Nu mai puţin de 15 autorităţi, Protecţia Consumatorilor, Inspecţia muncii, Protecţia muncii, Garda Financiară, Autoritatea Sanitar Veterinară, Garda de Mediu, Poliţia Economică şi altele, controlează în prezent o simplă covrigărie, cu afaceri de până în 10.000 de euro pe an.
„Sunt foarte multe controale. Este greu să te ocupi de afacere când trebuie să fii mereu pe drumuri cu hârtii pe la autorităţi. Abia deschisesem covrigăria, când au venit inspectori de la ITM (Inspecţia Muncii) şi de mai multe ori chiar cei de la Garda Naţională de Mediu”, spune Cosmin Postole, proprietarul unei covrigării din centrul Vechi. Anul trecut firma Tinervis Group, pe care este înregistrată covrigăria, a avut afaceri de circa 40.500 lei (9.700 euro) şi pierderi de 5.043 lei (1.200 euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.
Florentin Croitoru., comisar şef divizie Garda Financiară, declara la un seminar ZF că inspectorii se calcă pe picioare, fiind prea multe autorităţi care se ocupă de verificări şi a căror responsabilităţi nu sunt clar delimitate.
Aceeaşi firmă, chiar dacă are un business de câteva mii de euro, este verificată de mai multe ori într-un an de către inspectori de la Autoritatea Sanitar Veterinară, Poliţia Economică, ANAF şi alte autorităţi.
Un alt proprietar de covrigării, care deţine patru unităţi în provincie, susţine că toate vizitele inspectorilor de la direcţia sanitar veterinară, Oficiul pentru protecţia consumatorilor (OPC), Inspecţia Muncii (ITM), Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi alte autorităţi nu fac decât să îl pună pe drumuri toată ziua. El nu a dorit ca numele lui să fie făcut public pentru a „nu se pune rău cu inspectorii”.
„Toată lumea cere hârtii. În prima lună în care am deschis covrigăria, acum doi ani, am primit zece controale. Primăria vine să îţi ceară autorizaţia, ITM cu angajaţii, direcţia sanitar-veterinară vrea mereu probe pe care te pune să le plăteşti”, spune antreprenorul. Proprietarul covrigăriilor afirmă că dacă te „împrieteneşti” cu inspectorii (făcând aluzie la mită), aceştia încep să vină mai rar în control.
Şeful Fiscului a recunoscut public că unii inspectori cer şpagă. Ieri, şeful Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor Braşov, Ionel Spătaru, a fost reţinut de DNA pentru o mită de 70.000 de euro. A cerut banii unui om de afaceri pentru a acorda o autorizaţie de funcţionare.
Proprietarul unei patiserii povesteşte că reprezentanţii statului acceptă şi produse, nu doar sume. „La noi discuţia a fost în felul următor: a venit juristul şi mi-a zis că trebuie să dăm două sticle de whiskey , trei sticle de vin sum asta, le-am pregătit, juristul le-a luat. Toată lumea plusează în momentul în care îţi deschizi business-ul”. Acest producător a suportat 14 controale într-un singur an.
Maria Ciocănescu, proprietara unei mici patiserii de pe bulevardul Uverturii din Capitală spune că plănuieşte să închidă afacerea din cauză că nu este profitabilă. Ea menţionează că de la începutul anului în covrigărie au intrat de două ori inspectorii de la direcţia sanitar veterinară.
Nu doar controalele exagerate reprezintă o problemă, ci şi multiplele taxe şi impozite pe care trebuie să lă plătească un mic antreprenor.
Cosmina Blăjan, proprietara unei brutării în care lucrează 20 de angajaţi, susţine că plăteşte lunar un impozit pe salarii de 1800 de lei. Ea obţine un profit lunar de 5000 de lei. „Avem impozitele la bugetele de asigurări sociale şi fonduri speciale. Plus că mai avem impozitele anuale sau semestriale, impozitul pe clădiri care la noi ajunge la 7000 de lei, plus autorizări şi reautorizări dar şi TVA-ul. Totalul: 20.907 lei plătim lunar cheltuieli cu impozite si taxe”, spune ea.
15 autorităţi pe capul covrigăriilor
Structurile de control care pot veni pe capul unei simple covrigării
- -ANAF de sector
- -ANAF Bucureşti
- -Garda Financiară
- -ITM
- -Garda de Mediu
- -Poliţia Economică de sector
- -Politia Economică de municipiu
- -Poliţia economică din IGPR
- -Poliţia comunitară de sector
- -Poliţia comunitară de municipiu
- -Autoritatea naţională Sanitar Veterinară sector
- -Autoritatea naţionala Sanitar Veterinară municipiu
- -Oficiul Protecţiei Consumatorilor Sector
- -Oficiul Protecţiei Consumatorilor Municipiu
- -ANPC (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor)
Sursa: ZF
si ce este de facut ???
ca si comerciant, esti sugrumat de taxe, controale, mita, etc…