Iată că încep să se mai clarifice lucrurile și să apară detalii mai complete și păreri avizate în legătură cu noul cod fiscal, inclusiv cu modul în care acesta afectează PFA-urile, PFI-urile, II-urile și IF-urile. În acest sens, încerc să scriu câteva lămuriri, așa cum le-am înțeles eu, ca deținător de PFA și neprofesionist în contabilitate. Dacă din rândul vostru, al cititorilor, există profesioniști în domeniu ar fi de apreciat sugestiile și corecturile dumneavoastră.

Nu se elimină nici o obligație. Așadar, din 2016 nu se scoate niciuna din taxele și impozitele actuale aferente PFA-urilor. Tot ceea ce aveam obligația până acum să declarăm și să achităm, a rămas valabil și se aplică și din 2016, până la modificări ulterioare.

Se adaugă obligații.

Prima schimbare mare la care mă refer este referitoare la plata contribuției obligatorii la fondul de pensii. Așadar, cei care până acum aveam un contract de muncă în vigoare sau care aveam contract individual cu casa de pensii, nu plăteam fond de pensii, pe câștigul PFA-ului. Din 2016 nu mai este acest avantaj. Din 1 ianuarie 2016, chiar dacă ești salariat, pe ceea ce câștigi ca PFA, trebuie să plătești 10.5% la pensii (adică din venitul net) dar este plafonat anual, la un plafon de 5 x salariul mediu pe economie x 12 luni.

În cazul în care un PFA dorește să beneficieze de pensie întreagă, opțional achită și contribuția de 15,8%, contribuția angajatorului.

Acum apar doua variante.

Prima în care PFA-ul nu a fost angajat, deci a plătit pensii prin impunerea aferenta lui D600 care înțeleg că rămâne neschimbată, deci se adaugă pensii de 10.5% din suma câștigată sau în conformitate cu norma de venit.

A doua, în care PFA-ul este angajat al său sau al unei terțe părți când iar intervina obligația, de a plăti acest 10.5% din venitul net. Oricum o dai, nu scapi.

A doua schimbare e cea referitoare la impozitul pe clădiri, datorat de persoanele fizice care au deschis PFA-ul în casa lor. Acolo e ceață deasă, totul e subiectiv încă și e nevoie să apară lămuriri. Cert este că fiecare primărie are o oarecare libertate de impunere în această directie. Oricum se pare că se poate ajunge la până la 10 ori impozitul normal din acea zonă, dacă PFA-ul funcționează în casa ta. La câtă foame de fonduri este, nu cred ca se va coborî mai jos. Circul va fi mare cu evaluări, stabilirea proportiei etc.

Totuși sper că va exista o scăpare. În lege apare o condiție „dacă acea persoană juridică deduce cheltuieli”. Eu nu am dedus niciodată nimic din gaz, curent, telefon, apă din PFA deci sper sa scap. E doar o presupunere, poate apar și lămuriri între timp.