Pentru că am primit câteva zeci de mesaje care întreabă dacă conform noii legi intrate in vigoare de la 1 ian 2011 PFA-urile, II-urile si IF-urile platesc contributii la Casa de Pensii voi face iarăşi câteva precizări.
- Dacă ai PFA, II sau IF şi eşti angajat (cu norma întreagă sau partială) nu ai obligaţia plăţii acestor contribuţii.
- Dacă ai PFA, II, sau IF nu eşti angajat şi realizezi venituri pe tot anul sub suma de 8088 ron (de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat adică adică 4 x 2022 ron) nu ai obligaţia plăţii către Casa de Pensii
- Dacă ai PFA, II, sau IF nu eşti angajat şi realizezi venituri pe tot anul peste suma de 8088 ron (4 x 2022 ron) ai obligaţia plăţii către Casa de Pensii
LEGEA SPUNE
Art. 6. – (1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari;
b) funcţionarii publici;
c) cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
d) persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi din contracte/convenţii încheiate potrivit Codului civil. (literă introdusă prin art. XVIII pct. 2 din O.U.G. nr. 117/2010, publicată la 30 decembrie 2010)
********************************************
si în mod exclusiv (excepţie art. 11 (4) Se exceptează de la obligativitatea depunerii declaraţiei de asigurare persoanele prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. IV, dacă beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege sau dacă se regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I, II, III şi V.
IV. persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi care se află în una dintre situaţiile următoare:
a) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai întreprinderii individuale şi întreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice;
d) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
e) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale;
***********************
problema este ca persoanele care realizeaza exclusiv venituri ca PFA vor sa se asigure pentru a primi pensia, respectiv să contribuie lunar. Ori dacă veniturile anuale sunt sub 2022*4=8088 (declaratia estimativa initial şi apoi daca efectiv realizează) nu trebuie să contribuie. Dacă vor sa aiba pensie atunci legea zice:
************************
(2) Se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile prezentei legi, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public,***** precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat.
Deci se face asigurare benevolă care nu are legătură cu PFA şi nu se pot considera cheltuieli deductibile la PFA, repet daca veniturile sunt sub 8088/an
buna ziua!
sunt pensionat gr III, cu drept de munca 4 ore. (sau…)
sotia mea are o II unde lucrez eu ca operator.
pensia mea este de 545 lei /luna.
trebuie sa fiu angajat, sa platesc ceva la stat, sau cf. Legii 4/2014 ptr. completarea OUG 44/2008 :
1. La articolul 2, dupa litera i) se introduce o noua litera, lit.i^1), cu urmatorul cuprins:
„i^1) sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate – sotia/sotul titularului intreprinderii individuale / persoanei fizice autorizate care, fara a fi inregistrata/ inregistrat in registrul comertului si autorizat/ autorizata sa functioneze ea insasi/ el insusi ca titular al II/PFA sau fara a fi salariat/ salariata, participa in mod obisnuit la activitatea II/PFA, indeplinind fie aceleasi sarcini, fie sarcini complementare, in conditiile legii;”
Ce pot intelege de aici?
am dreptul sa lucrez in IIul nevestei mele sau nu?
Va multumesc!!
Buna ziua. In mai 2011 am deschis o Intreprindere Individuala. Pana in noiembrie 2011 nu am avut venituri, in noiembrie 2011 am avut venituri brute mai mari de 9000 lei. Din decembrie 2011 m-am angajat la o firma, cu contract de munca 2 ore. Cei de la casa de pensii mi-au spus ca pentru perioada mai 2011-noiembrie 2011 trebuie sa platesc cei 222 lei pe luna. au dreptate? in aceea perioada nu am avut contract de munca in alta parte, decat din decembrie 2011. Multumesc
Da au dreptate conform legii.
Pai dacă ai făcut contract cu ei trebuie să plătești. Luna intreagă că așa ți-o pun și la vechime. Tu nu avea obligația asta dar ai facut un contract cu ei perfect legal deci trebuie sa il respecți.
buna seara.am o intrebare la dumneavoastra.mi-am facut un contract de asigurare pentru pensie la sfarsitul lui ianuarie cam pe 28.in februarie am fost sa platesc contributia si mi s-a spus ca trebuie sa platesc si pentru toata luna ianuarie.este corect?ce trebuie sa fac?am un ii si nu realizez venit mai mare de 8000
Am fost la casa de pensii.
