Prin amabilitatea doamnei Expert Contabil Romanița Mehedințu avem cateva lamuriri despre TVA-ul la incasare. Acest articol e pentru cei dintre dvs care sunteti inregistrati in scopuri TVA si aveți RO la codul fiscal.

Sistemul TVA la incasare se aplica OBLIGATORIU societatilor platitoare de TVA care au realizat în anul precedent o cifră de afaceri sub 2.250.000 lei.

Toti agenții economici, indiferent de încadrarea lor, sunt afectați de aplicarea sistemului TVA la încasare:

  • Dacă sunteți o firmă care nu aplică sistemul “TVA la încasare” veți fi afectat în măsura în care primiți facturi pe care scrie “TVA la încasare”; altfel spus, când faceți achiziții de la firme care aplică acest sistem veți putea deduce TVA din facturile primite numai în momentul în care le veți plăti.
  • Dacă sunteți firmă cu cifra de afaceri sub 2,25 mil lei, atunci aplicați sistemulTVA la încasare”; asta înseamna că atunci când emiteți o factură trebuie ca aceasta să aibă înscrisă mențiunea “TVA la încasare”;
  • Dacă aplicați sistemul „TVA la încasare”, pentru facturile primite de la furnizori nu veți mai deduce TVA în luna (trimestrul) în care acestea au fost emise, ci în luna (trimestrul) în care le-ați achitat, indiferent dacă furnizorii dv. aplică sau nu sistemul “TVA la încasare”.
  • Dacă plătiți parțial o factură, atunci vă veți deduce TVA proporțional cu suma plătită din totalul facturii, iar restul îl veți deduce atunci când veți plăti diferența de plată rămasă.
  • Amânarea la plata TVA către stat este de maximum 90 zile; altfel spus exigibilitatea TVAapare numai la data încasării contravalorii integrale sau parțiale dar nu mai târziu de 90 de zile calendaristice de la data emiterii facturii;
  • Exigibilizarea TVA la 90 de zile de la data de emitere a facturii se va face în contabilitate prin operațiunea numită Închidere TVA neexigibilă la 90 de zile. Operațiunea va trebui inițiată manual, înainte de închiderea de lună;

Orice agent economic este obligat ca la înregistrarea unei facturi să verifice dacă furnizorul său este înregistrat în Registrul provizoriu al persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare.

Plata TVA la încasare pare o măsură menită să ajute firmele mici, acestea scăpând să crediteze statul cu dobândă zero până îşi încasează clienţii, primind ele credit de la stat dacă îşi încasează clienţii mai devreme de 90 de zile.

Totuşi, avantajul se transformă într-o mare problemă dacă firmele nu îşi încaseză facturile în 90 de zile.

Exemplu: Societatea X cumpără astăzi bunuri de 1.240 lei (din care 240 lei TVA), pe care le și vinde în aceeași zi cu 1.860 lei (din care 360 lei TVA).

În aceeași zi X încasează clientul și își plătește furnizorul.

Deci X are de dat la stat 360 de lei (TVA colectată), dar are și de recuperat de la stat 240 lei (TVA deductibilă), așa că statul spune: compensează cei 360 de lei pe care trebuie să-i dai la stat cu cei 240 de lei pe care trebuie să-i primeşti de la stat și dă-mi numai diferența de 120 lei (TVA de plată).

Dar ce face X când clientul nu-i plătește factura pe loc? Amână plata furnizorului. Statul însă nu acceptă amânare. Astfel, atunci când clientul nu plătește, X trebuie să găsească resurse în altă parte să plătească cei 120 de lei datorați statului, indiferent dacă clientul a plătit sau nu a plătit. Astfel X se va îndatora cu 120 de lei până la încasarea banilor de la client, când va avea de unde să-i dea înapoi.

Soluția pentru acest caz? TVA la încasare! Dar ce înseamnă TVA la încasare?

Este acel sistem în care TVA colectată se datorează statului după ce se încasează clienții, iar TVA deductibilă se poate recupera de la stat după ce se plătesc furnizorii.

tva la incasare

sursa foto: business24.ro

Dar TVA colectată nu e la încasare, e la 90 de zile;

TVA deductibilă nu e și ea la 90 de zile, e strict numai la plată

și sistemul nu e pentru orice fel de încasare, ci numai pentru cele prin bancă.

În cazul în care X face parte dintre contribuabilii care sunt obligați să aplice sistemul TVA la încasare, atunci TVA-ul colectat se va amâna numai 90 de zile.

Deci, după 90 de zile X datorează statului 360 de lei, însă atunci nu i se permite să deducă cei 240 de lei pe care i-ar avea de recuperat de la stat, întrucât deducerea ar fi posibilă doar dacă şi-ar achita furnizorul!

 Dar dacă nu a încasat clientul, cum să plătească furnizorul?

dacă înainte trebuia să găsească resurse pentru a achita statului 120 de lei, acum va trebui să găsească resurse pentru a achita statului 360 de lei până la încasarea clientului.

Dacă X nu face parte dintre contribuabilii care sunt obligați să aplice TVA la încasare, atunci el va datora la stat TVA colectată (360 de lei) chiar în momentul facturării și va avea voie să scadă cei 240 de lei pe care îi are de recuperat de la stat:

Fie în momentul facturării, dacă furnizorul lui nu aplică sistemul de TVA la încasare, ceea ce va face ca el să datoreze în momentul facturării 120 de lei la stat pentru care trebuie să găsească finanțare (la fel ca și până în prezent!);

Fie în momentul plății, dacă furnizorul lui aplică sistemul de TVA la încasare, ceea ce va face ca el să datoreze în momentul facturării 360 de lei la stat pentru care trebuie să găsească finanțare.

Evidența contabila impusă de lege pentru calculul TVA este foarte complicată.

Romanita Mehedintu

Expert contabil

Tel:    0269-838213
Mobil: 0761-623457
Fax:   0369-816782