Una din marile mele nedumeriri este cum de s-a ajuns ca o PFA să fie aproape la fel de stufoasă în materie de hârțoage ca un SRL sau SA. Prin aceasta s-a tăiat dreptul unor persoane de a deveni antreprenori. Voi lua pentru exemplu un cizmar, că tot sunt pe cale de dispariție.

Prin definire, un cizmar repară pantofi și alte chestii de încălțat. Atâta face, nimic mai mult. Are o amărâtă de cameră acasă unde ține un polizor, câteva calapoade, ciocane, cuie, adeziv și ceva rafturi. Acei oameni sunt de regulă simpli, meseriași buni, oameni de valoare, dar simpli, nu îi poți încărca cu „jdemii” de proceduri birocratice că-i pierzi. Ei știu să repare papuci.

Dacă vrea un astfel de om să se autorizeze i se cer aceleași acte ca unul care face o fabrică de papuci. Cel ce face fabrica poate deschide un PFA și angaja oameni. Într-un fel e o etapă superioară unde ar fi bine să treacă la SRL dar omul rămâne la PFA. Așa știu de PFA-uri cu regim de stații de benzină, PFA-uri ateliere auto cu mulți angajați, saloane de coafură cu 10 scaune etc. Asta va omorî meseriașii care vor să lucreze ca antreprenori. Se consideră de legiuitori că toate PFA-urile sunt așa mari și legea se adaptează la ele.

Cred că e necesar ca PFA-ul să devină mai simplu și la o anumită cifră de afaceri să fii nevoit să treci la SRL sau altceva, pentru a lăsa PFA-ul pentru meseriașii care lucrează singuri sau cu familia și pentru a fi în același timp o trambulină spre o afacere de mai mare anvergură.

Ar fi ok ca o astfel de PFA să aibă de plătit o singură taxă și să nu aibă de depus hârtii deloc. Există norme de venit, să știe omul cât are de plată, să plătească acel impozit și să fie lăsat să lucreze la papuci sau dulgherie sau coafură sau frizerie. Foarte mulți oameni își pierd energia, cheful, timpul din cauză că în loc să facă ceea ce știu, fac curierat birocratic, nu înțeleg legile, se tem de controale etc.

Văd mai practică o PFA în care lucrează doar deținătorul cu soțul sau soția și care e lăsată să producă, decât un PFA cu 10 angajați, unde omul „reglează bine” RJIP-ul ca să dea profit minim. Dacă vrea să angajeze să meargă la nivelul următor, SRL în regim de MICRO sau SRL-D.