Pe cnp nu am datorii si doamna de acolo,mi-a spus de 2 ori sa stau linistit ca e in regula(am aratat inclusiv decizia de impunere).Pur si simplu a zis ca e totul ok…oare asa sa fie?
Merci mult,
Super. Inseamna ca perioada in care ai avut PFA si nu ai avut CIM a fost mai mica decat limitele lor.
Bun,atunci pot sta linistit,sa nu ii/va mai stresez?
o ziua cat mai faina,
o sa trec pe la ei.
Merci mult inca o data!!
multumesc frumos pentru raspuns.
Eu am infiintat pfa in februarie si am inchis in decembrie.am taiat facturi doar in februarie,martie,aprilie si apoi am fost angajat cu CIM.Trebuie sa platesc doar pentru 3 luni?(ma gasesc in sistem ca am avut cim sau trebuie sa le duc actele justificative?)
Amenda mi se poate aplica,daca eu doar acum am primit scrisoarea?
merci mult,
Bogdan.
Daca ai inchis-o legal cu tot ce trebuie platesti doar pe perioada activa. Daca doar nu ai mai facut nimic activitati fara sa depui hartiile de suspendare atunci ai de plata pentru perioada in care nu ai CIM. Mergi si vorbește cu ei si vei vedea cu cât figurezi de plata si pe ce perioada. Penalitati si dobânzi plătești chiar daca ai fost informat abia azi. Neștiinta nu te scutește de pedeapsă 🙁
Buna.
Am o intrebare la dumneavoastra si sper ca ma puteti ajuta.
Mi-am facut in 2011 pfa,pentru ca doar asa se putea face plata catre mine.Am primit de la pensii o scrisoare cum ca trebuie sa platesc 222 ron/luna;PFA e inchis din dec2011.
Trebuie sa le platesc 12*222 sau daca am inchis PFA nu mai e nevoie?
Multumesc frumos
Trebuie sa platesti daca in timpul acesta nu ai avut un contract de muncă. Chiar daca ai inchis trebuie sa platesti pe lunile active plus penalități și dobânzi.
Se referă la diferențadintre încasări și plăți.
Dacă ai PFA, II, sau IF nu eşti angajat şi realizezi venituri pe tot anul sub suma de 8088 ron (de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat adică adică 4 x 2022 ron) nu ai obligaţia plăţii către Casa de Pensii….se refera la venitul net sau la venitul brut?
Buna ziua, am o AF, in care o am asociat pe mama care este pensionara cu o pensie sub 740 lei, este obligata sa plateasca asigurari de samatate pe veniturile din firma? Multumesc
Legea spune că nu, conform prevederilor articolului 257 alineatul (222), din Legea nr. 95/2006 privind Reforma în domeniul sănătăţii cu modificările şi completările ulterioare, pensionarii ale căror venituri din pensii nu depăşesc 740 de lei pe lună nu datorează contribuţia lunară pentru asigurările sociale de sănătate.
Nu spun asa ceva domnul Ion. Datoriile sunt datorii si vor trebui platite. Nu stiu de unde ati dedus asta. Probabil veti putea incepe procedurile de inchidere dar de platit nu scapati sigur 🙁 .
Domnule Teofil, spune-ti ca se poate inchide un PFA chiar daca nu au fost incheiate aceste contracte cu casa de pensii si la sanatate?,deci nu s-a platit nimic,nu se cere ceva dovezi ca s-a facut plata catre acestia? Mentionez ca plata impozitul este la zi. Ar fi o portita de scapare astfel? Multumesc.
Domnule Stefan nu stiu un raspuns in aceasta situatie dar nu cred ca puteti merge in baza normei de venit. Stiam (dar nu gasesc acum) ca la angajare treci in real la fel ca si in cazul in care deveniti platitor de TVA.
Nu domnule Vasile
sunt pensionar la limita de varsta si la PFA trebuie sa platesc contributia la fond de pensii?
Daca sunteti amabil o intrebare?
