Alege denumirea firmei

Știu că printre cei abonați la acest blog sunt multe persoane care vor să facă o afacere profitabilă, cunoscută și stabilă. Sunt și unii care sunt neglijenți la acest capitol și „abia se târâie” cu afacerea fie ea PFA sau SRL, dar probabil nu printre cititorii mei 🙂 sau dacă sunteți și din ăștia, poate aceste serii de articole despre antreprenoriat vă va modifica optica. Așadar, pentru cei care vor să facă din micuța lor afacere un nume respectat voi posta o serie de informații, care vin din ceea ce am trăit sau pățit eu dar și din ceea ce am fost nevoit să învăț.

Unul din primii pași în înființarea unei afaceri este alegerea denumirii firmei. E și primul act care îți trebuie de fapt pentru a porni demersurile la Camera de Comerț și e nevoie de el și la înființarea de PFA și la SRL, ONG sau oricare alta formă de organizare.

De obicei, acest pas e făcut la mare repezeală considerându-se a fi ceva ce trebuie repede dat la o parte ca să vină partea mai grea, o considerăm un fel de piedică mică în calea treburilor mari și din această cauză se greșește mult. Dacă nu alegem bine denumirea firmei e în dezavantajul nostru, ne poate încurca la completarea de formulare, campaniile de promovare, branding și în multe locuri. Pe de cealaltă parte, o alegere gândită, corectă și în urma unei analize serioase ne poate ajuta extraordinar de mult la construirea unei afaceri sănătoase. Nu-i așa că sună diferit „SC CHIȘ CHIȘ COMMUNICATION UNLIMITED DEVELOPMENT IMPEX SRL” față de „SC ALARMA SRL”? 

Iată câteva aspecte ce trebuiesc avute în vedere la alegerea denumirii. Le voi scrie mai întâi pe cele negative ca să nu le faceți. Lista poate fi completată ulterior:

Nu vă grăbiți.

Nu tratați capitolul acesta ca și cum nu ar fi important. Gândiți-vă bine cum sună variantele, cu ce cuvinte se poate confunda. Viteza strică și nu vă avantajează. Acordați atenție și alegerii denumirilor (la rezervare trebuie să completați 3 denumiri în caz că una e ocupată deja).

Nu neglijați.

E foarte important să gândiți mult și să solicitați ajutor. Nu lăsați aspectul acesta pentru faza completării hârtiilor sau și mai rău, să vă întrebe cei de la ONRC atunci ce denumire să vă treacă.

Nu alegeți nume nepotrivite

Știu că vă place nepoțelul Ricardo sau cățelușa Kara, dar nu le puneți numele în denumire dacă faceți tencuieli, funerare sau asfalt. De asemeni nici nu exagerați cu lungimea, e recomandat să fie cât mai scurt. Numele merg în denumirea firmei doar dacă sunteți deja vedete, în rest nu prea merg.

Verificați

Ce anume? Păi verificați dacă nu e rezervată deja acea firmă. Verifică dacă nu cumva prin denumire te asociezi cu un brand și atunci e bai. Verifică dacă nu cumva denumirea ta se aseamănă cu a concurenței tale care e deja de 10 ani pe piață. Verificați dacă denumirea reflectă cât mai realistic și apropiat activitatea. Nu poți pune IMPEX, care a fost o modă, la firma ta de toaletat copacii în comună, nu e de bun simț.

Cere părerea.

Rudele, prietenii, colegii pot fi o sursă foarte bună de informații și un mediu de test pentru aceasta. Comunicați-le denumirea, cereți-le părerea sau sugestiile. Întrebați și copiii, dacă pot pronunța acea denumire și dacă ei înțeleg despre ce e vorba deja sunteți pe drumul bun.

Verifică ortografic și gramatic

Fosta profă de Limba Română e de mare ajutor. Uneori unele cuvinte nu pot fi asociate. Mai mult și profa de engleză a fiului tău te poate ajuta, să nu te trezești că denumirea ta înseamnă mai știu eu ce trăsnaie în altă limbă.

Scurt

Fă cumva să nu trebuiască un minut să spui numele firmei. Nu te lungi că uneori pierzi clientul dacă trebuie să stea un minut să asculte denumirea.

Clar

Spuneam de copii mai sus. Fă numele clar, explicit și ușor de pronunțat. Una din firmele la care mi se încurcă limba de fiecare dată are în denumire „siebenburgisches” ceea ce pentru mine e prea mult și nu doar pentru mine. Aici singura soluție a fost să se investească în branding și așa nu se mai rostește denumirea decât foarte rar ci brandul.

Evită cuvintele străine

Dacă ai afaceri cu Anglia e ok să ai englezisme în denumire. Dacă ținta ta e Germania, e ok să ai cuvintele lor în nume, dar dacă ținta ta e România, nu pune pe tanti Leana și pe nenea Nicu să învețe engleză sau să ți-o pocească de fiecare dată când o pronunță.

Explicit

Dacă se poate și găsești variante folosește cuvinte care descriu activitatea. De exemplu, dacă faci reperații auto e bine să ai în denumire AUTO, SERVICE, REPARAȚII și alți termeni de acest gen. Omul reține mai ușor și eventualele reclame sau campanii sunt mult mai eficiente.

WEB

Verifică și pe net cum stă denumirea aia. E posibil, ca să nu spun că e aproape obligatoriu, să trebuiască și un site și ar fi bine să fie aceeași denumire.

Siglă

Nu strică să vă gândiți și la acest aspect. Cum ar arăta denumirea mea pe o siglă, ce elemente ar trebui să apară acolo ca acea siglă să aibă impact maxim. Ar fi ușor de găsit astfel de elemente su nu.

Cam acestea ar fi sugestiile pentru moment. Postul a pornit de la discuția pe care am avut-o azi cu un client, care își face firma, de fapt e gata, dar nu știa cum se cheamă deși vrea să construiască o firmă recunoscută la nivel național. Deja lucrase ca PFA, avea impact cu o anumită denumire și a riscat făcând schimbări majore în denumire deși nu era cazul. Motivul: mama s-a ocupat de partea asta. Asta nu e permis decât în foarte puține cazuri.

Așa că: Mare atenție la denumirea firmei pentru că vă poate ajuta mult sau încurca rău de tot. Succes!

 

  1. Mihaela_Mocanu 23/08/2016
  2. Cristi Olariu 30/05/2016
   • Teofil Gavril 31/05/2016
    • Cristi Olariu 31/05/2016
   • Cristi Olariu 22/07/2016

  Opinia ta