Pentru cei care au întrebat în legătură cu veriantele de impozitare existente dau cateva detalii.
In acest moment esistă 2 variante de impozitare pentru PFA-uri
- In sistem real. Explicaţie: La inceputul de an sau la infiintare mergi la finante şi depui o declaraţie în care trebuie să treci cât estimezi tu că vei încasa, căt estimezi că vei cheltui şi in consecinţă cu cât vei mai rămâne. Pe suma care rămâne din formula incasări -(minus) cheltuieli te impozitează. La începutul anului următor duci contabilitatea pe care ai ţinut-o şi se face diferenţa. Dacă ai realizat mai puţin decat ai estimat la început ANAF trebuie sa iti scadă ce ai platit in plus din dările aferente urmatorului an fiscal. Dacă ai realizat mai mult decât estimatul atunci ti se face o impunere finală şi plăteşti impozit pe diferenta realizată în plus faţă de estimarea iniţiala.
- In baza normai de venit. Explicaţie: Fie fiecare judeţ stabileşte un venit minim pe care considera ei ca il realizează un PFA spre exemplu pentru anul asta unui PFA cu domeniul BRODERIE i s-a calculat ca ar face pofit 143 ron pe zonele Sibiu si Medias. La suma asta omul trebuie sa plateasca 16% impozit. Fie că realizează mai puţin fie că realizează mai mult el va plati impozit pe norma aceea de venit. La fel va plati tot din acea suma si Pensii , Somaj si Sanatate. Lista cu normele de venit pe judeţul Sibiu e aici
Pentru II şi IF există doar varianta 1.
Pentru detalii va stau la dispoziţie prin comentarii.
Buna, daca optez pentru norma de venit, se plateste doar impozitul la acea norma in fiecare an, sau anul urmator trebuie sa platesc diferenta daca am depasit acea suma? Si restul impozitelor: pensii,sanatate,somaj se platesc tot socotit la acea norma de venit?
Multumesc frumos.
1. Doar acel impozit. Nu au de unde ști diferența pentru ca nu ești obligat sa ții RJIP.
2. Unele din restul taxelor se plătesc la acea suma. Altele la minimul existent în acel domeniu.
Bună ziua. Soțul meu este angajat în alt domeniu decât în învățământ dar este pasionat de matematică. De altfel este și absolvent al facultății de matematică. Are multe solicitări pentru meditații și ne-am dori un PFA. Cum se procedează? Și care este cea mai indicată formă de impozitare pe care să o alegem? Mulțumesc pentru răspuns.
În principiu mergeti la Registrul Comertului si deschideti PFA-ul, apoi la ANAF siu va inregistrati optand sa fiti neplatitori de TVA si cel mai „fara batai de cap” optati pentru impozit la norma de venit.
Totuși, după codul fiscal care a fost aprobat azi, nu va ramane cu prea multi bani. Statul va supraimpozita PFA-urile. Probabil un SRL e mai avantajos dar si bătaia de cap e mai mare.
Nu stiu acum ce sa va recomand 🙁
Mulțumesc pentru răspuns. Trist…
Buna ziua, vreau sa deschid o intreprindere individuala cu CAEN 4321 si 8020 (detin diploma de calificare instalatii electrice cureti tari si slabi) acuma….. in normele de venit din nomenclatorul pe jud mures am 4321 – 12000 si 8020 – 11000. Eu din sumele aste doua voi plati pentru fiecare in parte anual 16% + pensii somaj si sanatate sau pot face si in sistem real?Pe deasupra mai sunt si angajat sau in conditiile astea mai bine deschid un srl sau un srl-d. Ce varianta puteti sa imi recomandati sa iei mai ok din punct de vedere fiscal. Multumesc si felicitari pentru site plin de informatii folositoare.
1. Recomand sa mergi in sistem real.
2. Platești doar 5.5% sanatate daca esti si angajat. Deocamdata. Nu sim daca nu cumva se va schimba de la 1 ianuarie cum se intentiona. Acum, daca esti angajat, platești doar impozit și cei 5.5% sanatate..
3. Dacă ai minim un angajat pe srl ai impozit de 3% din incasări. Dacă ai trei angajați poți ajunge la 1% impozit.
buna ziua, as dori sa infiintez un magazin de piese auto dar stau in dubii cu alegerea formei de organizare..ce ma sfatuiti, s.r.l., ii sau if, din punctul de vedere al fiscalitatii si al contributiilor?? stiti poate ce studii ar trebui pt o astfel de activitate? fratele meu este calificat ca mecanic si tehnician in transporturi. ar putea acest lucru sa ne ajute in vreun fel? care este codul CAEN pt acesta activitate? va multumesc anticipat!!
După ani de rulaj ca II si ani de experientă in SRL-uri as opta pentru SRL platitor de TVA. Avantaj la impozit, avantaj ca te poti angaja, avantaj ca nu e nevoie sa dovedesti abilitati pentru CAEN-urile pentru care deschizi firma.
Doresc sa deshic un II cu codul CAEN 7420.Vreau sa aleg impozitare in sistem real. Cum sa fac acest lucru la infiintare?
Multumesc
Asta se alege cand ai actele de la Ragistrul Comnertului in mana si mergi la Finante (ANAF) sa te inregistrezi.
Buna ziua.
Pentru a putea vinde unele produse prin piete ,targuri ,bazaruri ce gen de societate ar trebui sa-mi deschid.
Mentionez ca doresc sa comercializez haine palarii incaltaminte etc.
Va multumesc anticipat.
Buna ziua,
As dori o informatie: in cazul unei ii, in afara de impozitul pe profit de 16%, se plateste obligatoriu pt sanatate si pt pensie in conditiile in care sunt si salariata cu norma intreaga la o firma privata cu alt profil? Daca da, cat se plateste? Si in ce conditii devii platitor de TVA?
Multumesc.
Daca aveti contract de munca pe o alta firma atunci singurele obligatii financiare sunt impozitul si sănătatea (deocamdată, că umblă vorbă că se va schimba ceva)
TVA este optional, devine obligatoriu după ce cifra de afaceri atinge 65 000 eur. Conform cu Ordonanţa de Urgenţă nr. 24/06.06.2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale – publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 384 din 07.06.2012, s-a majorat plafonul de scutire de TVA (pentru mici întreprinderi) de la 35.000 euro la 65.000 euro
Multumesc mult pt raspuns si dati-mi voie sa bombanesc la adresa guvernantilor bineinteles, pt ca nu ma pot abtine.Odata ce platesc pt sanatate prin CIM pt ce ma mai obliga sa platesc si pe ii, ca tot nu beneficiez de mare lucru in caz de Doamne fereste, ca sa nu mai spun ca lucrez si in sanatate unde salariile sunt mizerabile, facilitati ioc, trai nineaca.Si apropo,daca am 33 de ani vechime in campul muncii, dintre care 5 ani de grupa II, la 52 de ani pe care ii am pot iesi la pensie anticipat? Multumesc si iertati-mi furia.
Va dau voie să bombaniţi dar nu ştiu să mă citească vreun guverant 🙂
Despre pensionarea cu anticipaţie nu ştiu, nu sunt în temă. Va trebui cel mai corect sa sunati sau să daţi o fugă până la casa de pensii.
Buna ziua,
Doresc sa va intreb in cazul unui IF cu umpozitare la norma fiecare din cei 2 membri asociati cu 50% plateste norma intreaga sau norma se imparte la jumatate ?
Salut! In primul rand vreau sa te felicit pentru blog. Este concis si la subiect. Efortul tau merita laudele tuturor.
Am rugamintea sa ma ajuti sa imi raspund urmatoarei intrebari: PFA in sistem real sau norma de venit? Nu imi sunt clare cateva aspecte si as dori sa le clarific cu ajutorul tau.
1. Daca venitul anual estimat este de 100000 Lei, iar cheltuielile de 20000 Lei, atunci in sistem real taxele anuale vor fi urmatoarele:
i. Impozitul pe venit/an (16% din venitul impozabil): 16% x (Venituri-Cheltuieli-Contributia la sanatate/an(5.5% din venitul brut)-Contributia la pensii/an(cota*baza*12)). In simularea mea ar rezulta: 16% x (100000-20000-5500-2663)=11493/an
ii. Contributia la sanatate/an(5.5% din venitul brut): 100000 x 0.055=5500/an
iii. Contributia la pensii/an(cota*baza*12): 0.313 x 709 x 12 = 2663/an
iv. Total taxe: 19656/an
*Am inteles ca in cazul in care ceea ce am estimat este diferit fata de ceea ce se va realiza, atunci se vor recalcula taxele in urmatorul an.
*Fiind un PFA nou infintat nu imi este foarte clar cand va trebui sa achit aceste. Practic se vor calcula in functie de ceea ce am estimat si se vor achita la termenele stabilite de lege. Corect?
2. Daca venitul anual realizat este tot de 100000 Lei, iar baza normei de venit pentru servicii IT in Bucuresti o consideram 25000, atunci taxele anuale se vor calcula la fel ca si la punctul 1, doar ca ne vom raporta la norma de venit. Corect?
i. Practic, din exemplul meu reiese ca voi avea de achitat: 7391/an.
ii. Va rog sa imi confirmati ce se va intampla in urmatorul an pentru ca imi este neclar daca se vor recalcula toate taxele datorita faptului ca s-a realizat un venit peste cel stabilit in norma.
iii. Exista o limita maxima a depasirii acestei norme. Daca da, atunci ce se intampla dupa?
Este o diferenta mult prea mare intre cele doua moduri de raportare sau de calcul a taxelor si am nevoie de ajutorul Dumneavoastra pentru a imi clarifica situatia.
Multumesc.
Salut scuze de intarzieri a picat calculatorul si a durat ceva sa il repar.
i. Impozitul este 16% din incasari-cheltuieli deductibile
ii. Ok
iii. ok
iv. ok
* da
** Depui declaratia initiala cu estimarea 220 si ti se emite decizie de impunere in 4 transe. Deci suma e impartita la 4 si platesti una pe trimestru. Anul viitor depui declaratia 200 pe care se vede diferenta dintre estimare si realitate si ti se emite o alta decizie aferenta anului trecut cu impozitul pe plus sau minus rezultat.
2. Corect . Nu stiu care e norma la bucuresti vezi aici daca gasesti http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsitentaContribuabili_r/Normevenit2011/Bucuresti.htm
i. corect
ii. declaratia 200 nu se depune de dvs la norma de venit deci nu platiti mai mult.
iii. Sincer nu stiu dar stiu ca de la incasari peste 35 000 eur te obliga sa devii platitor de TVA deci sa treci in sistem real.
Deci pt dvs e avantajoasa norma de venit cler daca situatia pe care o setimati e aproape de realitate.
Oare de ce:
„ii. Contributia la sanatate/an(5.5% din venitul brut): 100000 x 0.055=5500/an”?
Eu am citit 5.5% din venitul net, adica:
„In cazul impunerii in sistem real (ex. venituri din profesii liberale, comerciale), obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se determina pe baza declaratiei privind venitul realizat (formularul 200), ca diferenta dintre venitul brut (total venituri incasate) si cheltuielie deductibile (cele efectuate in scopul realizarii veniturilor impozbile), exclusiv cheltuielile reprezentind contributii sociale, la care se aplica cota de 5.5%.” – citat din http://www.portalcontabilitate.ro
Eu caut sa ma lamuresc din
1. Daca declarati ca activitatea se desfasoara la domiciliul clientului sau pe teren puteti scapa de casa de marcat depinde mult si de cei de la finante de la tine. Nu uitati sa declarati asta la Registrul Comertului cand infiintezi PFA-ul.
2. Da puteti si e obligatoriu daca nu aveti casa de marcat.
3. Daca alegeti impozitare in sistem real da, daca alegeti impozitare in baza normei de venit nu e obligatorie dar din experienta iti spun ca e indicat sa tii contabilitatea cat mai corect. Poti folosi un program free pentru asta. Recomand SAGA PS pt ca e usor si intuitiv sau Contab SQL daca stiti ceva contabilitate.
Multumesc de aprecieri. Daca vreti sa fiti la curent abonati-va pe coloana din dreapta si veti primi pe email toate articolele cand vor aparea.
Buna ziua,am un PFA la norma pe venit neplatitoare de TVA cu cod CAEN 7420 (activitati fotografice), as dori sa stiu urmatoarele:
1. Am nevoie de casa de marcat?
2. Daca este necesar pot sa emit factura si chitanta?
3. Este nevoie sa tin contabilitate si tot ce este legat de aceasta, adica tot felul de registre?
Doresc sa va multumesc anticipat pt. raspuns, si in acelasi tipm sa va ofer toata stima pt. toate informatiile pe care le oferiti. Este un blog grozav pt, multi nestiutor sau multi care sunt derutati.
Mentionez ca sunt din Cluj-Napoca si activez aproape in toata tara.
este foarte simplu si concis. Mii de laude. Asa se trateaza problemele in tarile din vest. Raspunsurile si indicatiile date au substanta.Calitatea vietii noastre se imbunatateste daca toti ajugem sa gandim asa. BRAVO
BUNA ZIUA!
Doresc sa pot vinde online, o carte.
1.Ce imi recomandati sa trec la codurile CAEN principal/ secundar, pentru a fi avantajos d. p. d.v. al impozitelor : vanzari de carti CAEN principal respectiv comert pe internet CAEN secundar sau invers???
2.Daca nu doresc sa platesc CASS – SANATATEA! pot face acest lucru? -care vor fi urmarile?
Va multumesc frumos si multa sanatate!
Cristian Gologan ( pentru detalii puteti vedea http://cristigologan.wordpress.com )
1. Vanzari de carti e recomandat.
2. Daca faci PFA si nu platesti sanatatea ai penalizari + dobânzi + plata cuvenita cumulata la momentul impunerii.
Nu e de joacă, suntem prizonieri ai staului şi acesta nu iartă nimic 🙂