Am pfa si doi angajati pe pfa cu 4 ore.Codul caen pentru pfa-ul meu este 0119 vreau pe impozit fix(acuma am facut pfa-ul)dar la finante nu apare codul respectiv si au spus ca trebuie sa fiu pe impozit real cei de la registrul comertului au spus ca este neimpozitabil ce trebuie sa fac ?
Daca nu ati avut un alt loc de munca in paralel cu PFA-ul trebuie sa platiti si din urma.
Mergeti sa discutati. Intrebati care e datoria fara penalitati si dobanzi si platiti datoria intai si in acest fel nu vor creste datoriile si mai tare urmand ca restul sa platiti cand aveti bani.
Depinde cum va intelegeti cu ei. Numai cu ei puteti stabili un parcurs.
Daca am un PFA deschis de 2 ani si nu am un contract cu casa de Pensii trebuie sa platesc din urma?La mine s-a produs o incurcatura si acum mi-a venit sa platesc 4000 Lei(suma reprezentand contributia din anul 2010 pana in prezent+dobanzi+penalizari) .Ce trebuie sa fac in aceasta situatie?
MULTUMESC !
4.Dacă ai PFA, II, sau IF si eşti angajat şi realizezi venituri pe tot anul peste suma de 8088 ron (4 x 2022 ron) ai obligaţia plăţii către Casa de Pensii ????
Nu
Am PFA de taxi din 2003 dar din 1999 am lucrat separat si cu carte de munca pana pe 2noiembrie 2011 la un angajator si de pe 3 noiembrie 2001 si in prezent la altul ca sofer ! Eu trebuie sa platesc ceva la Casa de Pensii sau la Somaj !??? Mie mi s-a spus ca nu de unele persoane dar vreau sa fiu sigur ? Mentioenez ca la Sanatate sunt la zi adica am platit in fiecare an ! MULTUMESC !
Nu ai obligatia asta.
E aceeasi lege. 5.5%
In anul 2012, cum sta situatia cu Casa de Pensii? E aceiasi lege sau s-a modificat, iar? Multumesc de raspuns.
Buna ziua am un I.F. din iulie 2010 in domeniu turism am avut venit de 2500 ron. Am primit de la casa de pensii instiintare precum ca nu am depus declaratia de asigurat pe 2010. ,
1 cum se calculeaza dupa legea din 19/2000 sau 263/2010?
2. se plateste procent din incasari sau ma obliga sa platesc 220 pe luna din luna 7 cand am deschis pana in luna 12 ?
multumesc
am sunat la casa de pensii suceava si mi sa zis ca nu trebuie sa depasim suma de 8088 pe membru.Si aceasta se calculeaza dupa deciziile anticipate pe 2011
Multumim Daniela pentru informatie, va ajuta pe multi.
Buna ziua detin un IF impreuna cu cumnatul meu am obtinut venituri in valoare de 8200 ron eu sunt asigurata deoarece sunt angajata dar el nu este asigurat . Intrebarea mea este daca suma de 8200 ron se imparte la cei 2 asociati si se plateste pt fiecare persoana sau daca am depasit impreuna pe IF suma de 8088 ron trebuie sa plateasca asigararea pentru el .Multumesc sper ca mi-ati inteles intrebarea.
Trebuie sa intrebati la finante pentru siguranta. Din cate stiu taxarea e nominala deci venitul e impartit la 2 in cazul dvs. Pentru mai multa siguranta intrebari la finante si la pensii.
Buna ziua,
Sunt PFA din martie 2007 cu activitate in cresterea bovinelor pentru lapte. Saptamana trecuta a trebuit sa ma prezint la Casa de Pensii pt plata contributiilor. In urma calculului facut de cei de la pensii trebuie sa platesc din 11 000 lei reprezentant contributia cu dobandile si penalitatile aferente inca din 2007. Nu cred ca este corect. Mentionez ca nu am fost si nu sunt angajat cu contract de munca. Veniturile, cu exceptia anului 2007, depasesc cei 8088 lei, dar tot nu pot sa cred ca trebuie sa platesc retroactiv aceasta suma, in baza unei legi care a intrat in aplicare din ian 2011.
Va rog sa imi dati cateva sugestii sau daca stiti ca exista ceva portite de diminuare a sumei, sau o recalculare, sau stiu eu ce alta solutii, sa imi spuneti.
