Declaratia 394 „se simplifică” la 9 la 16 pagini

Dupa declaratiile facute recent de ministrul de finante Anca Dragu in ce priveste simplificarea formularului D394, nu mica le-a fost mirarea atat contribuabililor, cat si contabililor si consultantilor fiscali sa constate ca formularul a ajuns la dimensiuni aproape colosale pentru un formular.

Proiectul publicat miercuri o dovedeste: noi obligatii inclusein proiect, se amana doar termenul de depunere si obligatia de a o depune retroactiv. De la doua pagini, formularul ajunsese la inceputul acestui an la noua pagini. Noul proiect prezinta o anexa cu un formular de 16 pagini si noi obligatii.

ANAF a publicat la 30 martie noul Proiect de Ordin pentru modificarea Ordinului presedintelui ANAF nr. 3769/2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achiztiile efectuate pe teritoriul national de persoanele înregistrate in scopuri de TVA.

Cu toate acestea, noua declaratie 394 mareste volumul de informatii obligatorii, ingreuneaza munca mediului de afaceri si duce din nou la o functionare defectuoasa a sistemului.

„Consider ca formularul 394, atat de contestat de catre antreprenori, contabilli, consultanti fiscali, nu numai ca nu se simplifica, dar devine si mai complex, mai stufos, implicand si mai multe resurse din partea contribuabililor si a programelor de contabilitate ale acestora”, afirma consultantul fiscal Cornel Grama, care arata ca, din aceste considerente posibilitatea erorilor devine si mai mare, cu riscul unor sanctiuni sau incadrarea contribuabililor la risc fiscal ridicat in vederea unei inspectii fiscale”, a precizat consultantul fiscal Cornel Grama pentru Profit.ro.

Sursa și continuarea pe Contabilul.Manager.Ro