Potrivit reglementarilor, persoanele fizice autorizate care desfasoara activitati independente trebuie sa depuna declaratia 200 privind veniturile realizate in Romania pana la data de 25 mai a anului urmator celui in care a fost realizat venitul. Pana acum, formularul trebuia depus pana la 15 mai. Modificarea a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2012.

Important! Contribuabilii care detin un certificat digital isi pot depune de acum si online declaratia de venit (formular 200), dupa ce ANAF a modificat atat softul de raportare, cat si modalitatea de depunere pentru acest formular. Noua modalitate de depunere se aplica si pentru declaratia de venit aferenta anului 2011.
Declaratia 200, utilizata si de persoanele fizice autorizate care desfasoara activitati independente pentru a-si declara veniturile obtinute in anul anterior, se poate depune prin internet pe portalul e-guvernare.ro, folosind un certificat digital calificat, potrivit unui anunt publicat joi de ANAF. Pana acum, acest formular putea fi depus doar la ghiseele organelor fiscale sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata.
De asemenea, ANAF a modificat si modalitatea de raportare a declaratiei de venit, astfel incat formularul 200 se vor genera prin doua noi programe de asistenta (Soft A si Soft J), care vor putea fi descarcate de pe portalul ANAF, sectiunea Declaratii electronice – Descarcare declaratii.

Noua modalitate de raportare a declaratiei de venit este PDF cu fisier XML atasat.