Multumesc antcipat.
Îmi pare rău să aud asta. Din păcate va trebui sa te ințelegi cu ei pt o reeșalonare. Calculul il fac dupa legea 19 din 2000 nu după legea din ian 2011. Dacă erai angajată cu carte de muncă la vre-o firmă erai scutută de plata obligatorie la pensii. Singurii cu care poți discuta sunt tot ei. Cere o audiență la seful casei de pensii, expune problema ta și în acest fel veți încheie un acord de reeșalonare.
Succes!
Buna ziua am un I.F. in domeniul turismului, servicii de cazare impreuna cu, cumnatul meu procent 50 % eu sunt titular si sunt si angajat cu carte de munca dar cumnatul meu nu este angajat, intrebarea mea este daca pentru el trebuie sa platesc contributiile la pensii si somaj pentru 50% din valoarea incasarii. Va multumesc
Contribuțiile sunt nominale nu pe II sau IF. Deci daca cumnatul dvs realizeză venit de pe acel IF trebuie să depună declarațiile cu pricina. Deci repet el cu IF-ul. Dacă însă are un contract de muncă activ în altă parte nu mai are această obligație.
Buna ..as avea si eu o intrebare.Sotul meu si-a deschis pfa in luna mai cu un venit estimat de 2500 pe an , urmand ca anul viitor sa duca la finante declaratia 200 in caz de emitere a unor facturi.E obligat sa plateasca contributia la pensii retroactiv adica din ianuarie 2011?Va multumesc fff frumos anticipat.
Teoretic nu trebuie sa depuna. Nu are venit de peste 8800 lei. Dar e bine sa intrebati la casa de pensii ca fiecare judet are modul sau de a intelege.
Multumesc frumos!
Si cand la sfarsitul anului venitul real se va dovedi ca fiind mai mic decat 8088lei, suma imi va fi restituita?
In lege nu gasim aceasta varianta. Nu stiu ce se intampla daca realizatul e mei mic decat estimatul. Oricum e o mare tampenie tot sistemul dar ne conformam ca nu avem ce sa facem.
Da, platesti in baza impunerii facute de finante. Daca impunerea pt plata impozitului arata venituri estimate de peste 8088 lei atunci sunt justificati sa te taxeze.
Felicitari pentru blog! E bine structurat si actualizat.
„2. Dacă ai PFA, II, sau IF nu eşti angajat şi realizezi venituri pe tot anul sub suma de 8088 ron (de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat adică adică 4 x 2022 ron) nu ai obligaţia plăţii către Casa de Pensii”
Intrebare: Fiind in primul an de functionare ca PFA esti obligat sa platesti lunar cei 222lei pana la sfarsitul anului cand poti demonstra ca nu ai venituri mai mari de 8088 lei sau practic nevand venituri nu platesti urmand sa demonstrezi motivul neplatii la sfarsitul anului?
Multumesc!
Apropo, super pozele, alea in ploaie sunt exceptionale, imi plac f mult la fel si cele in iarba. Felicitari.
daca prin CAS va referiti la Sanatate va plati de la infiintare pana in prezent + penalitati + dobanzi. Un telefon la Casa de sanatate, cereti departamentul evidenta asigurati si pe baza CNP-ului va spune exact cat e de plata.
buna ziua
am si eu o problema.in 2010 martie am deschis un pfa si anul trecut in iulie 2011 l-am inchis eu in tot acest timp nu am incheiat contracte de asigurare cu casa de pensii si casa de sanatate.daca nu le inchei acum o sa platesc ceva pe viitor vreo amenda sau ceva?va rog mult sa imi raspundeti
Daca se incadreaza conform legii la obligatia platii catre pensii (asta inseamna ca nu are contract de munca in alta parte si depasestre pragul de 8088 lei incasari pe an) va plati de la 1 IAN 2011 si e posibil sa fie obligatoriu si lunile: iulie, august si pana la 12 septembrie anu trecut cand a foat in vigoare o ordonanta.
Daca nu are obligatia platii (are contract de munca la o alta firma sau nu depaseste 8088 lei pe an incasari) si totusi vrea sa cotizeze la pensii nu va avea obligatia platii din urma ci de la momentul incheerii contractului.
