguli pentru conducerea evidentei contabile in partida simpla. In acest sens, cele doua registre utilizate la conducerea contabilitatii in partida simpla, Registrul-jurnal de incasari si plati si, respectiv Registrul-inventar se vor modifica.
Astfel, normele de intocmire si utilizare a Registrului-jurnal de incasari si plati vor cuprinde, spre deosebire de cele actuale, continutul incasarilor si continutul platilor aferente operatiunilor desfasurate.
Mai exact, incasarile din Registrul-jurnal de incasari si plati vor cuprinde:
- sumele incasate din desfasurarea activitatii;
- aporturile in numerar si prin conturi bancare facute la inceperea activitatii ori in cursul desfasurarii acesteia;
- sumele primite sub forma de credite bancare sau de alte imprumuturi;
- sumele primite ca despagubiri;
- sumele primite sub forma de sponsorizari, mecenat sau donatii;
- sumele primite reprezentand forme de sprijin cu destinatie speciala din fonduri externe nerambursabile (subventii);
- alte sume incasate (de exemplu restituiri de impozite, taxe si penalitati).
In ceea ce priveste platile, acestea vor cuprinde:
- platile efectuate in cadrul activitatii desfasurate in scopul realizarii de venituri;
- sumele reprezentand restituirea aporturilor in numerar si prin conturi bancare;
- sumele reprezentand rambursarea de credite bancare sau de alte imprumutiri;
- alte plati efecutate (de exemplu penalitati, amenzi platite).
Totodata, va fi introdusa posibilitatea ca Registrul inventar sa se poata completa prin preluarea totalurilor din listele de inventariere a elementelor grupate dupa natura lor, se precizeaza in prevederile recent publicate in Monitorul Oficial.
In prezent, documentul se completeaza prin inscrierea tuturor elementelor patrimoniale inventariate.
Mai mult decat atat, formularul Registrul-inventar se va simplifica, prin mentinerea a 3 coloane din cele 10 cuprinse in actualele reglementari.
In plus, noile prevederi vor elimina obligatia parafarii celor doua registre contabile obligatorii la ANAF.
Aceleasi dispozitii prevad reducerea numarului de formulare utilizate de persoanele care conduc contabilitatea in partida simpla, de la 15 la 10.
Totodata, termenul legal de pastrare a documentelor justificative utilizate de persoanele care conduc contabilitatea in partida simpla se va reduce de la 10 la 5 ani, cu exceptia statelor de salarii care vor fi pastrate 50 de ani, se mentioneaza in actul normativ.
Buna ziua.am si eu o II si as avea o întrebare.Contabilul ce acte ar trebui să semneze ??? Contabilul meu pe toate actele care mi le-a făcut în doi ani eu nu am văzut nicio semnătura sau stampile. Va rog..aștept un răspuns mulțumesc anticipat.
Din câte știu dumneavoastră semnați actele ca titular de I.I. Dacă acea contabilă e angajata I.I. sau dacă există un contract de pe I.I. cu acel contabil atunci pot apărea ȘI semnăturile persoanei respective. Răspunderea vă aparține în totalitate ca titulat I.I. (si eu sunt I.I.)
Bună seara, am și eu o întrebare: restituirile aporturilor în numerar sau prin bancă sunt cheltuieli deductibile?
Buna ziua, sunt PFA din 2009, dar mi-am suspendat activitatea in 2013, acum din 17 iunie 2016 mi-am redeschis activitatea, cod 9604-activitati de intretinere corporala-masaj, desfasurata la beneficiar. am si cod 4789 și 4799, pentru ca fac produse hand made acasa (martisoare, bijuterii fantezie, caciulite crosetate etc) Pe casa de marcat am obtinut comert ambulant,intrucat am schiimbat si sediul professional, intrebarea mea este, ce acte /documente trebuie sa schimb? stiu ca ar trebui sa consult un contabil autorizat, dar nu imi permit sa platesc 300 lei… trebuie sa achizitionez un nou registru unic de control? evidenta contabila se tine acum in alt registu decat cel de incasari -plati? acest registru se schmba annual? tin minte ca dupa incasarile zilei, conform RZ completam monetarul si il inregistram…Multumesc pt rabdare!
buna Iuliana, daca mai este de actualitate intrebarea, te rog sa imi scrii. pot sa te ajut, si nu cu 300 de lei . multumesc!
