Cei sub plafon nu depun D600 și nu plătesc CAS dacă nu îl depășesc

În sfârșit un răspuns clar la această întrebare din partea ANAF în sesiunea de pe 28 ianuarie de pe pagina lor de Facebook.

Întrebarea a fost despre cei care anul 2015 nu au depășit plafonul de 35% din salariul mediu/luna dacă depun D600 și dacă plătesc anticipat sau la regularizare.

Răspunsul lor, pe care îl redau mai jos în captura de ecran este că, cei ce anul 2015 nu au avut venit lunar mai mare decât 35% din salariul mediu pe economie nu depun D600 și în consecință nu fac plăți anticipate. Dacă la finalul lui 2016 ei tot nu trec de plafonul de 35% din salariul mediu nu plătesc nici la regularizarea din 2017.

anaf cas

16 thoughts on “Cei sub plafon nu depun D600 și nu plătesc CAS dacă nu îl depășesc

 1. Bună seara, ştiu că ceea ce doresc să vă întreb nu face parte din această categorie, dar nu am ştiut la ce categorie să încadrez speţa, îmi cer scuze pentru asta. Întrebarea mea ar fi: Un PFA (obiect de activitate: cercetare ştiinţifică şi meditaţii) este obligat să încheie contract de furnizare (prestare) servicii pentru a putea încasa banii, iar acest lucru se poate face numai cu chitanţă sau este obligatorie şi emiterea de factură.
  Mulţumesc anticipat pentru răspuns.

  1. Buna Marius. Un PFA poate încasa bani dacă taie chitanță sau dacă emite bon fiscal. Dacă e chitanță e neapărată și factura. Necesitatea unui contract nu cred că există din punctul fiscului de vedere.

 2. Buna seara… asi dori sa deschid o firma pfa sau srl, nu stiu ce mii s ar pitrivi… muncesc in constructii si am calificare de lucrator in lemn si tot odata dulgher… mentionez ca locuiesc la tara, la casa.. cu stima!

  1. Salut Ionuţ. Păi după noua formă propusă pentru SRL-uri e cam tot aia. Dacă se adoptă noile măsuri pentru SRL-uri nu mai e aşa avantajos să deschizi SRL. Depinde de tine. La un SRL ai păspundere limitată dar îţi trebuie oblogatoriu un contabil. La PFA răspunyi cu tot ce ai (cu casa chiar) dacă faci evayiune sau ai nereguli. Sunt aiurea ambele. Nu ştiu ce sa iti recomand. Eu as alege totuşi PFA la norma de venit in situaţia ta.

   Succes

 3. Bună ziua,
  Pot să-mi deschid un PFI daca urmează sa intru în concediu de creștere copil? Exista riscul de a mi se suspenda activitate dacă înregistrez venituri?
  Mulțumesc anticipat!

 4. Buna, intentionez sa deschid un II agricol am o plantatie de nuci care va rodii abia peste 10 ani, pana atunci bani vor intra doar din subventii circa 4000E pe an iar cheltuieli ar fi cu intretinerea solului si culturii circa 2000 lei pe an incluzand arenda totala de 100 lei pe an . Impozitul pe teren e 0 timp de 10 ani. Sunt angajat in alta firma, ce as avea de plata in decursul unui an dar daca as primi 15000E fonduri nerambursabile de care as cumpara un utilaj agricol? Care ar fi cea mai buna forma de organizare pentru situatia mea? Va multumesc

 5. Mai mentionez ca o d-na contabila mi-a spus sa nu depun D600, iar daca o depun, platile nu vor ajunge unde trebuie; si totusi, daca vreau continuitate in plata CAS, sa merg sa inchei un nou contract la Casa de Pensii (am contract cu ei, dar tinand cont de modificarile de anul acesta, ar trebui incheiat un alt contract pt 2016) si sa-mi spuna cei de acolo cat si unde sa platesc. Astfel stand lucrurile, nu sunt inca lamurita cum trebuie sa fac…

  1. Nu aveti obligatia depunerii D600 nici a plătilor anticipate. Dca vrei sa va asigurati totuși, o faceți incheind un contract cu Casa de Pensii. Depunerea D600 daca nu ati atins plafonul legal, respectiv plata CAS nu e in regula. ANAF spunea ca in astfel de cazuri, trebuie sa incheiati contract cu casa.

 6. Buna! Sunt PFA si pe anul 2015 am pierdere fiscala, deci ma gasesc sub plafon; totusi, la Finante mi-au spus ca daca vreau sa am continuitate la plata CAS, trebuie sa depun D600. Nu sunt angajata in alta parte. In alta zi, la alt ghiseu la Finante, mi s-a spus ca nu trebuie sa depun, dar nu vreau sa am intrerupere in plata pentru pensii. Prin urmare, am depus D600. Daca vreau, am inteles ca pot depune o cerere prin care sa mi se retraga/anuleze D600, pe motiv ca pe 2015 am pierdere. Am procedat corect sau nu depunand declaratia? Multumesc!

Opinia ta