Va multumesc foarte mult pentru promptitudinea raspunsului dvs. Imi puteti spune, va rog (cu scuzele de rigoare pentru ca nu este topicul potrivit), care este situatia cu CAS-ul? Daca se va incheia acum contractul, cat va trebui sa plateasca din urma? Va multumesc!
Pentru o intreprindere individuala infiintata in 2009 la care titularul nu a facut contract cu Casa de Pensii, daca merge acum sa faca contract, va trebui sa plateasca contributia de Pensie din urma? Si daca da, de cand, de la infiintarea firmei sau de la 1 ian. 2011, de cand e legea?
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati intr-o problema pe care nu stiu cum sa o rezolv.
Am un IF cu activitate taxi. Am pus pe masina o instalatie GPL pentru care am primit urmatoarea factura:
1.Sistem GPL 1 buc 1774,19 (Val) 425,81(TVA) 2200 (total)
2.Emulator 1 buc 80,65 19,35 100
3.Vaporizator 1 buc 137,1 32,9 170
– Aceste elemente din factura le trec in REGISTRUL DE INVENTAR cu valorile respective si apoi le trec pe cheltuieli?
– Daca sistemul GPL (prima pozitie)are val.mai mare de 1800 lei devine mijloc fix si se amortizeaza? Daca da, de unde iau durata de utilizare?
Va rog frumos sa ma ajutati daca puteti.
Multumesc anticipat! Emilia Alexandrescu
Sincer nu ma pricep la problema dvs deci nu pot sa va ajut. Imi pare rau.
Din pacate „Venituri” in sensul acestei legi inseamna incasari. Nu diferenta dintre incasari si plati.
Va rog frumos sa-mi spuneti daca suma de 8088, la care trebuie sa ma raportez pentru A PLATI (sau NU) contributia la pensie, se refera la venitul brut realizat pe parcursul unui an sau la venitul net realizat (Vbrut-CH = Vnet).
Multumesc anticipat.
Legea spune:
(4) Se exceptează de la obligativitatea depunerii declarației
de asigurare persoanele prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. IV, dacă
beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de
prezenta lege sau dacă se regăsesc în situațiile prevăzute la
art. 6 alin. (1) pct. I, II, III și V.
Concluziile le trageti singuri.
Buna ziua,
Si eu ma aflu oarecum in aceeasi situatie ca Alina, exceptie facand faptul ca sunt doar PFA. Eu am fost de 2 ori la pensii si 2 ori mi-au spus ca am de plata 666 lei pentru primele 3 luni ale anului. Sunt PFA pe traduceri si interpretariat. Anul trecut am avut un venit de 13 lei si pentru anul acesta la fel am declarat, dar ma obliga sa platesc 222 lei/ lunar. Doamnele de acolo nu stiu nimic altceva decat sa-mi zica ca trebuie sa platesc. Pentru ca „asa e”. Cum as putea oare afla daca trebuie sau nu, cu adevarat, sa platesc aceasta suma sau doar sa dau in functie de venit sau cat vreau eu?
Multumesc pentru sfat!
Legea este aici http://codfiscal.money.ro/act-pdf/LEGEA-263-2010-Sistemul-unitar-de-pensii-publice.pdf eu va spun in calitate de amator ce cred. Conform acestei legi daca ai sub 4xsalariul mediu nu ai obligatia, daca ai carte de munca iar nu ai aceasta obligatie. Nu stiu daca traducatorii sunt categorii speciale. Va sfatuiesc sa cititi legea si sa trageti dvs concluziile. Daca cititi articolul meu gasiti specificatiile unde apare in lege exceptia.
Buna ziua,
Am citit articolul de pe aceasta pagina cu atentie si teoretic, aplicata la cazul meu, nu ar trebui sa platesc. Am un PFA pe traduceri, iar pe 2010 nu am avut profit. Pe langa acest PFA, anu trecut am si lucrat cu carte de munca. saptamana trecuta am fost impreuna cu o prietena la casa de pensii (ea este la fel, PFA si la fel, anul trecut nu a avut profit. totusi,cei de acolo i-au spus spus ca trebuie sa platesaca si prin urmare a platit 666 ron (pt.ianuarie, februarie, martie). eu sunt in aceeasi situatie, dar inca nu am platit. Prin urmare, nu se tine cont de acel prag de 8088 ron sub care nu platesti. toata lumea plateste.
