Agentia Nationala de Administrare Fiscala pune la dispozitia contribuabilor o aplicatie care le permite acestora sa-si acceseze dosarul fiscal. Practic, aplicatia contine informatii despre vectorul fiscal al contribuabilului, declaratiile depuse la Fisc sau obligatiile de plata restante. Totusi, doar cei care detin un certificat digital calificat pot utiliza aceasta facilitate.

Potrivit unui ghid de folosire a aplicatiei publicat de Fisc, acest serviciu functioneaza doar pe calculatoare cu sistem de operare Windows. In plus, browser-ul de internet (ex. Internet Explorer, Mozzila Firefox, etc.) trebuie sa aiba prima optiune limba engleza. In caz contrar, trebuie parcursi urmatorii pasi: din meniul Tools se alege Internet Options, se tasteaza butonul Languages si se alege English (United States).

Accesarea aplicatiei

Aplicatia este disponibila utilizatorilor care poseda certificat digital calificat. Acestia trebuie sa se autentifice pe site-ul ANAF, apoi din meniul Spatiul privat al contribuabilului pot alege accesarea aplicatiei Dosar fiscal.

Dupa accesarea link-ului Dosar fiscal, pe ecran se va afisa meniul principal care contine patru submeniuri de lucru:

  • Date identificare;
  • Vector fiscal;
  • Situatie sintetica;
  • submeniuri pentru fiecare Declaratie in parte.

Potrivit Ghidului ANAF, in mod automat, aplicatia afiseaza un camp de editare, referitor la codul fiscal pentru care se doreste afisarea informatiilor.

Pentru completarea campului Cod fiscal, se alege un CUI din lista atasata certificatului digital cu care s-a facut autentificarea. Apoi, se apasa butonul Go, care lanseaza cautarea datelor pentru codul fiscal furnizat.

„In absenta acestei alegeri, utilizatorul va vizualiza meniurile, insa acestea nu vor avea continut”, precizeaza ANAF in document.

Sursa si continuarea pe: AvocatNet