ATENȚIE!!! Clik aici pentru D392 aferentă anului 2015 cu depunere în februarie 2016
Articol vechi
Declarația 392A pentru anul 2014
Se completează de către persoanele care, la data de 31 decembrie a anului 2014, și care sunt înregistrate în scopuri de TVA, potrivit dispoziţiilor art.153 din Codul fiscal şi a căror cifră de afaceri realizată la acea dată, excluzând veniturile obţinute din vânzarea de bilete de transport internaţional rutier de persoane, este inferioară sumei de 220.000 lei.
Declarația 392b pentru anul 2014
Se completează de către persoanele care, la data de 31 decembrie a anului 2014, și care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, potrivit dispoziţiilor art.153 din Codul fiscal şi a căror cifră de afaceri realizată la acea dată, excluzând veniturile obţinute din vânzarea de bilete de transport internaţional rutier de persoane, este inferioară sumei de 220.000 lei.
Nu se depune dacă persoanele impozabile nu au desfăşurat livrări de bunuri şi prestări de servicii în anul 2014, în interiorul ţării.
Descască Declaraţia 392
Buna ziua,
Nu am reusit sa inteleg foarte clar urmatoarea informatie din niciunul dintre site-urile/forumurile unde am am gasit informatii referitoare la acest aspect: sunt PFA la norma de venit, neplatitor de tva. Prestez servicii atat pentru beneficiari interni cat si externi (Elvetia mai exact). Peste tot scrie ca persoanele care nu au realizat prestari servicii/livrari bunuri pe teritoriul tarii nu trebuie sa depuna declaratia 392. Asta da de inteles ca veniturile externe sunt excluse din declaratia 392 (fie A sau B), dar nu am gasit nicaieri clarificat urmatorul lucru: Daca am realizat prestari servicii ce au avut beneficiari atat in tara cat si in afara tarii (mai exact in Elvetia, deci chiar in afara UE) cum completez declaratia 392B (sunt PFA la norma de venit, neinregistrat in scopuri de tva). Si trebuie sa depun 392B, deoarece am efectuat prestari servicii si in Romania (nu doar in afara).
Ce sume trec in declaratie? Trec sau nu veniturile externe in declaratia 392B? Daca da, unde trebuiesc incluse (nici acest lucru nu imi este clar, nici dupa ce am cautat zile intregi pe net, inclusiv in codul fiscal sau site-ul ANAF)? Doar in (1) casuta “cifra de afaceri”, doar in (2) casuta “livrari catre persoane neinregistrate in scopuri de TVA” sau in ambele locuri (1) si (2)?
Din păcate nu știu, dar aveți la dispoziție mijloace prin care sa întrebați ANAF despre asta. http://www.iiifpfa.ro/2016/01/20/utile/asistenta-anaf/
Multumesc mult pentru link-ul catre acest formular! Nu stiam de el.
L-am folosit acum pentru prima oara, sper ca raspunsul sa fie prompt.
Urgent vă rog!!! Dacă nu am depus încă D 392B, căci aceasta îmi revine să o depun, pot să o mai depun acum? Și la depunere trebuie să mă prezint cu RJÎP? Căci acesta îl am. Mulțumesc frumos!
Buna ziua,
PFA_urile si II-urile cu obiect de activitate de crestere a animalelor (care au fost create exclusiv pt accesarea de fonduri europene) depun 392B? la partea de livrari majoritatea au livrari pe piata libera, fiind activitati neimpozabile se declara 0 la venituri?
Buna ziua! La achizitii trec si sumele platite ca si chirie pentru spatiul comercial, sau numai bunurile fizice achizitionate, respectiv marfa? Multumesc!
Salut. Daca am prestart service numai catre extern, trebuie depusa aceasta declarative? Multumesc
Nu. Dacă doar în extern ati prestat legea spune că nu se depune.
Buna ziua, un pfa neplatitor a cumparat un auto de la o persoana fizica in 2014. Se trece achizitia in 392 B? Multumesc
Eu am primit un CUI cand mi-am infiintat PFA-ul si un CIF (cu RO) in urma cu cateva luni cand m-am inregistrat in scopuri de Tva si m-am inscris in ROI ca sa pot presta servicii intracomunitare. Mentionez ca nu sunt platitoare de tva. Sunt destul de noua in domeniu si ma cam prind de cap cu toate declaratiile astea. Multumesc mult pentru ajutor.
