Raspunsuri la intrebarile privind aplicarea prevederilor OUG nr. 58/2010

 1. Sunt pensionar al sistemului public de pensii si realizez si venituri dintr-o activitate profesionala. Sunt obligat sa depun declaratie de asigurare conform OUG nr. 58/2010?

Raspuns: Nu, nu sunteti obligat sa depuneti declaratia si deci nu trebuie sa platiti contributia individuala de asigurari  sociale.

 1. Sunt persoana fizica autorizata, in luna iulie 2010 nu am realizat venituri nete. Sunt obligata sa depun declaratia conform OUG nr. 58/2010?

Raspuns: Nu, pentru  luna iulie 2010 nu aveti aceasta obligatie.

 1. Realizez venituri conform OUG nr. 58/2010 si am depus declaratia pe luna iulie, in august s-a modificat venitul net, cum procedez?

Raspuns: Veti actualiza declaratia de asigurare in termen de 14 zile lucratoare de la data modificarii cuantumului venitului prin depunerea unei noi declaratii.

 1. Care este cota de contributie de asigurari sociale pe care trebuie sa o platesc conform OUG nr. 58/2010?

Raspuns: Cota de contributie este 10,5%.

 1. Am contract de munca si realizez si venituri de natura profesionala cu caracter  ocazional. Sunt obligat sa depun declaratia?

Raspuns: Daca aveti contract de munca si obtineti si venituri profesionale cu caracter ocazional nu datorati contributie de asigurare sociala si nu trebuie sa depuneti declaratia de asigurare.

 1. Sunt cadru militar activ, medic stomatolog si desfasor si o activitate independenta. Sunt obligat sa depun declaratia?

Raspuns: Persoanele asigurate in alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii nu trebuie sa depuna declaratia de asigurare.

 1. Sunt PFA cu activitate suspendata pe toata durata anului 2010. Mai am vreo obligatie conform noilor reglementari?

Raspuns: Intrucat nu realizati venituri din activitatea pe care o desfasurati ca PFA nu sunteti obligat sa va asigurati in sistemul public de pensii.

 1. Am un contract de comision si realizez venituri lunare sub salariul minim pe economie. Trebuie sa platesc contributia individuala de asigurari sociale?

Raspuns: Da, trebuie sa depuneti declaratia de asigurare si sa achitati contributia individuala de asigurari sociale aferenta venitului net realizat.  Daca venitul este constant luna de luna, nu mai sunteti obligat sa depuneti o alta declaratie decat cea initiala. Aveti obligatia, insa, sa achitati lunar contributia individuala de asigurari sociale.

 1. Unde si cum se depun declaratiile si cum se efectueaza plata contributiile de asigurari sociale?

Raspuns: Declaratiile de asigurare se depun la casele teritoriale de pensii in raza carora se afla domiciliul sau resedinta persoanei iar pentru Bucuresti la Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti la sediul din Calea Vitan nr.6.

Modelul declaratiei de asigurare se regaseste pe site-ul CNPAS, sectiunea Contributii.

Declaratia se depune o singura data si este valabila atat timp cat venitul net realizat ramane nemodificat.

Declaratiile pot fi depuse personal, prin persoana imputernicita, conform legii,  sau prin posta, in acest caz  in dublu exemplar, insotite de copie dupa cartea de identitate si dovedirea calitatii ( autorizatie, contract de drepturi de autor etc.).

Modalitatile de plata sunt urmatoarele:  la casieria caselor teritoriale de pensii, prin mandat postal sau prin virament in cont. Conturile in care se vireaza contributiile sunt afisate pe site-ul CNPAS si pe site-urile caselor teritoriale de pensii.

 1. Sunt persoana fizica si obtin venituri din chirii. Sunt obligat sa ma asigur conform OUG nr. 58/2010?

Raspuns: Intrucat chiriile nu sunt venituri de natura profesionala, nu trebuie sa depuneti declaratia de asigurare.

 1. Sunt notar, am realizat in luna iulie un venit net de 10.000 lei. Care este suma la care trebuie sa platesc contributia individuala de asigurari sociale?

Raspuns: Avand in vedere ca venitul net realizat este mai mare de 5 salarii medii brute  pe economie, respectiv 9.180 lei, cota individuala de asigurari sociale este de 10,5% din aceasta suma.

 1. Daca sunt PFA cu norma de venit, trebuie sa depun declaratia de asigurare? Mentionez ca nu realizez alte venituri.

Raspuns: Da, trebuie sa depuneti declaratia de asigurare la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau de resedinta si sa achitati contributia individuala de asigurari sociale.

 1. Am o conventie civila si realizez venituri din aceasta, trebuie sa depun declaratia de asigurare?

Raspuns: Da, sunteti obligat sa depuneti declaratia de asigurare si sa achitati contributia individuala de asigurari sociale la venitul net realizat.

 1. In ce cont platesc contributia individuala de asigurari sociale?

Raspuns: Conturile in care se vireaza contributiile de asigurari sociale sunt afisate pe site-ul CNPAS si pe site-urile caselor teritoriale de pensii.

 1. Pentru veniturile din dobanzi sunt obligat sa platesc contributie de asigurari sociale?

Raspuns: Nu, acestea nu sunt considerate venituri din activitati profesionale.

 1. Care este termenul de plata al contributiei de asigurari sociale?

Raspuns: Termenul de depunere a declaratiei de asigurare si plata contributiei este intre 1 si 25 ale lunii urmatoare celei in care se realizeaza veniturile.

17. Pentru drepturile de autor, artistii plastici si alti artisti care au incheiat Contract de asigurare si nu au incheiat Declaratii de asigurare, va rugam sa ne precizati care este forma corecta de asigurare?

Raspuns: Persoanele care realizeaza venituri din proprietate intelectuala (drepturi de autor si/sau drepturi conexe), trebuie sa depuna declaratia de asigurare.

Forma de asigurare pe baza de contract de asigurare se adreseaza persoanelor care doresc sa-si completeze venitul asigurat si nu este o forma de asigurare obligatorie, prin efectul legii.

18.Sunt nevoit sa platesc in fiecare luna?

Raspuns: Da, in situatia in care realizati venituri in fiecare luna.