Legea spune:
Nu stiu ce spun cei de la pensii dar legea spune ca daca ai carte de munca nu platesti. Sau daca realizezi venituri sun 4x salariul mediu. Eu am intrebat telefonic pt mine si au spus ca nu am de platit pt ca sunt si salariat. Daca insa merg la ei imi pot face asigurare de pensii ca este perfect legal atata timp cat au acceptul meu.
buna ziua in cursul anului 2010 am avut incasari de 4995 ron as vrea sa stiu daca trebuie sa platesc la pensii sanatate si somaj multumesc
Sanatatea e obligatorie. Restul deocamdata nu la veniturile dvs. Cititi articolul – e destul de clar cred.
Salut Laurentiu.
Sincer nu stiu teoretic ai de platit doar sanatate si impozit dar nu stiu daca expertii contabili sunt in aceeasi categorie ca pfa sai ii. Eu fac aici un jurnal la ce sa intampla cu mine nu sunt expert contabil sau alta meserie. Te-asi ajuta cu placere dar nu stiu.
cazul meu – angajat nroma intreaga, dar si posesor de Cabinet Expert Contabil – mai trebuie sa platesc ceva la CAS, CASS sau in alte parti? imi poti anexa si articolele din actele normative care precizeaza asta. Thanks.
Daca nu esti angajat si ai doar PFA intri ca platitor. Minimul de plata este conform calcului 222 ron/luna.
Salariul mediu brut=2022 lei
Venitul lunar asigurat:
– minim 35% din sal mediu brut (2022×35%=708)
– maxim 5 sal medii brute (2022×5=10110)
Total
708×31,3%=222 lei/luna.
Deci daca eu am 10000 de lei incasari, 5000 de lei cheltuieli deductibile, profit 5000 de lei / an. cat ar trebuii sa platesc?
Aşa este din pacate. Nu iau in calcul ca eu ca producator imi calculez un venit de max 25% din valoarea facturii emise.
Chestia e ca nu la VENITUL NET se face referire ci la cel BRUT. Adica daca intr/un an emiti facturi de 8088 de lei degeaba ai plati de 7000 de lei iar VENITUL NET este de 1088 de lei ca nu-i intereseaza. Eu de ex. am venit brut de vreo 9000 de lei si plati de vreo 10000 deci pierdere fiscala de 1000 de lei dar trebuie sa platesc 222 lei pe an ca asa vor ei.
Daca ai contract de munca pe 1 ora e perfect legal. Scapi de plata la pensii. Este portita de scapare aici.
Bun. Merci pentru raspuns. Acum sa vedem ce facem cu celelalte 2 mari taxe 🙂
Daca incheiem un contract de munca pe 1 ora / zi cu un SRL (deci suntem salariati) suntem de asemenea scutiti de la plata contributiei la casa de pensii pentru PFA? sau exista un plafon minim pentru asa ceva? Intreb asta pentru ca ma mira faptul ca ar mai exista vreo „usita” de scapare in ceea ce priveste aceasta taxa…
E mult e adevarat dar te obliga. Daca nu o platesti ajungi la executare silita. Poprire pe salariu, pana la vanzarea bunurilor din casa. Daca nu vrei sa platesti te desfiintezi ca PFA si scapi. Din pacate asta e realitatea. Nu sunt ajutati cei ce vor sa faca o afacere ba din contrasunt abuzati der cui sa te plangi.
nu stiu cine a calculat 222 lei dar ii prea mult cred ca la suma asta n-o sa mai plateasca multi si o sa le inntre mai putini bani pana acuma. eu unu nu am cum sa platesc atata. ce o fi o fi ma lipsesc de pensia lor..
E delicata situatia dar cred ca ai dreptate. Nu te vor ierta. Ma voi mai interesa. In cazuri limita ca asta ar fi buna o declarare si plata lunara cred.
Deci daca declar acum in declaratia 220 ca o sa am in 2011 8000 lei castig nu trebuie sa platesc asigurare la pensie. Dar daca cumva fac mai mult (cand predeau decl 200 anul viitor) atunci trebuie sa platesc retroactiv 12×222 lei???