Amortizarea la PFA si II

Una din temele delicate în funcționarea unei PFA sau II este amortizarea, căreia puține persoane îi dau importanță dar care dă mari bătăi de cap la unele controale. Iată câteva lucruri care trebuie știute.

Real sau normă. Au obligația amortizării acele PFA sau II care sunt în sistem real. Cele care sunt la normă nu fac amortizare.

Pentru a fi nevoie de amortizare e nevoie să se îndeplinească cumulativ trei condiții.

  1. Să fie deținut și utilizat de acel PFA in scopul funcționării sau administrării sau producției. Sa ai documente de achiziție pe numele alelei PFA sau II.
  2. Să aibă valoare fiscala mai mare decât limita stabilita prin hotărâre a Guvernului, la data intrării în patrimoniul contribuabilului: 2500 de lei fără TVA din câte știu la această dată.
  3. Să aibă o durată de utilizare normală mai mare de un an.

Adică, dacă achiziționați o mașinărie, dispozitiv, dotări, spații și orice altceva vreți să folosiți pentru funcționarea sau administrarea acelei PFA, este folosibil mai bine de 12 luni și acel bun e mai scump de 2500 ron, trebuie amortizat. Asta înseamnă că se înregistrează în RJIP, dar la calcului impozitului nu se deduce decât în anumite limite.

Dacă acele bunuri costă mai puțin de 2500, (sau cât e norma la momentul în care citiți articolul) atunci se deduc integral și sunt considerate obiecte de inventar.

Atenție, dacă PFA-ul e plătitor de TVA se calculează suma fără TVA de pe factura de achiziție, dacă e neplătitor de TVA se calculează totalul. Exemplu: o PFA plătitoare de TVA nu are obligația amortizării unui calculator de 2800 de lei pentru că valoarea sa fără TVA este de 2128 ron. În aceeași situație o PFA neplătitoare de TVA are obligația amortizării, pentru că totalul cheltuit, depășește norma actuală de 2500 ron.

Calculul amortizării deductibile se face cu ajutorul fisei de operațiuni diverse, unde se înregistrează lunar valoarea amortizării. Pentru stabilirea acestei  amortizării se folosește, de regula, metoda liniara. Astfel costul de achiziție a mijlocului fix se împarte la numărul de luni de funcționare. Amortizare se introduce pe cheltuieli din luna următoare lunii in care mijlocul fix a fost achiziționat.

Lista cu perioadele pe care se poate amortiza un produs o găsiti aici.

Recomand folosirea de programe contabile dedicate sau apelarea la serviciile unui contabil pentru că astfel de operațiuni necesită măcar o „cultură generală contabilă” și pot pune probleme oamenilor simpli care nu s-au ocupat pana acum de contabiliate deloc.

    1. Emese Török 10/01/2016
      • Teofil Gavril 10/01/2016

    Opinia ta