Ehe treabă grea dar trebuie făcută. De voie fără de voie suntem obligați să ne mișcăm și în spețiul virtual mai ales de când ANAF nu mai primește ca până acum declarația 300 sau 112 (pentru cei care au angajați)

Ce înseamnă semnătura electronică: reprezinta date in forma electronica care sunt atasate sau logic asociate cu alte date in forma electronica si care servesc ca metoda de identificare. Mai pe înțeles așa cum avem ân realitate o semnătură pe care o facem pe hârtii ne trebuie acum și una electronică pe care să o atașăm documentelor electronice care nu pot fi semnate cu pixul. Deci e un fișier cu anumite informații care e unicat pe care il atașează programul de documentele electronice. Cand ajunge o astfel de declaratie la ANAF (ca despre asta discutam acum) aceștia fac verificarea semnăturii la autoritatea care ne-a furnizat-o si in acest fel se confirmă semnătura.

În România există doar 3 firme autorizate din cate stiu eu să emită semnături electronice recunoscute de ANAF si acestea sunt:

IMPORTANT:

  • Trebuie să aveți o adresă de emai de forma nume.prenume@domeniu.com
  • În relatia cu ANAF pe pagina web aacestora e recomandat sa folositi internet explorer ca alte browsere nu va afișează anumite link-uri sau elemente al paginii eu am pățit-o.
  • Unele firme emitente de certificate digitale si semnături electronice vă dau un device altele doar fișiere.

Deci primul pas este contactarea furnizorilor de certificate digitale si semnături electronice ori direct ori prin reprezentanții lor și obșinerea certificatelor. Prețul semnăturii e diferit da e undeva pe la 50 eur pe an.

După ce aceștia vă transmit semnătura electronică și aveți fișierele treceți la pasul 2

Pasul doi este descărcarea completarea, semnarea (la utilizator) și trimiterea acestui document de confirmare de la ANAF la furnizorul semnăturii electronice.

Pasul trei este trimiterea documentului de confirmare (pe care emitentul semnaturii vi-t trimite inapoi semnat) la ANAF prin acest formular  ATENȚIE în relatia cu ANAF pe pagina web aacestora e recomandat sa folositi internet explorer ca alte browsere nu va afișează anumite link-uri sau elemente al paginii eu am pățit-o

Pasul patru listaţi, semnaţi şi ştampilaţi cererea de utilizare a serviciului de depunere electronică (formularul 150).

Pasul cinci DOAR DACĂ NU SUNTEȚI PROPRIETARUL FIRMEI CĂREIA VREȚI SĂ ÎI SEMNAȚI DOCUMENTELE în situaţia în care titularul certificatului calificat nu are calitatea de reprezentant legal al contribuabilului reprezentat, se prezintă documentul de împuternicire, autentificat de notarul public, din care rezultă dreptul titularului certificatului calificat de a semna declaraţiile fiscale pentru contribuabil. Dacă există calitatea titularului certificatului calificat de reprezentant legal al contribuabilului, se prezintă documentul, în original şi copie, care atestă această calitate (acest document poate fi Hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor sau Statutul societăţii comerciale);

Pasul sase mergeti la finațe cu: certificatul de inregistrare al firmei, formularul 150, buletinul si nu strică o copie dupa statut și mie mi-au cerut si declarația 070 (o gasiti printre actele de infiintare a PFA-ului)

Pasul sapte confirmarea de la ANAF pe e-mail, pe adresa comunicata in formularul 150, in termen de 4-7 zile lucratoare de la depunerea documentatiei la organul fiscal. Dupa acest termen puteti incerca sa utilizati serviciul de depunere declaratii chiar daca nu ati primit confirmarea pe mail.

Depunerea declarației 300 completată și semnată se face AICI.

Voi scrie și despre completarea declarației 300.

Succes și spor la toată nebunia asta.

–––––––––––––––––––––––––––––

Resurse suplimentare: