Documentarul fiscal urmator prezinta contributiile sociale datorate de persoanele fizice autorizate, intrepinderi individuale, intreprinderi familiale, profesii libere conform Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 296^19, art. 296^21-296^26 care incepand cu 1 iulie 2012 sunt administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
Categoriile mentionate (prevazute la art. 29621 alin. (1) lit. a) – e) datoreaza contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate
Contributia de asigurari sociale (CAS)
Baza lunara de calcul si cota datorata
Venitul DECLARAT (venitul pentru care doresc persoanele sa se asigure ), care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ( 741 lei) si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig (10585 lei)
Cota de contributie datorata – 31,3%
Cum se declara?
Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a unei declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii. In baza acestei declaratii organul fiscal emite decizia de impunere in care stabileste contributia sociala anual datorata si termenele de plata.
Cum se plateste?
Trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Cine NU datoreaza
- Contribuabilii al caror venit net anual, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ( 35% x 2117 = 741 lei)
- Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtinerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj
- Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii
Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS)
Baza lunara de calcul si cota datorata
Venitul net anual REALIZAT exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale (diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale), sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului, si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Cota de contributie datorata – 5,5%
Modalitate de declarare si de plata
Plata contributiilor de asigurare sociale de sanatate se efectueaza anticipat, in cursul anului, cu regularizarea sumelor datorate anual. Astfel, in baza declaratiei de venit estimat (Formular 220)/declaratiei de venit realizat (Formular 200)) organul fiscal emite decizie de impunere pentru plati anticipate in care stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate datorata anticipat si termenele de plata.
Plata se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Dupa incheierea anului fiscal, in baza declaratiei privind venitul realizat depusa de contribuabili (Formular 200), organul fiscal stabileste obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate prin decizia de impunere anuala regularizand sumele datorate cu titlu de plati anticipate.
Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei, iar sumele achitate in plus se compenseaza sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.
Atentie! La determinarea venitului anual baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate NU se iau in considerare pierderile fiscale anuale. In cazul celor care nu depun declaratie privind venitul realizat (de ex. persoanele impuse la norma de venit), contributiile de asigurari sociale platite trimestrial reprezinta plata finala in contul contributiei anuale datorate.
Categoriile mentionate datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din activitati independente indiferent de ce alte venituri mai realizeaza (salarii, pensii, cedarea folosintei bunurilor etc.).
Sursa: DGFP Brasov