Mulţi mă întreabă cum depunem declaraţiile, pe ce sume, cum calculăm şi am decis să scriu aici variantele care există deocamdată.
Cazul 1. PFA, II, IF impozitată în baza normei de venit.
Declaraţiile se depun pentru suma de pe decizia de impunere de la finante. Daca optaţi pentru declaraţii şi plată lunară împărţiţi sum ala 12 si va da venitul din care trebuie să plătiţi la somaj şi pensii.
Cazul 2. PFA, II, IF impozitată în sistem real.
Varianta 1. Depuneţi declaraţii in sistem real în fiecare lună. Aventeje: nu plătiţi în plus. Dezavantaje: În fiecare lună stai la coadă pentru depunerea declaraţiilor.
Varianta 2. Depuneţi declaraţiile în baza estimării făcute la finanţe. Adică suma estimată o împărţiţi la 12 si plătiţi în fiecare lună iar la sfârsitul anului sunt două posibilităţi:
Prima să ai venituri mai mari decât estimările şi atunci finanţele iţi vor face o impunere pe ele şi vei plăti iompozit. Tot la acea suma pe luna in care primesti impunerea depui declaratiile aferente si la somaj si pensii.
A doua sa ai venituri sub estimări şi atunci ieşi pierdere de plăţile făcute deja la pensii şi şomaj. Cu finanţele te descurci pentru că te reglezi în anul următor dar la pensii si somaj nu ai varianta asta.
La sănătate oricum şituaţia e alta pentru că aici nu sunt noutăţi. Sanătatea a fost obligatorie şi până acum. Dacă cumva nu ai plătit să te aştepţi la penalităţi grase.
????????????????
Cu SANATATEA sunt la zi decand am deschis PFA-ul din 2003 dar cu celelalte nu stiu ce sa fac ?
Am si eu o intrebare !
Am PFA din anul 2003 dar eu sunt si angajat cu carte de munca in alta parte !
Eu trebuie sa platesc la somaj , pensie , etc sau NU atat timp cat sunt angajat ?
Multumesc anticipat !
Nu platiti daca sunteti angajat excepție fac lunile iulie, august si pana la 15 septembrie 2010 parca cand a fost obligatoriu indiferent daca erai sau nu asigurat. Sanatatea ramane obligatorie indiferent daca sunteti angajat.