Cu o contribuție individuală la pensii majorata la 10,5% pentru profesiile independente, sumele pe care le vor plăti acestea, pot atinge un cuantum semnificativ. Sunt dezavantajati cei care castiga mai putin, iar beneficiile cad in partea celor cu venituri mult mai mari. In plus, PFA-urile care au si contracte incheiate cu societatile, ca salariati, pot ajunge sa plateasca de trei ori contributii, asa cum a explicat in cadrul unui interviu acordat pentru Contabilul.ro, consultantul fiscal Adrian Benta:
„Daca aceeasi microintreprindere este detinuta de persona fizica rezidenta Adrian Benta, atunci impozitarea cuprinde: 3% impozit pe venit microintreprindere; 5% impozit pe divdende; 5,5% contributia la sanatate, in total 13,5%. Contributia la sanatate se achita chiar daca platesc iarasi contributia de sanatate atat ca PFA, cat si ca salariat, in aceeasi perioada fiscala. Faptul ca s-a introdus un plafon maximal de 5 x salariu mediu pe economie este bun pentru protejarea persanelor fizice cu bani multi, pentru persoanele fizice care castiga un venit mediu de pana la 2.500 Eur/luna, impozitarea este aspra.”
Se diferentiaza impozitul pe cladiri in functie de scopul utilizarii, astfel ca pentru sediile sociale ale IMM-urilor sau ale persoanelor care deruleaza activitati independente, impozitul va suferi o majorare de pana la zece ori mai mare, in conditiile in care aceasta crestere anuntata se va incadra intre procentele de 0,2% – 1,3% din valoarea constructiei.
Taxe si impozite care cresc:
- CAS pentru venituri din activitati independente (desi cota scade de la 26,5% la 10,5%, baza de calcul creste semnificativ)
- CASS (5,5%) pentru dividende, dobanzi, drepturi de autor – anterior nu se datorau daca existau venituri din salarii sau activitati independente;
- Impozitul pe cladiri datorat de persoane fizice pentru spatii cu destinatie comerciala.
Sursa și continuarea pe CONTABILUL.RO
Articolul are ceva probleme
impozit pe dividende 5% abia din 2017 (dac-o mai fi să fie)
Plus, „Contributia la sanatate se achita chiar daca platesc iarasi contributia de sanatate atat ca PFA, cat si ca salariat, in aceeasi perioada fiscala”. E vorba de venituri diferite! Nu plătesc „iarăși”.
Da, e din 2017 dar măsura e prinsă în codul fiscal carw va intra in vigoare din 2016.
La sanatate se precifică clar in articol „PFA-urile care au si contracte incheiate cu societatile, ca salariati,”