Salut. Vă redau un articol interesant celor care aveti PFA si obiectul de activitate e programarea. E preluat din HotNews.

Proiectul de modificare a Codului Fiscal ii va afecta pe cei care practica profesiile liberale, segmentul programatorilor fiind printre cel care se va resimti puternic, spun reprezentantii industriei IT. Intrucat o buna parte dintre acestia lucreaza prin intermediul PFA, iar proiectul de Ordonanta elimina avantajele pe care acestea le au, HotNews.ro a incercat sa determine care va fi impactul aplicarii actualului proiect. Secretarul de stat de la MFP Dan Lazar a declarat pentru HotNews.ro ca demersul Finantelor nu aduce nimic nou. „Noi nu introducem niciun CAS la  nimeni. Practic, am adunat diferitele legi care operau deja, in aceasta Ordonanta care va fi promulgata in curand”, a precizat Dan Lazar.

“Schimbarile prevazute in proiectul Finantelor ii vor afecta pe toti cei care practica profesii liberale prin intermediul PFA, nu numai pe programatori. Avantajele pe care le aveau aceste PFA se cam incheie, chiar daca legea permite unele “portite”. De pilda, daca detinatorul de PFA are si un contract de munca el nu va plati CAS dupa intrarea in vigoare a noii Ordonante”, a declarat pentru HotNews.ro consultantul fiscal Gabriel Sincu.

  • Potrivit proiectului, PFA va plăti contribuția la CAS (31,3%), după caz, fie la norma de venit, fie la câștigul net (venituri – cheltuieli). Scutirea de impozit ramane, doar ca apare in plus plata contributiei la CAS.

„Un asemenea act cred ca va avea un efect benefic in lumea IT – cu exceptia socului initial – deoarece va pune ordine in sistemul de salarizare si va egaliza sansele de competitivitate intre diversii jucatori. La Endava Romania avem in jur de 300 de programatori, toti cu contract de munca. Nu avem colaboratori pe PFA deoarece cu peste un an in urma – la prima aparitie a acestor reglementari, am decis ca toti angajatii sa lucreze doar cu contract de munca. In concluzie, pentru noi impactul va fi pozitiv”, a explicat pentru HotNews.ro Marian Popa, director Endava pentru Europa de Est.

„Evident ca ne va afecta. Costurile suplimentare ale programatorilor se vor regasi in facturile care cuprind pretul serviciilor. Eu ca proprietar de firma va trebui sa scot de undeva costul suplimentar al facturilor pe care angajatii mei cu PFA mi le trimit lunar. De unde pot sa „scot” acesti bani? Din includerea lor in serviciile pe care le ofer la randul meu”, a declarat pentru HotNews.ro proprietarul unei mici companii de soft.

  • Nu se stie cu precizie cati programatori sunt in acest moment in Romania si mai ales, cati dintre ei lucreaza prin intermediul PFA. Cifrele variaza intre 100.000 si 200.000 de programatori, in functie de definitia pe care o dau programatorilor cei care ii numara. Unii spun ca daca ii luam pe toti cei care au absolvit o facultate de profil chiar daca nu lucreaza, in vreme ce alti jucatori numara locurile de munca ocupate indiferent daca cel care lucreaza are studii superioare de specialitate sau nu.

Pana acum, Romania  avea un avantaj prin scutirea de la plata unor impozite a programatorilor, dar atractivitatea ar putea disparea odata cu aplicarea noii Ordonante.

“Ordonanta va duce la o mai buna disciplina financiara, in prezent firmele mici tinand o contabilitate simpla, doar firmele mari lucrand cu directori financiari si cu strategii riguros planificate. Prin aplicarea acestei Ordonante e posibil sa asistam la o crestere a tarifelor cu 10-15%, dar un impact foarte precis e greu de stabilit”, a spus si Florian Ivan-Totalsoft.

Sursa: HotNews