Buna, am si eu o nelamurire in legatura cu RJIP. Am un PFA neplatitor de TVA si fara salariati. Nelamurirea mea este daca intr-o zi pot avea mai multe plati decat incasari? Stiu ca la Registrul de casa soldul nu poate fi pe minus intr-o zi, caz in care se regleaza cu dispozitie de incasare cu aport asociat. In cazul RJIP ce se intampla? Va trebui reglat la fel?
Buna ziua. Am un angajat cu conventie pentru care primesc lunar de la somaj 500 lei. Aceasta suma se trece in RJIP la incasari? deci este un venit?
Pfiii, nu ştiu, nu am auzit inca de astea. Depinde cum intra banii. Oricum, trebuiesc trecuti undeva daca au intrat. Cel mai probabil da. Nu vad ce ar fi gresit sa nu ii treci. Cel mai corect este sa intrebi un contabil bun sau la ANAF.
multumesc mult
Ce trebuie sa inteleg eu prin registrul de bani personali?EX: Am in sertarul biroului meu vinzarea zilei precedente cu care eu trebuie sa platesc azi furnizori (eu am IF -magazuin general si lucrez cu furnizori).acesti bani trebuie sa-i evidentiez in acest registr?pentru ca regulile ANAF nu-mi permit sa am in sertar mai mult decat am in casa de marcat pe ziua respectiva.
Registrul de bani personali privește banii cu care vin angajații de acasă în buzunar, nu banii firmei.
Dacă ții banii din ziua precedentă e bine sa ii pui separat. Dacă sunt evidențiați în RJIP, nu au ce sa spună. Ăștia când vin doar nu fac percheziții. Folosește alt loc distinct pentru banii firmei, diferit față de cel în care operezi casa de marcat.
Buna ziua,
O intrebare legata de achizitia unei case de marcat pentru PFA neplatitor de TVA si fara salariati, care va emite putine bonuri fiscale (pot fi zile cu zero bonuri, in principiu vor fi cateva bonuri pe luna) … In incercarea de a achiziona o casa de marcat m-am lovit de urmatoarea problema: vreau sa desfasor atat activitati volante/la beneficiari (ex: CAEN 4789, 4791 ,4799) cat si activitati la sediul PFA (ex: 7729 – inchiriere bunuri), dar si activitati care se pot face atat volant cat si la sediu (ex: 7022 – consultanta) – bineinteles ca sunt necesare 2 certificate constatatoare de la ONRC pe care se trec codurile CAEN atat pentru sediu cat si pentru beneficiari/in afara sediului, majoritatea fiind insa comune – se pot face atat la sediu cat si la beneficiar/in afara sediului; mi s-a spus de la firma care vinde case de marcat ca o casa de marcat nu poate fi folosita si la sediu si volanta … in concluzie ar trebui sa cumpar 2 case de marcat ceea ce mi se pare aberant. Asa este? Exista o solutie sa fie necesara doar o casa de marcat? Nu e tocmai ieftina si mai costa si contractul de service lunar pentru fiecare … ca sa nu mai vorbesc ca de la 1 noiembrie 2016 oricum trebuie schimbate dupa noua lege (la care inca nu avem norme, deci nu stim ce o sa fie). Multumesc frumos.
Sa inteleg ca registrul de evidenta fiscala nu se va mai introduce…in locul RJIP si RI
Incerc si eu sa mai aflu câte ceva că am aceeași întrebare.
Valentin, se pare că nu e registrul de evidenta fiscala ci RJIP. AM scris aici http://www.iiifpfa.ro/2015/02/26/conta/registrul-de-incasari-si-plati-la-pfa-dupa-1-martie-2015/
buna ziua as dori si eu sa stiu noua formula de calcul al venitului in partida simpla intrata in vigoare de la 1 martie 2015 se mai intocmesc niruri?
Nir-urile nu apar deloc în noile obligaţii fiscale. Nu ştiu dacă controlorii ANAF nu pot sa facă pe Tarzanii, dar nu îl regăsim ca document obligatoriu în lege.