Întocmirea declarației 394 în SAGA

Deși s-a amânat iar, tot va intra în vigoare noul format al D394. Pentru cei ce sunteți înregistrați în scopuri TVA e util acest material făcut de contabili profesioniști din echipa Atelier Contabilitate

Pentru perioada 1 iulie – 30 septembrie 2016 se va declara în D394 ceea ce s-a declarat și până acum, doar că în noul format. Adică, NU se vor declara toate operațiunile de pe teritoriul național, indiferent de partener, se vor declara doar operațiunile cu persoanele înregistrate în scopuri de TVA.

Incepând cu declarația lunii octombrie 2016, dacă ANAF nu mai prelungește încă odată termenul, se vor declara toate operațiunile de pe teritoriul național, indiferent de partener.

Așadar pentru perioada iulie-septembrie se declară doar datele de la A-C iar din octombrie, se vor declara datele din toate capitolele declarației.

Cine depune D394?

D394 va fi depusă de plătitorii de TVA. Atenție! Dacă NU sunteți înregistrat în scopuri de TVA în Romania DAR aveți cod special de TVA pentru intracomunitar NU depuneți D394.

Termenul de depunere

Termenul de depunere este 30 a lunii următoare perioadei fiscale, cu excepția lunii februarie când termenul de depunere este 28/29 ale lunii.

Adică:
Dacă am perioada fiscală luna – voi depune D394 până în data de 30 ale lunii următoare. Pentru luna iulie voi depune D394 până în 30 august.
Dacă am perioada fiscală trimestru – voi depune D394 până în data de 30 ale următoarei luni din trimestru. Pentru trimestru III, format din lunile iulie-august-septembrie – voi depune D394 până în 30 octombrie.

D394 se depune și pe ZERO

Dacă nu aveți livrari sau achizitii veți depune declarația pe ZERO.

Rectificarea declarației

Se face NUMAI pentru datele declarate, adică dacă în declarație ați scris ceva eronat.
NU vor face obiectul redepunerii declarației facturile primite în alta perioadă de raportare față de data emiterii acestora către furnizori.

Materialul este mai amplu și vă recomand parcurgerea lui în întregime pe: Atelier Contabilitate

  • Opinia ta