Am intrebat o prietena care face contabilitate si a zis ca odată ce ai RO depui 392a. Repet, cel mai bine mergi sau suni la ANAF.
Declaratia 392 se depune doar pentru achizitiile/livrarile(prestari) efectuate in tara. Persoanele care sunt inregistrate conf. art.153 din Codul fiscal au obligatia depunerii declaratiei 392A . Dvs. sunteti inregistrata conf. art. 153.1 deci nu aveti nici o obligatie. Trebuie sa depuneti in schimb declaratia 392B daca aveti achizitii/livrari(prestari) pe codul fiscal primit la infiintare ( cel de pe certificatul de inmatriculare de la Registrul Comertului). Daca nu aveti, nu depuneti. In instructiunile de completare se specfica aceste lucruri.
In mod surprinzator, de la ANAF am primit 2 raspunsuri diferite. Din acest motiv, am preferat sa apelez mai degraba la ajutorul vostru. Prima varianta a fost ca trebuie sa depun 392b cu valoarea serviciilor prestate (mentionez ca am avut doar prestari externe). Cea de-a doua varianta a fost sa depun 392b cu valoarea 0 (doarece n-am avut prestari in tara). Asta am si facut. Sper sa fie ok…
Ciudate căile ANAF-ului. Mai bine depune pe zero dacât sa te trezești că nu ai depus și trebuia. Nu e bai daca ai intarziere cateva zile. Nu mai știi ce să crezi….
Va rog sa ma ajutati!!!
Sunt PFA cu 2 coduri de inregistrare fiscala: CUI fara RO (neplatitor de TVA) si CUI cu RO pentru serviciile prestate intracomunitar.
Am doar servicii prestate in UE, unde facturez cu RO.
In aceasta situatie trebuie sa depun 392A sau 392B?
Va multumesc
Din câte știu, nu are cum avea o societate sau o entitate de orice fel, 2 coduri fiscale. Dacă ai RO, ești înregistrat ca plătitor de TVA deci trebuie să depui 392A/ Totuși, pentru siguranța ta dă o fugă la ANAF dacă ai cum. Însă m-ar mira să zică altfel.
In decl. 392B in sectiunea de achizitii se tine cont si de cheltuielile cu inregistrarea la ONRC(achizitii registrii etc), II-ul fiind inregistrat in 2014 ?
Dacă sunt facturate către II atunci fac parte din categoria bunuri sau servicii în interiorul ţării şi/sau achiziţii efectuate din țară deci se includ.
Deci cu alte cuvinte sa imi vad de treaba cu jurnalele de vanzari si cumparari si sa tin evidenta ca si pana acum, nu? Multumesc frumos pentru raspunsuri!
DA. Ramane de vazut care e treaba cu noile REF anul acesta. Voi incerca sa pun pe blog cand apare registrul. Pentru anul trecut nu aveai obligația tinerii registrului.
Formularea e alarmistă. În D392 se completează sumele totale nu defalcat sau numere de facturi.
Evidenta oricum o tin, si in RJIP (cat mai e valabil), si in Excel, dar nu cu toate datele, de exemplu nu trec numarul facturii, ci numarul documentului de plata sau incasare – op, bf etc. Insa m-a surprins cand am citit asta:
„ATENTIE! Toate persoanele impozabile neinregistrate ca platitoare de TVA, inclusiv persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale impozitate fie in sistem real, fie la norma de venit, au obligatia sa tina evidenta livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii, precum si a achizitiilor de bunuri sau servicii, pe baza jurnalelor pentru vanzari si cumparari. Formularele D 392A si D 392B se completeaza pe baza jurnalelor pentru vanzari si cumparari.”
Iar eu stiam ca cele 2 jurnale se completeaza doar de catre platitorii de TVA, pe cand registrele si de platitori si de neplatitori.
Este adevarat ca II-urile neplatitoare de TVA au obligatia de a tine jurnal de vanzari-cumparari?
Eh, e greu de zis. Teoretic nu. Practic e mai greu. Daca vrei să completezi D392 de exemplu, că tot ai obligația depunerii, ai nevoie de o evidență, măcar intr-un excel. Cred că mai bine zis, nu e obligatoriu, dar e optional și recomandat. Adică nu ti se cere la un control, dar nici fără el nu prea ai cum.
Oricum nu mai este de anul acesta valabil RJIP. Am scis aici despre asta http://www.iiifpfa.ro/2015/01/12/conta/modificare-importanta-la-pfa-ii-if-din-2015/